Beantwoord

Experia Box V10 - Veelgestelde vragen

  • 8 July 2015
  • 357 reacties
  • 825685 keer bekeken


Toon eerste bericht
Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

357 reacties

Reputatie 7
Badge +30
Ja, in dit geval gaat 42750 naar 80. De Experiabox vervangt het poortnummer in het (TCP) pakket waardoor je Dreambox pakketten op 80 ziet binnen komen. Terwijl jouw apparaat met 42750 praat.

Dit is bijvoorbeeld handig als je veel apparaten op poort 80 hebt. Dan kan je die naar 80, 81, 82 etc mappen.
ok maar dan is dit dus port forwarding en niet het open zetten van een poort? of is dat hetzelfde?
Reputatie 7
Men bedoelt daarmee hetzelfde. Persoonlijk spreek ik liever niet over het openzetten van een poort want goed beschouwd zet je niet een poort open, maar begeleid je een poort naar een specifiek apparaat achter de Experia Box. Niet zo van "de deur staat open, kom gerust binnen" maar meer van "welkom, ik begeleid u wel even naar de plaats waar u moet zijn".
Ik ervaar toch nog wat problemen met DHCP binding. Zoals ik eerder al zei heb ik wat apparaten met een vast ip die ik buiten de dhcp pool heb gelaten. De pc's heb ik geen vast ip adres gegeven en krijgen een ip adres via dhcp. Nu lijkt het mij handiger om de pc's telkens hetzelfde adres te laten krijgen. meestal is dat wel zo maar soms hebben ze opeens een andere. Omdat ik gebruik maak van extern bureaublad is dat niet handig. Nu ben ik er even mee bezig geweest en heb het voor 1 pc ingesteld maar hij blijft het ip adres via dhcp verkrijgen en niet die ik er met dhcp binding aan gegeven heb. Het opnieuw opstarten van de pc helpt niet. Misschien het modem opnieuw opstarten? Ik heb het ingesteld zoals wordt beschreven in de start van dit topic maar ik zie ook op een andere plaats iets staan over dhcp binding. Dat is als je op het home scherm op een lan apparaat klikt. Dan komt er een popup met instellingen bijbehorend apparaat. Daar staat: Vast ip adres bij dhcp binding met de opties aan en uit. Wat ik heb gemerkt is als je aan aanvinkt dat er automatisch een binding wordt aangemaakt. Wat is de functie van deze mogelijkheid? Stel je doet het via deze manier dan blijft het op aan staan maar voeg je op de andere manier een binding toe dan blijft het vakje op uit staan.

Kan iemand mij hier wat meer over vertellen?
Reputatie 7
Badge +30
Heb je een screenshot van de DHCP Binding?
Ik heb 2 screenshots gemaakt. In de eerste zie je waar ik het heb aangemaakt met het ip adres 2.101:
Hier zie je dat het ip adres nog steeds het oude is, 2.108:Ik heb de andere optie even met rood aangegeven. Als ik dat achteraf op aan zet dan blijft dat niet staan ondanks de melding dat de instelling is opgeslagen. Klik ik het weg en open de popup opnieuw dan staat het weer uit. Is er nog geen dhcp binding van dat apparaat en zet je het op aan dan wordt er een nieuwe binding aangemaakt en blijft die optie ook op aan staan...

Ik ben nu even niet in de gelegenheid om mijn pc's uit te zetten en daarna het modem opnieuw op te starten maar zal dat zo snel mogelijk doen.

Ik hoop dat het zo duideijk is.
Reputatie 7
Badge +30
Je moet op het apparaat wat je een DHCP Binding hebt gegeven een nieuwe DHCP Lease aanvragen. Het makkelijkst is gewoon herstarten of wisselen tussen vliegtuigmodus.
Ik heb eerst alle pc's uitgezet en daarna de modem opnieuw opgestart. Met de ene pc die ik alvast had ingesteld is het nu goed gegaan.
Ik probeer het straks nog even uit door alle dhcp bindings aan te maken en daarna de pc's in een andere volgorde aan te zetten dan de nummers die ik er aan ga geven: 2.101, 2.102, 2.103 etc. Het kan nu ook toeval zijn dat het goed is gegaan omdat de pc 2.101 als eerste is aan gezet en dan meestal het eerste nummer uit de pool krijgt.

wat is nou dat rood omcircelde in het 2e plaatje?
Het gaat nu goed. Ik heb eerst alle pc's aangezet en daarna de DHCP binding toegepast. Daarna heb ik eerst alle pc's uitgezet en vervolgens op het modem eerst op de herstelknop gedrukt en toen alle ledjes weer groen waren het modem uit en weer aan gezet. Als de pc het ip adres heeft van de dhcp binding staat de optie die ik in de afbeelding had omcirceld op aan.
Enige wat ik nog wil weten is moet je de herstelknop 1 x kort indrukken of even ingedrukt houden? Als je hem 1 x indrukt lijkt er niets te gebeuren dus hield ik hem langer vast. Een paar seconden later wordt het service ledje rood maar dat gebeurt vervolgens een paar keer. Ik weet ook niet wat er zou gebeuren als ik die herstelknop niet had gebruikt. Persoonlijk denk ik dat de reboot voldoende is,...
Reputatie 7
Je moet de herstelknop helemaal niet gebruiken, die is bedoeld voor als je echt storingen hebt en dan moet je hem wat langer ingedrukt houden. Ik heb die knop in de pilotfase van de V10 één keer gebruikt en daarna nooit weer.
Ook het rebooten van de Experia Box is niet nodig, alleen het opnieuw starten van het aangesloten apparaat zou voldoende moeten zijn om het IP adres goed te zetten.
Je moet de herstelknop helemaal niet gebruiken, die is bedoeld voor als je echt storingen hebt en dan moet je hem wat langer ingedrukt houden. Ik heb die knop in de pilotfase van de V10 één keer gebruikt en daarna nooit weer.

Ok dan test ik het de volgende keer zonder die knop. Er gebeurt ook eigenlijk niets met het modem, behalve dat het internet ledje even uit gaat en het service ledje rood wordt...

Ook het rebooten van de Experia Box is niet nodig, alleen het opnieuw starten van het aangesloten apparaat zou voldoende moeten zijn om het IP adres goed te zetten.

Nou zoals ik hierboven beschreef hielp dat bij mij niet. De pc bleef dan gewoon het ip adres houden die het daarvoor had. Op de manier zoals ik het hierboven beschreef (het gebruik van de herstelknop dan weg gelaten) werkt wel.
Reputatie 3
Badge
Ondersteunt de Experiabox v10 QoS (Quality of Service, oftewel prioriteiten / voorrang verlenen aan toepassingen die een vertraging minder goed verdragen) ?
Zo niet, wordt dat nog toegevoegd?

Groeten
Reputatie 7
Helaas is de QoS functionaliteit niet configureerbaar op Experia Boxen.
De enige QoS die ingericht is, is dat telefonie de hoogste prioriteit krijgt, gevolgd door televisie en als laatste het Internet verkeer.
Reputatie 3
Badge
@wjb
Helaas is de QoS functionaliteit niet configureerbaar op Experia Boxen.
De enige QoS die ingericht is, is dat telefonie de hoogste prioriteit krijgt, gevolgd door televisie en als laatste het Internet verkeer.


Bedankt voor je antwoord.
Reputatie 3
Badge
@RobinFlikkema
Om nog even op dit terug te komen:

mogelijkheid 2: voeg de OpenDNS IPv6 servers toe in elke computer wat met internet verbonden is
2620:0:ccc::2
2620:0:ccd::2
zie https://support.opendns.com/hc/en-us/articles/227986667-Does-OpenDNS-support-IPv6-
ik heb nu alleen IPv6 uitgeschakeld en dat werkt.
ik heb mogelijkheid 2 nog niet geprobeerd, maar dat zal waarschijnlijk wel werken?
om IPv6 te gebruiken moet IPv6 in de Experiabox natuurlijk wel aan staan en de computer/apparaat en het besturingssysteem moeten IPv6 ondersteunen
Ik zie geen probleem met methode 2[/quote]

Ik heb IPv6 met de bijbehorende DNS IP adressen (mogelijkheid 2) maar OpenDNS Updater blijft dan vertellen dat OpenDNS niet gebruikt wordt, dus dat werkt kennelijk niet. Zie ik iets over het hoofd?
Ik heb IPv6 nu maar weer uitgezet.
(na het aan/uitzetten van IPv6 moet de Experiabox V10 handmatig opnieuw gestart worden)[/quote]

Je moet dan zowel IPv4 als IPv6 wijzigen

Waar moet ik IPv4 en IPv6 wijzigen: in de pc of in de Experiabox v10?
Wat moeten ze worden, dwz ik heb niet echt een idee wat en hoe je dit bedoelt?
Reputatie 7
Badge +30
IPv6 kan je niet wijzigen op de V10 dus als je het helemaal correct wil instellen moet je dit in Windows/de PC doen. Daar kan je dan onder Netwerkcentrum - Netwerkadapters de eigenschappen wijzigen.
Reputatie 3
Badge
Hoi Robin,

Ik had al de OpenDNS servers onder Netwerkcentrum - Netwerkverbinding - Eigenschappen: bij IPv4 de IPv4 servers ingevuld en bij IPv6 de IPv6 servers.

Ik heb nu helaas geen tijd meer.
Wat is dit super handig! Heb nu een aantal apparaten een vast IP adres gegeven en daarmee mijn wifi en internetproblemen in huis opgelost.
Misschien bij een aantal onderdelen toevoegen welk probleem je ermee oplost of welk resultaat een handeling oplevert. Bijvoorbeeld bij uPnP.
Reputatie 7
Badge +30
Hoi,

Ja, misschien is dat handig. Sowieso moet ik nog even kijken hoe ik het best de handleiding kan aanpassen. Over het algemeen refereer ik naar een specifiek punt van deze handleiding vanuit een ander topic en dan is de uitleg dus niet nodig hier.

Dankjewel voor de feedback!

Robin
Reputatie 1
Ik heb nu nog een Experia Box v10 van Telfort. Daar heb ik de DHCP range aangepast en een kleine 15 apparaten een vast IP adres per MAC adres binding toegekend. Is er een makkelijke manier deze MAC adres bindingen naar de nieuwe Experia Box te kopieren?

Morgen ga ik over...
Reputatie 7
Badge +30
Hoi,

Nee.

Robin
Reputatie 1
Daar was ik bang voor. Maar bedankt voor de antwoord!
Reputatie 1
Kan ik op de V10 box 5GHz uitzetten en alleen 2,4GHz laten werken?

Indien ik een ander kanaal instel op de box en deze instelling opsla, wordt die dan gelijk actief of pas na een herstart van het modem?
Reputatie 7
Dat is geen enkel probleem, gewoon inloggen op de V10 en onder Wifi -> Geavanceerd de radio van 5GHz uitzetten.

Als je een ander kanaal instelt, dan wordt die direct actief. Een Experia Box, ook de V10 hoef je in principe nooit te herstarten.
Ik heb mijn V10 voor het laatst in de pilotfase herstart en dat is heeeel lang geleden.
Reputatie 1
Het is gelukt!

Indien ik nu bij 2,4GHz tot 450Mbit/s aanzet en ik laat het modem zelf automatisch een kanaal kiezen, dan komt die op kanaal 11 terecht, en het spectrum gaat volgens inSSIDer tot kanaal 15. Mag ik veronderstellen dat dat is toegestaan? Nog liever zou ik het modem op kanaal 13 willen vastzetten, maar dan worden de kanalen niet verbreedt en blijven bij 20MHz steken.