Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8597 reacties
 • 571647 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8597 reacties

Reputatie 7

En wat voor een apparatuur zit op die tweede switch?

Wat gebeurt er als je op de GS105Ev2 bij Multicast de IGMP Snooping Static Router Port vult met de poort waar de ER-X op aangesloten is?

De tweede switch heeft een Unify UAP-AC-Lite (deze maakt gebruikt van de DHCP van de ER X), een paar game consoles en een verbinding naar een switch boven waar 2 computers op zitten.

Helaas heeft de IGMP Snooping Static Router Port niet geholpen. Het tv-kastje lijkt nu zelfs sneller een foutmelding te geven (kan natuurlijk compleet random zijn)

Reputatie 7

Helaas heb ik vaker gezien dat accesspoints van UniFi roet in het eten gooien. Zou jij die UniFi UAP-AC-Lite eens los willen koppelen en willen testen of je die problemen dan nog steeds hebt?

Als de problemen dan niet meer optreden dan zal je toch één van de andere scripts moeten gaan gebruiken. Als je de TV ontvanger rechtstreeks op de ER-X kunt aansluiten dan adviseer ik je om in dat geval het script Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45) te gebruiken.

Wil/moet je de TV ontvanger via een switch aansluiten neem dat het script Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Misschien is mijn vraag al eens beantwoord in deze thread maar omdat er geen zoekfunctie is kan ik het niet vinden..

Ik ben een edgerouter X aan het installeren maar het opzetten van de PPPoE tunnel werkt niet. Ik heb een oude ethernet hub (ja echt hub, niet switch) tussen de edgerouter en het glasvezelmodem gehangen om te kijken wat er aan de hand is. De edgerouter stuurt netjes een PADI request op vlan 6 waarop ook netjes een PADO response komt. Deze negeert de edgerouter alleen. Hij blijft doorgaan met PADI requests sturen.

De edgerouter zat eerst op routerOS v2.0.9-hotfix.6 maar ik heb ook v1.10.10 geprobeerd. Via het script heeft de edgerouter dit probleem, maar ook als ik de edgerouter factory reset en alleen PPPoE over vlan 6 instel gaat het op dezelfde manier mis.

Is dit een bekend probleem? Is er een oplossing? Of misschien nog iets wat ik kan proberen om uit te zoeken wat het probleem is? De PPP logs van de edgerouter waren niet bepaald behulpzaam.. Het enige wat daarin staat is dat die op een PADO message wacht die niet komt (wat dus niet klopt).

Reputatie 7

Ik heb nog niet eerder gehoord van het niet op kunnen zetten van een pppoe verbinding.

Heb je één van de configuratie scripts uit het openingsbericht gebruikt?

Ik heb nog niet eerder gehoord van het niet op kunnen zetten van een pppoe verbinding.

Heb je één van de configuratie scripts uit het openingsbericht gebruikt?

Bedankt voor je snelle antwoord! Uiteindelijk was mijn edgerouter gewoon cursed. eth0 kreeg geen pakketjes binnen met vlan en pppoe geconfigureerd. Als je eth0 op switch0 zette werkte die wel gewoon.  Gelukkig had ik nog een andere edgerouter X tot mijn beschikking en die werkt wel gewoon.

Ik kan (volgens mij) helaas niet zoeken in dit topic. Maar ik maar gebruik van de Edgerouter X i.c.m. het script van augustus 2021, en ik heb de zaken van 4 september 2021 handmatig aangepast. Waar ik last van heb is dat als de mediabox een keer in de paar maanden van het stroom af gaat om wat voor reden dan ook dat hij niet terug online wil komen. Hij start dan op en blijft op 85% hangen. De foutcode is 561 wat verkeerd IP adres zou betekenen. Gisteren was het stroom er ook even af geweest en deed de mediabox het nog gewoon alleen de opnames niet meer. Dus live TV kijken wel. Vervolgens reboot ik de mediabox en blijft hij weer op 85% hangen. Een verkeerd IP adres kan ik me haast niet voorstellen aangezien hij voor de reboot het nog gewoon deed. Beide mediaboxen zitten op hun eigen poort op de edgerouter met een eigen kabel, zit niets tussen aan switches oid.

 

Iemand een idee waar ik het moet zoeken?

Reputatie 7

Ik kan (volgens mij) helaas niet zoeken in dit topic. 

Je kunt via Google in dit topic zoeken door bij de zoekopdracht site:forum.kpn.com/thuisnetwerk-72/gebruik-een-eigen-router-i-p-v-de-experia-box-458609 mee te geven.

 

Wat gebeurt er overigens als jij op de EdgeRouter in de cli het commando restart igmp-proxy ingeeft en daarna de TV ontvanger weer opstart?

Als het dan nog niet wil, plaats dan jouw config.boot hier eens in een spoiler element.

In zo'n spoiler element dus.

 

Ik kan niet echt iets vinden behalve de default route distance (die bij mij op 210 staat) waar over werd gesproken 4 jaar terug. Heb jij nog een idee?

Reputatie 7

Ik kan niet echt iets vinden behalve de default route distance (die bij mij op 210 staat) waar over werd gesproken 4 jaar terug. Heb jij nog een idee?

Zie mijn vorige bericht.

Ik ben de hele dag van huis geweest, bij thuiskomst doen beide mediaboxen het ineens weer 🙄

Kan iemand mij vertellen hoe ik in de Edgerouter firewall een rule zodanig in kan stellen dat er een soort van Parental Control Time Based op het IPTV plaatsvindt? Het doel is om de kinderen te beperken geen gebruik te maken van de tv tussen 22:00-06:00.

Ik heb zelf al wat geprobeerd in de firewall rules en zie in de logging wel al het verkeer droppen wat van/naar het opgegeven mac address gaat maar de tv stopt niet, misschien omdat het IGMP verkeer is?

Ik maak gebruik van de EdgeRouter-4-KPN-zonder-VoIP-met-eth1-voor-TV.zip config met 4 VIP5202 ontvangers van KPN waarvoor er twee voor de kinderen zijn.

Reputatie 7

Je zult een nieuwe firewall moeten aanmaken met als naam bijvoorbeeld IPTV_OUT met als default action "accept" en die moeten koppelen als "out firewall" op eth1.

Vervolgens neem je daar een regel op met als voorbeeld de onderstaande instellingen om geen TV toe te staan tussen 21:00u en 08:00u.

 

Zo had ik het inderdaad ingeregeld, alleen op basis van het MAC adres, maar de TV bleef gewoon werken. Als ik de logging aanzet dan zie ik precies vanaf het begintijdstip dat de pakketjes gedropped worden maar de TV blijft gewoon doorwerken (zelfs 5minuten gewacht ivm mogelijk bufferen)...

Reputatie 7

Je kunt het niet o.b.v. MAC adres ingericht hebben immers je kunt bij destination geen MAC adressen gebruiken.

Plaats anders eens screenshots van die rule en geef aan in welke firewall die rule opgenomen is.

Ah ok, ik had bij Source het MAC Adres opgegeven en niet bij Destination, ik ga het later nogmaals uittesten met de door jou gestuurde instelling. Ik snap nu de verwarring, ik laat het weten… 

Reputatie 7

Ah ok, ik had bij Source het MAC Adres opgegeven en niet bij Destination, ik ga het later nogmaals uittesten met de door jou gestuurde instelling. Ik snap nu de verwarring, ik laat het weten… 

En let op, mijn voorbeeld is een "out" firewall voor eth1.

Ah ok, ik had bij Source het MAC Adres opgegeven en niet bij Destination, ik ga het later nogmaals uittesten met de door jou gestuurde instelling. Ik snap nu de verwarring, ik laat het weten… 

En let op, mijn voorbeeld is een "out" firewall voor eth1.

Dus als ik goed begrijp blokkeer ik hiermee alle uitgaande connecties van het IP-adres van de TV ontvanger naar het internet(/iptv)? Dan moet ik toch ook een firewall rule maken voor de inkomende connectie naar het IP-adres van TV ontvanger? Want anders loopt de tv nog steeds door wanneer er geen zender gewisseld wordt?

Reputatie 7

Ah ok, ik had bij Source het MAC Adres opgegeven en niet bij Destination, ik ga het later nogmaals uittesten met de door jou gestuurde instelling. Ik snap nu de verwarring, ik laat het weten… 

En let op, mijn voorbeeld is een "out" firewall voor eth1.

Dus als ik goed begrijp blokkeer ik hiermee alle uitgaande connecties van het IP-adres van de TV ontvanger naar het internet(/iptv)? Dan moet ik toch ook een firewall rule maken voor de inkomende connectie naar het IP-adres van TV ontvanger? Want anders loopt de tv nog steeds door wanneer er geen zender gewisseld wordt?

Je moet bij inkomend en uitgaand niet denken aan WAN of LAN maar inkomend of uitgaand op de ethernet poort. Data die verzonden wordt naar eth1 is dus uitgaande communicatie, data die ontvangen wordt op eth1 is inkomend.

 

Hieronder alle screenshots, het werkt nog steeds niet. Heb het getest met de TV ontvanger in de woonkamer vanaf 11:45 zou die geblokkeerd moeten worden, ik zie wel netjes in de Stats dat er pakketjes gedropped worden maar de TV zenders werken nog gewoon, ik kan zelfs gewoon zappen?

 

 

Reputatie 4
Badge +4

Zou je dan ook draadloos kunnen kijken met de IPTV via KPN BOX+ en een eigen modem/router of juist niet?

IPTV en internet werkt hier als een zonnetje via edgerouter x met het script “zonder telefonie”. Terugkijken van programma’s geeft echter haperende beelden, ook na restart igmp-proxy in de CLI. Wat zou dit kunnen zijn? 

Reputatie 7

IPTV en internet werkt hier als een zonnetje via edgerouter x met het script “zonder telefonie”. Terugkijken van programma’s geeft echter haperende beelden, ook na restart igmp-proxy in de CLI. Wat zou dit kunnen zijn? 

Bij het terugkijken van programma's worden geen IGMP multicasts gebruikt en dus heeft het herstarten van de IGMP proxy server geen zin.

Welk script zonder telefonie gebruik je?

Is dat haperen continue of af en toe?

Welke snelheid heeft jouw internetverbinding?

Wat wordt er naast televisie kijken nog meer gedaan als dat haperen optreedt? (Gamen?)

Gebruik je één LAN poort op jouw ER-X of meerdere?

Wat voor een apparatuur is er allemaal aangesloten?

 

Welk script zonder telefonie gebruik je?

Het bovenste. 

Is dat haperen continue of af en toe?

Iedere minuut wel een keer

Welke snelheid heeft jouw internetverbinding?

Speedtest rond de 60 mbps (abonnement van 50). Met de experiabox nooit soortgelijk problemen gehad op het kopernetwerk en dat kwam maximaal op 30 mbps binnen…

Wat wordt er naast televisie kijken nog meer gedaan als dat haperen optreedt? (Gamen?)

nee

Gebruik je één LAN poort op jouw ER-X of meerdere?

Alleen poort 1

Wat voor een apparatuur is er allemaal aangesloten?

beneden;

switch NETGEAR sg105e v2

experiawifi 

Apple TV

Arris (bedraad in extra poort experia)

(Alles bekabeld)

boven staat alles uit, maar ongeveer dezelfde setup.

 

Zou het helpen om de tv rechtstreeks in een poort van de switch te doen?

Reageer