Skip to main content

Internetprovider Tweak gaat overal 10Gbit/s-abo's aanbieden waar nu 1Gbit/s is

Glasvezelaanbieder Tweak wil later dit jaar overal waar het nu 1Gbit/s-abonnementen aanbiedt ook 10Gbit/s-abonnementen aanbieden. Het abonnement van 10Gbit/s bestaat al langer, maar moet daardoor op veel meer plekken af te sluiten zijn.

Tweak heeft nu al enkele plekken met 10Gbit/s, maar als dit doorgaat kunnen 662.383 huishoudens in Nederland het abonnement afsluiten, zegt commercieel directeur Randal Peelen tegen Tweakers. De provider begint nu met een test, om te kijken of het aanbieden van die snelheid geen problemen oplevert. "Dat doen we uit voorzichtigheid", aldus Peelen. Tweak roept klanten op zich aan te melden voor de test via een topic op het eigen forum.

De bedoeling is om een abonnement met 10Gbit/s up en down te gaan aanbieden voor 89 euro per maand of 890 euro per jaar. Het abonnement met 1Gbit/s kost nu 39 euro per maand. De provider benadrukt dat het abonnement niet bedoeld is voor zakelijk gebruik.

Het topic vermeldt dat het voorlopig gaat om een abonnement zonder telefonie en televisie. Bovendien moeten testers beloven dat ze geen misbruik maken van de snelle verbinding. "Het maandelijkse verkeersvolume mag niet lange tijd exorbitant hoog zijn. Dat kan namelijk onredelijke transitkosten met zich meebrengen. Wij behouden ons dan het recht voor de verbinding te staken of terug te brengen naar 1000Mbit/s bij misbruik of overlast."

 

 

Bron: Hier

Ziggo: hogere uploadsnelheid komt pas bij docsis 3.1 10Gbit/s - update

Klanten van Ziggo hoeven voorlopig geen hogere uploadsnelheid te verwachten dan 50Mbit/s, het maximum dat het bedrijf levert bij zijn nieuwe aanbod voor 'gigabit-internet'. Pas bij de komst van docsis 3.1 10Gbit/s, die niet in de komende jaren zal zijn, gaat de upload omhoog.

Jeroen Hoencamp, ceo van VodafoneZiggo, geeft toe dat de huidige uploadsnelheid van maximaal 50Mbit/s aan de magere kant lijkt ten opzichte van de downloadsnelheid van 1Gbit/s. "Veruit de meeste klanten kunnen prima uit de voeten met deze upload, maar we gaan ook daar in de toekomst zeker een schepje bovenop doen. Dat is een kwestie van tijd." Navraag bij de provider leert dat de topman het niet over de korte termijn heeft. "Met toekomst wordt inderdaad de groei naar 10Gbit/s van docsis 3.1 bedoeld", verduidelijkt Hans den Heijer, woordvoerder van VodafoneZiggo.

Om 10Gbit/s te kunnen bieden, is een update van de huidige docsis 3.1 nodig. Delta en Ziggo gebruiken docsis 3.1 om een downloadsnelheid van 1Gbit/s te kunnen aanbieden. Docsis staat voor data over cable service interface specification en is de standaard voor kabelinternet. Delta heeft docsis 3.1 inmiddels uitgerold naar klanten en belooft dat het volgend jaar de uploadsnelheid verhoogt van 40 naar 100Mbit/s. Ziggo wacht dus met het verhogen van de upload tot de komst van de 10Gbit/s-variant.

De downloadsnelheid van 10Gbit/s is het maximale dat docsis 3.1 kan bieden. Het is ook de snelheid die docsis 3.1 full duplex biedt. Die standaard is feitelijk de opvolger van docsis 3.1 en staat inmiddels bekend als docsis 4.0 en biedt symmetrische snelheden, waarbij zowel de down- als de uploadsnelheid 10Gbit/s kan bedragen.

Wanneer docsis 4.0 verschijnt, is niet bekend. Vorig jaar bracht de ACM een rapport over de Nederlandse internetmarkt uit waarin stond dat VodafoneZiggo en Delta verwachtten dat ze de nieuwe standaard pas ergens na 2024 gaan implementeren. De providers moeten onder andere hun netwerk tot aan de laatste versterker van glasvezel voorzien, waardoor alleen nog het laatste stuk tot aan de woning coax betreft.

Hoencamp deed zijn uitspraak bij de bekendmaking van Ziggo dat het vanaf 26 november zijn 1Gbit/s-aanbod gaat aanbieden aan meer dan 42.000 huishoudens in Hilversum. Dit is daarmee na Utrecht de tweede stad waar het bedrijf dit abonnement aanbiedt. Overige steden volgen pas na de jaarwisseling.

Alle genoemde snelheden zijn theoretische snelheden. In de praktijk zullen de snelheden waarschijnlijk lager liggen, omdat de capaciteit vanuit de wijkcentrale met de hele wijk of in ieder geval een deel daarvan moeten worden gedeeld.

Update, 18.00: VodafoneZiggo heeft een toelichting op zijn eerdere reactie gegeven: "Ondanks dat we niet exact weten wanneer de uploadsnelheid omhoog zal gaan, kunnen we wel zeggen dat het minder lang duurt dan wat in het artikel beweerd wordt. Want het is niet zo dat we de uploadsnelheid pas zullen verhogen ten tijde van een downloadsnelheid van 10Gbit/s/docsis 4. Dit kan al veel eerder het geval zijn bij docsis 3.1. We kunnen alleen nog niet zeggen wanneer. We werken er dagelijks aan om steeds meer bandbreedte vrij te maken om dit binnenkort te realiseren. De meeste consumenten downloaden vooral, vandaar de uitrol van 1Gbit/s en hierbij is de uploadsnelheid van 50Mbit/s snel genoeg."

 

Bron: Hier


Ziggo start vanaf 15 oktober met 1Gbit/s in Utrecht voor 99,50 euro per maand

Ziggo start volgende week dinsdag met het aanbieden van een 1Gbit/s-abo aan klanten in delen van de gemeente Utrecht en Nieuwegein. In november volgt Hilversum en in 2020 start de provider met het aanbod in meer Nederlandse steden. Het pakket kost 99,50 euro per maand.

Het Giga-pakket van Ziggo bestaat uit internet met een downloadsnelheid van maximaal 1Gbit/s en upload van 50Mbit/s, een tv-pakket met Movies & Series en vast bellen. Vanaf 15 oktober kunnen Ziggo-klanten in Utrecht-stad, Vleuten, De Meern en Nieuwegein het aanbod afnemen en Hilversum volgt eind november. In 2020 komt 1Gbit/s via de kabel naar klanten in Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Ziggo wil zijn netwerk in twee jaar tijd omzetten naar wat het noemt GigaNet.

Ubee UBC1318ZGSinds eind augustus vorig jaar test Ziggo de 1Gbit/s-snelheid al in de Utrechtse wijk Oog in Al bij twintig huishoudens en bedrijven. De aanbieder meldde destijds het aanbod vanaf 2020 naar klanten te willen brengen. Dat is drie maanden eerder geworden. Overigens gaat het om een theoretische snelheid. De werkelijke snelheid die klanten krijgen is afhankelijk van meerdere factoren zoals mate van overboeking en gelijktijdig netwerkgebruik in wijken.

Zakelijke klanten betalen vanaf 90,75 euro inclusief btw voor een Giga-abonnement. Volgens Ziggo is de maximale downloadsnelheid vanaf het modem 940Mbit/s voor een via de ethernetpoort aangesloten apparaat.

De hogere snelheden zijn mogelijk door de komst van docsis 3.1, een recente standaard voor kabelmodems en -infrastructuur. Om van het aanbod gebruik te maken, moeten klanten over een modem beschikken die de 3.1-standaard ondersteunt. Ziggo verstrekt hiervoor de 3.1-modems CommScope/Arris TG3492LG en Ubee Interactive UBC1318ZG.

 

Bron: Hier


KPN brengt 1Gbit/s-abonnement vanaf maart 2020 naar alle glasvezelaansluitingen

KPN start in maart 2020 met het aanbieden van 1Gbit/s op zijn glasvezelnetwerk. Uiteindelijk moet dat aanbod naar alle huishoudens komen die glasvezel van de provider kunnen afnemen. De grote steden krijgen als eerste 1Gbit/s.

In maart 2020 kunnen glasvezelklanten in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven 'en in tientallen andere plaatsen' 1Gbit/s van KPN afnemen, meldt de provider. Vanaf die maand brengt de provider de snelheid naar alle huishoudens met een glasvezelaansluiting op het netwerk van KPN. Eind 2020, begin 2021 moeten alle huishoudens het abonnement kunnen afnemen.

In eerste instantie komt de uploadsnelheid op 500Mbit/s te liggen. Eind 2020 verhoogt KPN deze naar 1GBit zodat sprake is van symmetrische snelheden. Tot nu toe biedt KPN symmetrische up- en downloadsnelheden op zijn glasvezelnetwerk aan, met een maximum van 500Mbit/s down en 500Mbit/s up. Niet alle modems zijn geschikt voor 1Gbit/s. De wifimodems V10 en V10a zijn dat al wel. Wie niet over een modem met ondersteuning voor de snelheid beschikt, krijgt deze bij afname van een 1Gbit/s-abonnement. Wat de prijs gaat worden van het abonnement maakt KPN nog niet bekend.

De hogere snelheid is het gevolg van de implementatie van pon-technieken in het netwerk. KPN maakte in februari bekend gpon, oftewel gigabit-capable passive optical network, te introduceren om 1Gbit/s te kunnen aanbieden. Halverwege het jaar begon het bedrijf met de aanleg van nieuwe op gpon-gebaseerde aansluitingen in Zeeland.

Bij gpon loopt een enkele hoofdglasvezelkabel naar een wijk die vervolgens in die wijk door een optische splitter wordt verdeeld in verschillende optische verbindingen. Deze opgesplitste signalen komen bij verschillende individuele huishoudens binnen, waarna de bandbreedte wordt verdeeld doordat de modem van een huis via tijdmultiplexing en algoritmes het juiste signaal eruit pikt.

 

Bron: Hier


KPN gaat gigabit snelheden op glasvezel aanbieden

KPN introduceert begin volgend jaar internetsnelheden van 1 Gigabit per seconde (1 Gbps) op zijn glasvezelnetwerk. Vanaf maart 2020 komt 1 Gbps stapsgewijs commercieel beschikbaar voor alle huishoudens met een glasvezelaansluiting van het netwerk van KPN. De 1 Gbps internetsnelheid zal in maart al voor circa 1,5 miljoen adressen met een glasvezelaansluiting beschikbaar zijn in de grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en in tientallen andere plaatsen.

“Heel mooi dat we onze klanten toegang kunnen geven tot een razendsnelle gigabit verbinding,” aldus Babak Fouladi, Chief Technology and Digital Officer bij KPN. “ We blijven geweldige breedbanddiensten leveren en investeren in glasvezel om tot ver in de 21ste eeuw Nederland van een veilig en snel digitaal netwerk te voorzien, dat ook aan toekomstige eisen voldoet.”

KPN rolt de komende jaren massaal glasvezel uit en investeert daarbij in de laatste technologieën. Glasvezel levert een breedbandaansluiting van de hoogste kwaliteit en is ook het meest duurzaam: over de glasvezelkabel gaat geen stroomsignaal maar een lichtsignaal en dat verbruikt veel minder elektriciteit dan andere kabels en netwerken. De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden allemaal mogelijk met glasvezel.

De nieuwe snelheid komt voor consumenten, zakelijke en wholesale klanten van KPN beschikbaar. KPN’s particuliere en kleinzakelijke klanten met een glasvezelaansluiting kunnen via de MijnKPN omgeving de nieuwe snelheid aanschaffen. Deze ontwikkeling zal ook geïntegreerd worden in het aanbod van KPN Zakelijke Markt diensten KPN EEN MKB en Smart Combinations. Voor wholesale klanten van KPN klik hier en voor consumenten en kleinzakelijke klanten van KPN klik hier voor meer informatie.

 

 

Bron: Hier


wat is fair use, in theorie zou je in een jaar 500 Petabits kunnen verbruiken per aansluiting, dat is wat ze adverteren, geen elke infra terwereld is daar op voorbereid, als iedereen zo bundel koopt. 

vroeger hadden we de datacenters en thuis computer, tegenwoordig is alles bijna peer 2 peer of gaat dat in rap tempo worden. mircosoft en apple besturingsystemen zijn soms al verpakte compute netwerken, waarbij een internet verbinden steeds belangrijker gaat worden. 

ik geloof niet dat de ISP in de gaten hebben wat voor impact dat gaat geven de komende jaren. 10G klinkt veel, maar wil je alle plannen die apple en microsoft willen uitvoeren, dan hebben we totaal andere kijk op fair use nodig.


@Wallace , Wat probeer je nu eigenlijk te zeggen, het gaat er om dat 2 jaar geleden Tweak begon met 10Gb snelheid, niet met 10Gb gebruik op de lijn.

Fair use gaat er over hoeveel je ongeveer mag versturen/ontvangen over de lijn, die is voor thuis al een poosje achter een dikke laag stof verstopt, want wat is fair use om jou vraag te herhalen? Als provider moet je wel heel sterk staan bij deze snelheden om er een hoeveelheid aan te plakken.


Draadje van 2 jaar geleden ?? Kunnen we deze niet rustig laten uitsterven...


Wat mij betreft mogen alle draadjes van die zelf benoemde it-expert die allen maar nieuws knipsels plaatst helemaal verdwijnen in een grote:

 


ik probeer te zeggen dat fair use een achterhaald begrip is netzoals de mobiele databundels, providers doen er beter aan om na te denken hoe ze al dat capaciteit beter kunnen benutten, niet alleen maar in de silo dat het een eenzijdige levering is. consumenten hebben vaker kantooruren aan huis, maar komen niet voor zakelijke pakketten in aanmerking. misschien moeten providers wat ik noem een prosumer markt opzetten, waarbij je die bandbreedte wel semi commercieel kan inzetten. 

 

mea culpa, oude topic starter, had ik even niet zo snel gezien, laten we deze draadje dus stoppen hierbij.