Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8611 reacties
 • 572161 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8611 reacties

Reputatie 7

Dat is in ieder geval fijn om te weten. Is het de moeite waar om een andere script uit te proberen?

Nee, het script wat je nu gebruikt is de juiste.

Ik heb ook nog geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Zolang de TV ontvanger maar op eth1 aangesloten is zou apparatuur aangesloten op andere eth poorten eigenlijk geen storingen mogen veroorzaken.

Ik zal er nog eens rustig over nadenken.

Bedankt voor het meedenken want ik weet het echt niet meer. Ik zal er een nachtje over slapen. Nogmaals dank!

Hierbij een update - 

Voor nu heb ik maar de KPN Box 12 weer aangesloten zodat alles naar behoren werkt. I.v.m. thuiswerken is dat wel zo handig.

Ik zie dit echter als een tijdelijke oplossing want ik was wel erg tevreden over de ER-X i.c.m. de UAP-Lite;

 • minder apparatuur in de meterkast 
 • minder stroomgebruik
 • neemt minder ruimte in beslag, want handig klein
 • customization

Maar goed, ik merk toch dat mijn kennis vrij gelimiteerd is en geen tijd heb om het even snel te fixen. Zoals ik al had gezegd is dit een tijdelijke oplossing want ik vind mijn vorige setup eerlijk gezegd fijner werken.

Het blijft vreemd dat mijn UAP-Lite voor hiccups zorgde in de verbinding met de ER-X

Thanks for the article here to give me hint why I cannot establish PPPoE via my own router.

 

Unfortunately I don’t have the listed router to enable VID on WAN, and I am geting additional switch with VLAN to try out, then no need change existing setup, finger crossed.

Kan je op die Netgear Orbi de vlan instellen waarop de pppoe verbinding opgezet moet worden?

Zo ja, zet deze dan op vlan 6.

Zo nee, plaats dan een Netgear GS105Ev2 tussen de Netgear Orbi en de NTU en configureer deze zoals onderstaand.

 

 

 

 

Sluit de NTU vervolgens op LAN poort 1 aan en de WAN poort van de Netgear Orbi op LAN poort 2.

Je kun een LAN poort van de Netgear Orbi op LAN poort 3 aansluiten waardoor LAN poort 4 en 5 ook te gebruiken zijn voor LAN aansluitingen.

 

Voor de toekomstige Google-aars die hier uitkomen omdat ze bijvoorbeeld een Orbi RBR750 willen installeren zonder experiabox ertussen. Hier moet nog wat aan toegevoegd worden nadat je de Netgear GS105E (of in mijn geval de GS308E) gebruikt met settings zoals @wjb aangeeft.  

 

Het ook nodig om in de Orbi zelf de PPPoE settings in te stellen. Dit is slechts een username en wachtwoord. Deze zijn te vinden in dit PDF van KPN: Glasvezel Internet (PDF) - welke te vinden is op deze pagina: https://www.kpn.com/service/eigen-apparatuur.htm - op het moment is dat internet / internet. 

Dit kan in de APP van Orbi bij het instellen van de router. Wanneer er geen internet verbinding is, kies dan voor advanced → PPPoE. Of Doe het via de web interface zoals hier in dit screenshot: 

 

 

Voordat ik hierop uit kwam heb ik ook de router een harde reset gegeven. Kan niet uitsluiten dat dat ook nodig is, maar lijkt met niet per se wanneer je de PPPoE gegevens invult. 

Dan ineens...werkt het en kan de experiabox écht terug in de doos :) 

Reputatie 2

@wjb 

 

Heb nog steeds de Edgerouter X versie: EdgeRouter X v2.0.9-hotfix.5

Altijd prima gewerkt met 1 tv box via 4k tv box.

Sinds afgelopen vrijdag niet 1 maar 2 tv boxen en ook meteen Android TV+ boxen.

Meteen deze versie erop gezet: Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

Op eth 1 en eth 2 rechtstreeks de tv boxen aangesloten.

Helaas ervaren we nu geluidsproblemen met live tv kijken. Opnames terugkijken hebben we deze problemen niet.

Geluid staat op passthrough en ook bij de tv die het weer naar de sonos arc stuurt.

Kies ik bij tv kastje voor pcm zijn deze problemen er niet, maar heb dan ook geen 5.1 geluid.

Lijkt dus te komen door multicast vs unicast.

Heb jij een idee waar het aan kan liggen?

firewall {
    all-ping enable
    broadcast-ping disable
    ipv6-name WANv6_IN {
        default-action drop
        description "WAN IPv6 naar LAN"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
        rule 30 {
            action accept
            description "Allow IPv6 icmp"
            icmpv6 {
                type echo-request
            }
            protocol ipv6-icmp
        }
    }
    ipv6-name WANv6_LOCAL {
        default-action drop
        description "WAN IPv6 naar Router"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
        rule 30 {
            action accept
            description "Allow IPv6 icmp"
            protocol ipv6-icmp
        }
        rule 40 {
            action accept
            description "Allow dhcpv6"
            destination {
                port 546
            }
            protocol udp
            source {
                port 547
            }
        }
    }
    ipv6-receive-redirects disable
    ipv6-src-route disable
    ip-src-route disable
    log-martians enable
    name WAN_IN {
        default-action drop
        description "WAN naar LAN"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            log disable
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
    }
    name WAN_IPTV_IN {
        default-action drop
        rule 1 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            log disable
            protocol all
            state {
                established enable
                invalid disable
                new disable
                related enable
            }
        }
        rule 2 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            log disable
            protocol all
            state {
                established disable
                invalid enable
                new disable
                related disable
            }
        }
        rule 3 {
            action accept
            description "Allow IGMP multicasts"
            destination {
                address 224.0.0.0/4
            }
            log disable
            protocol udp
        }
    }
    name WAN_LOCAL {
        default-action drop
        description "WAN naar Router"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            log disable
            state {
                established enable
                invalid disable
                new disable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                established disable
                invalid enable
                new disable
                related disable
            }
        }
    }
    receive-redirects disable
    send-redirects enable
    source-validation disable
    syn-cookies enable
}
interfaces {
    ethernet eth0 {
        description FTTH
        duplex auto
        mtu 1512
        speed auto
        vif 4 {
            address dhcp
            description "KPN IPTV"
            dhcp-options {
                client-option "send vendor-class-identifier "IPTV_RG";"
                client-option "request subnet-mask, routers, rfc3442-classless-static-routes;"
                default-route no-update
                default-route-distance 210
                name-server update
            }
            firewall {
                in {
                    name WAN_IPTV_IN
                }
            }
            mtu 1500
        }
        vif 6 {
            description "KPN Internet"
            mtu 1508
            pppoe 0 {
                default-route auto
                dhcpv6-pd {
                    no-dns
                    pd 0 {
                        interface switch0 {
                            host-address ::1
                            prefix-id :1
                            service slaac
                        }
                        prefix-length /48
                    }
                    rapid-commit enable
                }
                firewall {
                    in {
                        ipv6-name WANv6_IN
                        name WAN_IN
                    }
                    local {
                        ipv6-name WANv6_LOCAL
                        name WAN_LOCAL
                    }
                }
                idle-timeout 180
                ipv6 {
                    address {
                        autoconf
                    }
                    dup-addr-detect-transmits 1
                    enable {
                    }
                }
                mtu 1500
                name-server auto
                password ppp
                user-id 74-83-c2-fb-a3-f2@internet
            }
        }
    }
    ethernet eth1 {
        address 192.168.41.254/24
        description "Televisie poort 1"
        duplex auto
        mtu 1500
        speed auto
    }
    ethernet eth2 {
        address 192.168.42.254/24
        description "Televisie poort 2"
        duplex auto
        mtu 1500
        speed auto
    }
    ethernet eth3 {
        description "Thuis netwerk poort 1"
        duplex auto
        mtu 1500
        speed auto
    }
    ethernet eth4 {
        description "Thuis netwerk poort 2"
        duplex auto
        mtu 1500
        speed auto
    }
    loopback lo {
    }
    switch switch0 {
        address 192.168.2.254/24
        description "Thuis netwerk"
        ipv6 {
            dup-addr-detect-transmits 1
            router-advert {
                cur-hop-limit 64
                link-mtu 0
                managed-flag false
                max-interval 600
                name-server 2a02:a47f:e000::53
                name-server 2a02:a47f:e000::54
                other-config-flag false
                prefix ::/64 {
                    autonomous-flag true
                    on-link-flag true
                    valid-lifetime 2592000
                }
                radvd-options "RDNSS 2a02:a47f:e000::53 2a02:a47f:e000::54 {};"
                reachable-time 0
                retrans-timer 0
                send-advert true
            }
        }
        mtu 1500
        switch-port {
            interface eth3 {
            }
            interface eth4 {
            }
            vlan-aware disable
        }
    }
}
protocols {
    igmp-proxy {
        interface eth0.4 {
            alt-subnet 0.0.0.0/0
            role upstream
            threshold 1
        }
        interface eth1 {
            alt-subnet 192.168.41.0/24
            role downstream
            threshold 1
        }
        interface eth2 {
            alt-subnet 192.168.42.0/24
            role downstream
            threshold 1
        }
    }
    static {
        interface-route6 ::/0 {
            next-hop-interface pppoe0 {
            }
        }
    }
}
service {
    dhcp-server {
        disabled false
        hostfile-update disable
        shared-network-name IPTV-1 {
            authoritative enable
            subnet 192.168.41.0/24 {
                default-router 192.168.41.254
                dns-server 195.121.1.34
                dns-server 195.121.1.66
                lease 86400
                start 192.168.41.1 {
                    stop 192.168.41.10
                }
            }
        }
        shared-network-name IPTV-2 {
            authoritative enable
            subnet 192.168.42.0/24 {
                default-router 192.168.42.254
                dns-server 195.121.1.34
                dns-server 195.121.1.66
                lease 86400
                start 192.168.42.1 {
                    stop 192.168.42.10
                }
            }
        }
        shared-network-name Thuis {
            authoritative enable
            subnet 192.168.2.0/24 {
                default-router 192.168.2.254
                dns-server 192.168.2.254
                lease 86400
                start 192.168.2.1 {
                    stop 192.168.2.200
                }
            }
        }
        static-arp disable
        use-dnsmasq enable
    }
    dns {
        forwarding {
            cache-size 4000
            listen-on switch0
            name-server 195.121.1.34
            name-server 195.121.1.66
            name-server 2a02:a47f:e000::53
            name-server 2a02:a47f:e000::54
            options listen-address=192.168.2.254
        }
    }
    gui {
        http-port 80
        https-port 443
        older-ciphers enable
    }
    nat {
        rule 5000 {
            description IPTV
            destination {
                address 213.75.112.0/21
            }
            log disable
            outbound-interface eth0.4
            protocol all
            source {
            }
            type masquerade
        }
        rule 5010 {
            description Internet
            log disable
            outbound-interface pppoe0
            protocol all
            type masquerade
        }
    }
    ssh {
        port 22
        protocol-version v2
    }
    telnet {
        port 23
    }
    unms {
        disable
    }
}
system {
    analytics-handler {
        send-analytics-report false
    }
    crash-handler {
        send-crash-report false
    }
    domain-name thuis.local
    host-name Thuis
    login {
        user ubnt {
            authentication {
                encrypted-password $5$tAGiCz7aOhIX2kZE$XESDKmR9E9YGeRatzv3uVVjCpo7q7kJ2ZofbIWGRA01
                plaintext-password ""
            }
            level admin
        }
    }
    name-server 127.0.0.1
    ntp {
        server 0.nl.pool.ntp.org {
        }
        server 1.nl.pool.ntp.org {
        }
        server ntp0.nl.net {
        }
        server ntp1.nl.net {
        }
        server time.kpn.net {
        }
    }
    offload {
        hwnat enable
    }
    syslog {
        global {
            facility all {
                level notice
            }
            facility protocols {
                level debug
            }
        }
    }
    time-zone Europe/Amsterdam
    traffic-analysis {
        dpi disable
        export disable
    }
}


/* Warning: Do not remove the following line. */
/* === vyatta-config-version: "config-management@1:conntrack@1:cron@1:dhcp-relay@1:dhcp-server@4:firewall@5:ipsec@5:nat@3:qos@1:quagga@2:suspend@1:system@5:ubnt-l2tp@1:ubnt-pptp@1:ubnt-udapi-server@1:ubnt-unms@2:ubnt-util@1:vrrp@1:vyatta-netflow@1:webgui@1:webproxy@1:zone-policy@1" === */
/* Release version: v2.0.9-hotfix.5.5554172.221020.0743 */
 

 

 

 

 

Reputatie 7

Sinds afgelopen vrijdag niet 1 maar 2 tv boxen en ook meteen Android TV+ boxen.

Helaas ervaren we nu geluidsproblemen met live tv kijken. Opnames terugkijken hebben we deze problemen niet.

Geluid staat op passthrough en ook bij de tv die het weer naar de sonos arc stuurt.

Dit heeft niets met de configuratie van de EdgeRouter te maken.

De oorzaak zit in de kinderziektes die de TV+ box helaas nog heeft.

Leg dit issue dan ook vorral voor in het topic over de TV+ Box.

Reputatie 2

Sinds afgelopen vrijdag niet 1 maar 2 tv boxen en ook meteen Android TV+ boxen.

Helaas ervaren we nu geluidsproblemen met live tv kijken. Opnames terugkijken hebben we deze problemen niet.

Geluid staat op passthrough en ook bij de tv die het weer naar de sonos arc stuurt.

Dit heeft niets met de configuratie van de EdgeRouter te maken.

De oorzaak zit in de kinderziektes die de TV+ box helaas nog heeft.

Leg dit issue dan ook vorral voor in het topic over de TV+ Box.

Bedankt voor je snelle reactie. Ga ik het daar voorleggen.

Reputatie 1

Goedemorgen,

Ik ga met de handleiding van @wjb aan de slag om de ASUS RT-AX92U te flashen met de Merlin firmware en daarmee dus de experiabox in een schoenendoos te kunnen leggen. 

Mijn vraag is, ik heb drie van die AX92U's (1 primary, 2 nodes): moet ik die alle 3 dan flashen of alleen de primary.

Dank voor alle goede informatie die hier gedeeld wordt!

Reputatie 7

Ik ga met de handleiding van @wjb aan de slag om de ASUS RT-AX92U te flashen met de Merlin firmware ...

Ik heb geen handleiding geschreven voor het flashen van een ASUS router.

Reputatie 1

Klopt … in mijn zoektocht om het werkende te krijgen had ik op een gegeven moment meer dan 20 tabbladen open staan, denk ik dat wat door elkaar gehaald heb. Excuses!

Vraag blijft, of alleen de primary de Merlin firmware moet krijgen of ook de 2 nodes.

Mocht iemand het weten, houd ik me aanbevolen.

@wjb, Weet jij toevallig een manier om ook de Huistelefoon werkend te krijgen via de Dream Router?

Hoor het graag

Reputatie 7

@wjb, Weet jij toevallig een manier om ook de Huistelefoon werkend te krijgen via de Dream Router?

Hoor het graag

Daar zal je dan een VoIP ATA achter moet plaatsen waar je de telefoon op gaat aansluiten. Je kunt hierbij denken aan een Grandstream HT-801.

Zelf gebruik ik een Gigaset N300A IP VoIP/DECT basisstation maar die is alleen geschikt voor DECT handsets van Gigaset.

Reputatie 1

Klopt … in mijn zoektocht om het werkende te krijgen had ik op een gegeven moment meer dan 20 tabbladen open staan, denk ik dat wat door elkaar gehaald heb. Excuses!

Vraag blijft, of alleen de primary de Merlin firmware moet krijgen of ook de 2 nodes.

Mocht iemand het weten, houd ik me aanbevolen.


Voor diegenen die ASUS routers in willen zetten als vervanging van de EB, op tweakers

dwaalt er een Leroy rond die het allemaal uitgevogeld heeft en dat is hier te lezen:

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1772709

Alleen de primary hoef je te flashen met nieuwe Merlin of Gnuton firmware, afhankelijk van je model router. Wat ik niet getest heb, is als je een STB aansluit op een node die niet geflashed is, of dat dan ook werkt of dat je de node dan ook moet flashen, maar dat zie je snel genoeg.
Dan het script gebruiken van leroy. Handleiding is geweldig, can't fail.

Ik heb nu dus mijn Experiabox in een schoenendoos kunnen leggen en de RT-AX92U als enige (primary) router voor internet én TV. Ik heb 3 AX92Us: 1 primary (vervanging van de EB in de meterkast) , met internet én TV beschikbaar op alle 4 de lan poorten, en 2 nodes (1 op de 1e verdieping en 1 op zolder) die een wired backhaul hebben en daar ‘hangen’ nu zo'n 25 clients aan: wired, 2.4g, 5g (60/80) en 5g (116/160 wifi6) waaronder 1 motorola STB die met een aparte kabel direct aan de primary hangt. En het werkt geweldig.

Er zijn scripts voor verschillende ASUS routers, zowel AC als AX modellen.

Klopt … in mijn zoektocht om het werkende te krijgen had ik op een gegeven moment meer dan 20 tabbladen open staan, denk ik dat wat door elkaar gehaald heb. Excuses!

Vraag blijft, of alleen de primary de Merlin firmware moet krijgen of ook de 2 nodes.

Mocht iemand het weten, houd ik me aanbevolen.


Voor diegenen die ASUS routers in willen zetten als vervanging van de EB, op tweakers

dwaalt er een Leroy rond die het allemaal uitgevogeld heeft en dat is hier te lezen:

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1772709

Alleen de primary hoef je te flashen met nieuwe Merlin of Gnuton firmware, afhankelijk van je model router. Wat ik niet getest heb, is als je een STB aansluit op een node die niet geflashed is, of dat dan ook werkt of dat je de node dan ook moet flashen, maar dat zie je snel genoeg.
Dan het script gebruiken van leroy. Handleiding is geweldig, can't fail.

Ik heb nu dus mijn Experiabox in een schoenendoos kunnen leggen en de RT-AX92U als enige (primary) router voor internet én TV. Ik heb 3 AX92Us: 1 primary (vervanging van de EB in de meterkast) , met internet én TV beschikbaar op alle 4 de lan poorten, en 2 nodes (1 op de 1e verdieping en 1 op zolder) die een wired backhaul hebben en daar ‘hangen’ nu zo'n 25 clients aan: wired, 2.4g, 5g (60/80) en 5g (116/160 wifi6) waaronder 1 motorola STB die met een aparte kabel direct aan de primary hangt. En het werkt geweldig.

Er zijn scripts voor verschillende ASUS routers, zowel AC als AX modellen.

Ik heb de link gecontroleerd en de gids bevat geen scripts voor de AX92U-router. Welke scripts heb je gebruikt om de jouwe te configureren? Alvast bedankt voor je hulp!

Reputatie 1

Ik heb de link gecontroleerd en de gids bevat geen scripts voor de AX92U-router. Welke scripts heb je gebruikt om de jouwe te configureren? Alvast bedankt voor je hulp!

 

Laatste tabblad, bijna onderaan:
“Bij deze kan je dus de RT-AX92U met de Gnuton RT-AX92U_388.1_0-gnuton1_ubi.w firmware flashen en dan het AX11000 script gebruiken om IPTV aan de praat te krijgen."

 

 

@wallaby_1  Bedankt voor je snelle reactie. Zal dan dezelfde scripts gebruiken. Ik heb alleen 1G glasvezel, geen tv of telefoon, maar kom in ieder geval van de EB af!
Nogmaals bedankt!

Reputatie 1

@wallaby_1  Bedankt voor je snelle reactie. Zal dan dezelfde scripts gebruiken. Ik heb alleen 1G glasvezel, geen tv of telefoon, maar kom in ieder geval van de EB af!
Nogmaals bedankt!

Als je alleen internet hebt, hoef je niet eens te flashen. Dat werkt out-of-the-box ook.

Alleen als je ook IPTV wilt, moet je flashen en scripten.

Ik ben nogmaals met de edgerouter-X aan het stoeien geweest (en nu dit bericht voor de tweede keer aan het typen omdat ik teveel tekens had blijkbaar...)

Ik maak gebruik van een edgerouter-X de op 2 switches is aangesloten. Eén van de switches staat bij het tv-meubel, de ander is ‘overig’ netwerk apparatuur op aangesloten.

Intern gebruik ik 2 VLANS, VLAN4 voor IPTV en VLAN60 voor LAN. 

ETH1 is vanuit de Edgerouter aangesloten op de switch bij het TV-meubel (VIF4 en VIF60). Dat komt ook binnen op de switch. Vervolgens op switch-niveau is poort 1 tagged VLAN4/VLAN60. Poorten 2-3-4 untagged VLAN60 en poort 5 untagged VLAN4. Op poort 5 is dan ook de TV decoder aangesloten.

De TV decoder start wel, maar kan zijn configuratie niet activeren.

Om het uit te proberen heb ik vandaag ook de config van dit forum eens geactiveerd (Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).). Gek genoeg werkte de decoder toen wel, alleen kon geen enkel apparaat van binnen mijn netwerk nog het internet benaderen. De router zelf kon wel pingen naar 8.8.8.8.

Om het nog gekker te maken, later heb ik mijn eigen config terug gezet om het internet weer te fixen. Sindsdien blijft de decoder wel werken. Al twijfel ik of die het blijft doen. Ik gok dat de activatie tijd-gebonden is en over ‘x’ aantal uur komt te vervallen, waarna de activatie weer fout zal gaan.

Iemand een idee waar het issue aan kan liggen? Onderstaand mijn config.boot van mijn eigen config:
 

firewall {
    all-ping enable
    broadcast-ping disable
    ipv6-name WANv6_IN {
        default-action drop
        description "WAN IPv6 naar LAN"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
        rule 30 {
            action accept
            description "Allow IPv6 icmp"
            icmpv6 {
                type echo-request
            }
            protocol ipv6-icmp
        }
    }
    ipv6-name WANv6_LOCAL {
        default-action drop
        description "WAN IPv6 naar Router"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
        rule 30 {
            action accept
            description "Allow IPv6 icmp"
            protocol ipv6-icmp
        }
        rule 40 {
            action accept
            description "Allow dhcpv6"
            destination {
                port 546
            }
            protocol udp
            source {
                port 547
            }
        }
    }
    ipv6-receive-redirects disable
    ipv6-src-route disable
    ip-src-route disable
    log-martians enable
    name WAN_IN {
        default-action drop
        description "WAN naar LAN"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            log disable
            state {
                established enable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                invalid enable
            }
        }
    }
    name WAN_IPTV_IN {
        default-action drop
        rule 1 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            log disable
            protocol all
            state {
                established enable
                invalid disable
                new disable
                related enable
            }
        }
        rule 2 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            log disable
            protocol all
            state {
                established disable
                invalid enable
                new disable
                related disable
            }
        }
        rule 3 {
            action accept
            description "Allow IGMP multicasts"
            destination {
                address 224.0.0.0/4
            }
            log disable
            protocol udp
        }
    }
    name WAN_LOCAL {
        default-action drop
        description "WAN naar Router"
        rule 10 {
            action accept
            description "Allow established/related"
            log disable
            state {
                established enable
                invalid disable
                new disable
                related enable
            }
        }
        rule 20 {
            action drop
            description "Drop invalid state"
            state {
                established disable
                invalid enable
                new disable
                related disable
            }
        }
    }
    receive-redirects disable
    send-redirects enable
    source-validation disable
    syn-cookies enable
}
interfaces {
    ethernet eth0 {
        description FTTH
        duplex auto
        mtu 1512
        speed auto
        vif 4 {
            address dhcp
            description "KPN IPTV"
            dhcp-options {
                client-option "send vendor-class-identifier "IPTV_RG";"
                client-option "request subnet-mask, routers, rfc3442-classless-static-routes;"
                default-route no-update
                default-route-distance 210
                name-server update
            }
            firewall {
                in {
                    name WAN_IPTV_IN
                }
            }
            mtu 1500
        }
        vif 6 {
            description "KPN Internet"
            mtu 1508
            pppoe 0 {
                default-route auto
                dhcpv6-pd {
                    no-dns
                    pd 0 {
                        interface eth1 {
                            host-address ::1
                            no-dns
                            prefix-id :1
                            service slaac
                        }
                        prefix-length /48
                    }
                    rapid-commit enable
                }
                firewall {
                    in {
                        ipv6-name WANv6_IN
                        name WAN_IN
                    }
                    local {
                        ipv6-name WANv6_LOCAL
                        name WAN_LOCAL
                    }
                }
                idle-timeout 180
                ipv6 {
                    address {
                        autoconf
                    }
                    dup-addr-detect-transmits 1
                    enable {
                    }
                }
                mtu 1500
                name-server auto
                password ppp
                user-id f0-9f-c2-65-81-d5@internet
            }
        }
    }
    switch switch0 {
        ipv6 {
            dup-addr-detect-transmits 1
            router-advert {
                cur-hop-limit 64
                link-mtu 0
                managed-flag false
                max-interval 600
                name-server 2a02:a47f:e000::53
                name-server 2a02:a47f:e000::54
                other-config-flag false
                prefix ::/64 {
                    autonomous-flag true
                    on-link-flag true
                    valid-lifetime 2592000
                }
                radvd-options "RDNSS 2a02:a47f:e000::53 2a02:a47f:e000::54 {};"
                reachable-time 0
                retrans-timer 0
                send-advert true
            }
        }
        mtu 1500
        switch-port {
            interface eth1 {
                vlan {
                    vid 4
                    vid 60
                }
            }
            interface eth2 {
                vlan {
                    pvid 60
                }
            }
            interface eth3 {
                vlan {
                    pvid 60
                }
            }
            interface eth4 {
                vlan {
                    pvid 60
                }
            }
            vlan-aware enable
        }
        vif 4 {
            address 192.168.4.254/24
            description IPTV
            mtu 1500
        }
        vif 60 {
            address 192.168.2.1/24
            description "internal lan"
            mtu 1500
        }
    }
}
port-forward {
    auto-firewall enable
    hairpin-nat enable
    lan-interface switch0.60
    rule 1 {
        description vpn
        forward-to {
            address 192.168.2.6
            port 1194
        }
        original-port 1194
        protocol tcp_udp
    }
    rule 2 {
        description "synology web interface"
        forward-to {
            address 192.168.2.6
            port 5001
        }
        original-port 5001
        protocol tcp
    }
    rule 3 {
        description "Synology SSH"
        forward-to {
            address 192.168.2.6
            port 22
        }
        original-port 22
        protocol tcp
    }
    wan-interface pppoe0
}
protocols {
    igmp-proxy {
        interface eth0.4 {
            alt-subnet 0.0.0.0/0
            role upstream
            threshold 1
        }
        interface eth1.4 {
            alt-subnet 0.0.0.0/0
            role downstream
            threshold 1
        }
    }
    static {
        interface-route6 ::/0 {
            next-hop-interface pppoe0 {
            }
        }
    }
}
service {
    dhcp-server {
        disabled false
        hostfile-update disable
        shared-network-name IPTV {
            authoritative enable
            subnet 192.168.4.0/24 {
                default-router 192.168.4.254
                dns-server 195.121.1.34
                dns-server 195.121.1.66
                domain-name iptv.local
                lease 86400
                start 192.168.4.1 {
                    stop 192.168.4.253
                }
            }
        }
        shared-network-name Thuis {
            authoritative enable
            subnet 192.168.2.0/24 {
                default-router 192.168.2.1
                dns-server 192.168.2.6
                dns-server 8.8.8.8
                domain-name KORTLEVER
                lease 86400
                start 192.168.2.50 {
                    stop 192.168.2.200
                }
                static-mapping AccessPoint {
                    ip-address 192.168.2.5
                    mac-address 44:d9:e7:d6:cf:7f
                }
                static-mapping TL-SG105E {
                    ip-address 192.168.2.2
                    mac-address 50:c7:bf:d7:b3:c3
                }
                static-mapping TL-SG108PE {
                    ip-address 192.168.2.7
                    mac-address 9c:a2:f4:21:67:d8
                }
                static-mapping datavault {
                    ip-address 192.168.2.6
                    mac-address 00:11:32:5f:a3:c1
                }
                static-mapping netgear {
                    ip-address 192.168.2.3
                    mac-address dc:ef:09🇩🇪f7:e2
                }
                static-mapping raspberrypi {
                    ip-address 192.168.2.4
                    mac-address b8:27:eb:4c:ba:7c
                }
            }
        }
        use-dnsmasq enable
    }
    dns {
        forwarding {
            cache-size 4000
            listen-on eth1
            name-server 195.121.1.34
            name-server 195.121.1.66
            name-server 2a02:a47f:e000::53
            name-server 2a02:a47f:e000::54
            options listen-address=192.168.2.254
        }
    }
    gui {
        http-port 80
        https-port 443
        older-ciphers enable
    }
    nat {
        rule 5000 {
            description IPTV
            destination {
                address 213.75.112.0/21
            }
            log disable
            outbound-interface eth0.4
            protocol all
            source {
            }
            type masquerade
        }
        rule 5010 {
            description Internet
            log disable
            outbound-interface pppoe0
            protocol all
            type masquerade
        }
    }
    ssh {
        port 22
        protocol-version v2
    }
    telnet {
        port 23
    }
    unms {
        disable
    }
}
system {
    domain-name thuis.local
    host-name Thuis
    login {
        user ubnt {
            authentication {
                encrypted-password $6$wD2OzaBzus1BE$FYsu6g9.0jopCQCfw55fcgKN4n2mMrUeAYLj/O.itL583xeNkxPpeiA122vffdbyNo3YOqkBK0NJeVXJJDgHU1
                plaintext-password ""
            }
            full-name ""
            level admin
        }
        user w4rguy {
            authentication {
                encrypted-password $6$GqwcjxlE$raCed2VJKmtfl2sMg94khsscIRnwCgO6fmspq.kzFZFMWYBTi2kc5xuWWn8gy18MhfQqoD03KrEC7P0unrZVN0
                plaintext-password ""
            }
            level admin
        }
    }
    name-server 127.0.0.1
    ntp {
        server 0.nl.pool.ntp.org {
        }
        server 1.nl.pool.ntp.org {
        }
        server ntp0.nl.net {
        }
        server ntp1.nl.net {
        }
        server time.kpn.net {
        }
    }
    syslog {
        global {
            facility all {
                level notice
            }
            facility protocols {
                level debug
            }
        }
    }
    time-zone Europe/Amsterdam
    traffic-analysis {
        dpi disable
        export disable
    }
}


/* Warning: Do not remove the following line. */
/* === vyatta-config-version: "config-management@1:conntrack@1:cron@1:dhcp-relay@1:dhcp-server@4:firewall@5:ipsec@5:nat@3:qos@1:quagga@2:system@4:ubnt-pptp@1:ubnt-unms@1:ubnt-util@1:vrrp@1:webgui@1:webproxy@1:zone-policy@1" === */
/* Release version: v1.9.7+hotfix.4.5024279.171006.0255 */
 

 

Reputatie 7

Heb jij een DNS server op jouw Synology NAS draaien?

De downstream interface van de IGMP proxy server kan je mijns inziens beter naar switch0.4 laten verwijzen i.p.v. eth1.4.

Waarom draai je jouw LAN op vlan 60? Die zou je mijns inziens beter zonder vlan kunnen configureren.

Dan kom je dus tot het configuratiescript Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55). Als je vervolgens jouw switch goed configureert (geen vlan 60) en de aangesloten apparaten opnieuw opstart dan zou alles moeten werken. Let hierbij ook op de pvid's van de poorten op de switch.

Reputatie 1

Ik wil graag de toegang van de KPN IPTV decoders tot local van de router zoveel mogelijk beperken. De KPN IPTV decoders zitten bij mij op een apart LAN.

Welke poorten moet ik vanaf het aparte IPTV LAN waarop de KPN IPTV decoders zij aangesloten naar local van de router openzetten.  De poorten voor DNS server en DHCP server op local van de router moeten natuurlijk open staan. Gaat er behalve DHCP en DNS verzoeken vanaf de KPN IPTV decoder nog meer ingaand verkeer naar local van de router?

Reputatie 7

Voor DNS open je TCP en UDP poort 53 en voor DHCP UDP poort 67.

Verder heeft een TV ontvanger niets op jouw router te zoeken.

Reputatie 1

Voor DNS open je TCP en UDP poort 53 en voor DHCP UDP poort 67.

Verder heeft een TV ontvanger niets op jouw router te zoeken.

Dank. Dan ga ik de firewall naar local zo configureren.

Goedemorgen,

Ik gebruik al enige tijd de scripts van dit topic voor mijn Edgerouter 4 en dat werkt allemaal goed!

Echter, is er één puntje dat mij opvalt.

Binnen mijn netwerk gebruik ik een Pi hole + unbound dus heb ik voor Ipv6 ook dit adres geconfigureerd.

 

Als ik de DNS settings van mijn WiFi verbinding op mijn iPhone controleer zie ik ook netjes twee DNS servers (ipv4 en ipv6), echter verdwijnt na verloop van tijd het ipv6 adres uit mijn DNS lijst op mijn iPhone, alsof deze verloopt?

 

Wanneer ik dan mijn WiFi aan en uitzet krijg ik weer netjes een ipv6 DNS. Kan dit te maken hebben met de radvd instellingen en bepaalde lifetimes?

Reputatie 7

Kan jij eens een screenshot plaatsen van de instellingen van jouw router-advert instellingen in de Config Tree.

Voorbeeld met eth2 als LAN

 

Reageer