Skip to main content

De ondertiteling van de iTV ontvanger is altijd op een zwarte achtergrond. Ik vind dat storend. Kan die zwarte achtergrond niet vervallen?

Helaas @Jan Mensink 
Dit wordt door de zender zelf zo uitgezonden.
Daar is niets door KPN  aan te veranderen.
Klachten bij de NPO misschien?


Een kleine toevoeging, het gaat om teletekst ondertitels, hoe dat er uit ziet wordt (mede) bepaald door de decoder in het betreffende apparaat, in dit geval het itv kastje van kpn.

Teletekst heeft normaal een transparant stand, maar of dat in dit geval werkt dat weet ik niet maar het valt te proberen, eerst op een normale pagina die functie zoeken/testen en dan zien of dit bij P888 ook werkt.


Hoi Jan, goede vraag. Teletekstondertiteling is een service om de toegankelijkheid van een tv programma te verhogen. Daarom is het belangrijk dat de ondertiteling ook zo duidelijk mogelijk is. De tekst zelf varieert in kleur. Standaard is het wit, maar als er meerdere mensen spreken, wordt voor de verschillende personen ook verschillende kleuren gebruikt. Om dan te zorgen dat die tekst altijd goed leesbaar is, en niet (deels) wegvalt tegen het tv-beeld als die een vergelijkbare kleur heeft, zit er een zwarte achtergrond achter. Dat is de manier waarop de NPO de ondertiteling uitzend. Wij hebben in onze ontvanger geen aanvullende opties/mogelijkheden toegevoegd. 

De optie die Kees benoemt bestaat, maar niet voor de ondertiteling. Reguliere teletekstpagina's kunnen transparant gemaakt worden door een tweede keer op de teletekstknop te drukken. Maar doe je dit op 888, dan verandert er niets.