Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

  • 8 September 2018
  • 8597 reacties
  • 571334 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

Toon eerste bericht

8597 reacties

Gisteren was het weer zowel: een software update voor mijn interactieve TV ontvanger. Elke keer heeft mijn Egderouter 10x daar problemen mee, en kan ik de update niet downloaden. Het TV beeld blijft stilstaan, zonder dat er een foutmelding op het scherm verschijnt

De enige oplossing is dan toch weer de Experiabox V10 aansluiten om de update binnen te halen. Het maakt voor de TV ontvanger dus nog uit of de Edgerouter of de Experiabox is aangesloten. De instellingen zijn kennelijk dus niet helemaal hetzelfde.

Ik gebruik geen VLANs, maar heb de TV ontvanger op eth1 aangesloten (eth1 zit niet op swicth0, maar op een apart subnet). Zou dat nog kunnen uitmaken? Ik hoop definitief van de Experiabox af te kunnen, maar in de praktijk heb ik hem regelmatig nog nodig om de boel vlot te trekken.

Als iemand daar een oplossing voor heeft dan hoor ik het graag.

Reputatie 7

Welke DNS server wordt gebruikt op dat subnet voor de TV ontvanger?

Heb je een Arris VIP 5202?

Als dat zo is, zorg er dan voor dat de DNS servers van KPN zelf gebruikt worden op dat subnet.

 

Bedankt voor je antwoord. Ik heb inderdaad een Arris VIP 5202.

Op het subnet voor eth1 (IPTV) gebruik ik volgens mij de DNS servers van KPN, eigenlijk gewoon zoals ze in je boot script staan in de start post. Dus 195.121.1.34 en 192.121.1.66

Reputatie 7

Dan zou je eigenlijk geen problemen mogen ondervinden met het updaten van de firmware.

Kan je hier eens de inhoud van jouw config.boot posten in een spoiler element.

Ik heb net de Edgerouter weer aangesloten. Wonderlijk genoeg wilde mijn Arris VIP 5202 weer updaten (had ie gisteren ook al gedaan met de Experiabox). Dat lukte dus weer niet. Ik zag dat de IP adressen in de DNS forwarding niet overeen kwamen met je config.boot. Dus die heb ik aangepast, en daarna zowel de router als de Arris gepower-cycled. Daarna werd de update wel gedownload, dus het probleem lijkt nu verholpen.

De DNS forwarding luistert volgens mij alleen naar interface switch0 en daar zit mijn IPTV (eth0) niet op. Ik begrijp daarom niet goed hoe dit het verschil heeft kunnen maken.

De komende tijd maar in de gaten houden of de boek stabiel blijft draaien. Voorlopig hou ik mijn Experiabox nog maar even bij de hand.

Reputatie 1

Ben de afgelopen dagen ook weer aan het ruziën met de configuratie van een edgerouter 4.

Jaren stabiel gedraaid.

Uiteindelijk from scratch begonnen, maar nog steeds loopt de ignp-proxy af en toe vast waardoor deze herstart moet worden om tv weer aan de praat te krijgen. 

Ik ben ong. tot pagina 37 gekomen, maar is daar nog ooit een oplossing voor gevonden?

(Een manier om goed door een topic te kunnen zoeken  zou ik ook al blij mee zijn.)

Reputatie 7

Ik ben ong. tot pagina 37 gekomen, maar is daar nog ooit een oplossing voor gevonden?

Mijn EdgeRouter 4 draait al jaren zeer stabiel waarbij de igmp proxy server misschien één keer per jaar een herstart nodig heeft.

​​​​​​Ik heb er daarom nooit echt aandacht aan besteed. De enige manier om dit te tackelen is door een watchdog te schrijven die continue monitort of de igmp proxy server nog up and running is.

Reputatie 1

@wjb 

Dankjewel voor het snelle antwoord. 

Die had ik rond pagina 22 gezien en heb die vanavond toegevoegd.

Nu maar weer eens afwachten dan.

@wjb hartelijk dank voor deze scripts. Ze draaien sinds jaar en dag stabiel op mijn Edgerouter 6p. Af en toe kijk ik voor updates in dit forum topic. 

Nu zie ik dat alle namen van de zip files iets bevatten van Edgerouter .... Via experiabox.... Maar het is de bedoeling toch dat de experiabox er tussen uit genomen wordt door dit script? Is er nog een reden te verzinnen (ik heb geen telefonie meer) dat de experiabox een voordeel biedt ? Buiten de plug n play tov Edgerouter.

Reputatie 7

De zip files met telefonie via de Experiabox mag je eigenlijk vergeten, die worden eigenlijk niet meer gebruikt.

De Experia/KPN Box blijft gewoon in z'n doos zitten.

Reputatie 2

Hoi allen,
Vandaag mijn 2e test Unifi UDM-Pro binnen gekregen.
Ik ga de komende tijd proberen om deze rechtstreeks aan de KPN Glasvezel NTU te koppelen (dus Glasvezel gaat in NTU, ik koppel op RJ45 Ethernet).
Ik heb alle 3 de diensten, Internet, iTV en bellen.
Ik ga geen gebruik maken van de Fabianishere script, maar probeer alles vanuit de GUI te configureren.
Unifi ondersteund tegenwoordig IGMP Proxy, ben benieuwd of dit gaat werken met iTV.
Alleen de 2 VLAN's op de WAN interface is lastig binnen Unifi, ik ga hiervoor een USW-Flex-Mini gebruiken voor de UDM-Pro om de 2 VLAN's te splitsen. Ik ben van plan om VLAN6 (internet) untagged aan te bieden op poort 9 als 1e WAN van de UDM-Pro en VLAN4 (iTV) untagged aan te bieden aan poort 8 als 2e WAN van de UDM-Pro. Op de 2e WAN zet ik dan IGMP-Proxy aan richting interne LAN.
Je kan dit VLAN splitsen mogelijk ook doen in de UDM-Pro zelf, maar ik wil later ook Unifi Shadow mode proberen, dan is een switchje voor de UDM-Pro voor nu en later makkelijker.
Voor bellen ga ik gebruik maken van de FritzBox 7590, deze staat nu als eerste router voor de UDM-Pro en heeft al alle SIP gegevens, ik ga deze dus straks achter de UDM-Pro zetten.
Mochten jullie nog tips en trics weten, laat deze dan weten. Of willen jullie bepaalde testjes gedaan willen hebben, laat dit dan ook even weten.

Geweldig artikel en mooi dat je de tijd hebt genomen deze scripts te ontwikkelen. Ik heb sinds vandaag de EdgeRouterX aan de praat. Opvallend is wel dat de upload snelheid lager lijkt te zijn dan met de ExperiaBox 12. Heb jij die ervaring ook? Waar zou dit aan kunnen liggen. Ik heb een 1GB glasvezelverbinding en haalde voordat ik de EdgeRouterX installeerde zowel up als down zo’n 900Mbit. Nu haal ik dat down nog steeds, maar up gaat het niet sneller dan 500Mbit. Ik was even benieuwd of er iemand is met een soortgelijke ervaring. 

Alvast bedankt voor de tijd en moeite. 

Groet,

Wouter

Reputatie 7

Ik heb eerder berichten gelezen van mensen die met een ER-X een lagere upload haalde.

Wat de oorzaak is weet ik helaas niet. Ik ben wel benieuwd of het iets uitmaakt als je IPv6 uitzet op de ER-X.

Ik heb eerder berichten gelezen van mensen die met een ER-X een lagere upload haalde.

Wat de oorzaak is weet ik helaas niet. Ik ben wel benieuwd of het iets uitmaakt als je IPv6 uitzet op de ER-X.

Ik ga dat eens proberen! Dank voor je snelle antwoord. Anders kan ik nog overwegen een andere router aan te schaffen. Heb je toevallig ervaring met de Unifi Cloud Gateway Ultra in combinatie met KPN? 

Reputatie 7

Ik heb geen ervaring met de Unifi Cloud Gateway Ultra maar ik weet dat er mensen zijn die deze in gebruik hebben en ook met TV van KPN zou dit moeten werken nadat je wat additionele configuraties hebt doorgevoerd. Zie dit topic op het Unifi forum.

Reputatie 2

Huidige status UDM-Pro rechstreeks via RJ45 op NTU van KPN, configuratie vanuit GUI zonder fabianishere script:
Zoals eerder beschreven heb ik nu de volgende opstelling.

Glasvezel KPN naar NTU, Met RJ45 Ethernet kabel naar USW-Flex-Mini switch via een Trunk met tagged VLAN's 4 (iTV) en tagged VLAN 6 (Internet) op poort 1. Op poort 2 zit VLAN6 als access VLAN, dus untagged. Op poort 3 zit VLAN4 als access VLAN, dus ook untagged. 
Op de UDM-Pro heb ik interface 9 WAN1 voor internet, dus met PPPoE en een willekeurig username en password en zonder VLAN tag, en interface 8 WAN2 voor iTV, dus met DHCP en zonder VLAN tag.
WAN1 en WAN2 heb ik voor nu in failover staan.
Op WAN2 (iTV) heb ik IGMP Proxy aangezet en VLAN0040 (iTV) geselecteerd als VLAN waarin mijn STB's zijn gekoppeld.
Ook heb ik binnen de WAN2 configuratie bij IPv4 configuratie bij DHCP Client Options een extra optie aangemaakt. DHCP optie 60 met waarde IPTV_RG.
Ook binnen VLAN0040 (iTV) heb ik DHCP optie 60 aangezet met Text waarde IPTV_RG.
Ik dacht hiermee klaar te zijn, maar bij het fysiek uit en aan zetten van een STB doorloopt hij niet de gehele configuratie. blijft steken op 85% en gaat niet verder.
Om dit op te lossen is er een extra routering nodig, deze heb ik als volgt uitgevoerd als test.
Settings - Routing - Policy-Based Routes, hier heb ik een nieuwe entry gemaakt.
Naam: iTV Routes - What to Route: Specific Route - Source: VLAN0040 - Destination: IP Address, voeg de volgende IP ranges toe: 213.75.0.0 - 213.75.255.255 + 10.0.0.0 - 10.255.255.255 + 217.166.0.0 - 217.166.255.255   - en Interface: WAN2
Toen ik add entry clickte, liep de STB ineens wel door en starte hij verder goed op en deed iTV het ook goed. Ik kan TV kijken, wisselen van kanalen, pauzeren en verder kijken, opnames terug kijken e.d.
Echter als ik de STB weer uit zet en aan zet blijft hij weer op die 85% hangen, ik moet dan in de settings, routing, policy-based routes, de toegevoegde routes van iTV Routes en pauzeren en weer resumen…..
Lastig, maar als dit alleen is tijdens het opnieuw opstarten van een STB….
Verder qua stabiliteit valt het ook nog tegen, gister avond is de STB tot 2 keer toe een stil staand beeld opgeleverd, met een melding swap van zender, dit lost inderdaad het probleem op, maar is ook niet echt wenselijk.

Heeft iemand een idee om de 2 bovenstaande issues op te lossen?

Internet werkt verder feilloos, en bellen met de Fritzbox 7590 achter de UDM-Pro op een eigen VLAN0050 (VoIP) werkt ook zonder verdere configuratie of port forward!

Ik heb eerder berichten gelezen van mensen die met een ER-X een lagere upload haalde.

Wat de oorzaak is weet ik helaas niet. Ik ben wel benieuwd of het iets uitmaakt als je IPv6 uitzet op de ER-X.

Ik ga dat eens proberen! Dank voor je snelle antwoord. Anders kan ik nog overwegen een andere router aan te schaffen. Heb je toevallig ervaring met de Unifi Cloud Gateway Ultra in combinatie met KPN? 

ik draai hier nu al een tijdje alles via de Gateway Max en t draait super (ik heb geen tv meer van KPN overigens).
Er zit voor mij nog echter 1 bug in de software en dat is deze: 

https://community.ui.com/questions/Feature-Request-UDM-Pro-PPPoE-RFC4638-1500-MTU-MRU-for-PPP/b5c1fcf6-bee5-4fc7-ae00-c8ce2bf2e724#answer/43342901-2d64-4eb1-8e96-7af3781de64f

 

ik heb er zelf een workaround voor dmv een service dat de MTU setting in de gaten houdt. 

Verder vind ik dat de IPV6 support slecht is. Ja het werkt prima maar bijvoorbeeld niet met de vpn servers in de unifi UI, je ziet verder nergens je ipv6 adres en ga zo maar door.

Op je devices merk je er niks van. Daar werkt IPV6 gewoon prima. 

Reputatie 2

Hoi allen,

Gezien deze post erg groot was, heb ik een los topic gestart met mijn probleem.

 Maar gezien de reacties uitblijven, toch maar even een berichtje hier.

Sinds een week of 3 - 4 heb ik mijn EdgeRouter12 vervangen voor een Qotom met PfSense hierop. Sindsdien een scala aan problemen, maar wil me even focussen op het KPN gerelateerde deel. Namelijk dat mijn iTV raar doet.

Als ik ruwweg 24 uur niks met opnames doe (netflix etc. gebruik ik mijn chromecast voor), lijk ik geen problemen te hebben. Zodra ik een opname start heb ik op de live kanalen in ieder geval de komende 24 uur constant foutmelding STB-400.

Mijn TV is aangesloten op mijn Brocade ICX-6450 PoE switch achter de Qotom (zie diagram in mijn originele post) welke met de ER12 perfect werkte. (voorheen had ik nog een unifi flex ertussen zitten, maar om zoveel mogelijk uit te sluiten heb ik deze ertussenuit gehaald).

Gecontroleerd in de IGMP config file op PfSense of fast leave aan staat, dit staat aan. IGMP versie kon ik niet terugvinden maar dit komt waarschijnlijk omdat er geen snooping uitgevoerd wordt op de PfSense. Wat de versie is die op de brocade draait weet ik ook niet, maar gezien ik hiervoor geen problemen had, ga ik er vanuit dat dit V2 is.

Enige hulp met controleren van mijn config wordt gewaardeerd. Hier via een @tje of onder losse post.

Reputatie 2

Ik heb eerder berichten gelezen van mensen die met een ER-X een lagere upload haalde.

Wat de oorzaak is weet ik helaas niet. Ik ben wel benieuwd of het iets uitmaakt als je IPv6 uitzet op de ER-X.

De reden hiervan is waarschijnlijk dat hardware offloading niet werkt in de firmware versie (1.xxxx) waarmee KPN ITV wel werkt. Had ik ook met mijn ER12.

 

bron: https://dl.ubnt.com/firmwares/edgemax/v2.0.8-hotfix.1/changelog.v2.0.8-hotfix.1.txt

Reputatie 7

De reden hiervan is waarschijnlijk dat hardware offloading niet werkt in de firmware versie (1.xxxx) waarmee KPN ITV wel werkt. Had ik ook met mijn ER12.

Maar dan kan je de firmware van de EdgeRouter eenvoudig upgraden naar de laatste v2 versie.

Reputatie 2

Maar dan kan je de firmware van de EdgeRouter eenvoudig upgraden naar de laatste v2 versie.

Daar was ook weer wat mee. Maar het is te lang geleden voor mij om te herinneren wat er exact mee was. Volgens mij was de keuze iets van. Volledige snelheid routeren en geen iTV of 10% snelheid verlies en werkende iTV. Maar zoals gezegd, lange tijd geleden.

Reputatie 7

Maar dan kan je de firmware van de EdgeRouter eenvoudig upgraden naar de laatste v2 versie.

Daar was ook weer wat mee. Maar het is te lang geleden voor mij om te herinneren wat er exact mee was. Volgens mij was de keuze iets van. Volledige snelheid routeren en geen iTV of 10% snelheid verlies en werkende iTV. Maar zoals gezegd, lange tijd geleden.

Er was inderdaad een probleem met wat snelheidverlies en met offloading maar dat is voor het grootste deel heel lang geleden verholpen.

Wel is het zo dat VLAN offloading op een ER-12 tot aan de dag van vandaag niet werkt. Dit issue speelt echter alleen op de ER-12 en niet op de andere EdgeRouters.

Reageer