Vraag

Looptijd actiekortingen in de verlengshop misleidend

  • 16 April 2024
  • 16 reacties
  • 295 keer bekeken

Ik heb recentelijk mijn KPN thuis abonnent verlengd via de verlengshop van KPN. Uiteraard met meerdere kortingen, combivoordeel, entertainmentvoordeel, netflixkorting en daarnaast óók nog 2 tijdelijke actiekortingen: Eentje van 5 euro en daarnaast nog eentje van 17,50 euro, gelijk aan de actiekorting die ik als nieuwe klant vorig jaar kreeg. Mooie deal dus.

Echter... Op de factuur was de actiekorting van 17,50 niet te vinden.

Navraag bij de klantenservice leert dat dit de korting van het afgelopen jaar (mijn 'eerste' jaar) was, die afloopt op het moment dat de verlenging ingaat. Ik vind het niet juist dat bij een verlenging een korting getoond wordt die niet voor die verlenging van toepassing is. Het heeft in ieder geval bij mij een verkeerde indruk over de prijs van het abonnement gewekt.

Klantenservice geeft telefonisch aan dat op de bevestiging staat dat de 17,50 euro korting geldt vanaf april 2023 en 12 maanden duurt, dus dat ik had kunnen zien dat de korting niet voor deze verlenging gold. Letterlijk gezien is dit natuurlijk geheel waar. Maar het is natuurlijk heel vreemd dat zowel in de verlengshop als op de orderbevestiging een korting wordt getoond die helemaal niet geldt voor deze verlenging.

Mijns inziens zit dit echt op het randje van misleiding. Het lijkt mij een goed idee om dit veel duidelijker richting klanten te communiceren bij het verlengen: dus duidelijk aangeven wat je werkelijk gaat betalen wanneer de verlenging ingaat. Het werkelijke bedrag wat ik betaal staat namelijk helemaal nergens op de ordebevestiging.

Daarnaast vind ik eigenlijk ook dat klanten die dit betreft (zoals ik), gewoon gecompenseerd moeten worden en een extra jaar lang de getoonde actiekorting moeten krijgen.

Zijn er meer mensen bij wie dit zo verlopen is en hoe is dit toen opgelost?


16 reacties

Reputatie 7
Badge +20

Hi @MichieldL,

Ik moet bekennen dat ik dit inderdaad een beetje vreemd vind klinken 🤔 Kijk graag even met je mee!

Zou je een screenshot willen plaatsen hier van de contractsamenvatting die je ontvangen hebt, waar deze kortingen op terug te vinden zijn? Wel even zorgen dat er géén persoonlijke gegevens zichtbaar zijn, aangezien alles wat in dit topic geplaatst wordt openbaar is. 

Dit is het overzicht van de contractverlenging. Het gaat dus om de korting van 17,50 die loopt tot 10 april terwijl de verlenging op 11 april in gaat.

Ik zie trouwens meer recente topics hier waar een beetje hetzelfde mis lijkt te gaan: kortingen van het lopende jaar worden meegerekend bij de verlengaanbieding terwijl deze helemaal niet gelden voor de contractperiode van de verlenging.

Reputatie 7
Badge +20

Ah, hier staat inderdaad wel dat die ene korting loopt 10-04-2024 en daarna niet meer van toepassing is. Ik ben het ten eerste al met je eens dat het vreemd is dat deze kortingsperiode überhaupt mee wordt genomen in dit overzicht. Dat de korting vervolgens óók mee wordt gerekend in de totalen, is echt heel onhandig en onlogisch. Ik ga hier inter even achteraan!

Da’s erg fijn!

Wat ook nog goed is om mee te nemen, is dat in de verlengshop zelf die data van de kortingsperiodes helemaal niet genoemd worden, alleen de duur van 12 maanden. Dus op het moment van bestellen stond er in het scherm dat ik 31,99 per maand zou betalen en na 1 jaar 54,49 per maand.

Uiteraard heb ik daar geen screenshot van gemaakt op dat moment, achteraf jammer natuurlijk.

Ben benieuwd wat er uit komt!

Reputatie 7
Badge +20

Jouw situatie wordt nog onderzocht @MichieldL, tot nu toe geen concrete terugkoppeling ontvangen. Als daar verandering in komt, laat ik het hier direct weten!

Reputatie 7
Badge +20

Hi @MichieldL,

Jouw situatie is onder de aandacht gebracht van de juiste mensen inmiddels, maar in verband met de schoolvakantie zijn er veel mensen afwezig geweest de afgelopen week. Ik verwacht dan ook dat er komende week weer actie ondernomen gaat worden!

Helemaal super! Ik wacht het nog even af dan.

Ook ik heb zojuist mijn contract verlengt en loop tegen hetzelfde probleem als MichieldL aan. De aanbieding die ik kreeg leek al te goed om waar te zijn dus ik had een screenshot gemaakt van hoe mij de verlenging werd gepresenteerd in de app:

 

Hier wordt dus nergens vermeld dat de vorige korting ook mee wordt gerekend en is dus misleidend in mijn ogen. Pas bij het ontvangen van het contract is te zien dat de korting van de voorgaande aanbieding is meegenomen:

Ik zou graag hierover met u in contact willen komen. Ik ben namelijk op deze actie ingegaan omdat het de voordeligste oplossing was voor mij. 

Reputatie 7
Badge +20

Hi @BouweDeBobbert, dank voor je bericht en heel erg fijn dat je een screenshot hebt gemaakt van hoe het er in de verlengshop uitzag voor jou!

Eind vorige week heb ik bericht ontvangen dat het (deels) opgelost zou moeten zijn en dat het nu goed zou moeten staan op de contractsamenvatting. Heb jij ook een contractsamenvatting van ons ontvangen (nog voor je de bestelling definitief gemaakt hebt) en zo ja, hoe staat het daar op?

Verder ben ik in gesprek met een achterliggende afdeling over hoe we dit kunnen oplossen voor @MichieldL en ik voeg jouw situatie daar nu ook aan toe. Zou jij daarvoor nog  je gegevens in willen vullen in je profiel en hier een seintje geven als je dat hebt gedaan?

Bij BouweDeBobbert gebeurt inderdaad precies hetzelfde als bij mij. Heel fijn dat je screenshots hebt gemaakt in de verlengshop! Zo is het helemaal duidelijk dat er op het moment van afsluiten niks gemeld wordt over een actiekorting die afloopt op het moment dat het contract begint.

Ik kreeg overigens pas een contractsamenvatting toen de bestelling al definitief was.

Hoi @Maja van KPN, Ik had niet verwacht dat ik deze 2e pinksterdag al reactie zou ontvangen! Ik heb inmiddels mijn profiel voorzien van alle informatie. Ik heb geen contractsamenvatting gezien. Op het scherm waarop ik op bevestiging drukte, stond nogmaals hetgeen wat er in het eerste screenshot van mij stond herhaalt, zonder de vermelding dat hierbij kortingen van vorige periode zijn meegenomen in de berekening, ik zou anders niet op het aanbod zijn ingegaan. Zoals @MichieldL al aangeeft was pas bij het ontvangen van het contract zichtbaar dat ook kortingen van de vorige periode mee waren genomen in de berekeningen. 

Hoi @Maja van KPN 

Ik heb inmiddels met het klant contact centrum gebeld en mijn verlenging ongedaan laten maken. Nu was ik even benieuwd wat er zou gebeuren als ik de stappen van verlengen nog eens zou doorlopen en tot het scherm van contractsamenvatting door zou gaan, omdat ik bang was dat ik iets over het hoofd zou hebben gezien. Het wordt nu nog iets fraaier omdat het lijkt alsof ik nu de 5 euro verleng korting 2x krijg toebedeeld, waarschijnlijk door de verlening die nu ongedaan is gemaakt. Hierbij ter informatie het screenshot van het scherm voor je op bevestigen drukt. 

Zoals te zien is wordt nergens vermeld dat de korting van mijn vorige aanbieding binnenkort afloopt.  Bij nieuwe situatie staat dat ik €27,50 ga betalen (daar stond vorige keer dus €32,50). Ik hoop dat jullie hier nog wat mee kunnen.

Even ter volledigheid dit staat nu op de eerste pagina:

 

Als je nou op dit aanbod ingaat, dan weer annuleert en dit vervolgens tig keer herhaalt dan krijg je uiteindelijk geld toe! 😄
 

Ik vind het wel opvallend dat er kennelijk nog steeds fouten in de verlengshop zitten. Voor KPN ook wel zorgelijk lijkt me, want in de basis is het gewoon een rechtsgeldige overeenkomst zodra je bevestigt.

Het lijkt me ook dat dit bij veel meer mensen gebeurt, kan me niet voorstellen dat BouweDeBobbert en ik de enigen zijn waarbij deze situatie zich voordoet.

Reputatie 7
Badge +20

Hmm, dit is weer een nieuwe variant @BouweDeBobbert 🤔 Ook deze geef ik door aan de juiste mensen. Ze zijn nog steeds bezig met het onderzoek naar wat er toch precies mis gaat hierbij. Je hebt dit nu weer als nieuwe bestelling geplaatst? Of nog niet?

Ik heb dit niet als nieuwe bestelling geplaatst. Ben toch even benieuwd wat er uit gaat komen.

Reputatie 7
Badge +20

Ik ben minstens net zo benieuwd @BouweDeBobbert, je hebt je gegevens ingevuld in je profiel dus ik heb even gekeken wat ik te zien krijg als ik zelf een verlenging voor je wil plaatsen. Dan wordt het nog fraaier en maakt hij er €20,- van, 12 maanden lang 😭 Ook dit heb ik doorgestuurd naar de juiste mensen, ik hoop snel een terugkoppeling te ontvangen met een verklaring en hopelijk ook oplossing!

Reageer