Update

V10A Update: Extra Wifi [v5.00.56_build503]

  • 17 August 2022
  • 53 reacties
  • 6625 keer bekeken
V10A Update: Extra Wifi [v5.00.56_build503]
Reputatie 7

Komende periode gaan we voor de V10A een update uitrollen. Deze update brengt de Extra Wifi functie. Deze hebben we eerder dit jaar voor de Box 12 al uitgebracht, en komt nu dan dus ook beschikbaar voor de V10A. 

 

Wat zit er in?

Extra Wifi

Extra Wifi is een extra wifinetwerk (SSID) dat je aan kunt zetten waarbij je de mogelijkheid hebt om deze te splitsen in 2,4 en 5GHz, of om een van deze beide frequenties uit te laten. Deze Extra Wifi staat standaard uit. Je kunt het aanzetten door in te loggen op de webinterface van de V10A en te gaan naar de wifiinstellingen. Deze Extra Wifi is niet te zien of te beheren via de Thuis app.

We hebben een artikel opgenomen in onze kennisbank hoe je de Extra Wifi instelt:

 

Aanpassing beveiligingscertificaat

Het beveiligingscertificaat van het modem zorgt ervoor dat je de webinterface kunt bereiken via https. Een dergelijk certificaat heeft een bepaalde einddatum. Het huidige certificaat verloopt later dit jaar. Daarom in deze update een aanpassing zodat er geen beveiligingsertificaat meer nodig is.

Je kunt inloggen op de webinterface met het IP adres (192.168.2.254) of met de url mijnmodem.kpn. Beide kun je dan invullen met http of https ervoor. Na de update leiden alle manieren naar http://mijnmodem.kpn

Wel kan het zijn dat je browser eenmalig nog een beveiligingswaarschuwing geeft als je https://192.168.2.254 gebruikt. Je kunt dan onder Geavanceerd de risico's accepteren waarna je doorgeleid wordt naar mijnmodem.kpn. 

Heb je je browser ingesteld staan dat cookies verwijderd worden elke keer dat je de browser afsluit, dan zul je wél elke keer die waarschuwing krijgen als je https://192.168.2.254 gebruikt. Gebruik in dat geval de andere url.

De mogelijkheid tot https zal in een later stadium terugkeren als een keuzeoptie. 

 

Wanneer krijg ik de update?

We beginnen in de nacht van 17 op 18 augustus met een kleine testgroep. Daarna wordt bepaald hoe de verdere uitrol verloopt. We verwachten hier eind september mee klaar te zijn. 

Wil je kijken of je de update bij jou al gedaan is? Je kunt dit controleren door de inlogpagina van de webinterface te openen. Als je de update gehad hebt, dan zie je daar onder de inlogvelden het versienummer staan. 

 

Wat gebeurt er tijdens de update?

De update zelf wordt ’s nachts uitgevoerd zodat je er zo min mogelijk last van hebt. De V10A zal herstarten na het uitvoeren van de update. Hierdoor heb je misschien een minuut of tien geen verbinding. Verder merk je er niets van. 

 

Laatste tekstupdate: 12-09-2022


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

53 reacties

this update broke my Wi-Fi this morning, but luckily a reset to factory Wi-Fi defaults helped

Reputatie 2

Ik heb de firmware update ontvangen. Echter, nu kan ik niet meer inloggen op mijn modem. Ook niet met het standaard wachtwoord op de achterkant van de modem.

 

Suggesties?

Reputatie 7
Badge +18

@b4rtw Heb je al een andere webbrowser geprobeerd? Mocht dat niet helpen, geef dan je Experia Box een reset (stap 2). Benieuwd of het dan wel lukt! 

Reputatie 2

@b4rtw Heb je al een andere webbrowser geprobeerd? Mocht dat niet helpen, geef dan je Experia Box een reset (stap 2). Benieuwd of het dan wel lukt! 

Hoi Sanne, dank voor de reactie. 

Ik heb inderdaad een reset moeten doen. Niet ideaal uiteraard, maar alles lijkt weer te werken.

 

Mvg, Bart

Reputatie 5

Kleine toevoeging aan het verhaal van @Erik_ :

De firmware versie is nu ook direct te zien als je wil inloggen op de webinterface!

Daarmee nog eenvoudiger te controleren of je de update al hebt gehad.

 

Reputatie 7

Ha, dat is handig! Dank voor het delen hiervan, @Radioman (startbericht aangepast met deze info).

Mijn firewall rules zijn uitgeschakeld/verwijderd door deze update. En de menu-entry Network > Firewall > Access control is verdwenen waardoor ik ze ook niet kan herstellen. En de KPN service desk weet van niets.

Zo zag het er voor de update uit:

 

Hoe kan dit gebeuren en hoe krijg ik zo snel mogelijk mijn firewall terug?

Reputatie 7
Badge +24

@Frank5644 u heeft geprobeerd een plaatje in te voegen, maar dat is niet gelukt?

Wat bedoelt u met "firewall rules"? Bedoelt u poort forwardings? 

En is Acces Control verdwenen? Kunt u die nergens meer terug vinden? 

Reputatie 7
Badge +30

Beste @Frank5644, welkom! Voor zover ik weet, zou dit niet het geval moeten zijn. Probeerde jij een foto/screenshot bij te voegen?

Reputatie 5

Het klopt inderdaad wat @Frank5644 is opgevallen.

In de nieuwe firmware (v5.00.56_build503) is er inderdaad geen “Access Control” optie meer onder het “Network, Firewall” menu.

Zie dit topic voor meer details over “Access Control” in een eerdere firmware versie :

 

Reputatie 7
Badge +30

Ik geef het intern door! Dank voor de verduidelijking, @Radioman!

Reputatie 2

https:// toegang tot modem werkt niet. als je de https:// vervangt door http:// kan je wel toegang krijgen.

 

Overigens kan je dan niks aanpassen omdat de interface niet verder laad.

 

Reputatie 7
Badge +24

Je kunt inloggen op de webinterface met het IP adres (192.168.2.254) of met de url mijnmodem.kpn. Beide kun je dan invullen met http of https ervoor. Na de update leiden alle manieren naar http://mijnmodem.kpn

Met andere woorden: https werkt niet meer? Preventief onklaar gemaakt? Waarom word dat certificaat niet gewoon verlengt? 

Reputatie 7

In de kern is een beveiligingscertificaat niet essentieel voor het benaderen van een modem die zich in je eigen netwerk bevindt. Alleen, omdat sommige browsers daar dan wel moeilijk over kunnen doen, is het handig om het te hebben. Maar modemontwikkeling heeft het op het moment nogal druk met ontwikkeling en uitrol voor meerdere van onze internetapparaten. Hierdoor kiezen we ervoor om certificaat voor nu op deze manier in te richten. In de Box 12 doen het op dezelfde manier. Waarna we dan later, als er iets meer ruimte is, de https weer terugbrengen als een keuzeoptie. 

@Radioman@Marcia_ Bedankt voor het toevoegen van de schermafdruk, dat lukte mij eerst niet.

Via die menu-optie kwam je in dit scherm:

 

Reputatie 7

Dank voor de aanvulling, Frank. We hebben het doorgegeven, als we er reactie op krijgen laten we het weten 👍🏻

Reputatie 7
Badge +25

@Radioman @Frank5644 

We hebben reactie:

Deze functie werkte niet naar behoren. Deze functie is eruit gehaald en komt later weer terug. Maar gaat nog wel een tijdje duren en kan nog niet exact aangeven wanneer.

@Paul_ Kan KPN mij dan wel een tussentijdse oplossing bieden? Ik heb die firewall echt nodig.

Er was inderdaad best het e.e.a. voor verbetering vatbaar, maar bij mij werkte de functionaliteit die werd geboden voldoende.

Reputatie 7
Badge +24

@Paul_Kan KPN mij dan wel een tussentijdse oplossing bieden? Ik heb die firewall echt nodig.

Er was inderdaad best het e.e.a. voor verbetering vatbaar, maar bij mij werkte de functionaliteit die werd geboden voldoende.

Dat denk ik niet. De KPN Box 12 heeft dit niet eens. En de Experiabox v10 zonder a ook niet. Dus omruilen voor een ander model word hem niet...

Reputatie 7
Badge +25

@Paul_Kan KPN mij dan wel een tussentijdse oplossing bieden? Ik heb die firewall echt nodig.

Er was inderdaad best het e.e.a. voor verbetering vatbaar, maar bij mij werkte de functionaliteit die werd geboden voldoende.

Nee sorry, ik heb geen alternatief dat ik je kan bieden.

Heb het vermoeden dat er bij mij toch iets verkeerd gaat, Al weet ik niet 100% zeker dat het samenhangt met de laatste update.

 

Overzicht:

 

 

Het valt mij hier op dat mijn Customer DNS instellingen niet meegenomen worden:

 

en tevens ook niet dat ik de WiFi radio van de V10A uit heb staan:

 

Ik maak namelijk gebruik van eigen AP's.

Via “nslookup” krijg ik gewoon de ingestelde DNS terug op mijn PC en via Ubiquiti WiFiman zie ik “WiFi-doos” niet. Mijn vermoeden is dan ook dat de pagina niet goed update.

Reputatie 5

@Swiffertje 

Waarschijnlijk gaat er niets verkeerd , ik zie hier het zelfde gedrag in de V10a UI wat mogelijk zo bedoeld is door KPN.

De WAN DNS adressen worden getoond welke de V10a binnen krijgt op WAN niveau.

Jij hebt zelf op LAN niveau de DNS adressen aangepast en dat wordt niet getoond in de “Network Status” van de V10a.

Vwb de WiFI status, op diverse plekken in de V10a UI , heb ik ook even moeten denken wat ik daar zie. Waarschijnlijk is dit gedrag veroorzaakt met de MESH functionaliteit die is toegevoegd,

De “WiFi_radio” button lijkt de WiFi op de V10a uit te zetten, echter blijft op de achtergrond de WiFi radio wel even aan staan in de vorm van een Hidden_SSID. Deze hidden_SSID valt na een aantal minuten weg als deze (waarschijnlijk) geen SuperWiFi's kan vinden welke draadloos zouden kunnen verbinden. Op de achtergrond  wordt nog steeds een check gedaan of er een draadloze verbinding gemaakt moet worden tbv MESH.  De “WiFI_radio OFF” dekt eigenlijk niet de lading, de radio staat niet uit, maar sommige SSID worden niet meer uitgezonden.

Mogelijk kan een moderator ( @Erik_ , @Paul_ , @Marcia_ ) meer detail informatie geven over de werking van de “WiFI status” in de V10a UI.  ( WiFi_radio button ON/OFF status en MESH gedrag)

Reputatie 7
Badge +20

Zeker weten doe ik niet niet, maar volgens mij zit je op de juiste weg @Radioman.

Reputatie 7
Badge +20

@Erik_ 

Ik heb de Experiabox V10 (niet de V10A)

Hoe zit het bij deze box?

Alvast mijn hartelijke dank,

Joop

@Erik_

Ik heb de Experiabox V10 (niet de V10A)

Hoe zit het bij deze box?

Alvast mijn hartelijke dank,

Joop

Hallo @joop2011 bij de V10 is het niet aan de orde, die werkt al met gescheiden wifi-mogelijkheden, daar kon je altijd al de wifi 2.4 en 5.0 verschillende namen geven.

Dat was bij de V10a eerst ook zo, met een update verwijderd en nu met een aanvullende update een zogenaamde ‘extra wifi’  aanmaken, net als bij de KPN Box12.