Vraag

Snelheid eigen router / modem lager (TP Link Deco M9)

  • 27 April 2024
  • 28 reacties
  • 273 keer bekeken

Reputatie 1

Dag allemaal,

Ik heb een probleem en ik kom er niet uit. Wellicht hebben jullie ideeën. Voor de goede orde, mijn internet werkt wel, maar de snelheid is een probleem.

Ik ben gisteren (26 april) overgestapt van Tweak naar KPN. Op 26 april heb ik de hun ONT (mediaconvertor) geplaatst alsook hun experiabox. En tevens geexperimenteerd met het plaatsen van een eigen router (TP Link Deco M9). Ik ben voornemens om Experiabox niet te gebruiken (er dus ook fysiek helemaal uit halen) en uitsluitend mijn eigen router (TP Link Deco M9) te gebruiken. Deze is geconfigureerd zoals ik dat wil en bediend mijn gehele netwerk, servers, etc.
Via de experia box meet ik snelheden tussen de 500 en 715 Mbps down en 320 en 390 up (gemeten met een cat 5e en cat 6 UTP kabel van box naar laptop). Dit is een stuk lager dan de beloofde snelheid van 1Gbs down en up zoals beloofd. Via de deco haal ik nog bedroevendere snelheden: ~500 down en ~350 up (gemeten met de ookla speedtest geintegreerd in de deco).

Er is gisteren een monteur geweest om in ieder geval uit te sluiten dat het aan de apparatuur van KPN ligt. Deze heeft de snelheid gemeten met een gespecialiseerd apparaat (ben de naam vergeten), en die meet het volgende:
- op de experia box vanuit ONT: 930Mbs down en 940Mbs up.
De conclusie was dat het niet aan de KPN apparatuur lag, maar aan de apparatuur van mij.

Nu is echter het geval dat in mijn (voormalige) tweak setup (mediaconvertor --> TP Link Deco M9 router), wij snelheden haalden van ~900 down en ~900 up. Dus in die zin kan mijn Deco het prima aan en heeft het jaren gewerkt. Ik meet deze snelheden overigens met de "ingebouwde" Ookla speedtest in de Deco (maw bekabeld en weinig extra ruis).

 



Nu heb ik een vermoeden dat het wellicht kan liggen aan de benodigde configuratie van mijn Deco router om de KPN te laten werken. Dit was namelijk bij Tweak niet nodig, daar was geen extra configuratie nodig in de Deco en kon ik hun mediaconvertor in mijn deco router pluggen en voila; internet werkte.

Voor KPN is in de Deco het volgende (automatisch) ingesteld/verkregen (na kiezen voor PPPoE):
Internet connection:
- IPv4
- Internet Connection Type: PPPoE
- IP address: xxx.xx.xxx.xx
- Default gateway: 195.190.xxx.xxx
- Primary DNS: 195.121.1.34
- Secondary DNS: 195.121.1.66

IPTV/VLAN: enabled
- ISP Profile -> custom
- Internet VLAN: ON
- Internet VLAN ID: 6
- Internet VLAN Priority: 7
- 802.1Q tag: enabled

Hebben jullie wellicht ideeen / ervaringen?

Hieronder nog wat HW gegevens:

Nieuwe situatie
Media convertor (geleverd door KPN): Genexis GMC-TK01-PZ110
Modem/Router: TPLink Deco M9
Snelheden: ~500 down en 350 up gemeten vanuit Deco router met "ingebouwde" OOKLA speed test.

Oude situatie
Media convertor merk (geleverd door Tweak): FS MMC-GASFP 10/100/1000Base-FX Mini Media Convertor
Router: TPLink Deco M9 router
Snelheden: ~900up en ~900 down (bekabeld)
ISP: Tweak
Kabel tussen media convertor en router: CAT 5E / CAT 6 (beide getest)

 

Admin: Andere topic verwijderd. Graag één topic per issue. 


28 reacties

Reputatie 7
Badge +9

@Florism Sluit de Deco in router mode en gebruike de speedtest binnen de deco, wat zijn de resultaten?

je bedoelt met de experiabox ertussen? Zoja, dan moet de Deco in AP mode en daar is de speedtest binnen de deco niet beschikbaar.

Nee in router mode achter experia in DHCP mode op de WAN van hoofd-deco

Reputatie 1

De verbinding tussen PC en Deco M9 speelt dus geen rol.

Via de experia box meet ik snelheden tussen de 500 en 715 Mbps down en 320 en 390 up (gemeten met een cat 5e en cat 6 UTP kabel van box naar laptop).

In deze configuratie moet eerst een geprobeerd worden om +900 mbit te halen. Met een systeem met een eigen netwerkpoort dus.

Daarna pas gaan stoeien met de Deco.

Er is al vastgesteld dat via de V12 snelheden van zo'n 930Mbps gerealiseerd kunnen worden.

De oorzaak zit met zeer grote waarschijnlijkheid toch echt in het feit dat de pppoe interface van de Deco M9 bij lange na geen 1Gbps aan kan.

ja dat is het meest plausibel verwacht ik. Wel vervelend dat mij deco daardoor hoogstwaarschijnlijk vervangen moet worden. Als je suggesties hebt voor een goede router hoor ik dat graag :).

 

Ik monitor momenteel de CPU load van de deco, en die blijft ruim onder de 50%. Het lijkt erop dat de PPPoE niet de CPU over belast. Dan lijkt het geen CPU issue te zijn. Enig idee?

Zijn er mensen die met een “eigen” router (dus zonder Experiabox), wel fatsoenlijke snelheden halen met een PPPoE? Ik ben benieuwd naar de specs van die routers, dan kan ik verder onderzoeken of het aan het specifieke Deco M9 model ligt en ik dus een ander model moet kopen.

Ik hoor graag.

Reputatie 7

Florism schreef:

Zijn er mensen die met een “eigen” router (dus zonder Experiabox), wel fatsoenlijke snelheden halen met een PPPoE?

Mijn abonnement is op 23 april "gratis" van 200Mbps naar 1Gbps verhoogd en ik haal gewoon de verwachte 940Mbps op mijn EdgeRouter 4.

Reageer