De juiste switch?! Toverwoord: IGMP snooping

  • 27 January 2015
  • 161 reacties
  • 138483 keer bekeken

Reputatie 7
Last van haperend beeld op jouw TV en is jouw TV aangesloten op de Experia Box via een switch? Dan is dit misschien een topic voor jou.

In verband met de uitfasering van een aantal powerlines ben ik bezig mijn volledige woning te voorzien van cat6 bekabeling.

Als eerste was de tuinkamer aan de beurt.
Tijdens de bouw van de tuinkamer heb ik vanuit één van de hoeken loze leidingen laten leggen naar alle andere hoeken en twee loze leidingen naar de meterkast.
Deze zijn nu allemaal voorzien van cat6 bekabeling.

In de hoek waar alle leidingen bij elkaar komen staat een switch om alles met elkaar de verbinden.
In de eerste instantie was deze switch een Linksys SE2500 (gigabit) die eerder op een andere locatie in huis had gestaan om zowel een KPN TV ontvanger als een desktop computer ( Windows 8 ) te bedienen. Daarbij ondervond ik geen enkel probleem, zowel de TV als de computer werkte vlekkeloos.

In de tuinkamer bedient deze switch ook een KPN TV ontvanger en een desktop computer (Windows 7), maar tot mijn grote verbazing begon mijn TV te haperen 😞 zodra de desktop computer werd uitgezet. Zolang deze aan stond was er geen enkel probleem.

Vreemd, maar het heeft mij wel aangezet om eens te onderzoeken wat dit probleem dan veroorzaakt.

Het enige verschil tussen de oude en nieuwe locatie waar de switch ingezet werd was het feit dat de Windows 8 machine de netwerkkaart (NIC) bij een shutdown echt uitzet terwijl een Windows 7 machine, afhankelijk van de BIOS settings, de netwerkkaart standby zet.

Van een netwerkkaart die standby gezet wordt gaat de snelheid, om energie te besparen, vaak terug naar 10Mbps half-duplex.

Na wat Googlen ben ik tot de conclusie gekomen dat hier ook meteen het probleem zit.

Zoals jullie misschien wel (of niet) weten maakt een TV stream gebruik van multicast IGMP (Internet Group Management Protocol). Dit betekent dat een eenvoudige switch de multicast zal doorsturen op alle poorten waar een apparaat op aangesloten is. Een multicast wordt verstuurd op de laagste snelheid van alle "aangesloten" apparaten.

Terugkomend op het verschil is het dus zo dat mijn switch op de oude locatie alleen de KPN TV ontvanger zag als aangesloten apparaat als de desktop computer was uitgezet (NIC staat uit) terwijl op de nieuwe locatie zowel de KPN TV ontvanger als de uitstaande desktop computer (NIC staat standby) als "aangesloten" apparaten gezien worden.

De TV stream wordt door de switch op de nieuwe locatie dus ook doorgezet naar de desktop computer ookal staat deze uit. Aangezien de netwerkkaart van deze computer nu een snelheid van 10Mbps half-duplex heeft wordt de TV stream wordt nu dus ook met een snelheid van 10Mbps half-duplex verstuurd en dat is te weinig voor de TV stream.
Gevolg: Haperend beeld op de TV.

Hoe is dit dan te voorkomen.

Oplossing 1:
Zorg er voor dat de netwerkkaarten van computers en andere apparaten, die op dezelfde switch aangesloten zijn als een KPN TV ontvanger, echt uitgezet worden bij een shutdown van dat apparaat. (Ledjes van de netwerkkaart en de bijbehorende LAN poort op de switch moeten uit gaan.) Een nadeel is dat het daarmee ook niet meer mogelijk is zo'n apparaat op afstand aan te zetten (Wake on LAN).

Oplossing 2: (De door mij gekozen oplossing)
Koop een switch die IGMP snooping ondersteunt. IGMP snooping zorgt er voor dat een TV stream (multicast IGMP) alleen nog maar doorgestuurd wordt naar die poorten waar een apparaat op aangesloten is die om de TV stream verzocht heeft. (Alleen de KPN TV ontvanger dus.) Eigenlijk is dit dus hetzelfde als wat KPN bedoelt met die "flex poorten" van de Experia Box, namelijk gewoon een Experia Box die IGMP snooping ondersteunt.

Wat kost zoiets: Nou dat hoeft niet veel te zijn, voor een kleine 30 Euro koop je een Netgear GS105E (Dus niet de GS105 of de GS105GE maar de GS105E). Deze ondersteunt IGMP snooping en IGMP snooping is out-of-the-box enabled, dus aansluiten en niet meer naar omkijken. (Als je niet nog meer wilt configureren op die switch.)

Op LAN poorten van de Experia Box waar geen KPN TV ontvangers of geen computers op aangesloten worden via achterliggende switches kunnen ook de switches zonder IGMP snooping ondersteuning gebruikt worden.

Edit:

Mijd overigens de unmanaged switches van TP-Link (SG105(E), SG108(E), SG1016(E) en SG1024(E)), deze zouden IGMP snooping ondersteunen, maar lijken niet goed om te kunnen gaan met de TV streams van KPN.

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

161 reacties

Reputatie 5
Badge +5

Ja, maar ik heb begrepen dat als IGMP Snooping actief is de lampjes dan op de verschillende poorten onregelmatig moeten knipperen. Nu knipperen ze allemaal tegelijk in hetzelfde ritme want in zou houden dat IMGP Snooping niet actief is.

ik heb dat alle lampjes bijna tegelijk (snel knipperen) knipperen zonder itv er achter

even de itv er achter gedaan firtzbox naar switch en dan itv werkt de tv

de lampjes verhouding blijft het zelfde met of zonder itv

achter die switch

 

Reputatie 7

Ja, maar ik heb begrepen dat als IGMP Snooping actief is de lampjes dan op de verschillende poorten onregelmatig moeten knipperen. Nu knipperen ze allemaal tegelijk in hetzelfde ritme want in zou houden dat IMGP Snooping niet actief is.

Zet de TV ontvanger(s) uit (standby) en kijk naar het knipperen van de ledjes.

Deze knipperen, als het goed, allemaal in verschillende patronen.

Zet nu de TV ontvanger aan. Gaan ze allemaal hetzelfde (heel snel) knipperen of blijven de patronen verschillend?

Ja, maar ik heb begrepen dat als IGMP Snooping actief is de lampjes dan op de verschillende poorten onregelmatig moeten knipperen. Nu knipperen ze allemaal tegelijk in hetzelfde ritme want in zou houden dat IMGP Snooping niet actief is.

Zet de TV ontvanger(s) uit (standby) en kijk naar het knipperen van de ledjes.

Deze knipperen, als het goed, allemaal in verschillende patronen.

Zet nu de TV ontvanger aan. Gaan ze allemaal hetzelfde (heel snel) knipperen of blijven de patronen verschillend?


bijna allemaal snel zelfs de 100 mbit aansluiting met itv of zonder zelfde patroon

@wjb op deze switch slecht te zien omdat alleen het nummer knippert

 

@slingshot 

ik ben er al uit je moet het volgende doen (ff getest)

kopje multicast

IGMP Snooping Interface Configuration

Admin Mode

zet deze voor alle poorten op Enable

getest nu en de nummertjes knipperen iets verschillend op de aangesloten poorten

houd in dat die van mij nooit op igmp snooping heeft gedraaid

maakt ook niet uit voor mij want ik heb de itv direct op de fritzbox aangesloten

in jou geval moet je het eerst werkend hebben achter de experiabox die switch

en dan pas een andere router aansluiten

Reputatie 5
Badge +5

@peter-keetfm  Dat ga ik zo proberen, maar eigenlijk is dat dus wat ik ook iedereen keer al deed alleen niet voor alle poorten. Blijft de tv dan ook werken, want als ik het voor 1 port doe (port 22 in mijn geval) dan stopt de tv na 4-5 minuten.

Reputatie 5
Badge +5

@wjb @peter-keetfm 
Super bedankt met het meedenken, samen komen we er.
Blijkbaar zijn er meer poorten die IMGP nodig hebben.

Dit zou wel kunnen verklaren dat als ik alleen poort 22 aanzet het misgaat na een tijdje.
Ik vermoed dat ik port 1 ook aan zo moeten zetten anders kan het signaal niet van de experia box naar de switch of is dat een rare gedachte?

Port 1 = Kabel tussen switch en modem

Als dit blijft werken (inmiddels draait de TV 10 minuten zonder problemen) is het dan een idee om de rest van de poorten dicht te zetten om juiste te voorkomen dat het verkeer naar alle poorten wordt gestuurd? 
Bijvoorbeeld port 13, 15 en 17 zijn mijn Wifi access points.
Hoe minder verkeer op de overige poorten hoe beter lijkt me?

 

Reputatie 7

 ​​​​​Als dit blijft werken is het dan een idee om de rest van de poorten dicht te zetten om juiste te voorkomen dat het verkeer naar alle poorten wordt gestuurd? 
Bijvoorbeeld port 13, 15 en 17 zijn mijn Wifi access points.
Hoe minder verkeer op de overige poorten hoe beter lijkt me?

De TV streams zullen bij goed werkende IGMP snooping alleen nog maar naar de TV ontvanger gestuurd worden en niet naar de andere poorten. IGMP multicasting wordt echter voor meer dingen gebruikt. Zo is ook het discovery protocol en IPv6 SLAAC gebaseerd op IGMP multicasting. Dat er IGMP verkeer loopt van en naar jouw wifi accesspoints is dus niet zo vreemd.

Op de wat eenvoudigere switches (zoals de Netgear GS108Ev3 en Netgear GS105Ev2) zie je helemaal geen optie om per poort IGMP snooping aan of uit te zetten, daar wordt het per definitie op alle poorten aan of uit gezet. 

@slingshot 

mooi dat het werkt

dankzij jou heb ik die van mij ook maar op igmp snooping gezet

poorten dicht zetten lijkt mij niet handig

als igmp snooping op alle poorten actief is ingesteld heb je er geen omkijken naar

meestal staat dat al actief in fabriek modus

maar blijkbaar bij deze switch niet

 

 

Reputatie 5
Badge +5

@peter-keetfm en @wjb Bedankt voor jullie bijdragen en het oplossen van het probleem!

Hallo,

Ik heb een Netgear GS308E gekocht omdat ik twee switches achter elkaar had voor de aansluitingen. Op het moment dat ik de switch aansloot werkte niets meer. Geen wifi, huebridge en TV. De switch vervangen met Netgear GS308 en alles werkt. Het probleem is nu dat de tv ontvanger om de twee dagen wegvalt. Als ik dan de even de spanning van de GS308 afhaal werkt de tv weer. Wat kan ik het beste doen?

Alvast bedankt.

Reputatie 7

Hallo,

Ik heb een Netgear GS308E gekocht omdat ik twee switches achter elkaar had voor de aansluitingen. Op het moment dat ik de switch aansloot werkte niets meer. Geen wifi, huebridge en TV. De switch vervangen met Netgear GS308 en alles werkt. Het probleem is nu dat de tv ontvanger om de twee dagen wegvalt. Als ik dan de even de spanning van de GS308 afhaal werkt de tv weer. Wat kan ik het beste doen?

Alvast bedankt.

Dus je hebt een GS308 en een GS308E?

Ja maar de een werkt helemaal niet en de andere moet ik de tv ontvanger elke tweede dag resetten. 

Reputatie 7

Ja maar de een werkt helemaal niet en de andere moet ik de tv ontvanger elke tweede dag resetten. 

Klopt het dat de GS308E niet werkt en ook nooit gewerkt heeft.

Dan lijkt me dat een "Dead on Arrival".

Weet dat je levenslange garantie op die apparaten hebt.

De GS308 ondersteunt geen IGMP snooping en daar moet je dus eigenlijk geen TV ontvangers op aan willen sluiten.

Dus het kan zijn dat switch gewoon kapot is. Kan ik dat op een manier testen? Dat ik de GS308 steeds opnieuw moet opstarten kan aan IGMP snooping liggen?

 

Reputatie 7

Dus het kan zijn dat switch gewoon kapot is. Kan ik dat op een manier testen? Dat ik de GS308 steeds opnieuw moet opstarten kan aan IGMP snooping liggen?

Die GS308E zou inderdaad gewoon defect kunnen zijn.

Het ontbreken van IGMP snooping zou normaliter kunnen resulteren in haperend beeld maar de switch zelf zou eigenlijk moeten blijven werken.

Dankjewel, ik stuur hem terug kijken of het daarna wel werkt. 

Goedemorgen, enige tijd geleden heb ik een TP Link SG108e tussen het modem en de tv box gezet. Alles werkt prima, behalve live tv kijken (terugkijken gaat dus prima). Komt dit nu door de switch? Want deze heeft wel gewoon IGMP Snooping en staat ook op enabled.

 

Is de oplossing deze te vervangen door een Netgear SG108e, of kan ik nog wat anders proberen?

Reputatie 7

Heb je last van haperend beeld bij live televisie kijken of ervaar je een ander probleem?

Kan je eens een screenshot plaatsen van de IGMP snooping instellingen op jouw SG108E?

Nou, de eerste paar seconden werkt het, maar dan stopt alles en krijgt ik op een groot blauw scherm foutcode stb-nmc-400, en geeft aan dat de verbinding tussen het modem en de tv ontvanger waarschijnlijk verbroken is.

Screenshots hieronder. Volgens mij de 2 relevante schermen?

 

 

Reputatie 7

Klopt het dat jouw TV ontvanger op poort 2 aangesloten is?

Reputatie 7
Badge +24

Welke firmware versie heeft u? Bij mij ziet het er zo uit:

 

Klopt het dat jouw TV ontvanger op poort 2 aangesloten is?

ja klopt idd… maakt dat iets uit?

 

Welke firmware versie heeft u? Bij mij ziet het er zo uit:

 

deze: 

 

is geen andere beschikbaar voor zover ik kan zien

Reputatie 7

Klopt het dat jouw TV ontvanger op poort 2 aangesloten is?

ja klopt idd… maakt dat iets uit?

Nee, maar dat verklaart het lijstje in de "Multicast IP table".

Het ontbreken van IGMP snooping kan leiden tot haperend beeld maar de STB-NMC-400 melding kan nog vele andere oorzaken hebben.

Krijg je die melding ook als je alleen de TV ontvanger aangesloten laat op de switch? (Dus met alle andere kabels losgekoppeld.)

Reputatie 7
Badge +24

Welk modem heeft u @Lowroad ?