Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8597 reacties
 • 571700 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8597 reacties

Deze switch config was op zich nog niet genoeg. Maar toen ik mijn ER-X xonfig aanpaste, op basis van https://kpn.wjb4all.nl/EdgeRouter-X-KPN-zonder-VoIP-met-vlan4-voor-TV.zip , met een tweede subnet en DHCP server voor 192.168.4.x werkte het!

Geen idee precies waarom…..

Reputatie 7

Dat ziet er goed uit.

Heb je de TV ontvanger opnieuw opgestart?

Wat is het IP adres dat de TV ontvanger krijgt? Je hoeft bij lokale IP adressen (192.168.x.x) geen stukjes weg te poetsen, niemand kan daar wat mee.

Reputatie 7

Deze switch config was op zich nog niet genoeg. Maar toen ik mijn ER-X xonfig aanpaste, op basis van https://kpn.wjb4all.nl/EdgeRouter-X-KPN-zonder-VoIP-met-vlan4-voor-TV.zip , met een tweede subnet en DHCP server voor 192.168.4.x werkte het!

Geen idee precies waarom…..

Logisch immers elk vlan moet zijn eigen subnet hebben.

Die DHCP server zit al sinds jaar en dag in die config dus vraag ik me af waarom die bij jou niet opgenomen was. Heb je jouw EdgeRouter oorspronkelijk ook op basis van dat configuratiescript ingericht?

TV ontvanger IP is 192.168.4.2 dus uit het verwachte subnet.

Ehm, ik ben absoluut op basis van jouw config begonnen, maar dat was dus 2020…  In de tussentijd zelf edits gemaakt (en in git gecommit), maar nooit een tweede DHCP server en een 192.168.4.x subnet aangemaakt.

Kan best zijn dat dat dom/fout was van me… maar tot vorige week, drie a vier jaar lang dus, had ik geen enkel probleem en dus ook geen reden om hier op het forum te zijn of nieuwere/andere scripts te downloaden.

 

Anyway, ik ben je veel dank verschuldigd, in eerste plaats al sinds 2020 voor je scripts en in de tweede plaats voor de aandacht en support van afgelopen week. Top!

Voor allen met een op Linux gebaseerde router hebben in combinatie met een Intel netwerk adapter (igb, ixgbe, i40e, ice), die er achter lopen dat er met PPPOE een bottleneck kan ontstaan doordat al het ontvangen verkeer verwerkt wordt door een enkele core, hierbij een simpele oplossing.

Waar dit over gaat; Wanneer je op Linux een Intel netwerk adapter gebruikt met PPPOE zal een enkele core een bottleneck kunnen vormen. (BSD heeft dit probleem ook) Dat kan voorkomen met een trage processor, maar ook met een snelle processor in combinatie met SuperFiber 4. Het symptoom is dat verkeer vanaf het internet niet de maximale bandbreedte gebruikt en dat op de router een ksoftirqd proces tijdens een snelheidstest tot 100% van een enkele core gebruikt.

Het is noodzakelijk om de standaard configuratie waarbij de netwerkkaart een queue per core gebruikt aan te passen zodat al deze queues van alle cores gebruik kunnen maken.

Dat kan door een aanpassing in de kernel configuratie via sysfs (/sys/class/net/<adapter>/queues/rx-*/rps_cpus) waar de toekenning via een bitmap gedaan wordt (f voor 4 cores, ff voor 8 cores, bijvoorbeeld).
Ik gebruik er een scriptregel voor:

find /sys/class/net/naam_van_netwerkadapter/queues -iname rps_cpus -exec bash -c 'echo ff > {}' \;

Voor een netwerk adapter met de naam 'enp7s0f0' en 8 cores (binair 11111111) 'ff' zou een configuratie het volgende kunnen omvatten, waarin ook diverse andere opties uitgezet worden die toch niet in de hardware geoffload kunnen worden wanneer PPPOE gebruikt wordt:

/etc/network/interfaces

auto enp7s0f0
iface enp7s0f0 inet manual
pre-up ethtool --set-priv-flags enp7s0f0 disable-fw-lldp on
pre-up ethtool --set-priv-flags enp7s0f0 flow-director-atr off
pre-up ethtool --set-eee enp7s0f0 eee off
pre-up find /sys/class/net/enp7s0f0/queues -iname rps_cpus -exec bash -c 'echo ff > {}' \;
pre-up ethtool -C enp7s0f0 adaptive-rx off adaptive-tx off rx-usecs 250 tx-usecs 250
pre-up ethtool -A enp7s0f0 rx off tx off
pre-up ethtool -K enp7s0f0 hw-tc-offload off
pre-up ethtool -s enp7s0f0 speed 10000 autoneg off
mtu 1512
auto enp7s0f0.6
iface enp7s0f0.6 inet manual
mtu 1508

En voor de compleetheid de rest van de mogelijk relevante configuraties voor een handmatig gebouwde Linux router (op basis van pppd en wide-dhcpv6-client, LAN DHCP / RA / DHCPv6 configuraties niet inbegrepen):

/etc/ppp/peers/provider

linkname pppoe
ifname ppp0

plugin rp-pppoe.so nic-enp7s0f0.6

+ipv6
ipv6cp-accept-local
noipdefault
defaultroute
defaultroute6
replacedefaultroute

persist
maxfail 0
holdoff 5
lcp-echo-interval 20
lcp-echo-failure 3

mtu 1500
mru 1500
noaccomp
nodeflate
nopcomp
novj
novjccomp

user "kpn"
password "kpn"
noauth
hide-password
/etc/wide-dhcpv6/dhcp6c.conf (in dit voorbeeld met meerde VLANs op een netwerk interface 'enp7s0f1'):

interface ppp0 {
send ia-pd 0;
};

id-assoc pd 0 {
prefix-interface enp7s0f1 {
sla-id 1;
sla-len 16;
};
prefix-interface enp7s0f1.2 {
sla-id 2;
sla-len 16;
};
prefix-interface enp7s0f1.3 {
sla-id 3;
sla-len 16;
};
};

 

Een kleine update voor het voorgaande over multiqueue netwerk adapters onder linux. Die informatie is nog zeker relevant voor degenen met een oudere Intel netwerk adapter (igb, ixgbe) of andere multiqueue netwerk adapters, maar voor de nieuwste Intel netwerk adapters is er een betere oplossing.

 

Beide generaties van netwerk adapters kunnen een profiel inladen waarmee PPPOE door de adapter herkend wordt en alle functionaliteit van de adapter ook werkt op die verkeersstromen. Geen beperkingen, de performance schaalt gewoon mee met het aantal processor-cores.

 

Voor Intel X710/XXV710/XL710 adapters:

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/19306/intel-ethernet-controller-x710-xxv710-xl710-adapters-dynamic-device-personalization-pppoe-package.html

Voor de 700 serie adapters dient de ppp-oe-ol2tpv2.pkg in /lib/firmware/intel/i40e/ddp/ geplaatst te worden en moet bij boot deze ingeladen worden, bijvoorbeeld door ‘pre-up ethtool -f enp7s0f0 ppp-oe-ol2tpv2.pkg 100’ in /etc/network/interfaces te zetten (en mogelijk een geactualiseerde initram te maken).

Voor Intel 800 serie adapters:

https://www.intel.com/content/www/us/en/content-details/785722/intel-ethernet-800-series-dynamic-device-personalization-ddp-for-telecommunications-package.html

Voor de 800 serie adapters voldoet het om de ice-1.3.26.0.pkg en ice_comms-1.3.20.0.pkg in /lib/firmware/intel/ice/ddp en /lib/firmware/intel/ice/ddp-comms te plaatsen, deze worden door de driver automatisch ingeladen.

 

 

 

Na mijn onderzoek met problemen met de upload op de edgerouter x:

 • 910 mbs download, lage cpu load
 • 500 mbs download, HOGE cpu load
 • offload is enabled
 • mtu 1500 , 1508 , 1512 zoals in script 
 • speedguide tcp analyzer says: mtu 1500 and mss 1460 (but max package size is 1448)
 • geen analyzer / packet inspection aan

 

nu:

 • ben ik er achter dat ik de mss clamping moet aanzetten op 1452 en 1432 op de pppoe interface. (ipv4 en ipv6)
 • 910 mbs download, lage cpu load 
 • 910 mbs upload, lage cpu load
 • offload is enabled
 • mtu 1500 , 1508 , 1512 zoals in script 
 • speedguide tcp analyzer says: mtu 1492 and mss 1452 (zonder extra meldingen)
 • geen analyzer / packet inspection aan

 

 

nu heb ik dus t idee dat ik met mn edgerouter x ergens niet mtu 1500 kan halen.

ik vond ook het eea over mss clamping settings op de pagina van freedom. Zij gebruiken ook net wat andere waarden voor MTU.
https://helpdesk.freedom.nl/category-detail/algemene-instellingen-eigen-modem

https://www.kpn.com/service/eigen-apparatuur

 

Mensen met een edgerouter x:

 

Reputatie 7

nu heb ik dus t idee dat ik met mn edgerouter x ergens niet mtu 1500 kan halen.

Jouw EdgeRouter X haalt prima die MTU van 1500 bytes.

De IP header bij IPv4 communicatie is 40 bytes en dus kan voor IPv4 een MSS clamping van 1460 bytes ingesteld worden (1500 - 40)

De IP header bij IPv6 communicatie is 60 bytes en daarom is de voor IPv6 een MSS clamping van 1440 bytes het maximum.

Overigens zouden die MSS clamping waarden niet ingesteld hoeven te worden immers deze zouden automatisch goed gezet moeten worden o.b.v. de “path MTU recovery”.

Ik neem aan dat jij hardware offloading aan hebt staan op jouw EdgeRouter X, klopt dat?

Op een EdgeRouter X wordt bij hardware offloading geen onderscheid gemaakt tussen IPv4 en IPv6 terwijl je dit op bijvoorbeeld de EdgeRouter 4 expliciet IPv6 offloading kunt instellen op de pppoe verbinding. De vraag is of de EdgeRouter X überhaupt wel hardware offloading doet bij IPv6 communicatie. Dat zou namelijk het hoge CPU verbruik verklaren.

Ik heb zelf een EdgeRouter 4 en ook mijn abonnement is momenteel “maar” 200Mbps dus kan ik dat niet voor je controleren.

Nu heb ik eergisteren een brief van KPN ontvangen dat mijn glasvezelabonnement ergens in de komende maand kosteloos naar 1Gbps omgezet zal gaan worden. Als dat gebeurd is, dan zal ik eens kijken wat de resultaten op mijn EdgeRouter 4 zijn.

nu heb ik dus t idee dat ik met mn edgerouter x ergens niet mtu 1500 kan halen.

Jouw EdgeRouter X haalt prima die MTU van 1500 bytes.

De IP header bij IPv4 communicatie is 40 bytes en dus kan voor IPv4 een MSS clamping van 1460 bytes ingesteld worden (1500 - 40)

De IP header bij IPv6 communicatie is 60 bytes en daarom is de voor IPv6 een MSS clamping van 1440 bytes het maximum.

Overigens zouden die MSS clamping waarden niet ingesteld hoeven te worden immers deze zouden automatisch goed gezet moeten worden o.b.v. de “path MTU recovery”.

Ik neem aan dat jij hardware offloading aan hebt staan op jouw EdgeRouter X, klopt dat?

 

Thanks voor je antwoord.

de hardware offload werkt voor ipv4 en ipv6. Dat zie ik omdat de cpu load gewoon laag blijft.

Ik vind het zelf ook een vreemd verhaal dat ik die mss clamp moet gebruiken maar als ik die instel op 1460 en 1440 heb ik dus bij zowel ipv4 en ipv6 upload een hoge cpu load en een max snelheid van 500mbs (vanwege die cpu load). 

Dus ik ben het met je eens dat 1460 en 1440 zouden moeten werken. Maar dat is dus niet het geval als in: mijn hardware offload werkt niet meer bij de upload. De download gaat overigens nog steeds prima en ik krijg dan deze waarden op speedguide:

daar is het ook maf dat er maximaal 1448 byte in een package past. 
 

 

Ik vind het zelf ook een vreemd verhaal dat ik die mss clamp moet gebruiken maar als ik die instel op 1460 en 1440 heb ik dus bij zowel ipv4 en ipv6 upload een hoge cpu load en een max snelheid van 500mbs (vanwege die cpu load). 

Dus ik ben het met je eens dat 1460 en 1440 zouden moeten werken. Maar dat is dus niet het geval als in: mijn hardware offload werkt niet meer bij de upload. De download gaat overigens nog steeds prima en ik krijg dan deze waarden op speedguide:

iemand met t zelfde probleem :
https://community.ui.com/questions/ER-X-slower-upload-vs-download-via-ISP-FTTH/776842fd-18fb-432b-b4a0-67c1bb832054?page=2 
(er zijn veel meer mensen met hetzelfde probleem)

Reputatie 7

Voordat ik aanpassingen ga doen in de configuratiescripts wil ik eerst vaststellen of die fenomeen ook optreedt op mijn EdgeRouter 4. Ik heb namelijk het gevoel dat dit issue zich beperkt tot de EdgeRouter met een MediaTek CPU maar dat ga ik zien.

Heb jij overigens ook een MSS camping gedefinieerd voor IPv6?

Kan je ook screenshots tonen van de aanpassingen die je gedaan hebt op jouw ER-X.

Mijn vermoeden is dat de edgerouter4 het allemaal wel aan kan. Die is een stuk sneller en zal waarschijnlijk hoe dan ook die snelheid wel halen

 

jazeker:
 

 

 

Reputatie 7

Het blijft vreemd dat er MSS clamping nodig is met een waarde die laher is dan de MTU size - 40 (IPv4) of MTU size - 60 (IPv6). KPN henteert een MTU size van 1500 bytes en dus zou een IPv4 MSS clamping van 1460 bytes mogelijk moeten zijn.

@rickdehoop, Zou jij die MSS clamping instellingen weer eens weg kunnen gooien en de MTU size van de pppoe interface op 1492 kunnen zetten? Heb je dan ook nog de volle upload snelheid?

pppoe op 1492,

en eth0 1508 en eth0.6 1500?

Reputatie 7

pppoe op 1492,

en eth0 1508 en eth0.6 1500?

Ja, alleen pppoe op 1492, de rest ongewijzigd.

als ik dat doe dan is mijn internet haast onbruikbaar ...

Reputatie 7

Dat maakt het dan zeer vreemd immers het resultaat zou eigenlijk hetzelfde moeten zijn.

Ik vermoed een bug in de hardware offload bij een mtu van 1500 icm pppoe verbinding.

Reputatie 1

Is dat niet 1512 - 1508 - 1500?

Reputatie 7

De overhead van een pppoe verbinding is 8 bytes en aangezien de pppoe verbinding een MTU van 1500 bytes heeft zal de MTU van vlan 6 dus 1508 moeten zijn. De overhead van een vlan is 4 bytes en daarom heeft de bovenliggende ethernet poort een MTU van 1512. 

Is dat niet 1512 - 1508 - 1500?

Dat is idd hoe t nu staat en hoe t in de scripts staat
Modem ethernet port 1512

Internet vlan 1508

pppoe 1500

Ik heb nu een edgerouter x en denk dat ik iets wil hebben dat net even wat meer aankan. Raden jullie een edgerouter 4 aan of iets anders?

ik ben benieuwd!

Reputatie 7

Van de EdgeRouter serie is er maar één die ik zou kiezen en dat is de EdgeRouter 4.

Een ingebouwde switch heeft geen zin als je ook TV van KPN hebt aangezien die ingebouwde switch van EdgeRouters geen IGMP snooping ondersteunt. Hoe minder LAN poorten hoe beter.

 

Ik ben een enorme fan van de EdgeRouter. Het is een betaalbare router met zeer zeer veel functionaliteit.

Helaas denkt Ubiquiti daar anders over en lijkt de Unifi serie het te winnen van de EdgeRouter serie.

Zelf heb ik dus een EdgeRouter 4 en als spare heb ik nog een EdgeRouter Lite 3 staan.

 

Overigens zou ik dolgraag de UXG Lite een keer willen gaan testen en kijken of deze geschikt (te maken) is voor TV van KPN maar om daar nu een kleine €150,- uit te gaan geven gaat me iets te ver.

Ik heb geen tv meer van KPN :)

NLziet is echt een verademing op de appletv. Geen reclame en een super fijn eco system met tvos.

denk je dat de ux gateway lite dan een beter optie is?

Reputatie 7

Als je geen KPN TV hebt dan zou ik serieus een UXG Lite of eventueel een UXG Max overwegen.

Reageer