Kennisbank

KPN Box 12: DHCP binding / vast IP instellen

 • 5 April 2022
 • 0 reacties
 • 18988 keer bekeken
KPN Box 12: DHCP binding / vast IP instellen
Reputatie 7

Je kunt port forwards instellen op de Box 12 om van buiten je huis bij bepaalde apparaten in je netwerk te komen. Hiervoor is het nodig om die apparaten van tevoren een vast IP-adres (DHCP binding) te geven. Je leest hier hoe je dat doet voor de KPN Box 12.

 

Hoe stel ik een vast IP adres in?

Dit doe je zo: 

 1. Open een browser en ga naar 192.168.2.254 of mijnmodem.kpn
 2. Log in met gebruikersnaam en je wachtwoord. Deze staan op de sticker achterop de Box 12.
 3. Klik op de blauwe knop My Modem.
 4. Klik in de bovenrij op LAN IPv4.
 5. Je komt op deze pagina:

 

Onder de stukken voor LAN/DHCP en DHCP vind je de blauwe knop Add Reserved Address (rood). Klik hier op. Dit opent het blauwe blok.

In dat blauwe blok kies je eerst het apparaat dat je een vast IP wilt geven. Klik daarvoor in de kolom Device Name op de tekst Add MAC Address of het pijltje ernaast. Dit opent een keuzelijst met je aangesloten apparaten. Kies het gewenste apparaat. Het MAC adres van dat apparaat wordt automatisch ingevuld in de volgende kolom.

In de kolom IPv4 Address vul je daarna het IP adres in dat je aan dit apparaat wilt toewijzen. Let erop dat dit adres begint met 192.168.2. Wat je na de laatste punt invult mag je zelf weten. Maar dit getal kan niet hoger zijn dan 253.

Als je hier dingen verandert, bevestig dit met de blauwe knop Apply, helemaal onderaan de pagina.

 

404 foutmelding

Het kan voorkomen dat je een 404 foutmelding krijgt als je op deze manier een DHCP binding probeert te doen. Dit issue is bekend bij de modem ontwikkelaars. Echter, vanwege de aanstaande uitrol van nieuwe software voor de Box 12 verwachten we niet dat dit nog opgelost wordt in de huidige firmware. In de nieuwe software speelt dit probleem niet. Meer info over de nieuwe software:

 

Mogelijke workarounds voor deze foutmelding zijn:

 • Ga naar de Client List tab (bovenaan de pagina) en zoek daar het apparaat dat je een vast IP wilt geven. Vanuit die lijst werkt het wel. Het enige nadeel is dat het apparaat dan het IP vast krijgt die het op dat moment heeft en dat je niet zelf een kunt kiezen.
 • Benader de web interface via een andere browser of mobiel apparaat. We zien dat de foutmelding dan niet altijd verschijnt.
 • Benader de web interface via https://192.168.2.254 (ipv http). Je moet dan wel de veiligheidsmelding voorbij klikken. We zien dat de foutmelding dan niet altijd verschijnt.

 


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.