Skip to main content

Modems met KPN Software: Ouderlijk toezicht / MAC filtering instellen

  • 9 October 2023
  • 0 reacties
  • 902 keer bekeken
Modems met KPN Software: Ouderlijk toezicht / MAC filtering instellen

Met MAC filtering / ouderlijk toezicht kun je bepalen welke apparaten wanneer wel en niet toegang mogen tot het internet.

 

MAC filtering

Op het moment is een apart onderdeel voor MAC filtering aanwezig in de Box 14. Voor de Box 12 is deze optie beschikbaar vanaf de update naar versie V12.C.24.05.08.

Met deze functie leg je een lijst aan van alle wifi apparaten die toegang mogen hebben tot dit thuisnetwerk. Wifi apparaten die niet op de lijst staan kunnen geen verbinding maken met de wifi of extra wifi van jouw modem. De MAC filtering werkt niet op bekabeld aangesloten apparaten. Deze kunnen altijd op internet. Ook het gastnetwerk is uitgesloten van de filtering. Dit omdat het gastnetwerk bedoeld is voor tijdelijke toegang, en afgeschermd is van je thuisnetwerk.

Als je MAC filtering aanzet worden aanwezige KPN Wifipunten automatisch toegevoegd aan de toestemmingslijst.

 

MAC filtering instellen

  1. Open een browser en ga naar 192.168.2.254 of mijnmodem.kpn
  2. Vul je wachtwoord in en klik op inloggen.
  3. Klik links op Beveiliging
  4. Klik in de bovenrij op Wifi Afscherming
  5. Je komt op deze pagina:

In het rode blok zet je MAC filtering in z'n geheel aan of uit. Standaard staat dit uit.

In het blauwe blok kun je een op dat moment aangesloten en actief apparaat selecteren.

In het groene blok kun je apparaten op MAC adres toevoegen. Dit is handig om apparaten toe te voegen die op dit moment niet aangesloten en actief zijn. Je kunt hier een enkel MAC adres invoeren, of meerdere. Als je meerdere tegelijk wilt doen, scheid de adressen dan met een komma.

In het paarse blok kun je met de beide knoppen in één keer alle op dit moment aangesloten wifi apparaten toevoegen, of alles weer verwijderen.

 

Toegevoegde apparaten komen onderaan de pagina in de lijst te staan. 

Hou er verder rekening mee dat sommige apparaten (vaak mobiele telefoons) privacy instellingen hebben waardoor zij gebruik maken van willekeurig veranderende MAC adressen. Hierdoor kan het gebeuren dat hun MAC adres verandert, en ze dan geen toegang meer hebben. Apparaten die hier gebruik van maken zijn in de lijst te herkennen in de kolom 'Willekeurig MAC adres'. Wil je dergelijke apparaten toch via MAC filtering toegang geven, zet dan willekeurig gebruik van MAC adressen uit op het apparaat in kwestie. 

 

Ouderlijk toezicht

Ouderlijk toezicht is een manier om toegang tot het internet te blokkeren of beperken per apparaat. 

 

Ouderlijk toezicht algemene instellingen

  1. Open een browser en ga naar 192.168.2.254 of mijnmodem.kpn
  2. Vul je wachtwoord in en klik op inloggen.
  3. Klik links op Beveiliging
  4. Klik in de bovenrij op Ouderlijk toezicht
  5. Je komt op deze pagina:

In het rode blok kun je een apparaat selecteren. Hier zijn alle op dat moment aangesloten apparaten te zien.

In het blauwe blok zit het keuzemenu voor wat je met dit apparaat wilt doen. Je kunt daar kiezen voor Altijd toestaan (Always allow), Altijd blokkeren (Always block) en Schema (Schedule).

Kies je voor Schema, dan kun je vervolgens in het veld met groene blokjes een schema samenstellen. De rijen zijn de dagen van de week. Elk groen blokje is een half uur, tellend vanaf middernacht tot aan de volgende middernacht.

Groen blokje betekent toegang tot internet is toegestaan. Klik je een groen blokje aan, dan wordt hij grijs en is internettoegang in die tijd geblokkeerd. Je kunt ook klikken en slepen om meerdere blokjes in een keer te kleuren.

Zo kun je tot in detail aangeven wanneer een apparaat wel of niet op internet mag. 

 

Als je klaar bent met je keuzes, bevestig dit met de blauwe knop Toepassen om alles op te slaan.

Het apparaat in kwestie komt onderaan de pagina in de lijst te staan. Je kunt de instellingen voor elk apparaat ook weer aanpassen door in de lijst op het potloodicoon achter het apparaat te klikken. Je krijgt dan een pop-up te zien waar je het schema kunt aanpassen. Of dit kunt omzetten naar altijd blokkeren of altijd toestaan.

 

Ouderlijk toezicht per apparaat instellen

  1. Open een browser en ga naar 192.168.2.254 of mijnmodem.kpn
  2. Vul je wachtwoord in en klik op inloggen.
  3. Klik links op Thuisnetwerk
  4. Klik in de bovenrij op Verbonden apparaten
  5. Je komt op de pagina met het overzicht van alle met jouw modem verbonden apparaten.
  6. Zoek in de lijst het apparaat waar je filtering op wilt instellen. Klik op het potloodicoon ervoor (groene blok).
  7. Er verschijnt een pop-up:

 

Ga op deze pop-up naar het tabblad Ouderlijk toezicht. In het uitvouwmenu kun je dezelfde keuzes maken als bij de hoofdinstellingen, én eentje extra. Je kunt hier dus kiezen voor altijd blokkeren, altijd toestaan en tijdschema. Als je kiest voor tijdschema stel je dat vervolgens op dezelfde manier in als bij de hoofdinstellingen. 

 

Ouderlijk toezicht op basis van tijdbudget

De vierde optie die je hier hebt is blokkeren op basis van tijdbudget. In de volgende update voor de Box 14 en de daarnavolgende voor de Box 12 zal deze optie ook beschikbaar zijn vanuit de hoofdinstellingen onder Beveiliging > Ouderlijk toezicht.

Kies je voor Tijdbudget, dan krijg je dit te zien:

 

Je kunt vervolgens voor elke dag instellen hoeveel uur het apparaat op internet mag. Dit doe je door eerst het schuifje voor ‘Dagelijkse limiet toepassen’ aan te klikken zodat deze groen wordt. Vervolgens kun je voor elke dag van de week een aantal uur instellen. Dit doe je door te klikken op het groene rondje en dan te slepen. Er verschijnt een groen bolletje boven die het aantal uur aangeeft. Als je alle dagen naar keuze hebt ingesteld, bevestig dit onderaan met de blauwe knop Toepassen

 

Is je probleem nog niet opgelost, of je vraag nog niet beantwoord? Gebruik de zoekfunctie voor oplossingen van andere gebruikers. Kom je er niet uit, maak dan gerust een eigen topic aan.

 

Heb je feedback op de inhoud van dit Kennisbank artikel? Of heb je andere ideeën, opmerkingen of vragen over de Kennisbank? Laat het ons weten in ons Feedback op de kennisbank topic.