Skip to main content

Hoi @Bram_ , hier een vergelijkbaar probleem.

Op mijn factuur staan er kosten voor gemiste oproepen in de periode dat ik in de VS was. Geen voicemailberichten ontvangen (ik gebruik trouwens Visual Voicemail op de iPhone) dus dat kan het niet zijn, denk ik. Ik heb alle gesprekken op mijn telefoon gecontroleerd en dat waren inderdaad allemaal gemiste oproepen.

Het gekste is dat ik voor dezelfde gesprekken ook nog dubbel betaal: voor het bellen én ontvangen in het buitenland (zie bijlage)! Hoe kan dat?

Bij de gesprekken van een paar seconden kan ik het nog wel begrijpen als het inderdaad doorschakeling naar de voicemail was zonder dat de beller een bericht heeft ingesproken (maar nogmaals, bij Visual Voicemail zou het niet moeten gebeuren) maar bij de gesprekken van 1:27 min of 1:42 begrijp ik het helemaal niet. Het lijkt alsof ik moet betalen voor de tijd dat mensen wachten tot ik opneem maar zo lang? En ook nog dubbel gefactureerd?

Gelukkig gaat het dit keer om maar 10 euro maar ik wil in de toekomst wel bereikbaar zijn zónder dat ik moet betalen voor gemiste oproepen. Op mijn tweede nummer bij Odido heb ik het nooit eerder ervaren.

 

Admin: afgesplitst, eigen topic voor je bericht aangemaakt

Hoi @TomBer, goed dat je het aankaart.  Het ontvangen van Voicemail berichten zou inderdaad gratis moeten zijn, maar ik lees dat ze bij jou juist dubbel gefactureerd zijn.

Ik kijk graag even mee. Vul je je mobiele nummer nog in je forumprofiel in, en geef je me daarna hier een seintje?


Hoi, @Alexandra! Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb mijn mobiele nummer toegevoegd.

Nog even voor de duidelijkheid: ik heb in die periode geen enkele voicemailbericht gehad. Het lijkt alsof belpogingen gefactureerd zijn. Ik stuur je in een privébericht nog screenshots van mijn telefoon van alle gemiste oproepen in die periode die overeenkomen met de nummers op mijn factuur.


@TomBer Dankjewel voor de extra gegevens en de screenshots! Ik heb een melding aangemaakt en doorgezet naar de Technische Dienst om uit te zoeken waarom deze gesprekken berekend zijn. Ik verwacht dat je binnen enkele dagen iets van ze hoort!


Beste @Alexandra van KPN , bedankt voor je reactie. Ik ben vorige week door jullie technische dienst gebeld.

Helaas is het wel zo dat een belpoging dubbel in rekening wordt gebracht als er naar de voicemail wordt doorgeschakeld terwijl je in het buitenland bent. Je betaalt dan voor het gebeld worden en apart voor het bellen omdat jouw telefoonnummer vanuit het buitenland naar de voicemail in Nederland belt. Je zou denken dat het voicemailproces helemaal in Nederland plaatsvindt (een Nederlands nummer belt naar een Nederlands nummer en wordt doorgeschakeld naar een Nederlandse voicemaildienst - daar is toch geen Amerikaanse provider voor nodig als er in Amerika NIET wordt opgenomen) maar toch is het een omslachtig proces en een prijzige aangelegenheid. De enige optie is om de voicemail uit te zetten maar dat is dan wel een beperking.

Het gekke is trouwens dat ik in die tijd waarschijnlijk helemaal geen voicemailberichten heb ontvangen (noch via de Visual Voicemail, noch rechtstreeks op de gewone voicemail). Ik zeg ‘waarschijnlijk’ omdat voicemailberichten na een week automatisch worden verwijderd en het na de factuurdatum niet meer na te gaan is of er inderdaad iets was ingesproken. De Visual Voicemail werkte in ieder geval niet goed en er waren geen sms-meldingen (die stonden blijkbaar uit). Ik vind het vervelend dat jullie een dienst als Visual Voicemail beschikbaar stellen en als het niet goed werkt, dan zeggen jullie “Het is van Apple, wij hebben daar niets mee te maken”. Sms-berichten vanuit de voicemail staan standaard uit dus als de Visual Voicemail het niet goed doet (en je weet niet dat de sms-berichten standaard uitstaan), dan weet je niet eens dat er iemand iets heeft ingesproken.


Dankjewel voor de terugkoppeling @TomBer.

Ik moet zeggen dat die uitkomst iets anders is dan ik verwacht had. Zeker aangezien je geen voicemails ontvangen hebt. Ik neem dit signaal mee ter verbetering, zodat er verder naar gekeken wordt. En verder vergoed ik die 10 euro kosten alsnog voor je, omdat ik 't zuur vind dat het zo gelopen is. Dit wordt verrekend op je volgende factuur.


Vroeger… was deze situatie met kosten voor voicemail al als je naar België, Duitsland, Spanje, Frankrijk e.d. ging. Sinds de EU regeling is dat probleem met voicemail er niet. Maar dus wel buiten de EU.

Eerst had ik het advies (op een door mij opgeheven site) als je naar het buitenland gaat éérst, in Nederland nog, de voicemail uit te zetten. Dan bel je 12339. Sinds de “Neelie Smit” regeling heb ik het aangepast naar 'buiten de EU'.

Binnen deze 55 landen en regio's is je bundel geldig en zijn er geen extra kosten voor voicemail, behalve dan het uitluisteren van berichten.

Voicemail weer aanzetten als je weer ‘thuis’ (bundel landen) bent: 12331.


 

Het lijkt er anders op dat het een (lange?) tijd gratis is geweest om voicemail te ontvangen, in dit kennisbank artikel staat nog steeds dat het gratis is en dat artikel heb je zelf geschreven @Alexandra van KPN , tijd om dat even aan te passen lijkt mij:

Veelgestelde vragen

Wat kost het gebruik van voicemail?

Een voicemail ontvangen is gratis. De sms die je krijgt als ontvangstbevestiging is ook gratis. Voor het beluisteren van je voicemail betaal je het standaard tarief. Voor het beluisteren van je voicemail in het buitenland betaal je het internationale tarief van het land waar je bent.

 

En hier nog een topic waarin hetzelfde speelt maar het nog uitgezocht wordt?

 

Pas in de tarieven geldig per 1 december 2023 staat dat je voor Voicemail buiten de EU het regulier tarief voor bellen in het buitenland betaalt.

In de paar oudere tarievensheets die ik bekeken heb wordt voicemail niet eens genoemd.


@GeSp Klopt, het wordt nog verder uitgezocht bij een specialist. Dat loopt nog. Voorlopig klopt bovenstaande informatie nog, het ontvangen en beluisteren van voicemail hoort gratis te zijn. Beluisteren vanuit het buitenland zijn wel kosten aan verbonden. Dat was in deze situatie niet het geval. Mocht bovenstaande info veranderen, dan passen we het aan in het artikel.