Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8597 reacties
 • 571387 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8597 reacties

Reputatie 7

Helaas heeft Ubiquiti, net als vele andere bedrijven, veel last van het tekort aan chips waardoor de productie van apparaten zoals EdgeRouters volledig stil ligt.

 

Inderdaad zijn meerdere modellen te gebruiken maar gezien jouw budget komen eigenlijk alleen de ER-X (SFP) en, als je geluk hebt, de ERL-3 in aanmerking. De andere modellen zullen ook op marktplaats te duur zijn.


 (als antwoord op mijn vraag - hoe moet dat dan met mijn telefonie?)

Een zogenaamde VOIP “ATA” adapter erachter hangen. Bijvoorbeeld:

Ik heb nog een vervolgvraag. Als ik het vaste nummer permanent doorschakel naar 1 van onze mobiele nummers, heb ik dan geen VOIP ATA meer nodig? Met andere woorden, zit die doorschakeling compleet bij KPN, of is het afhankelijk van een actieve verbinding hier in huis?

Reputatie 7

Ik heb nog een vervolgvraag. Als ik het vaste nummer permanent doorschakel naar 1 van onze mobiele nummers, heb ik dan geen VOIP ATA meer nodig? Met andere woorden, zit die doorschakeling compleet bij KPN, of is het afhankelijk van een actieve verbinding hier in huis?

Klopt en dat is vooral een goede oplossing als je zelf niet belt met het vaste nummer maar alleen gebeld wilt kunnen worden op het vaste nummer.

...

Ook al naar gekeken maar niet leverbaar behalve voor 120 euro wat mij te veel wordt.

 

Ik hou marktplaats wel even in de gaten…
Het hoeft van mij ook niet perse een X te zijn; begrijp uit de openingspost dat meeste EdgeRouters te gebruiken zijn toch?

Eventueel een 3L, 4, 6P, 8P, etc...

 

tja met de tekorten van dit moment is het lastig. evt kan je de ubiqity USG doen met de json config (zie link in first post) https://tweakers.net/pricewatch/433346/ubiquiti-unifi-security-gateway-usg.html maar daar bespaar je  niet heel veel mee, maar is wel leuk als je ook al Unify AP's hebt.

of als je echt geen financiele ruimte hebt kan je https://nl.aliexpress.com/item/1005002362977146.html met OpenWrt proberen (of een willekeurige andere openWRT compatible router). die op aliexpress is specifiek een router board(2x rj45) en kwa geheugen en cpu performance zelfs veel beter dan een edgerouter. OpenWrt site heeft instructes voor KPN https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wan/isp-configurations#xs4all_and_probably_kpn

Anders is het idd geduld hebben totdat er ergens wat te krijgen valt (marktplaats danwel weer op vooraad)

Reputatie 1

Ik heb wel ff geduld…

De ER-X komt vast wel weer beschikbaar nieuw of om marktplaats….

Reputatie 1
Badge

 

Mooi, nu nog een EdgeRouter-X zien te vinden (zijn nergens meer op voorraad)

als alternatief kan je altijd nog een edgerouter-x-sfp kopen, die is hier en daar op vooraad leverbaar, maar wel paart tientjes duurder.  https://tweakers.net/pricewatch/463803/ubiquiti-edgerouter-x-sfp.html

Ook al naar gekeken maar niet leverbaar behalve voor 120 euro wat mij te veel wordt.

 

Ik hou marktplaats wel even in de gaten…
Het hoeft van mij ook niet perse een X te zijn; begrijp uit de openingspost dat meeste EdgeRouters te gebruiken zijn toch?

Eventueel een 3L, 4, 6P, 8P, etc...

Heb nog een ER lite3 en en ER 4 over. Kijk ook eens op tweakers.net hebben in vraag en aanbod ook vaak Ubiquiti te koop staan

Reputatie 5
Badge +5

 

Mooi, nu nog een EdgeRouter-X zien te vinden (zijn nergens meer op voorraad)

als alternatief kan je altijd nog een edgerouter-x-sfp kopen, die is hier en daar op vooraad leverbaar, maar wel paart tientjes duurder.  https://tweakers.net/pricewatch/463803/ubiquiti-edgerouter-x-sfp.html

Ook al naar gekeken maar niet leverbaar behalve voor 120 euro wat mij te veel wordt.

 

Ik hou marktplaats wel even in de gaten…
Het hoeft van mij ook niet perse een X te zijn; begrijp uit de openingspost dat meeste EdgeRouters te gebruiken zijn toch?

Eventueel een 3L, 4, 6P, 8P, etc...

Ik heb zelf de edge router 3 op marktplaats gekocht en met het script van @wjp werkt het prima.

Heb de Gigaset telefoon centrale ook in gebruik (nog 1 over) zodat je de experiabox helemaal niet meer nodig hebt.

Reputatie 1

Wil @flutter de ER4 niet verkopen?

Zal tweakers ook in de gaten houden

Reputatie 1

O, zie net dat ER4 stuk duurder is.

Wat mis je met de ER3L tov X?

Reputatie 1
Badge

Wil @flutter de ER4 niet verkopen?

Zal tweakers ook in de gaten houden

De vraagprijs op Tweakers.net is 150euri. Nieuw is de vanaf prijs 166 euri. Dus ja je kunt altijd bieden bij een leuk bod is deze misschien voor jou.

De ER lite 3 zal nieuw een probleem worden, zover mij bekend is deze uit de productie genomen.

Reputatie 7

O, zie net dat ER4 stuk duurder is.

Wat mis je met de ER3L tov X?

Helemaal niets, persoonlijk zou ik voor een ERL-3 kiezen i.p.v. een ER-X.

Zelf heb ik op mijn kantoor een ERL-3 in gebruik.

Wel is het zo dat de flashmodules (usb stickje 2GB) van de eerdere ERL-3's het nog wel eens begaven dus vraag even na uit welk jaar die ERL-3 komt.

 

De ERL-3 is inderdaad uit productie genomen en dat is eigenlijk doodzonde immers het was mijns inziens een perfect geschikt model voor een goede prijs.

Reputatie 1
Badge

De ERL 3 heeft als testdatum 25 november 2017.

De ER 4 heeft als testdatum 30 maart 2020.

De testdatum is niet de verkoopdatum.

tja met de tekorten van dit moment is het lastig. evt kan je de ubiqity USG doen met de json config (zie link in first post) https://tweakers.net/pricewatch/433346/ubiquiti-unifi-security-gateway-usg.html maar daar bespaar je  niet heel veel mee, maar is wel leuk als je ook al Unify AP's hebt.

of als je echt geen financiele ruimte hebt kan je https://nl.aliexpress.com/item/1005002362977146.html met OpenWrt proberen (of een willekeurige andere openWRT compatible router). die op aliexpress is specifiek een router board(2x rj45) en kwa geheugen en cpu performance zelfs veel beter dan een edgerouter. OpenWrt site heeft instructes voor KPN https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wan/isp-configurations#xs4all_and_probably_kpn

Je kan ook met boards met 1 RJ45 toe als je LAN en WAN op een managed switch uit elkaar houdt / van elkaar scheidt. Dan heb je voor hetzelfde geld een RaspberryPi4 met dubbele geheugen, veel snellere CPU’s en USB3 waardoor je supersnel vanaf SSD kan draaien. Ook een (oude) laptop kan. En zelfs een virtuele machine op de 1 of ander computer. Moet je alleen wel zo’n switch hebben staan, anders e.v.t. een USB3LAN adapter kopen, daarmee heb je ook makkelijk 2x RJ45. Ik heb voor de zomer nog een extra RPi4 gekocht (8GB i.p.v. 2GB). Die draait minimaal 3 OSsen tegelijk, met de functie van router vervullen als belangrijkste. Kan een RPi3 ook wel, alleen moet je dan enorm passen en meten kwa geheugen.

Reputatie 1

Nee die kant wil ik niet op.

Volgens mij is ER al intimiderend genoeg voor mij, dus stel mijn vertrouwen op de scripts van dit topic en dan nog wat static leases en portforwarding via UI toevoegen 

Reputatie 7

Nee die kant wil ik niet op.

Volgens mij is ER al intimiderend genoeg voor mij, dus stel mijn vertrouwen op de scripts van dit topic en dan nog wat static leases en portforwarding via UI toevoegen 

Wat wil je bereiken?

Heb je ook al wel eens aan een FRITZ!Box gedacht?

Reputatie 1

Wat ik primair wil bereiken is betrouwbaarheid en stabiliteit.

Zoals hierboven in eerste post beschreven heb ik met de EB10A het probleem dat deze soms reset. Verder stuurt KPN veel te vaak updates waardoor de boel er snachts weer uit ligt. Eerdere EB's hadden ook altijd betrouwbaarheids problemen. Ben daar beetje klaar mee.

Ik wil gewoon een router die net zo stabiel is als mn NAS die jaren achtereen ongestoord zn werk doet.

Nu verlies ik telkens stukken logging en moet soms devices herstarten die geen verbinding meer hebben.

Mijn netwerk (Zie hierboven) is verder niet heel spannend. 1 lan met 20 dhcp reservations en nog 20tal variabele leases. Portforwarding voor VPN en services op NAS. 3 losse AP's en een managed switch met IGMP snooping voor de settopbox.

TV en netwerk moeten gewoon betrouwbaar zijn

Reputatie 1

Op marktplaats een ER8 Pro voor weinig, voldoet die ook?

https://www.marktplaats.nl/a/computers-en-software/netwerk-switches/m1754774176-ubiquiti-edgerouter-8-pro.html

 

Reputatie 7

Die voldoet ook, maar die staat op "bieden". Die €13,- zijn alleen de verzendkosten.

Hoe duur die gaat worden is afhankelijk van de biedingen.

Reputatie 1

Kan m voor 30eu krijgen

Reputatie 7

Dat is een koopje, zo erg zelfs dat je de vraag moet stellen of hij goed functioneert.

Reputatie 1

Heb m gekocht, morgenmiddag ophalen :-)

Ik zie dat ie geen ‘switch’ heeft ?? Dacht dat ze dat allemaal nodig hadden?

Wat betekend dat praktisch?

Moet ik dan in de meterkast ook nog een managed switch (IGMP snooping) ivm de settopbox hebben?

Welk script moet ik voor deze 8P downloaden?

Reputatie 7

Heb m gekocht, morgenmiddag ophalen :-)

Ik zie dat ie geen ‘switch’ heeft ?? Dacht dat ze dat allemaal nodig hadden?

Wat betekend dat praktisch?

Moet ik dan in de meterkast ook nog een managed switch (IGMP snooping) ivm de settopbox hebben?

Welk script moet ik voor deze 8P downloaden?

Je kunt daar het script voor de Edgesrouter 4 voor gebruiken.

Hoeveel TV ontvangers heb je?

Kan je die met een dedicated netwerkkabel rechtstreeks op die EdgeRouter aansluiten?

Voor je computer apparatuur en accesspoints zal je inderdaad een switch moeten gebruiken.

Reputatie 1

Hieronder een overzichtsplaatje van mijn netwerk qua vaste ip-adressen (DHCP reservations):

 

Nee dat kan niet. 

Kan wel switch werkhoek en meterkast omwisselen.

Ik begrijp dat ik op de 8P dan dus maar 2 aansluitingen gebruik ; wan en lan. 

 

Toevoeging: ja kan evt wel stb op eigen port zetten. Heb nog aansluiting in zithoek 3m verderop die nu niet gebruikt wordt(1M op plaatje)

 

….

 

Nee dat kan niet. 

Kan wel switch werkhoek en meterkast omwisselen.

Ik begrijp dat ik op de 8P dan dus maar 2 aansluitingen gebruik ; wan en lan. 

 

Toevoeging: ja kan evt wel stb op eigen port zetten. Heb nog aansluiting in zithoek 3m verderop die nu niet gebruikt wordt(1M op plaatje)

 

die GS308E ondersteund IGMP snooping, en VLAN en is dus beter geschikt in je meterkast.  die GS108 doet geen IGMP snooping en geen vlan.  wat hangt er btw aan die switch in je werkhoek?  in dit plaatje staat hij daar te niksen.

btw zo'n 8p voor 3 tientjes is rete goedkoop! enige nadeel is dat hij ws flink wat stroom slurpt ook al is hij voornamelijk idle.

Reputatie 1

Ja precies dat.de 308e doet niks bijzonders, pc's etc. Geen igmp nodig daar.

 

Vwb grootte en verbruik.... misschien wil iemand m nog wel eens ruilen voor een er4 oid

Reageer