Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8610 reacties
 • 571944 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8610 reacties

Reputatie 7

Ik begrijp dat ik op de 8P dan dus maar 2 aansluitingen gebruik ; wan en lan. 

Klopt, maar wat maakt het uit, voor drie tientjes een router die nieuw bijna €400,- kost is bijna te mooi voor woorden.

Reputatie 1

Ik heb de ER8 opgehaald, script van de ER4 erop gezet en het werkt:grinning:

Kreeg er ook nog een TP-link T1600G-52TS bij

Maar... 

Deze rackmounts passen niet in mn meterkast en ze gebruiken ook behoorlijk stroom (35W en 25W) dus.…

 

Mijn vraag: is er hier iemand die ze wil ruilen tegen een ER-X of ER-4 ?

Anders ga ik ze weer verkopen en van de opbrengst verder op zoek.

Reputatie 7
Badge +10

Maar... 

Deze rackmounts passen niet in mn meterkast
en ze gebruiken ook behoorlijk stroom (35W en 25W) dus.…

Dat is het eerste waar ik aan dacht toen je zo gretig dit soort spullen van marktplaats opkocht.
“Goedkoop in de spullen”, maar snel ingehaald door de energiekosten wat het kost.
(En dan helemaal met de oplopende energiekosten waar iedereen vroeg of laat mee te maken heeft).

Reputatie 7

Mijn vraag: is er hier iemand die ze wil ruilen tegen een ER-X of ER-4 ?

Is een ERL-3 ook goed?

Reputatie 1

Denk t wel (Kan jij beter inschatten:relaxed: )

Reputatie 1

Maar... 

Deze rackmounts passen niet in mn meterkast
en ze gebruiken ook behoorlijk stroom (35W en 25W) dus.…

Dat is het eerste waar ik aan dacht toen je zo gretig dit soort spullen van marktplaats opkocht.
“Goedkoop in de spullen”, maar snel ingehaald door de energiekosten wat het kost.
(En dan helemaal met de oplopende energiekosten waar iedereen vroeg of laat mee te maken heeft).

Helemaal waar.

Maar voor 30 euro geen probleem toch. Als ik er nu een ERX of ER4 voor krijg is daar niks mis mee en zijn 2 mensen blij:grinning:

Maar... 

Deze rackmounts passen niet in mn meterkast
en ze gebruiken ook behoorlijk stroom (35W en 25W) dus.…

Dat is het eerste waar ik aan dacht toen je zo gretig dit soort spullen van marktplaats opkocht.
“Goedkoop in de spullen”, maar snel ingehaald door de energiekosten wat het kost.
(En dan helemaal met de oplopende energiekosten waar iedereen vroeg of laat mee te maken heeft).

Helemaal waar.

Maar voor 30 euro geen probleem toch. Als ik er nu een ERX of ER4 voor krijg is daar niks mis mee en zijn 2 mensen blij:grinning:

Als ze maar geen lawaai maken (ventilators), dat is waar ik persoonlijk het eerst op ga letten tegenwoordig. Heb je trouwens die 35W en 25W gemeten of is dat de max wat in specs staat?

Reputatie 1

Gemeten en naar boven afgerond.

De ER8 heeft een fan de tplink niet

tja dat is waar ik ook al voor waarschuwde, maar als WJB hem wil ruilen met je dan is idd iedereen blij en heb jij voor ene paar tientjes wat je hebben wil. :sunglasses: 

Reputatie 1

Ik gebruik nu de ‘EdgeRouter-4-KPN-zonder-VoIP’ config.boot op de ER8.

Wat moet ik in de config.boot aanpassen om de settopbox rechtstreeks op eth2 te kunnen aansluiten met een eigen ‘geisoleerde’ subnet ?

Of is zo’n config.boot al door iemand gemaakt?

Zodat mijn netwerk op eth1 en iptv op eth2 elkaar op geen enkele manier meer kunnen beinvloeden en de igmp en andere data van iptv niet meer over mijn eth1 lan gaan.

Reputatie 1

Andere vraag:
Moet ik voor port-forwarding naar mijn NAS (zoals website, vpn, cert-update, vm’s) ook nog iets doen met firewall rules?

Reputatie 7

Ik gebruik nu de ‘EdgeRouter-4-KPN-zonder-VoIP’ config.boot op de ER8.

Wat moet ik in de config.boot aanpassen om de settopbox rechtstreeks op eth2 te kunnen aansluiten met een eigen ‘geisoleerde’ subnet ?

Of is zo’n config.boot al door iemand gemaakt?

Zodat mijn netwerk op eth1 en iptv op eth2 elkaar op geen enkele manier meer kunnen beinvloeden en de igmp en andere data van iptv niet meer over mijn eth1 lan gaan.

Ik zal vanavond een script in het openingsbericht plaatsen waarbij eth2 voor IPTV geconfigureerd zal worden.

 

Andere vraag:
Moet ik voor port-forwarding naar mijn NAS (zoals website, vpn, cert-update, vm’s) ook nog iets doen met firewall rules?

Niet als je op het tabblad Firewall/NAT - Port forwarding onder de advanced options de Auto firewall enabled. Je doet er ook vestandig aan om Hairpin NAT aan te zetten.

Reputatie 1

O super!
Ik merk dat de config.boot voor mij zeer intimiderend is, dus een goede basis waarin ik alleen nog portforwards en static dhcp leases hoef in te vullen (zoals een simpele thuis router) is heel erg fijn!

 

Waardering voor de hulp!

Reputatie 1

 

Andere vraag:
Moet ik voor port-forwarding naar mijn NAS (zoals website, vpn, cert-update, vm’s) ook nog iets doen met firewall rules?

Niet als je op het tabblad Firewall/NAT - Port forwarding onder de advanced options de Auto firewall enabled. Je doet er ook vestandig aan om Hairpin NAT aan te zetten.

 

Als voorbeeld: is dit de manier?

Reputatie 7

 

Andere vraag:
Moet ik voor port-forwarding naar mijn NAS (zoals website, vpn, cert-update, vm’s) ook nog iets doen met firewall rules?

Niet als je op het tabblad Firewall/NAT - Port forwarding onder de advanced options de Auto firewall enabled. Je doet er ook vestandig aan om Hairpin NAT aan te zetten.

 

Als voorbeeld: is dit de manier?

De WAN interface moet op pppoe0 staan.

Daarnaast doe je er verstandig aan om het protocol niet op both te zetten als.dat niet nodig is en dat is vrijwel altijd zo. In dit geval wil je zeer waarschijnlijk TCP poort 80 (http) forwarden.

Reputatie 7

Ik heb configuratiescripts opgenomen om de TV ontvanger(s) op een aparte LAN poort te kunnen zetten bij het gebruik van een EdgeRouter 4 en de EdgeRouters die met hetzelfde script geconfigureerd kunnen worden.

Reputatie 1

Volgens mij heb ik m nu helemaal goed geconfigureerd. Wel fantastisch dat je in backup hele aangepaste config.boot krijgt. Met EB altijd tig screenshots moeten maken.

Nu wachten op goed moment om te testen. Moet hiervoor ook even tijdelijk wat kabels uit de meterkast verlengen.:thinking:

Ik laat t weten

Maar de MTU waardes zijn correct als ik het goed zie : 

 

ppoe0 : 1500

eth0.6 : 1508

FTTH (eth0) : 1500

De MTU size voor FTTH (eth0) is dus niet goed, deze moet 1512 zijn.

 

Dit was helaas ook niet de oplossing. Ik heb ondertussen verder gekeken en dingen geprobeerd maar het enige wat mij vooral opvalt is dat tijdens een speedtest de cpu bijna niet gebruikt wordt bij downloads maar bij uploads deze toch naar de 80 a 90 % schiet. 

 

Ik heb al lopen zoeken maar kan zo geen verklaring vinden waarom dit zou zijn. Zou iemand mij in de goede richting willen helpen zodat ik het opgelost krijg :)

Reputatie 1

Ik heb de ER8 nu aangesloten en alles werkt behalve op de settopbox krijg ik de STB-NMC-400 error.

Kan zender wisselen, maar dan hangt het beeld en komt de error na een paar seconden

Ik gebruik het ‘nieuwe’ config bestand voor ER4 met enkel settopbox rechtstreeks op eth1.

Moet ik nog iets doen of is er nog iets verkeerd in die config.boot ?

Reputatie 1

In dit topic teruglezend ‘restart igmp-proxy’ gevonden. Dat heeft het probleem met de settopbox volgens mij opgelost.

Moet dit na een restart/update/etc. van de ER8 telkens opnieuw? Zo ja, kan dat dan niet in een opstartscript erbij?

Reputatie 7

In dit topic teruglezend ‘restart igmp-proxy’ gevonden. Dat heeft het probleem met de settopbox volgens mij opgelost.

Moet dit na een restart/update/etc. van de ER8 telkens opnieuw? Zo ja, kan dat dan niet in een opstartscript erbij?

Dat hoeft eigenlijk alleen na een upgrade van de firmware van de EdgeRouter.

Reputatie 1

Ik heb de ER8 samen met de T1600G-52TS op marktplaats en op tweakers gezet om te ruilen tegen een ER-X, ER-4 of ER-3L.

Ik neem tenminste aan dat ik met alle drie deze ER’s in mijn geval exact hetzelfde kan als wat ik nu heb geconfigureerd?

Reputatie 7

Ik heb de ER8 samen met de T1600G-52TS op marktplaats en op tweakers gezet om te ruilen tegen een ER-X, ER-4 of ER-3L.

Ik neem tenminste aan dat ik met alle drie deze ER’s in mijn geval exact hetzelfde kan als wat ik nu heb geconfigureerd?

Klopt. Weet je overigens dat die twee apparaten samen nieuw zo'n 750 Euro kosten.

Reputatie 1

Dan hoop ik dat t snel lukt.

Ik hoef er niets aan te verdienen. Het heeft me 30 euro gekost

Hi, 

Na twee dagen van alles proberen kom ik er toch echt niet uit en hoop ik dat jullie mij verder kunnen helpen. Met behulp van het geweldige configuratiescript in de startpost heb ik mijn nieuwe Edgerouter 4 kunnen voorzien van de juiste configuratie om te werken zonder de Experiabox. De wens is echter om het netwerk te segmenteren met VLAN (en ervoor te zorgen dat VLAN's onderling niet kunnen communiceren). Wens is dan als volgt: 

 

 

Weten jullie of dit realiseerbaar is? Ook zodat TV blijft werken? Krijg nu namelijk direct een foutcode als ik VLAN's aanzet. 

 

VLAN setup is als volgt: 

 Firewall instellingen om intervlan communicatie te verbieden moet ik nog instellen. daar kom ik nog niet helemaal uit. 

 

Reageer