Skip to main content

KPN glasvezel: dit jaar 300.000 nieuwe aansluitingen, doel 2021 500.000

KPN blijft fors investeren in de aanleg van glasvezel. Het doel is om in 2025 65 procent van de woningen op een glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL aangesloten te hebben.

JARCO KRIEK

2 DECEMBER 2020

COMMENTS 0

DELEN1

KPN glasvezel: dit jaar 300.000 nieuwe aansluitingen, doel 2021 500.000

KPN wil het kopernetwerk in de komende jaren vervangen voor glasvezel. Dit betekent dat het telecombedrijf in de komende jaren minimaal drie miljoen woningen moet voorzien van een glasvezelaansluiting. Nederland kent op dit moment rond 7,9 miljoen aansluitadressen. Daarvan hebben 3,9 miljoen op dit moment toegang tot een glasvezelaansluiting. Overigens niet alleen van KPN maar ook van andere glasvezelnetwerkexploitanten zoals Delta Fiber Nederland (voorheen CIF) en E-Fiber.

 

Open netwerk

KPN NetwerkNL directeur Joost Steltenpool stelt in een bijpraatsessie onder meer aan Totaal TV dat KPN het voor dit jaar gestelde doel van 300.000 nieuwe aansluitingen zonder twijfel gaat halen. De doelstelling voor 2021 en de daaropvolgende jaren is de aanleg van minimaal 500.000 nieuwe aansluitingen. KPN ligt ook voor in ieder geval 2021 op koers om dit aantal te behalen. Daarbij belooft Steltenpool dat de KPN glasvezelnetwerken open netwerken blijven. Dit betekent dat ook andere (telecom)bedrijven als serviceprovider diensten als tv, internet en telefonie als serviceprovider aan consumenten en zakelijke klanten kunnen leveren. Bij alle nieuwe netwerken gaat KPN de PON-techniek gebruiken. Oudere netwerken op basis van de point-to-point techniek worden niet naar PON omgezet.

 

Ziggo onder druk

Het uitbreiden van het aantal woningen met in de meterkast een glasvezelaansluiting zorgt voor een grotere concurrentiedruk voor Ziggo. In een deel van het verzorgingsgebied van dit kabelbedrijf kan KPN – en hierdoor ook serviceproviders als T-MobileOnline.nl en Youfone – alleen vaste diensten via koperdraad leveren. Dit is een lagere internetsnelheid dan Ziggo via het aanwezige kabelnetwerk kan leveren. Juist met glasvezel kunnen KPN en serviceproviders diensten leveren die minimaal gelijk – maar vaak ook beter – zijn aan de diensten die Ziggo kan leveren.

 

Upload maakt het verschil

Daarbij speelt vooral een hogere uploadsnelheid een belangrijke rol in de concurrentie strijd tussen KPN en Ziggo. Via glasvezel is op dit moment de maximale uploadsnelheid 1000Mbps (1Gbps) en Ziggo blijft vooralsnog op 50Mbps steken. De downloadsnelheid (1000Mbps) is gelijk zoals ook tv-diensten vrijwel gelijk zijn. Voordeel voor Ziggo is wel dat dit bedrijf het kabelnetwerk zonder te graven en dus relatief eenvoudig naar gigabit/GigaNet kan opwaarderen. Ziggo heeft bijvoorbeeld bij de laatste opwaardering naar gigabit op hetzelfde moment rond de 800.000 woningen naar gigabit/GigaNet opgewaardeerd.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-glasvezel-dit-jaar-300000-nieuwe-aansluitingen-doel-2021-500000/


KPN stopt in 2023 met leveren via koperen kabels

KPN is van plan in 2023 het leveren van de vaste diensten tv, internet en telefonie via het kopernetwerk in 2,2 miljoen woningen te staken.

JARCO KRIEK

2 DECEMBER 2020

COMMENTS 2

DELEN5

KPN stopt in 2023 met leveren via koperen kabels

Foto Getty Images

KPN NetwerkNL-directeur Joost Steltenpool heeft het gefaseerd uitzetten van het kopernetwerk aan een groep journalisten bevestigd. Het gaat in eerste instantie om een groep van 2,2 miljoen aansluitingen in 2023. Zij kunnen vanaf het moment van uitschakeling alleen nog vaste diensten zoals tv en internet via glasvezel door KPN en meerdere serviceproviders geleverd krijgen. Elk jaar later wordt een nieuw deel van  ongeveer 500.000 aansluitingen van het koperdraad afgeschakeld. Uiteindelijk wil KPN op termijn in het geheel koper voor glasvezel vervangen.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-stopt-in-2023-met-leveren-via-koperen-kabels/

 

Proef met uitzetten koperdraad

KPN gaat in een aantal wijken in Nederland bij wijze van proef 35.000 woningen die toegang tot glasvezel van het kopernetwerk ontsluiten. Deze proef loopt tot begin volgend jaar. KPN-klanten krijgen geen keuze. Willen ze van diensten van KPN en op het netwerk beschikbare serviceproviders gebruik blijven maken dan moeten zij van koper naar glasvezel overstappen. Voor de abonnementskosten maakt dit niet uit. Bij KPN betaalt een klant dezelfde prijs voor het abonnement ongeacht de diensten via koper of glasvezel geleverd worden.


KPN levert meer internet via glasvezel, Ziggo minder via kabel

Het aantal Nederlanders dat een internetverbinding via een volledig glasvezelnetwerk krijgt geleverd, is volgens toezichthouder ACM gestegen.

JARCO KRIEK

22 DECEMBER 2020

COMMENTS 0

DELEN1

KPN levert meer internet via glasvezel, Ziggo minder via kabel

Foto Getty Images

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat de opmars van glasvezel bij gebruik van internet door consumenten ten koste gaat van internet dat via kabel en koper wordt geleverd. In Nederland heeft Ziggo negentig procent van alle kabelaansluitingen in beheer. Het volledige kopernetwerk in Nederland is in beheer van KPN. Dit telecombedrijf is via dochterbedrijf KPN NetwerkNL ook de grootste glasvezelexploitant. Meer dan tachtig procent van de glasvezelaansluitingen in Nederland is afkomstig van KPN.

 

Snel internet

In totaal 7,5 miljoen van de 7,9 miljoen huishoudens hebben toegang tot internet. Dit betekent dat het aantal internetloze huishoudens tot 400.000 is gedaald. Van het totaalaantal huishoudens met een internetverbinding heeft volgens de berekening van ACM iets meer dan vier miljoen aansluitingen een verbinding waarbij een maximale internetsnelheid boven de 100Mbps geleverd kan worden. Alleen bij internet via koper (DSL) kan de maximale te leveren internetsnelheid onder de 100Mbps komen. Bij glasvezel en kabel is de maximale internetsnelheid 1000Mbps.

 

Steeds meer glasvezel

In het derde kwartaal kwamen er volgens ACM 59.000 internetverbindingen bij die via glasvezel geleverd zijn. Toch blijft glasvezel ondergeschikt aan kabel en koper. Via deze infrastructuren worden zes miljoen huishoudens van internet voorzien. In het derde kwartaal daalde het aantal internetverbindingen via kabel en koper volgens de berekening van ACM met 22.000. Dit kwam onder meer omdat Ziggo voor het eerst in langere tijd het aantal verkochte internetabonnementen zag dalen. De opmars van glasvezel zet zich zeker in de komende jaren door. KPN heeft namelijk de ambitie om vanaf 2021 minimaal 500.000 aansluitingen per jaar te realiseren. Dit zorgt voor een sterke concurrentie voor kabelinternet via Ziggo.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-levert-meer-internet-via-glasvezel-ziggo-minder-via-kabel/


KPN zet Ziggo in meer gemeenten met aanleg glasvezel onder druk

Ziggo verliest in 2021 in meer gemeenten het alleenrecht om supersnel breedbandinternet aan te bieden. KPN valt het kabelbedrijf vaker met glasvezel aan.

JARCO KRIEK

21 DECEMBER 2020

COMMENTS 11

DELEN3

KPN zet Ziggo in meer gemeenten met aanleg glasvezel onder druk

Ziggo heeft in veel gemeenten het voordeel snel internet met een minimale downloadsnelheid van 500Mbps aan consumenten te kunnen leveren. In deze gemeenten kunnen aanbieders van tv en internet als KPNT-MobileOnline.nl en Youfone via het kopernetwerk wel diensten leveren. Maar vanwege de beperkingen van de VDSL-techniek is de maximaal te leveren internetsnelheid soms wel meer dan een factor tien lager dan de snelheid die Ziggo kan leveren. In 3,1 miljoen woningen biedt Ziggo met het GigaNet netwerk nu zelfs een gigabit (1000Mbps) internetsnelheid aan. De verwachting is dat Ziggo voor het einde van 2021 in elke op het kabelnetwerk aangesloten woning gigabit internet kan leveren.

 

Meer concurrentie

KPN-dochterbedrijf KPN NetwerkNL kondigde onlangs aan dat het bedrijf in 2021 en de jaren daarna minimaal 500.000 woningen per jaar met een glasvezelaansluiting te willen voorzien. Omdat het overgrote deel van de nieuwe aansluitingen in het verzorgingsgebied van Ziggo worden gerealiseerd, wordt hierdoor de concurrentie voor het kabelbedrijf groter. Het voordeel van Ziggo is dat het zonder te graven op hetzelfde moment net zoveel woningen op GigaNet kan aansluiten waarvoor KPN minimaal een jaar glasvezel moet graven en aanleggen. Het voordeel van KPN is dat als glasvezel eenmaal is aangelegd dan wel een gelijke download maar een veel hogere uploadsnelheid in vergelijk met Ziggo aan klanten kan leveren.

 

Rijswijk

Ook in Rijswijk wordt de druk door KPN op Ziggo het komend jaar opgevoerd. In de gemeente die grenst aan Den Haag – waar KPN en T-Mobile/Primevest al actief met de aanleg van glasvezel bezig zijn – wil KPN in 2021 bijna tienduizend glasvezelaansluitingen realiseren. In Rijswijk levert Ziggo inmiddels al enige tijd gigabit internet. In Rijswijk begint KPN NetwerkNL als eerste in de wijken Cromvliet, Oud-Rijswijk, Bomenbuurt, Rembrandt-kwartier, Leeuwendaal en Havenkwartier met de aanleg van glasvezel.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-zet-ziggo-in-meer-gemeenten-met-aanleg-glasvezel-onder-druk/


Ziggo staat voor keuze: DOCSIS 4 of glasvezel

Het is niet ondenkbaar dat Ziggo in de toekomst het laatste deel van het netwerk gaat verglazen. Eigenaar VodafoneZiggo staat voor de keuze DOCSIS 4.0 of glasvezel.

JARCO KRIEK

25 JANUARI 2021

COMMENTS 13

Ziggo staat voor keuze: DOCSIS 4 of glasvezel

Foto ProShots

Bij Ziggo verandert in ieder geval de komende jaren niets aan de manier van het leveren van tv en internet aan klanten. Het kabelbedrijf zit midden in de uitrol van het GigaNet netwerk waarbij gigabit internet de belangrijkste vernieuwing is. Hiervoor gebruikt VodafoneZiggo de DOCSIS 3.1 kabeltechniek. Binnen deze techniek kan VodafoneZiggo een opwaardering naar de Full Duplex-variant maken. Hierdoor kan Ziggo binnen enkele jaren uiteindelijk een maximale downloadsnelheid van 10Gbps gelijktijdig met een maximale uploadsnelheid van 2Gbps leveren. Ruim voldoende om de honger naar internetcontent van Nederlanders te stillen.

 

DOCSIS 4.0

Achter de schermen wordt inmiddels hard gewerkt aan de opvolger van DOCSIS 3.1, De vraag is echter of VodafoneZiggo kiest voor het nieuwe DOCSIS 4.0. Het is namelijk niet ondenkbaar dat het kabelbedrijf kiest voor het vervangen van het laatste coaxdeel van wijkkast naar huisaansluiting voor glasvezel. Op dit moment loopt het bij klanten afgeleverde signaal voor tv, internet en bellen al voor 97 procent door glasvezel. En hoe men ook went of keert: glasvezel is de meest toekomstzekere techniek om deze diensten via een vast netwerk aan consumenten en zakelijke klanten te leveren.

 

Liberty Global

Het oordeel van Liberty Global is belangrijk in de uiteindelijke keuze die VodafoneZiggo over enkele jaren gaat maken. Liberty Global is voor de helft eigenaar van VodafoneZiggo. Het Britse mediabedrijf verzorgt bij Ziggo een groot deel van de techniek om tv, internet en telefonie aan klanten te leveren. Waar Liberty Global zich eerst als volwaardig kabelbedrijf profileerde, is dat nu anders. Zo worden in Polen diensten aangeboden die volledig op IP zijn gebaseerd en via glasvezel worden geleverd.

 

Concurrentie

In Nederland zijn al meer traditionele kabelbedrijven deels of geheel van coax naar glasvezel overgestapt. Dit is onder meer bij Stichting Kabelnet Veendam (SKV), Kabelnoord, Delta en Caiway gebeurd. De belangrijkste concurrenten van Ziggo zijn KPN en T-Mobile. Ook deze aanbieders zetten vol in op glasvezel.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-staat-voor-keuze-docsis-4-of-glasvezel/