Skip to main content

Ontwikkelingen van 2G, 3G, 3G+, 4G, 4G+, 4G++ en 5G

 

Bron:

https://www.kpn.com/netwerk/dekkingskaart.htm

 

 

Bron:

https://www.kpn.com/netwerk/5g.htm

 

Scrol naar beneden voor de kaart.

3G+ is uitgeschakeld en 3G wordt langzaam aan afgebouwd.

4G wordt vervangen door 4G+ en 4G++

2G is nog intact maar wordt over een paar jaar afgebouwd.

5G wordt langzaam aan opgebouwd.


4G heeft de 2G vervangen met bellen en SMSen

4G heeft de 3G vervangen voor sneller mobiel internet.

5G komt er aan en is al deels in Nederland actief maar nog niet overal (dit gaat om de Lage frequentie) is sneller dan de voorgaande generaties.

Over 2 jaar hebben we de Hoge frequentie die hogere snelheden mogelijk moeten gaan maken.


Advies: verplichte minimale snelheid voor mobiel internet

 Eric  16 februari 2019Categorie: Mobiel

Door het vastleggen van een verplichte minimale snelheid voor mobiel internet kan Nederland voorop blijven lopen op dit gebied. Dit advies is voortgekomen uit een onderzoek dat door bureau PA consulting is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In het rapport krijgt de overheid het advies om bij aankomende veilingen, zoals die voor de 5G frequenties, naast de dekkingsverplichtingen ook eisen op te stellen voor de datasnelheid van het mobiele internet.

Nog steeds gebieden met geen of slecht mobiel bereik

Volgens Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zijn er in Nederland nog altijd gebieden met onvoldoende mobiele dekking buitenshuis. Dat kan komen doordat die gebieden voor de providers niet commercieel rendabel zijn, bijvoorbeeld omdat het dun bevolkt is. Bij toekomstige veilingen wil het kabinet dit oplossen middels deze verplichtingen. Vast en mobiel internet met een redelijke snelheid en overal beschikbaar kan immers tegenwoordig wel worden aangemerkt als een basisbehoefte, aldus de Staatssecretaris.

In het Actieplan Digitale Connectiviteit is eerder al bekend gemaakt wat de dekkingsverplichting geografisch gezien inhoudt. In iedere gemeente in Nederland moet 98% van de oppervlakte mobiele dekking krijgen.

PA Consulting heeft onderzocht welke invulling kwalitatief noodzakelijk is voor de geografische eis. Geadviseerd wordt om de rand van het mobiele netwerk als norm te stellen. Als je hierbij kijkt naar de huidige situatie, dan is bij die norm buitenshuis slecht of helemaal geen mobiel internet beschikbaar.

mobiel bereik bij zendmastIn de nabijheid van een gsm zendmast heb je altijd goed bereik.

Voorgestelde normen zeer hoog

De onderzoekers stellen voor om vanaf 2022 als minimum eis een snelheid van 8 Mbps in te voeren en vanaf 2026 minimaal 10 Mbps op de slechtste punten in het mobiele netwerk. Doordat de snelheid steeds hoger wordt naarmate je dichter bij de zendmasten komt, zelfs tot wel twintig keer hoger, kan de gemiddelde snelheid hiermee op meer dan 100 Mbps uitkomen. Dit is echter nog slechts een advies, de definitieve eisen moeten uiteindelijk door het ministerie worden vastgesteld in de Nota voor Mobiele Communicatie, deze verschijnt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar.

Internationaal gezien zijn de voorgestelde eisen erg hoog. Duitsland heeft bijvoorbeeld een snelheidseis van minimaal 100 Mbps bij de zendmast, maar dat zegt niets over de snelheid aan de randen van het netwerk.

Ook binnenshuis een beter bereik

Een beter indoorbereik heeft ook de aandacht. Het kabinet ondersteunt een initiatief van de telecomproviders en branchevereniging BTG (Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers) voor het opstellen van een standaard voor draadloze openbare netwerken in woningen en bedrijfspanden.


De onderzoekers stellen voor om vanaf 2022 als minimum eis een snelheid van 8 Mbps in te voeren en vanaf 2026 minimaal 10 Mbps op de slechtste punten in het mobiele netwerk.

 

Gaat KPN deze doelen halen ?


Doordat de snelheid steeds hoger wordt naarmate je dichter bij de zendmasten komt, zelfs tot wel twintig keer hoger, kan de gemiddelde snelheid hiermee op meer dan 100 Mbps uitkomen.

 

Gaat KPN deze doelen halen ?


2G en 3G voldoen niet aan de gestelde eisen 8 Mbits vanaf 2022 en 10 Mbits vanaf 2026 als mobiele netwerk snelheid te garanderen op alle (slechte bereikbaarheid) plaatsen en bij de zendmast zelf 100 Mbits in grote delen van Nederland.


2G en 3G voldoen niet aan de gestelde eisen 8 Mbits vanaf 2022 en 10 Mbits vanaf 2026 als mobiele netwerk snelheid te garanderen op alle (slechte bereikbaarheid) plaatsen en bij de zendmast zelf 100 Mbits in grote delen van Nederland.

Als er bij nieuwe veilingen een verplichting komt, zal het argument van economisch onrendabel wel naar de achtergrond verdwijnen. Maar blijft nog steeds mogelijk een probleem dat mensen/groepen procederen tegen een KPN omdat ze ergens geen mast willen. Dus daar zal de overheid dan ook wetgeving/dwang voor moeten inzetten.

Je kan met 3G zeker wel 8 of 10Mbps halen. In een standaard 5MHz UMTS carrier kan b.v. een GalaxyS2 21Mbps halen (HSPA, 64QAM). Ook toen de eerste versie van 4G/LTE beschikbaar kwam (3GPP release 😎 is 3G nog wel wat verder gegaan, zie https://en.wikipedia.org/wiki/High_Speed_Packet_Access . Veel apparaten die 4G kunnen, ondersteuen meestal ook wel 42Mbps via 3G.


https://www.overons.kpn/nl/nieuws/2020/nieuwe-mobiele-netwerk-kpn-bereikt-ruim-tweederde-van-nederland

 

Nieuwe mobiele netwerk KPN bereikt ruim twee derde van Nederland

  • Verbeterd netwerk met 50% hogere download op 4G en gemiddeld 225 Mbps op 5G
  • Glasvezel tot aan de zendmast, nieuwe antennes ondersteunen alle beschikbare frequentiebanden, Massive Mimo op hotspots
  • Eerste klanten actief met zakelijke 5G-diensten van KPN

Met het aanbrengen van nieuwe apparatuur op de 2500ste zendmast in Limburg deze week is KPN over de helft met het bouwen van een compleet nieuw landelijk dekkend mobiel netwerk. Een mijlpaal in een enorme operatie, waarbij de radio- en antenne-apparatuur van alle zendmasten wordt vernieuwd en waarmee KPN bijdraagt aan het behoud van Nederland als digitale koploper. Inmiddels profiteert ruim twee derde van de inwoners van Nederland van het betere en snellere mobiele netwerk van KPN, zowel op 4G als 5G.

KPN is eind 2019 begonnen met het moderniseren van zijn gehele mobiele netwerk, waarbij de apparatuur op alle circa 5000 mobiele opstelpunten wordt vervangen. Oude antennes maken plaats voor nieuwe exemplaren, die alle beschikbare frequentiebanden ondersteunen en waarmee veel meer capaciteit en dekking beschikbaar komt. In druk stedelijke gebieden wordt gebruikgemaakt van zogenaamde Massive Mimo antennes die gericht capaciteit kunnen verdelen over meerdere gebruikers. Met een 4G-toestel ervaren klanten na de vervanging gemiddeld een 50% hogere downloadsnelheid. In juli activeerde KPN 5G op de 700 MHz frequentieband en voor 5G-toestellen bereikt de gemiddelde downloadsnelheid op het nieuwe netwerk inmiddels 225 Mbps. Ook is op 5G de uploadsnelheid aanzienlijk hoger en zijn de reactietijden korter dan op 4G, waardoor communicatie steeds meer realtime wordt. Dit zorgt voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van entertainment en gaming.

Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur KPN: “De vernieuwing van het mobiele netwerk is een enorme operatie die een forse verbetering oplevert voor de netwerkervaring van onze klanten, en zijn vruchten zal afwerpen in onze steeds verder digitaliserende samenleving. De nieuwe antennes ondersteunen alle technologieën: niet alleen komt 5G beschikbaar, ook 4G verbetert fors en dat merken al onze klanten direct met nog beter bereik, hogere downloadsnelheden en een aanzienlijk hogere upload.”

Het volledig nieuwe mobiele netwerk, dat voor 90% ontsloten is via 10 Gbps glasvezelverbindingen, is inmiddels beschikbaar in het grootste deel van Nederland. Het dekkingsgebied breidt zich steeds verder uit en beslaat inmiddels de gehele Randstad, de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en grote delen van Flevoland, Gelderland en Limburg. Voor een optimale 4G- en 5G-ervaring ter plekke gaat KPN de komende tijd op geclusterde wijze door met de vernieuwing van zijn netwerk. Inmiddels maken de eerste klanten gebruik van de nieuwe onderscheidende 5G diensten voor zakelijke klanten die KPN als eerste in Nederland introduceerde.


https://www.overons.kpn/nl/nieuws/2020/5g-belangrijk-voor-versnellen-digitalisering

 

5G belangrijk voor versnellen digitalisering

Telecom Insights 2020 stond vandaag in het teken van het belang van 5G voor onze samenleving. Het jaarlijkse congres van Telecompaper werd dit jaar online georganiseerd. Chief Business Market en rvb-lid Marieke Snoep sprak tijdens de aftrap van het evenement namens KPN over de versnelling van de digitale transformatie en de toegevoegde waarde van 5G daarbij.

“Niet eerder was het belang van digitalisering zo zichtbaar, tastbaar en duidelijk als dit jaar”, stelt Marieke Snoep in haar verhaal. Ondernemend Nederland moest zich razendsnel aanpassen aan de nieuwe situatie die acuut ontstond door de uitbraak van corona. Dankzij betrouwbare infrastructuur en digitale oplossingen als videobellen en de cloud lukte het om de samenleving en economie in de coronacrisis grotendeels overeind te houden.

Zaak om digitale versnelling door te pakken
In 2020 heeft een ongekende versnelling in digitalisering plaatsgevonden bij alle bedrijven in Nederland. Snoep: “We hebben de toekomst naar voren gehaald door in 2 maanden net zoveel voor elkaar te krijgen voor de samenleving en onze zakelijke klanten als in de afgelopen 2 jaar. Ondernemend Nederland is zich bewust geworden van de mogelijkheden en het belang van digitalisering. De digitaliseringsslag die we dit jaar maakten, moeten we ook op lange termijn succesvol doorvoeren om crises in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Het is zaak de digitale stroomversnelling waarin Nederland zit nu vast te houden. Dat biedt veel kansen voor onze economie, duurzaamheid, onderwijs en zorg.”

Drie onderscheidende 5G-diensten vanaf de start
5G gaat een belangrijke rol spelen bij de volgende digitaliseringsslag. In FieldLabs test KPN al langer de mogelijkheden van de nieuwe mobiele technologie. Nu de eerste frequenties daadwerkelijk beschikbaar zijn, kan samen met klanten en partners op grotere schaal worden gezocht naar nieuwe toepassingen. In eerste instantie toepassingen in sectoren waar de hele samenleving van profiteert, zoals mobiliteit, logistiek, veiligheid, maakindustrie en gezondheidszorg. KPN heeft daarvoor als eerste in Nederland drie onderscheidende 5G-diensten ontwikkeld: 1. Prioriteit voor bepaalde applicaties, 2. Mobiele dekking op maat (indoor en outdoor) en 3. Gegarandeerde bandbreedte.

KPN Telecom Insights2020 6

Healthcare first, technology second
EVP 5G Zakelijke Markt Jacob Groote presenteerde tijdens Telecom Insights enkele concrete toepassingen van deze drie diensten speciaal voor de gezondheidszorg. Groote: “Healthcare first, technology second is wat ik blijf benadrukken. Het gaat nooit om de technologie zelf. Het gaat om de functionaliteit ervan. 5G gaat ons nieuwe toepassingen bieden waarvan we nu nog geen weet hebben. Binnenkort starten we een zesde en nieuwe FieldLab speciaal voor de gezondheidszorg om samen met klanten en partners nieuwe toepassingen te gaan ontdekken en ontwikkelen voor deze sector.”

Klaar om samen te versnellen met 5G
Telecom-analisten laten weten erg positief te zijn over het 5G-aanbod van KPN en het voortouw dat het bedrijf neemt. Ze vinden dat KPN de juiste route volgt door te focussen op de toegevoegde waarde van 5G voor de Nederlandse samenleving. “Uiteraard sterkt dit ons in de overtuiging dat we met de goede dingen bezig zijn, maar die route willen en kunnen we niet alleen bewandelen. Samen met het netwerk van ondernemend Nederland moeten we uitvinden hoe we met elkaar de volgende digitaliseringsslag gaan maken met 5G. Wij zijn er in elk geval klaar voor om te gaan versnellen”, besluit Snoep haar verhaal.


 

Vernieuwd mobiel netwerk


Video moet je via de link bekijken.

 

https://www.overons.kpn/nl/nieuws/2020/nieuwe-mobiele-netwerk-kpn-bereikt-ruim-tweederde-van-nederland