KPN Interactieve TV Update: Het nieuwe menu

KPN Interactieve TV Update: Het nieuwe menu
Reputatie 7

 

​​​​​​De uitrol van het nieuwe menu is voltooid. Dat wil zeggen, alle klanten hebben nu dit nieuwe menu. Dat betekent ook dat we geen onderscheid meer hoeven te maken tussen klanten, en dat softwareupdates van de tv ontvanger weer voor iedereen gelden. Daarom is er een nieuw topic beschikbaar waarin wij berichten plaatsen als er nieuwe software komt, en waar je feedback en vragen kwijt kunt. Dat topic is deze:  

​​​​​​Inmiddels is de eerste algemene update daarin ook met succes voltooid wat betekent dat we dit topic hier nu sluiten. Heel erg bedankt aan eenieder die in het afgelopen jaar hier zijn feedback heeft gegeven, dat is voor ons van onschatbare waarde. Blijf dan ook vooral feedback geven, in het nieuwe topic :)

​​​​

Hallo allen! Het is weer tijd voor een iTV update. We zijn met deze al een poosje aan het testen, dus het kan zijn dat je hem al van daaruit al hebt. We gaan nu (juni 2020) echter van start met de grote uitrol.
 

Welke ontvangers krijgen de update naar het nieuwe menu

De Arris VIP5202, Arcadyan HMB2260, Arris VIP2952, ZTE ZXV8001 en de Motorola VIP1853 gaan naar (minimaal) versienummer NMC8.0.118_1. In de loop van deze uitrol kan het zijn dat er kleinere updates worden gedaan die alleen onder water dingen verbeteren. Hier maken we dan geen topic over. Het kan dan ook zijn dat tegen de tijd dat jij deze update krijgt, het versienummer hoger is.

Heb je een ouder model, zoals de Motorola VIP1903 of VIP1963? Dan wordt deze update niet beschikbaar. Deze ontvangers zijn per april 2021 uitgefaseerd. 

 

Wanneer komt de update naar het nieuwe menu

De uitrol van de update naar het nieuwe menu wordt in verschillende fases gedaan.

Op dit moment zijn we klaar met de uitrol van het nieuwe menu bij klanten die alleen ZTE 8001, Arris 5202, Arris 2952 en de Arcadyan 2260 hebben (of een combinatie van dezen). 

Voor klanten met Motorola 1853's (eventueel in combinatie met een van de bovenstaande types) beginnen we in mei 2021 met de uitrol van het nieuwe menu. 

De uitrol wordt op basis van het abonnementsnummer gedaan, alle ontvangers die je hebt staan worden tegelijkertijd bijgewerkt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen, de ontvanger zal ’s nachts worden bijgewerkt. Mocht dit onverhoopt niet pakken krijg je vanzelf een pop-up met het verzoek om de update handmatig te starten. .

Er is de afgelopen tijd hard gewerkt om de software zo te maken dat deze ook goed functioneert op de 1853. Omdat dit natuurlijk wel een ouder model ontvanger is zijn er een paar dingen die op de 1853 niet beschikbaar zullen zijn die in de nieuwere modellen wel beschikbaar zijn. Het gaat dan om:

 • De carrousel overzichten waarbij je in de On Demand onderdelen filmposters ziet zijn niet beschikbaar. Deze onderdelen zijn alleen als lijst te bekijken.
 • Uitgelicht ontbreekt in het menu.
 • Gids en Terugkijken zijn in het menu nog twee items, zoals dit in het oude menu ook zo is. De optie Terugkijken opent dan de Gids, maar in verticale view.
 • Daarnaast is er nog een aanvullende gidsweergave beschikbaar: Simpel. Dit is een eenvoudigere weergave met een betere performance.

 

Op 11 mei gaan we een eerste pilot doen waarbij een kleinere groep klanten met 1853's het nieuwe menu krijgt. Het versienummer van deze software is NMC8.0.118_1 & HTML 4.121.201. Dat is dus een andere HTML versie dan de software die we voor de overige ontvangers sinds deze week uitrollen (dat is 4.120.209).

Daarna kijken we hoe het gaat met die klanten, en als dat allemaal goed loopt dan is de planning voor de rest van de uitrol 25 mei t/m 9 juni. Als dingen toch nog veranderen qua datum dan laten we dit hier in het topic weten.

 

Aanvullende updates voor mensen die het nieuwe menu al hebben

Tussentijds worden er regelmatig kleinere updates uitgerold die problemen oplossen of een functie toevoegen/herstellen. Deze updates vermelden we in het topic. Maar omdat het topic veel verkeer ziet, vallen die berichten ook makkelijk weg. Vandaar dat we ze nu hier ook even toevoegen.

Ter verduidelijking: de software van de ontvanger bestaat uit een aantal onderdelen. De NMC is de kern, de HTML is de jas eromheen, en de DBL/RBL is boot loader, dus wat je ziet als de ontvanger opstart. De NMC is degene met het versienummer die begint met 8. De HTML begint met 4. Voor een NMC release is een herstart van de tv ontvanger vereist, voor een HTML release is dat niet nodig. 

 

14 t/m 18 juni: HTML 4.122.212

Gelijk aan HTML 4.122.211 alleen laden er minder categorieën tegelijk in bij Sport om de netwerkbelasting te verlagen. Plus aanvullende verbeteringen op het tv platform zelf.

Alle eerdere, kleinere, updates op een rijtje. Klik op Toon Inhoud 

25 mei t/m 11 juni: HTML 4.122.211

Hierin wijzen we de klanten nog een keertje op de sportzomer door een rode notificatiestip bij de menu-optie Sport en bij instellingen voor het kunnen kiezen van donkere kleurmodus met oranje contrastkleur.

Verder:

 • Zoeken kijkt nu ook in je opnames
 • Bij series in de gids vind je in de informatie pop-up nu ook een tabje met Meer afleveringen. Hier staan alle overige afleveringen (van hetzelfde seizoen) die in de gids aanwezig zijn.
 • In de gids, bij programma's die op dat moment worden uitgezonden, vindt je een nieuwe LIVE-indicator bij de programma informatie bovenaan het scherm
 • Als je live tv pauzeert is de blauwe knop nu ook te gebruiken om 5 minuten mee te springen
 • Daarnaast wat onder water verbeteringen

17 mei t/m 8 juni: NMC 8.0.121_2.

Hier zitten geen hele spannende dingen in. Alleen een nieuwe softwareversie voor de afstandsbediening van de 5202 (versie 0162.01.08) die onder andere een bug herstelt met toetsaanslagen die herhalen. En verder zijn het alleen wat onder water veranderingen waar je als klant niets van merkt.

 

4 t/m 13 mei: HTML 4.120.209

 • Zoeken heeft een ander uiterlijk gekregen dat past bij de rest van het menu. Ook is de performance van het zoeken verbeterd (sneller).
 • Vanwege de komende sportzomer hebben we een verbeterde Sportomgeving, die qua uiterlijk past bij de overige On Demand onderdelen. Je vindt deze via Menu > Sport. Je vindt hier alle beschikbare sportuitzendingen zowel binnen je pakket, als los huurbare wedstrijden. Ook hebben we een aanvullende kleurmodus beschikbaar. Via Menu > Instellingen > TV Menu kun je nu kiezen voor Oranje. Dit geeft je het dark mode zwart/donkergrijze menu maar dan met oranje highlights.
 • Notificatie op het scherm als de batterijen bijna leeg zijn (alleen voor de nieuwere afstandsbedieningen)
 • Op de 5202 ontvanger: onder Menu > Instellingen > Informatie wordt nu ook de softwareversie van de afstandsbediening getoond
 • Andere, kleinere, bug fixes en verbeteringen

13 april t/m 4 mei: NMC 8.0.118_1 

Dit heeft niet echt dingen waar je wat van merkt. Het doet voorbereidend werk voor een latere HTML update.  Deze update vereist een herstart van de ontvanger.

 

13 t/m 22 april: HTML 4.119.205

 • Nieuw: aparte sectie voor 4K films in het Plus Pakket als de klant ook het 4K pakket heeft.
 • Eenmalige schermnotificatie om klanten te wijzen dat Films op TV ook in het Films menuonderdeel staan
 • Fix voor het probleem dat sommige instellingen (zoals dark mode) verloren konden gaan na herstart
 • Aantal fixes rondom herinneringen.
 • Bij plannen van serie opname word dit nu ook expliciet vermeld in de notificatie dat je een echt een serie hebt gepland en niet 1 aflevering

   

 • Nieuwe detailpagina’s bij programma's met een betere performance

 • Systeemverbeteringen in het platform om overbelasting te voorkomen bij herinneringen
 • Verbetering in de instellingenpagina's over afstandsbediening
 • Een aantal kleine verbeteringen / bug fixes

23 maart t/m 1 april: HTML  4.117.211

 • VIP5202: nieuwe optie onder Menu > Instellingen > Stand-by 'Schakel de tv automatisch in op de juiste HDMI-ingang’. Dit zorgt ervoor dat automatisch de juiste poort op de tv wordt gekozen als de ontvanger uit stand-by komt zodat je dit niet handmatig hoeft te wijzigen. Dit werkt met het HDMI-CEC protocol. Omdat niet alle tv's dit protocol (goed) ondersteunen staat deze optie niet standaard aan. Wil je hier gebruik van maken moet je dit zelf aanzetten.
 • 2260/2952: verbetering in de navigatie in de carrousels, zoals in Films en Series.
 • Bug fix rondom het instellen van een herinnering.
 • Beter scanbare QR-code voor Home Cinema Set bij Instellingen > Afstandsbediening.
 • Bug fix voor het schalen van het live tv beeld bij het openen van de verticale Gids.
 • Bug fix bij het spoelen in een opname van een programma dat nog live wordt uitgezonden.
 • De lijst met tips is geactualiseerd.
 • Kleinere bug fixes / changes

9 maart t/m 2 april: NMC 8.0.116_2

 • Oplossing voor het regelmatig opnieuw moeten inloggen bij Netflix op de ontvanger. Dit is al wat langer lopend probleem waar we nu, met hulp van Netflix, een oplossing voor hebben kunnen vinden. 
 • Verbetering in de tekst van de verbinding-met-zender-verbroken foutmelding (stb-nmc-400)

2 t/m 16 maart: HTML 4.116.208

 • Aanvullende verbeteringen in de snelheid. Specifiek in het laden van de verticale gids en het laden van de opnamelijst. 
 • Seizoen- en afleveringsnummers worden getoond bij de afleveringen van een serie in de pop-up met detailinformatie die je krijgt als je op OK drukt. Heb je ingesteld dat je direct naar de uitzending gaat met OK dan zie je deze pop-up niet.
 • Onder Menu > Series > Meer Series werkt de rode knop weer om direct het pakket te kunnen bestellen waar de desbetreffende serie bij hoort. 
 • De afbeeldingen bij Films en Series zijn (deels) vernieuwd.
 • Voor de 5202: de QR-code in het menu voor het koppelen van de afstandsbediening is verbeterd zodat hij beter te scannen is.
 • Aanvullende kleinere bug fixes

16 t/m 25 februari:  HTML 4.115.205.

 • Informatie in het Menu (onder de optie afstandsbediening) over hoe je de afstandsbediening moet koppelen. Dit is er al voor de ZTE 8001 en de Arris 5202 en voegen we hiermee toe aan de HMB 2260 en de Arris 2952.
 • Verhelpen van de bug dat teletekst in eerste instantie niet goed wordt weergegeven als je teletekst opent terwijl de infobalk nog zichtbaar is. 
 • Verbeteringen rondom het ophalen van de opnamelijst. Wat kon gebeuren was dat je een vastloper en/of foutmelding te zien kreeg als ons platform een storing had terwijl je je opnamelijst opent. Dat proces is geoptimaliseerd waardoor dit een stuk minder voorkomt. Ook was het laden van de opnamelijst soms wat trager omdat hij tegelijkertijd ook je voortgangsinformatie ophaalde. Dit is nu apart, eerst de lijst, dan de voortgangsinformatie. Waardoor je kan merken dat je lijst dus sneller te zien is dan voorheen. 

2 t/m 23 februari 2021: HTML 4.114.213 (2 t/m 11) & NMC 8.0.113_2 (2 t/m 23)

 • Verdere verbeteringen in de snelheid van het menu. Specifiek voor de (horizontale) gids zit er een verbetering in de opbouw van de verschillende onderdelen van de gids zodat het geheel vloeiender loopt. 
 • Onder water aanpassingen in de communicatie tussen ontvanger en tv platform om storingen op het platform te voorkomen.
 • Specifiek voor de HMB2260: mogelijkheid om energiespaarstand aan te zetten (via Instellingen > Stand-by)
 • Mijn Pakketten geeft nu een melding als je onder bewind staat en dus niet zelf zenderpakketten mag aanzetten.
 • Aanvullende kleine verbeteringen/bugfixes

 7 t/m 21 januari 2021:  HTML 4.113.201 (afgerond 16-1) & NMC 8.0.112_1 / 1901 (afgerond 21-1) 

 • Wijzigingen (onder water) in de gids om de snelheid daarvan te verbeteren
 • Als Picture in Picture nog niet geactiveerd is op je ontvanger krijg je daar eenmalig een notificatie van als je de gids opent. Dit hebben we ook vorige maand in een release gedaan, maar doen we nu nog een keer om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen goed weten dat dit weer kan.
 • Het pakketoverzicht geeft nu ook kortingen weer als die er zijn. Het gaat dan om actiekortingen, niet de kortingen vanuit Hussel/Compleet. Dat komt in een later stadium.
 • Foutmeldingsteksten voor dat pakketoverzicht zijn aangepast zodat duidelijker is wat er aan de hand is als het niet lukt om daar een pakket aan of uit te zetten.
 • Reeks aan kleinere verbeteringen en bugfixes, en vernieuwen van de security certificaten
 • Dark Mode! Onder Menu > Instellingen > TV Menu zit nu de optie TV-menu: Kleuren. Als je die op 'donker' zet krijgt alles een zwart/grijs/wit kleurschema. Dit geeft meer contrast en kan de duidelijkheid/leesbaarheid van het menu en de gids verbeteren. ​​​​​​
 • De NMC update vervangt alleen de beveiligingscertificaten en heeft geen functioneel effect. Arcadyan 2260 en de Arris 2952 krijgen versienummer 8.0112_1901. Voor overige types is het 8.0112_1.

 

10 december 2020: HTML release 4.111.212 > teruggedraaid 11 december

 • Wijzigingen (onder water) in de gids om de snelheid daarvan te verbeteren
 • Als Picture in Picture nog niet geactiveerd is op je ontvanger krijg je daar eenmalig een notificatie van als je de gids opent. Dit hebben we ook vorige maand in een release gedaan, maar doen we nu nog een keer om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen goed weten dat dit weer kan.

2 & 3 december 2020: NMC release 8.0.110_1901

 • Oplossing voor het spontaan herstarten van de ontvanger

26 november 2020: HTML release 4.110.207

 • Overal vervangen van het woord betaalcode door pincode
 • Aanpassingen in de teksten van verschillende foutcodes

7-24 november 2020: NMC release 8.0.109_2

 • Probleem dat kanaalnummer soms niet zichtbaar was op het display van de Arcadyan 2260, Arris 2952 of ZTE 8001 is verholpen.
 • Tekst van de Zender Niet Beschikbaar foutmelding is aangepast en verbeterd.
 • Sommige nieuw geleverde Arris 5202's hadden Deep Sleep standaard aan staan. Dit is verholpen zodat het nu standaard uit staat.

12 november 2020: HTML release 4.109.212

 • Je kunt nu het menu weer gebruiken als je live tv pauzeert.
 • De terugknop werkt weer zoals verwacht ook als je tussendoor naar het menu/gids bent geweest.
 • Als Picture in Picture nog niet geactiveerd is op je ontvanger krijg je daar eenmalig een notificatie van als je de gids opent. 
 • Onder Instellingen > TV Menu is een optie toegevoegd om in te stellen of je de gids horizontaal of verticaal wilt gebruiken. Horizontaal is de standaardoptie. Hiermee vervalt het mechanisme dat de ontvanger de gids laat zien zoals je hem het laatst gebruikt hebt. 
 • De ontvanger onthield niet altijd de instellingen rondom een Herinnering, dit is nu hersteld.
 • Als je de gids opent vanaf een niet-live tv kanaal (zoals bijvoorbeeld kanaal 200 voor Netflix) en je hebt Picture in Picture aan staan, dan kreeg je een zwart beeld te zien. Dat is nu niet meer zo.

29 oktober 2020: HTML release 4.108.208

 • Terugkeer van de sectie Films op TV. Deze is te vinden via Menu > Films en dan is het de 2e optie van boven. Standaardview is alle films in een lange lijst, en je kunt aan de zijkant sorteren op genre.
 • Herstel van de bug die ervoor zorgt dat je soms, na het stoppen van een opname, op een andere opname terugkomt. 
 • HTML, NMC en DBL/RBL zijn nu ook de termen die we actief laten zien in Instellingen > Informatie.
 • Zoeken binnen Netflix kan nu ook als je Netflix nog niet hebt gebruikt op je ontvanger.

 

Wat verandert er

Deze update draait eigenlijk volledig om het nieuwe menu.  Meer info over wat de verschillende onderdelen in het menu doen, en hoe dit (soms) anders werkt dan nu lees je hieronder. Klik op de subtitels om naar de reactie te gaan waarin dit wordt beschreven en uitgelegd.

Het nieuwe menu

 

Veel gestelde vragen

 

Waar kan ik “Terugkijken” vinden in het menu?
Terugkijken is in de nieuwe versie van het menu samengevoegd met de Gids. 

Waar kan ik “On Demand” vinden in het menu?
On Demand is in de nieuwe versie van het menu opgedeeld in Films en Series. In het menu kan je kiezen of je Films of Series wilt kijken.

Waarom is de menustructuur aangepast?
Op basis van klantonderzoeken hebben we de menustructuur aangepast. Via het nieuwe menu zijn de opties sneller te vinden.

Kan ik ook gebruik blijven maken van de oude menustructuur?
Nee, na het omschakelen naar de nieuwe menustructuur kan je alleen nog gebruik maken van de nieuwe menu structuur. Wel kan je in Zoeken, Films en Series kiezen voor list view i.p.v. de nieuwe lay-out.

Hoe moet ik teletekstondertiteling van een opname/Terugkijken uitzetten zonder de opname/Terugkijken ook te stoppen?

Je kunt de teletekstondertiteling uitzetten door 2x op de teletekstknop te drukken. Dit werkt op dit moment alleen voor de Arris 5202. Na 12 augustus werkt dit ook voor de andere modellen. 

Als ik het menu open, zie ik het beeld niet meer klein, klopt dat (picture-in-picture)?
Dat klopt inderdaad, dit is niet meer standaard bij het nieuwe menu. Je kunt dit heractiveren via Menu > Instellingen > TV Menu mits je minimaal softwareversie 8.0.107_1 hebt.

Klopt het dat ik bij het openen van een menu geen beeld en geluid meer heb?
Op de 1853 wordt beeld en geluid gedeactiveerd bij het openen van overzichten in het menu.

Klopt het dat ik de films / series / zoekresultaten alleen in een lijstweergave kan weergeven?
Op de 1853 is alleen lijstweergave beschikbaar.

Waar kan ik mijn pincode / betaalcode wijzigen?

Met de overgang naar het nieuwe menu is er geen onderscheid meer tussen pin- of betaalcode. Als je voorheen gebruik hebt gemaakt van dezelfde code voor pin- of betaalcode dan zijn deze nu samengevoegd tot één pincode.
Als je verschillende codes gebruikte, kun je die blijven gebruiken. Echter als je de betaal- of pincode wijzigt (via de tv ontvanger of de servicetool) dan wordt het samengevoegd en gebruik je de nieuwe code  zowel als pin- als betaalcode 

Wijzig je het via de tv-ontvanger, dan is de code die je moet invullen je oude betaalcode.

 

Eindupdate: 27/07/2021


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

8912 reacties

Reputatie 7
Badge +7

Ik weet niet of het hier al eens eerder gemeld is.

Maar als ik een opname pauzeer kan ik niet zien hoe lang de opname nog duurt. Hier staat dan 0 0 terwijl als de opname wordt afgespeeld er wel een tijd werd weergegeven hoe lang de opname nog duurt.

@Dreetje Wat mij betreft mag er nog eens kritisch naar de tijdsaanduidingen in het afspeelbalkje gekeken worden. Want die zijn namelijk niet consistent. Ik heb daar eerder al opmerkingen over gemaakt, maar het itv-team wilde er toen (nog) niets mee doen. Hopelijk willen ze er nog eens naar kijken.

Reputatie 7
Badge +20

Ik weet niet of het hier al eens eerder gemeld is.

Maar als ik een opname pauzeer kan ik niet zien hoe lang de opname nog duurt. Hier staat dan 0 0 terwijl als de opname wordt afgespeeld er wel een tijd werd weergegeven hoe lang de opname nog duurt.

@Dreetje Wat mij betreft mag er nog eens kritisch naar de tijdsaanduidingen in het afspeelbalkje gekeken worden. Want die zijn namelijk niet consistent. Ik heb daar eerder al opmerkingen over gemaakt, maar het itv-team wilde er toen (nog) niets mee doen. Hopelijk willen ze er nog eens naar kijken.

 

Ik heb dit ook een paar keer gehad.

Momenteel (gisteren o.a.) was het weer goed en zag ik hoelang de resterende tijd nog was.

 

P.S.

In die resterende tijd zit ook de uitloop van 15 minuten.

Opname start 7 minuten eerder en lopen 15 minuten uit. 

@Erik_ Met de update naar de HTML 4.119.205 gaat het goed, geluidsvertraging staat nog op nul, nu even afwachten wat de NMC doet de komende dagen, ik hou het in de gaten.

Reputatie 7

Verder nog wat kleine dingetjes naar aanleiding van eerdere feedback. 

@Harry nieboer, de problemen met het beeld die jij ervaart. Je had al heel veel dingen geprobeerd. Voor de volledigheid: heb je ook getest of het met een andere HDMI kabel beter wordt? Het team denkt dat dit wellicht met HDMI te maken heeft. Bij jou dan ook, @Katana321, omdat jouw ervaringen er zo op lijken. Alleen bij jou zag ik dat je aangaf HDMI ook al te hebben vervangen. Zouden jullie er eventueel voor openstaan als er iemand van het tv team langs zou komen om het eens bij jullie thuis te bekijken? Zo ja, vul dan alvast op je forumprofiel een contacttelefoonnummer in waarop je bereikbaar bent (mag in het veld persoonlijke gegevens). Dan gaan we overleggen of dat haalbaar is. 

---

@Erik_  Ja, hdmi-kabel had ik al vervangen en tevens andere hdmi-ingang v.d. tv gebruikt. (Ook tv-ontvanger en EB gereset en stroomloos gemaakt.)

De afgelopen week ging het eigenlijk best goed, maar eergisteren ineens 2 keer op een avond, zie mijn melding hierover:

https://forum.kpn.com/interactieve-tv-11/arris-5202-af-en-toe-zwart-beeld-met-de-samsung-ue43tu7170sxxn-2020-536776?postid=1289447#post1289447

Het is prima als iemand hier eens komt kijken. Gegevens zijn ingevuld.

Top, dank je, @Katana321. Ik heb dit doorgegeven aan de itv mensen en ik kom er z.s.m. bij je op terug.

 

@Erik_  Het is in ieder geval 2x voorgekomen dat het geluid vertraagd stond na een update, daarvoor had ik hem een tijdje zelf vertraagd staan omdat er een lip sync probleem was wat daarna was opgelost, of dit nu bewust is gedaan of een toevalligheid.

Ik wacht nog even de volgende keer af of het weer gebeurd, dan ga ik de voorgestelde reset uitproberen, maar aangezien ik heel veel zenders verborgen heb staan is dat nogal een poosje werk om die allemaal weer aan te vinken, stel het zolang mogelijk uit om daar aan te beginnen.

Wat wel opvallend is, de tweede decoder heeft dit probleem niet gehad, die heb ik ook nooit ingesteld met een vertraging, word eigenlijk nooit gebruikt, alleen bij de update heb ik hem eens aangezet, staat normaal in diepe slaap.

@Erik_Met de update naar de HTML 4.119.205 gaat het goed, geluidsvertraging staat nog op nul, nu even afwachten wat de NMC doet de komende dagen, ik hou het in de gaten.

Dan kan ik me voorstellen dat je liever niet de boel volledig reset, @Doornekamp33. Goed om te horen dat het met de huidige HTML nu goed lijkt te gaan. Fingers crossed dat het na de NMC zo blijft :)

 

Lees veel.over de klacht telkens een paar seconde zwart beeld tijdens het kijken dit probleem ervaren wij ook hiermee komt het kijk genot niet aan het goede hoop dat het snel.wordt opgelost. Heb soms pas de uhd abbonement en sinds dien heb ik het met oude tv ontvanger nooit last gehad.

Je hebt sinds kort het 4K abonnement lees ik, @Dennis19831. Ervaar je dat zwarte beeld dan ook alleen als je naar 4K zenders/films kijkt, of met alle zenders? Hoe is je tv ontvanger aangesloten op de Experia Box en op de tv?

 

Ik weet niet of het hier al eens eerder gemeld is.

Maar als ik een opname pauzeer kan ik niet zien hoe lang de opname nog duurt. Hier staat dan 0 0 terwijl als de opname wordt afgespeeld er wel een tijd werd weergegeven hoe lang de opname nog duurt.

Dit is bewust, @Dreetje. Dat is namelijk niet 00, maar een pauze-icoon zoals dit: :pause_button: om even extra aan te geven dat je hem op pauze hebt gezet en niet dat de boel is vastgelopen of iets dergelijks.

 

Wat mij betreft mag er nog eens kritisch naar de tijdsaanduidingen in het afspeelbalkje gekeken worden. Want die zijn namelijk niet consistent. Ik heb daar eerder al opmerkingen over gemaakt, maar het itv-team wilde er toen (nog) niets mee doen. Hopelijk willen ze er nog eens naar kijken.

Wat bedoel je precies, Katana, ik kan me dit zo niet direct (meer) herinneren?

 

En dan heb ik nog een reactie op wat @jobje73 en @Anneke-Anna aangaven over dat zappen met P+/- in de huidige versie minder goed werkt. 

We slaan niet alle pagina's van de gids op in het cachegeheugen (het snelle geheugen), alleen de paar rondom de pagina waar jij bent. Terwijl je zapt worden er dan meer pagina's opgehaald in de achtergrond. Als je dan heel snel gaat zappen met P+/- dan kan het zijn dat je sneller gaat dan dit ophalen gaat. En dan kan het zijn dat een gidspagina er nog niet gelijk is maar even moet laden. Maar! Omdat dit eerder niet zo ervaren werd gaan we hier wel even naar kijken of we een verklaring (en oplossing) daarvoor kunnen vinden. De gids wordt immers veelgebruikt, dus die willen we ook zo vloeiend mogelijk hebben.

Reputatie 7
Badge +7

 

Wat mij betreft mag er nog eens kritisch naar de tijdsaanduidingen in het afspeelbalkje gekeken worden. Want die zijn namelijk niet consistent. Ik heb daar eerder al opmerkingen over gemaakt, maar het itv-team wilde er toen (nog) niets mee doen. Hopelijk willen ze er nog eens naar kijken.

Wat bedoel je precies, Katana, ik kan me dit zo niet direct (meer) herinneren?

 

@Erik_  Ik bedoel punt 4 en 5 van deze post van mij:

https://forum.kpn.com/interactieve-tv-11/kpn-interactieve-tv-update-het-nieuwe-menu-501234?postid=1227657#post1227657

Ik heb nu 10 maanden het nieuwe menu maar ik kan er maar niet aan wennen. Het zal wel komen omdat we hier alles wat we willen zien, opnemen en dus de hele tijd geconfronteerd worden met die inconsistente tijdsaanduiding in het afspeelbalkje. Ik blijf het storend vinden, nu nog steeds dus.

Wij hebben alles bedraad aangesloten ook verschillende hdmi kabels geprobeerd andere internet kabels maar niks veranderd het en het gebeurd op alle zenders.

Reputatie 7
Badge +10

En dan heb ik nog een reactie op wat @jobje73 en @Anneke-Anna aangaven over dat zappen met P+/- in de huidige versie minder goed werkt. 

We slaan niet alle pagina's van de gids op in het cachegeheugen (het snelle geheugen), alleen de paar rondom de pagina waar jij bent. Terwijl je zapt worden er dan meer pagina's opgehaald in de achtergrond. Als je dan heel snel gaat zappen met P+/- dan kan het zijn dat je sneller gaat dan dit ophalen gaat. En dan kan het zijn dat een gidspagina er nog niet gelijk is maar even moet laden. Maar! Omdat dit eerder niet zo ervaren werd gaan we hier wel even naar kijken of we een verklaring (en oplossing) daarvoor kunnen vinden. De gids wordt immers veelgebruikt, dus die willen we ook zo vloeiend mogelijk hebben.

 

Ok, dat is mooi. Hopelijk wordt dan het probleem dat hier de gids regelmatig eerst lege vlakken heeft, ook opgelost. 

Reputatie 7

 

Wat mij betreft mag er nog eens kritisch naar de tijdsaanduidingen in het afspeelbalkje gekeken worden. Want die zijn namelijk niet consistent. Ik heb daar eerder al opmerkingen over gemaakt, maar het itv-team wilde er toen (nog) niets mee doen. Hopelijk willen ze er nog eens naar kijken.

Wat bedoel je precies, Katana, ik kan me dit zo niet direct (meer) herinneren?

@Erik_  Ik bedoel punt 4 en 5 van deze post van mij:

https://forum.kpn.com/interactieve-tv-11/kpn-interactieve-tv-update-het-nieuwe-menu-501234?postid=1227657#post1227657

Ik heb nu 10 maanden het nieuwe menu maar ik kan er maar niet aan wennen. Het zal wel komen omdat we hier alles wat we willen zien, opnemen en dus de hele tijd geconfronteerd worden met die inconsistente tijdsaanduiding in het afspeelbalkje. Ik blijf het storend vinden, nu nog steeds dus.

Ah, dat! Probleem daarin zit hem erin dat er op zich maar beperkt ruimte is op die balk om dingen weer te geven. En dan moeten we soms concessies doen in wat we wel en niet weergeven gebaseerd op wat mensen doen. Ik vind het wel interessant om te zien hoe iets door verschillende mensen ook heel verschillend ervaren wordt. Als ik mezelf pak, ik neem ook eigenlijk alles op wat ik kijk, maar ik kijk verder eigenlijk nooit naar de infobalk als ik dan m'n opnames aan het kijken ben. Ik moest dan ook, bij feedback hierover eerst actief een opname gaan afspelen om te kijken hoe dingen in de balk nou werden weergegeven :D

 

Verder weer wat terugkoppelingen:

 • Een optie in het menu van de 5202 om ook de tv (dmv HDMI-CEC) automatisch te laten uitzetten als je de ontvanger uitzet naast de huidige optie om het automatisch aan te zetten.
  • Is genoteerd als wens, maar staat voorlopig in ieder geval niet op de planning
 • Spaarstand op de 2260 en dat de standby knop dan niet meer werkt om de ontvanger aan te zetten.
  • Naar aanleiding van de feedback hier en in een ander topic zien we dat de meeste mensen de standby knop bijna nooit gebruiken voor het aan/uitzetten van de ontvanger. Wel dat hij af en toe gebruikt wordt om een reset uit te voeren als dit via het menu niet lukt. Deze functie blijft wel werken als je spaarstand aan hebt staan, dit omdat de ontvanger voor een reset op deze manier eerst helemaal uitgezet moet worden. Dus gaan we de spaarstand voor de 2260 implementeren. Er wordt nu gekeken waar in de planning dat past, dus ik kan daar nog geen data aan plakken. Maar hij komt er in ieder geval aan :)
 • Amazon Prime (@ITVkijker)
  • Het niet kunnen doorspoelen van de voorstukjes via de app op de ontvanger is een keus van Amazon, daar gaan wij niet over
  • Het niet schakelen van 1080i naar 1080p is bewust. We schakelen niet op basis van content. Zowel in apps als bij regulier tv. Dit omdat er dan steeds nieuwe HDMI onderhandeling nodig is tussen ontvanger en tv en dat geeft een onrustige kijkbeleving bij het zappen. 
Reputatie 7
Badge +7

Ah, dat! Probleem daarin zit hem erin dat er op zich maar beperkt ruimte is op die balk om dingen weer te geven. En dan moeten we soms concessies doen in wat we wel en niet weergeven gebaseerd op wat mensen doen. 

---

@Erik_  Dat snap ik. Maar zorg er juist daarom dan ook voor dat de tijdsaanduidingen consistent zijn, dus altijd op dezelfde manier.

Eigenlijk zijn er in het afspeelbalkje 3 plekken: links - cursor - rechts.

Dan zou mijn voorstel zijn:

 • links: de totaaltijd
 • cursor: de tijd in de opname
 • rechts: laat hier de resterende tijd achterwege. Dan is daar plek voor: pauzesymbool en spoelsnelheid.

Op deze manier zie je altijd de belangrijkste dingen op dezelfde plaats(en).

Reputatie 7
Badge +7

@Erik_  Dat snap ik. Maar zorg er juist daarom dan ook voor dat de tijdsaanduidingen consistent zijn, dus altijd op dezelfde manier.

Eigenlijk zijn er in het afspeelbalkje 3 plekken: links - cursor - rechts.

Dan zou mijn voorstel zijn:

 • links: de totaaltijd
 • cursor: de tijd in de opname
 • rechts: laat hier de resterende tijd achterwege. Dan is daar plek voor: pauzesymbool en spoelsnelheid.

Op deze manier zie je altijd de belangrijkste dingen op dezelfde plaats(en).

@Erik_  Ik heb vanmorgen nog eens goed gekeken waar (voor mij) nou eigenlijk precies het probleem zit. En dat is dat de tijd bij de cursor niet altijd wordt weergegeven. Dat is op de volgende momenten:

 • het hervatten van een gepauzeerde opname.
 • als je tijdens het afspelen v.e. opname op de grijze ring drukt.
 • als je tijdens live-tv op de grijze ring drukt.
 • als je tijdens “terugkijken” op de grijze ring drukt.

Als in deze 4 situaties bij de cursor de tijd wél zichtbaar zou zijn, zou dat consistent en logisch zijn. Ik zou het in elk geval erg fijn vinden.  Voordeel is dat dit niet ten koste van de “beperkte ruimte op die balk” zou gaan. Immer in andere situaties staat daar wel gewoon de tijd bij de cursor.

Mocht het niet mogelijk zijn om dit in al deze 4 situaties te realiseren, doe het in elk geval in de 1e situatie, dus bij het hervatten van een gepauzeerde opname.

Reputatie 7

Dank voor deze genomen moeite, @Katana321! Duidelijk verhaal ook, ik neem het deze week opnieuw mee in de feedback :)

Reputatie 3
Badge

Sinds de laatste update eind vorige week heb ik nu 2 maal het volgende geconstateerd op mijn HMB2260.

Indien ik bv in het menu een serie wil selecteren dan gebeurd er soms iets vreemds.

Het selecteren gaat niet goed. De selectie hangt zeg maar.

Ik kan daarna niets meer selecteren.

Knop standby werkt wel. Ontvanger komt in standby.

Zet de ontvanger weer aan (STBY knop) en ik kan alleen kanalen selecteren door een nummer in te voeren. Zeg maar 661.

Zappen met de +/- knop gaat niet meer. Rec lampje op de ontvanger gaat wel aan.

Menu kan ik nog wel in maar kan niks selecteren. Lijkt wek dat de OK knop het niet meer doet.

Ik moet de ontvanger echt spanningsloos maken.

Na het opnieuw laden werkt het weer maar ben ik wel m'n persoonlijke instellingen kwijt zoals donkere modus van het menu, beeld in de gids etc.

 

Zijn er meer mensen die dit gezien hebben op de HMB2260?

 

Groet,

Theo

 

 

Reputatie 5
Badge +5

@Theo v H 

Goedemiddag Theo,


Klopt, bij mij zijn ook (weer) dagelijks de Instellingen kwijt na het Stroomloos maken.

Ik heb een tijdje de IT Afd. geholpen om dit probleem op te lossen. Met o.a. test SW. Het was volledig opgelost.


Gisteren heb ik dus maar opnieuw een melding gedaan bij de Moderator die dit probleem ter hand heeft genomen. Het probleem is vervolgens weer doorgezet naar de IT Afd.
 

 

Reputatie 3
Badge +1

Toch even een melding hiervan maken. HMB2260 hier met 50/50 glas en verder utp-bekabeld

Het nieuwe menu en haar merites hebben we de afgelopen maanden zijdelings meegemaakt. Ook wij ervaren

 • traagheid bij het openen van de TV-Gids (info knop rechtsboven meld dat de gids eraan komt)
 • sinds een week of twee merken we dat regelmatig het geluid stottert. De geluidsstream onderbreekt dan 1 - 2 seconden om dan weer verder te gaan.

Ik heb nu net een frisse start gedaan en krijg nu nog ene update voor mijn kiezen. Zal nog bij jullie terugkomen of dit nog iets veranderd.

Reputatie 7
Badge +20

@Theo v H

Goedemiddag Theo,


Klopt, bij mij zijn ook (weer) dagelijks de Instellingen kwijt na het Stroomloos maken.

Ik heb een tijdje de IT Afd. geholpen om dit probleem op te lossen. Met o.a. test SW. Het was volledig opgelost.


Gisteren heb ik dus maar opnieuw een melding gedaan bij de Moderator die dit probleem ter hand heeft genomen. Het probleem is vervolgens weer doorgezet naar de IT Afd.
 

 

 

Vraagje, waarom haal je dagelijks de spanning (in de volksmond stroom) eraf?

Reputatie 3
Badge

@Theo v H

Goedemiddag Theo,


Klopt, bij mij zijn ook (weer) dagelijks de Instellingen kwijt na het Stroomloos maken.

Ik heb een tijdje de IT Afd. geholpen om dit probleem op te lossen. Met o.a. test SW. Het was volledig opgelost.


Gisteren heb ik dus maar opnieuw een melding gedaan bij de Moderator die dit probleem ter hand heeft genomen. Het probleem is vervolgens weer doorgezet naar de IT Afd.
 

 

 

Vraagje, waarom haal je dagelijks de spanning (in de volksmond stroom) eraf?


Dat scheelt wel 7,5 Euro aan stroom per jaar

Reputatie 7
Badge +20

@wieleke, voor € 7,50 per jaar creëer je wel onnodig veel problemen.

Er zit sinds kort een spaarstand op, dan gaat hij in stand-by, nadeel is wel dat het iets langer duurt met opstarten en de updates niet 's nachts gedaan kunnen worden.

Voordeel, het scheelt een hoop energie.

 

Ik heb momenteel zonnepanelen, maar ook daarvoor zette ik hem nooit helemaal uit.

De koelkast verbruikt veel en veel meer, maar ik weet 100% zeker dat je die niet uit zet. 

Reputatie 3
Badge +1

@wieleke

Ik heb momenteel zonnepanelen, maar ook daarvoor zette ik hem nooit helemaal uit.

De koelkast verbruikt veel en veel meer, maar ik weet 100% zeker dat je die niet uit zet. 

Op zich herken ik wel wat wieleke doet. Overal waar bij mij thuis tussen het stopcontact en een stroomverbruiker een schakelaar is te plaatsen gebeurt dat.

Tegelijk is dit makkelijk te relativeren. We hebben ook een koelkast, en de magnetron en het fornuis zijn ook niet af te schakelen. Nu heeft die koelkast een 24/7 functie, en ook het netwerkmodem reken ik tot die 24/7 functie, maar die magnetron en dat fornuis, waarom hebben die geen aan/uit schakelaar? Voor de tijd hebben we andere apparaten, en iets op voorhand klaar zetten zodat zonder onze aanwezigheid iets kan starten. Dat gebeurt bij ons eigenlijk niet. Zelfs als dit bij anderen wel het geval is, dan nog zou uitzetten een optie moeten zijn. 

Ieder apparaat dat stroom verbruikt introduceert ook een risico voor brand, hoe klein dat ook is.

Voor veel apparaten is die standby modus gewoon niet nodig, omdat ze voldoende snel starten, en er geen 24/7 gebruik van wordt gemaakt.

Trade off is wel dat een update van de settopbox vaak bij het opstarten plaatsvindt. Het is tenslotte een computer die soms moet worden bijgewerkt. Wanneer dat gebeurt geeft dat wat ongemak., omdat het apparaat daaraan zijn handen vol heeft. Een gewone computer pakt zoiets op de achtergrond op. 

@wieleke

Ik heb momenteel zonnepanelen, maar ook daarvoor zette ik hem nooit helemaal uit.

De koelkast verbruikt veel en veel meer, maar ik weet 100% zeker dat je die niet uit zet. 

Op zich herken ik wel wat wieleke doet. Overal waar bij mij thuis tussen het stopcontact en een stroomverbruiker een schakelaar is te plaatsen gebeurt dat.

Tegelijk is dit makkelijk te relativeren. We hebben ook een koelkast, en de magnetron en het fornuis zijn ook niet af te schakelen. Nu heeft die koelkast een 24/7 functie, en ook het netwerkmodem reken ik tot die 24/7 functie, maar die magnetron en dat fornuis, waarom hebben die geen aan/uit schakelaar? Voor de tijd hebben we andere apparaten, en iets op voorhand klaar zetten zodat zonder onze aanwezigheid iets kan starten. Dat gebeurt bij ons eigenlijk niet. Zelfs als dit bij anderen wel het geval is, dan nog zou uitzetten een optie moeten zijn. 

Ieder apparaat dat stroom verbruikt introduceert ook een risico voor brand, hoe klein dat ook is.

Voor veel apparaten is die standby modus gewoon niet nodig, omdat ze voldoende snel starten, en er geen 24/7 gebruik van wordt gemaakt.

Trade off is wel dat een update van de settopbox vaak bij het opstarten plaatsvindt. Het is tenslotte een computer die soms moet worden bijgewerkt. Wanneer dat gebeurt geeft dat wat ongemak., omdat het apparaat daaraan zijn handen vol heeft. Een gewone computer pakt zoiets op de achtergrond op. 

Persoonlijk vind ik dit heel irrationeel. Die stroomschakkelaars van jou. Zijn dat opwindschakelaars?

 

Reputatie 7

Zijn dat opwindschakelaars?

Wat zijn dat ... opwindschakelaars?

Gisteren zag ik NMC-versie 8.0.118_1 op  m'n 8001. Zoals gebruikelijk was de resolutie weer teruggesteld naar 720P (van UHD@50Hz). Maar deze keer liep de ontvanger niet vast (zoals de vorige keren sinds het nieuwe menu) toen ik 'm weer op UHD@50Hz instelde, een vooruitgang :thinking:

Ik vergat te quoten, Wat zijn dat ... opwindschakelaars?

Ze zijn er wel bijvoorbeeld in de vorm van keukentimers, maar die is nog niet gekoppeld aan een apparaat. Het is een beetje als dit. Elke auto eigenaar zou dit kunnen doen, zoals deze eigenaar van (dacht ik) een Mercedes 170  Die heeft een chauffeur en een paard genomen om geen brandstof te gebruiken.

:joy::rofl::joy:

Reputatie 3
Badge +1

@wieleke

 

 

Persoonlijk vind ik dit heel irrationeel. Die stroomschakkelaars van jou. Zijn dat opwindschakelaars?

 

In antwoord op je vraag: kantel schakelaars, geen tijdklokken dus. We moeten er dus zelf aan denken de apparaten aan en uit te schakelen. Dit wordt tweede natuur, maar wordt soms ook wel eens vergeten (maar echt heel soms).

Reputatie 6
Badge +4

@wieleke

 

 

Persoonlijk vind ik dit heel irrationeel. Die stroomschakkelaars van jou. Zijn dat opwindschakelaars?

 

In antwoord op je vraag: kantel schakelaars, geen tijdklokken dus. We moeten er dus zelf aan denken de apparaten aan en uit te schakelen. Dit wordt tweede natuur, maar wordt soms ook wel eens vergeten (maar echt heel soms).

Je gebruikt toch geen schakelaars met lampjes erin hè?

Reputatie 2

@Jasper @Erik_  Zwart beeld probleem opgelost, eindelijk.

 

De situatie met continue zwarte beelden bij mij is opgelost. Uiteindelijk bleek vervanging van de HDMI kabel het probleem op te lossen.

Wat kanttekeningen:
 

Hiervoor al DRIE andere hdmi kabels geprobeerd, maar daarmee bleven de zwarte beelden.

De wel werkende VIERDE kabel is er één die meegeleverd is met een nieuw computer beeldscherm.

Dat de KPN TV-ontvanger problemen heef met 75% van de kabels is wel schrijnend.

 

Voor de problemen begonnen zat de TV al geruime tijd verbonden met de zelfde HDMI kabel.
Eerst met de TV-ontvanger van XMS, later Telfort, daarna KPN.
Pas na een tijd KPN ontstonden de problemen. 
 

Mijn conclusie is dat de software in de TV-ontvanger van KPN niet goed om kan gaan met sommige HDMI kabels. En dat dat probleem op enig moment is ontstaan door installatie van nieuwe software.

De oorzaak van het probleem ligt m.i. daarmee bij KPN.

 

Mijn tip zou zijn om de TV-ontvangers in het vervolg te leveren met een HDMI kabel, en die combinatie voor het versturen te testen.

Heb nu maanden problemen gehad en alles geprobeerd wat mij door KPN is aangereikt. Inclusief een paar maal vervangen van de HDMI kabel zonder succes. Heb in die periode weinig kijkplezier gehad en veel functionaliteit waar ik wel voor heb betaald niet kunnen gebruiken (zoals ongestoord TV kijken, en opnames terugkijken van zenders die alleen met de TV-ontvanger terug te kijken zijn).

 

Ben benieuwd naar de reactie van KPN.

Harry Nieboer