Sinds eind oktober 2023 bieden we het 4 Gbit/s SuperFiber abonnement aan. Daarmee wordt met ongekende snelheden internetten mogelijk voor een deel van de Nederlandse glasvezelhuishoudens. Maar, dit betekent dat er ook een deel is die dit nog niet kan krijgen. En dat gaan we veranderen!
Verschillende soorten glasvezelverbindingen
Bij glasvezelverbindingen zijn er globaal gezien twee verschillende soorten: AON en PON.
AON is het type glasvezelverbinding dat we tot 2021 aanlegden. Hiermee kun je maximaal 1 Gbit/s aan snelheid krijgen via een techniek die Gigabit over Fiber heet.
Vanaf eind 2019 zijn we begonnen met PON. In eerste instantie met GPON, hiermee is al meer dan 1 Gbit/s mogelijk. Maar als snel zijn we overgegaan op XGS-PON. Hiermee zijn nóg hogere snelheden mogelijk. Theoretisch tot wel 10 Gbit/s.
Voor meer informatie over deze termen, en de techniek achter glasvezel, zie dit artikel:
Die hogere snelheid hebben we afgelopen jaar dan ook in de praktijk kunnen brengen met de introductie van het 4 Gbit/s abonnement. Maar, dit betekent wel dat het 4 Gbit/s SuperFiber abonnement alleen beschikbaar is voor klanten met een XGS-PON aansluiting. En dus niet voor het deel van de klanten die nog op een AON verbinding zit. Dat willen, en gaan, we nu veranderen.
Ombouwen van wijkcentrales
Dit doen we door de grote wijkcentrales in AON-gebieden om te bouwen naar XGS-PON. De kabel in de grond hoeft niet aangepast, deze is geschikt voor beide.
Deze omzetting heeft als bijkomend voordeel dat XGS-PON een energiezuinigere technologie is. Wat ook weer bijdraagt aan onze groene doelstellingen!
In de grote wijkcentrales (officieel City POP genoemd) wordt de stroomvoorziening omgebouwd. We vervangen de huidige 230Vac stroomvoorziening door 48Vdc.
Ook passen we de interne bekabeling aan. Dit zorgt ervoor dat de de XGS-PON apparatuur in de POP geplaatst kan worden en verbonden is met de buitenring aan wijkcentrales.
Aanpassingen in het systeem en bij de klant
Dit is echter nog maar de helft van het verhaal. Nadat de fysieke aanpassingen gedaan zijn moeten ook onze systemen aangepast worden. Zodat deze ook weten dat een bepaald adres nóg sneller internet kan krijgen.
Als nu een klant in een van deze omgebouwde gebieden het nieuwe SuperFiber 4 abonnement zou willen bestellen, dan kan dit ook!
Wel moet dan een deel van je glasvezelkastje (het NT) vervangen worden. Als je het nieuwe 4 Gbit/s abonnement bestelt, dan sturen we daarvoor een monteur. En in sommige gevallen kun je dit zelf doen. Dan sturen we je alleen een nieuwe NT.
Wanneer kan ik 4 Gbit krijgen?
We zijn vorig jaar begonnen met deze omzettingen. In Middenbeemster is de wijkcentrale in november omgezet naar XGS-PON. Woon je dan ook daar, dan kun je nu kiezen voor 4 Gbit!
Ook zijn we al bezig in Enschede en Nunspeet, en gaan we in 2024 verder los met omzettingen naar XGS-PON. Helaas kunnen we niet van te voren zeggen of en wanneer jouw gebied aan de beurt is voor omzetting. Gebruik de postcodecheck in onze shop om te kijken of SuperFiber 4 voor jou beschikbaar is.
Wat vind jij?
De keuze voor een 4 Gbit/s verbinding hangt, naast de technische mogelijkheden, af van je eigen wensen en budget. Niet iedereen heeft de behoefte aan deze snelheid. Wat is voor jou de afweging om de overstap naar 4 Gbit/s wél te maken?