Skip to main content

Ineens heb je een brief in de bus: er komt glasvezel in je buurt! Hartstikke leuk natuurlijk, maar hoe gaat dit in z'n werk? Wat komt KPN doen, wanneer komen we, en hoe krijg je daar bericht van? En waar moet je zijn als je vragen hebt? In dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Benieuwd of en wanneer er glasvezel op jouw adres wordt aangelegd? Vul je gegevens in op onze Glasvezelwekker, en krijg een seintje zodra het zover is!

Klik hier!

 

Inhoud

 

KPN de provider en KPN de netwerkbeheerder

KPN is 1 bedrijf, maar bestaat uit 2 bedrijfsonderdelen: KPN de provider en KPN de netwerkbeheerder. Het eerste wat daarom belangrijk is om te weten, is het verschil tussen de ene KPN en de andere KPN.

De community waar je nu bent is van KPN de provider. Wij zorgen voor je internetsignaal en het abonnement.

Daarnaast is er KPN de netwerkbeheerder. Dat is een onafhankelijk onderdeel van de overkoepelende Koninklijke KPN N.V.. Onze collega's van het netwerk (de netwerkmonteurs) zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van ons netwerk (zowel koper als glasvezel).

 

Waarom maken we verschil tussen de provider en de netwerkbeheerder?

Andere providers kunnen ook gebruik maken van ons netwerk. Daarvoor huren zij ruimte bij KPN. Alleen de netwerkmonteurs kunnen bij gegevens van klanten van verschillende providers, de klantenservice van KPN de provider kan dit niet.

Dat is ook de reden waarom we je soms doorverwijzen naar onze collega's van het netwerk voor meer informatie.

 

Glaspoort

Een ander bedrijf dat je kunt tegenkomen is Glaspoort. Zij leggen, net als de KPN netwerkmonteurs, glasvezel aan. KPN kan Internet en TV diensten leveren over het netwerk van Glaspoort. Glaspoort is een onafhankelijk bedrijf. Daarom kunnen we je naar Glaspoort doorverwijzen voor informatie als zij de aansluiting bij jou thuis maken.

 

De aanleg van glasvezel in het kort

De glasvezelaanleg gebeurt in een aantal stappen:

  • Het begint met een aankondiging.
  • Daarna komt KPN of Glaspoort langs voor inventarisatie en voorbereidend werk.
  • Dan zijn de werkzaamheden in de straat aan de beurt voor de hoofdkabel.
  • Als dat gedaan is, doen we de aansluitingen in huis.
  • Tenslotte kan je abonnement worden geactiveerd.

Dit hele proces duurt wel even. Hoe lang precies varieert per gebied. In het algemeen kun je rekenen op 6 tot 18 maanden.

Hieronder leggen we de verschillende fasen verder uit. 

 

Informatie

Tijdens de gehele aanleg van glasvezel worden regelmatig informatiebrieven gestuurd.

Vanuit KPN of Glaspoort krijg je brieven met informatie over de aanleg van het netwerk. 

Alle informatie rondom je (toekomstige) abonnement krijg je van KPN de provider.

 

Video

Hieronder gaan we in tekst alle punten bij langs. Ben je meer visueel ingesteld? Check dan deze video:

Of bekijk de nieuwe glasvezelpagina op onze website.

  

Fase 1: Aankondiging

KPN en Glaspoort bepalen waar en wanneer ergens glasvezel wordt aangelegd. Zodra jouw woning onderdeel is van de plannen krijg je hierover per brief informatie. Daarin lees je welke werkzaamheden moeten gebeuren. Ook zijn er soms informatiebijeenkomsten of andere activiteiten die je kunt bezoeken of aan meedoen.

 

Ben je al klant bij KPN met een koperverbinding?

Ben je al klant, dan krijg je van ons bericht. Zodra glasvezel is aangelegd zetten we je aansluiting gratis om. Je hoeft zelf niets te doen behalve afwachten tot je bericht van ons krijgt. Je kunt de voortgang van de aanleg ook bijhouden via kpn.com/bestelstatus.

Voor onze bestaande klanten geven we automatisch toestemming voor de aanleg van glasvezel. Het kan zijn dat je dat niet wil. Dan kan je de toestemming intrekken. Dat kan via netwerk.kpn.com/uitschrijven. Pas op: Dit kan grote gevolgen hebben voor een eventuele latere aansluiting inclusief hoge kosten!

 

Kosten voor aanleg?

Tijdens de aanleg van glasvezel is het maken van een aansluiting in je huis in de meeste gevallen gratis.

In sommige gebieden is het zo dat je de aansluiting alleen krijgt als je al KPN klant bent, of ervoor kiest een KPN abonnement te nemen. Als dit zo is, dan wordt dit in de brieven die je krijgt uitgelegd. Ben je nog geen klant en neem je geen abonnement af? Dan wordt de kabel aangelegd tot buiten je huis.

In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat je een eenmalige of maandelijkse bijdrage moet betalen voor het gebruik van de glasvezelaansluiting. Dit kan zo zijn als de glasvezel wordt aangelegd door een lokale aanbieder, of op sommige bedrijventerreinen waar Glaspoort aanlegt. Als dit zo is, dan wordt dit in de brieven die je krijgt uitgelegd. En je ziet dit terug zodra je een abonnement via glasvezel bestelt.

 

Toestemming geven voor werkzaamheden

De bewoner van het huis moet toestemming geven voor de werkzaamheden in én rondom het huis. Hier krijg je een brief over met een code. Op de website van KPN of Glaspoort kun je met die code inloggen en toestemming geven. Als nieuwe klant kun je via netwerk.kpn.com/toestemming toestemming geven voor de verdere aanleg naar jouw woning. Doe je dit niet, dan krijg je géén glasvezel in huis en blijft de kabel liggen tot op de erfgrens.

 

VVE/woningcorporaties en haalbaarheidsonderzoek

Voor het doorgeven van gegevens door de VVE/woningcorporaties kun je gebruik maken van netwerk.kpn.com/pandeigenaar. Stel dat de VVE/woningcorporatie niet akkoord gaat, kun je een haalbaarheidsonderzoek laten doen. Hierbij heb je wel de toestemming van je VVE/corporatie nodig. 

 

Wil je KPN klant worden?

Je kunt al gelijk vanaf dit moment kiezen voor KPN. Je krijgt informatie en een speciaal aanbod in de brievenbus. Het vooruitbestellen van een glasvezelabonnement kan je doen via onze website, in de KPN winkel of via onze klantenservice.

 

Fase 2: Schouwen & Voorbereiden

Ongeveer 2 weken na de aankondiging begint het voorbereidende werk. In deze periode wordt bekeken wat er allemaal gedaan moet worden.

 

Waar komt het glasvezelkastje?

Dit is ook het moment dat bepaald wordt waar in je huis het glasvezelkastje gemaakt wordt (schouwen).

In de meeste gevallen is dit de meterkast of de plek waar huidige aansluitingen ook binnenkomen. Hoewel het in overleg soms ook op een andere plaats kan.

 

Wanneer komt er iemand langs?

Er komt een medewerker langs, deze komt zonder bericht vooraf. Het kan dus zijn dat je niet thuis bent. Dat is niet erg, dan komt de medewerker op later moment terug. Of er ligt een brief in je brievenbus zodat je zelf een nieuwe afspraak kunt maken. 

De medewerker draagt altijd bedrijfskleding van KPN of Glaspoort en kan zich identificeren.

Heb je in deze stap vragen, dan kun je aankloppen bij de netwerkcollega's van KPN of Glaspoort.

 

Fase 3: Aanleggen (straat)

KPN of Glaspoort begint met de werkzaamheden in de straten. Dit wordt gedaan door verschillende aannemers (of onderaannemers). Je krijgt van tevoren, per post, informatie over de werkzaamheden.

 

De werkzaamheden

Het werk wordt, per straat, zo snel mogelijk afgemaakt. Vaak zelfs al in 1 dag: 's ochtends wordt de straat opengebroken, 's avonds gaat hij weer dicht. Woon je in een lange straat of weg, dan kan het zijn dat het een dag of 2, 3 duurt voor de héle straat klaar is.

Tijdens de werkzaamheden word je mogelijk gevraagd om je auto tijdelijk te verplaatsen. Woningen, winkels, etc. blijven bereikbaar. Zo zorgen we voor zo min mogelijk overlast.

Na de werkzaamheden in de straat ligt de glasvezelkabel tot aan je huis of erfgrens. Deze hele aanlegperiode duurt ongeveer 3 maanden.

 

Vragen?

Heb je in deze stap vragen over de fysieke aanleg, dan kun je aankloppen bij KPN Netwerk of Glaspoort. Heb je vragen over abonnementen of acties, dan kun je terecht bij KPN de Provider.

 

Fase 4: Aansluiten (in huis)

Nadat de aanleg gedaan is zijn de huisaansluitingen aan de beurt. Voor deze periode is ongeveer 3 à 4 maanden nodig. 

Hiervoor wordt apart met elke bewoner een afspraak gemaakt. Wat er precies gebeurt tijdens deze afspraak, hangt af van je gebied en of je klant bent (geworden) van KPN.

 

Wat moet er gebeuren in huis?

Aan het einde van de glasvezelkabel wordt een glasvezelpunt (FTU) gemaakt. Hier stopt het lichtsignaal dat door de glasvezel gaat. Op dat glasvezelpunt komt daarna een NT. Die zorgt ervoor dat het licht omgezet wordt in een digitaal signaal, waar je apparaten mee overweg kunnen.

 

Wat doet de monteur?

Een monteur van de onderaannemer komt namens KPN of Glaspoort om de glasvezelkabel in huis te brengen en de FTU te plaatsen. Heb je een abonnement bij KPN? Dan plaatst de monteur van de aannemer ook de NT.

In nieuwere gebieden zie je ook dat de we de kabel tot aan het huis brengen en dan een speciale FTU plaatsen, die ook buitenshuis blijft. Wil je geen abonnement van KPN? Dan hoef je op deze manier ook geen werkzaamheden in je huis te laten doen.

In bepaalde gebieden worden de werkzaamheden bij en in je huis altijd in 1 afspraak gedaan. Er komen dan 2 monteurs tegelijkertijd bij je langs. Een voor het buitenwerk en een voor het werk in huis. Welke gebieden dit gebeurt, wordt door KPN en Glaspoort bepaald.

Hoe de afspraak bij jou zal verlopen staat in de bevestiging van je afspraak.

 

Hoe wordt de afspraak gemaakt?

Je krijgt een brief met een voorstel voor een datum en tijd. Met de code uit de brief kun je op de site van KPN of Glaspoort de afspraak bevestigen of een nieuwe datum/tijd voorstellen. Wil je een eerder gemaakte afspraak later toch nog wijzigen? Ook dat kan via de afspraakpagina.

 

Fase 5: Abonnement activeren

Nadat de netwerkmonteurs van KPN of Glaspoort hun werk hebben gedaan, wordt dit bij ons afgemeld. Vanaf dat moment kan KPN de provider aan de gang om het signaal te activeren.

 

NT is al geplaatst

Als de NT er al is, dan is er geen monteur meer nodig. Je krijgt bericht van ons vanaf welke datum het signaal actief is. Je kunt dan zelf je KPN Box en overige apparaten aansluiten op de NT. Hierna heb je een werkend abonnement en ben je klaar.

 

NT is nog niet geplaatst

In steeds meer gevallen waarbij de NT er nog niet is, kun je deze zelf installeren. Hij wordt dan meegeleverd in je installatiepakket. Daar zit ook een stappenplan in hoe je deze kunt aansluiten. Het gaat dan om een klepje sluiten, een afdekdopje verwijderen en een kastje erop schuiven. Hierna kun je de KPN Box en overige apparaten aansluiten en heb je een werkend abonnement.

Als jouw abonnement geen doe-het-zelf bestelling is, dan is er een monteur van KPN nodig. Je krijgt bericht van ons met het verzoek om een afspraak te maken. Onze monteur komt dan de NT plaatsen en de KPN apparatuur aansluiten. Hierna heb je een werkend abonnement.

 

Veelgestelde vragen

 

Bij mij in de buurt wordt glasvezel aangelegd door een andere partij. Levert KPN (provider) ook via dat netwerk?

Dit verschilt. Bij sommige lokale aanbieders is het mogelijk om ook een KPN abonnement af te nemen. Meer informatie hierover vind je op onze informatiepagina lokale glasvezelaanbieders.

 

De aansluitdatum van mijn glasvezelabonnement is ineens verplaatst. Hoe zit dit?

Je abonnement kan pas beginnen als wij melding van KPN Netwerk of Glaspoort hebben gekregen dat zij klaar zijn. We krijgen van hen een geplande datum door waarop zij verwachten klaar te zijn. Op basis daarvan geven wij een datum aan je door wanneer wij verwachten dat je abonnement actief kan worden.

Maar, soms gebeurt het dat KPN Netwerk of Glaspoort vertraging oploopt. Het kan zijn dat ze nog bij jou in huis moeten zijn om het glasvezelpunt te plaatsen. Het kan ook zijn dat het bij jou in huis al klaar is, maar in de wijkcentrale (buiten je huis) nog niet. 

In deze gevallen kunnen wij niets anders dan ook de ingangsdatum van je glasvezelabonnement opschuiven.

Kijk op netwerk.kpn.com of glaspoort.nl voor de status van jouw aansluiting.

 

Verdere Veelgestelde Vragen Video

We hebben een video gemaakt die een paar veelgestelde vragen behandeld, waaronder:

  • Waarom legt KPN glasvezel aan in een gebied waar al glasvezel van een andere aanbieder ligt?
  • Waarom zijn er soms meerdere aanbieders in één gebied?
  • Waar moet je op letten bij het nemen van glasvezel

Is je probleem nog niet opgelost, of je vraag nog niet beantwoord? Gebruik de zoekfunctie voor oplossingen van andere gebruikers. Kom je er niet uit, maak dan gerust een eigen topic aan.

 

Heb je feedback op de inhoud van dit Kennisbank artikel? Of heb je andere ideeën, opmerkingen of vragen over de Kennisbank? Laat het ons weten in ons Feedback op de kennisbank topic.