Skip to main content

KPN Box 12 – Instellingen webinterface

  • 19 June 2020
  • 391 reacties
  • 183826 keer bekeken
KPN Box 12 –  Instellingen webinterface

Admin notitie: dit topic is geschreven in juni 2020. De firmware van de Box 12 is inmiddels een aantal keer geüpdatet. Hierdoor kan het zijn dat de webinterface die jij thuis hebt niet in alle gevallen meer overeenkomt met de afbeeldingen in dit topic. Als dat zo is, bekijk dan ook vooral ons kennisbank artikel over de Box 12, deze wordt actief bijgehouden.

 

Ziet jouw interface er hélemaal anders uit? Dan moet je hier zijn:

 

 

Hoi allemaal,

Gisteren heb ik een KPN Box 12 in ontvangst mogen nemen. Omdat het toch een relatief nieuw apparaat betreft en er nogal wat vragen zijn hoe bijvoorbeeld de grafische user interface (GUI) eruitziet, hierbij wat screenshots! Ik ga niet in op de installatie. Dat vind je in de KPN Thuis app, in de bijgeleverde handleiding, of op de KPN Support website.

Introductie KPN Box 12

Dit is ‘em dan! De KPN Box 12 met zijn gerecyclede body en stoere zwarte looks!

KPN Box 12

Op de achterzijde van het apparaat vind je belangrijke inloggegevens die je nodig hebt voor dit topic! In dit geval heb je het Admin Password nodig! Als we dan toch aan de achterzijde zijn… Kort wat uitleg over de verschillende poorten.

De KPN Box 12 is van links naar rechts voorzien van:

  • DSL poort - waar je, je koperaansluiting van KPN aansluit in geval van een DSL verbinding.
  • Power poort - Waar je de adapter insteekt.
  • USB 3.0 poort - Waar je eventueel een USB Apparaat op kunt aansluiten.
  • 4x Gele Ethernet / UTP (RJ45) poort - hier sluit je, je TV kastjes en andere apparaten aan.
  • Rode WAN poort - hier sluit je, je Glasvezel modem op aan.
  • 2x Groene Phone poort - Hier sluit je, je vaste toestellen aan met een RJ11 aansluiting.
  • Witte aan/uit knop - spreekt voor zich.

Aan de zijkanten van het apparaat vind je nog een WPS knop en een USB 2.0 poort.

 

 

Inloggen op de KPN Box 12

Om in te loggen op de box 12 ga je naar: https://mijnmodem.kpn. Als dit niet werkt kun je ook navigeren naar http://192.168.2.254.

Inlogpagina

Aan de rechterzijde kun je inloggen met de inloggegevens die op de achterkant van het apparaat staan. Bij de eerste keer inloggen zal er gevraagd worden het Admin password te wijzigen. Ik raad ten strengste aan een goed wachtwoord te verzinnen.

Als je eenmaal bent ingelogd kom je terecht op een homepagina. In één overzicht zie je hoe je KPN Box 12 ervoor staat. Ook zie je er hoe sterk de verbinding met een apparaat is en hoe snel de verbinding tussen je KPN Box 12 en Wi-Fi apparaten is.

Home

We zullen de buttons stuk voor stuk behandelen. We beginnen als eerste met My Modem.

My Modem

In dit hoofdstuk behandelen wij de verschillende modem/router functies van de KPN BOX 12.

My Modem - Device Info

Het eerste tabblad is General. Hier vind je alle basisinformatie van je KPN Box 12.

General

Het tweede tabblad is Statistics Je kunt hier per OSI Model laag en type interface bekijken hoe je device ervoor staat. Leuk voor de techneut maar voor de gemiddelde thuisgebruiker een beetje te technisch.

Statistics

Onder DHCP Leases vind je alle apparaten die verbonden zijn met je KPN Box 12 en het IP-adres dat ze toegewezen hebben gekregen. Je vind er het MAC-adres, het IP-adres en de resterende leasetijd van het IP-adres.

DHCP Leases

Onder ARP vind je de ARP tabel. Ook dit is weer erg technisch en niet voor iedereen interessant. Zie het als een telefoonboek welke MAC-adres bij welk IP-adres hoort.

ARP

My Modem – LAN IPv4

Onder dit menu vind je de status van je LAN-netwerk. Je vind er de basisgegevens van je KPN Box 12, je DHCP scope (de range van IP-adressen die je box zal uitdelen), IP-Reserveringen (voor als je een apparaat een vast IP wilt geven (denk hierbij aan een NAS of een ander belangrijk apparaat) en tot slot de lopende leases.

LAN IPv4

My Modem – DNS

Onder dit menu kun je eventueel eigen DNS-servers instellen. Let op: dit is best een geavanceerde functie. Verander dit alleen als je weet wat je doet. Mijn advies zou zijn gebruik te maken van de DNS service: 1.1.1.1. Dit is een privacy vriendelijke DNS service van CloudFlare. Meer informatie hier: https://1.1.1.1/dns/. Overigens doen de DNS Servers van KPN het prima. 

DNS

My Modem – DynDNS (Dynamic DNS)

DynDNS is een service waarmee je eventueel je thuisnetwerk onder een DNS naam beschikbaar maakt. Je moet hierbij aan denken dat je bijvoorbeeld makkelijkenaam.dyndns.org kiest i.p.v. een moeilijk te onthouden IP-adres. De DynDNS dienst zorgt er dan voor dat, als je publieke IP-adres zou wijzigen, de makkelijke naam automatisch omgezet wordt. Meer informatie kun je vinden op de DynDNS website: https://account.dyn.com/.

DynDNS

My Modem – Maintenance

Onder dit menu kun je de KPN Box 12 opnieuw opstarten of terug zetten naar de fabrieksinstellingen. Ook kun je het logboek raadplegen.

Maintenance - Resets
Maintenance - Logs

Access Control

Access Control zou ik een beetje vergelijken met de firewall en beveiligingsfuncties van je KPN Box 12.

Access Control – Parental Control

Met deze functie kun je de Internettoegang van een apparaat beperken. Je kunt per dag en per tijd instellen wanneer wel en wanneer een apparaat niet mag Internetten.

Parental Control

Access Control – Port Forwarding

Een interessant menu. Heb je bijvoorbeeld een NAS en wil je deze beschikbaar stellen op het Internet? Dan kun je dat hier regelen. Je kunt bepaalde poorten zoals 80 (HTTP), 443 (HTTPS) en meer open zetten. Denk hier goed over na! Het apparaat is dus extern toegankelijk zodra je dit hebt gedaan. Handig voor jou, maar ook beschikbaar voor mogelijke kwaadwillende!!

Je kunt ook ranges toevoegen. Bijvoorbeeld 5000-5001. Let wel op je kunt ze extern op een range ontvangen. Maar intern kun je ze maar naar 1 poort mappen. Mijn advies zou zijn een 1 op 1 regel te maken. Dus 5000 naar 5000 en 5001 naar 5001.

Voor meer uitleg en tips over Port Forwarding, zie:

Port Forwarding

Access Control – DMZ

Hier kun je een apparaat met de billen bloot aan het Internet ontsluiten. Dit is best riskant. Doe dit alleen als je weet wat je doet!! Het apparaat zal op iedere poort beschikbaar komen op het Internet. Normaal gesproken wil je dit niet doen. Kies liever voor Port Forwarding en stel alleen specifieke poorten open.

DMZ

Access Control – User

Hier kun je, je Admin wachtwoord wijzigen.

User

Access Control - IPv6 Pin-holing

Nieuw in Software versie SGEJ10000310 is het tabblad:

IPv6 Pin-holing

Met Pin-holing kun je een apparaat op een specifieke poort “met de billen bloot” op het Internet beschikbaar stellen. Dat wil zeggen dat de Firewall dat specifieke apparaat op bepaalde poorten niet meer beschermt maar rechtstreeks beschikbaar stelt op het Internet. Doe dit alleen als je weet wat je doet.
 

IPv6 Pin-Holing

Internet Connectivity

Dit zijn de instellingen die nodig zijn om je KPN Box 12 online te brengen. Sinds Softwareversie SGEJ10000310 zijn er twee tabbladen binnen dit menu. KPN heeft namelijk IPv6 Dual Stack mogelijk gemaakt. Voorgaande KPN boxen hadden deze ondersteuning al. De Box 12 nu dus ook.

Met Dual Stack hebben je apparaten zowel een IPv4 als een IPv6 adres. Hierdoor kun je zonder problemen websites en diensten bezoeken ongeacht de IP versie die gebruikt wordt.

Op het IPv4 tabblad vind je de volgende informatie (ik raad aan hier niets aan te passen!):

Internet Connectivity

 

Het tweede tabblad: IPv6 heeft wat meer opties. Je kunt hier namelijk besluiten of je géén gebruik wilt maken van IPv6. Ik gok dat de gemiddelde KPN klant dit prima aan kan laten staan. Overweeg het dus pas uit te zetten als je er een goede reden voor hebt. Hoewel IPv4 nog volop gebruikt wordt zijn er links en rechts meer en meer diensten die (ook) IPv6 ondersteunen. Het gebruik groeit dus. Als je geen problemen ervaart lekker aan laten staan 😉 !

IPv6 instellingen

Op de website: IPv6 test - IPv6/4 connectivity and speed test (ipv6-test.com) kun je controleren of IPv4 én IPv6 goed functioneren (supported) op je aansluiting.

Ethernet

Een simpel knopje. Je kunt hier simpelweg van alle 4 de LAN-poorten de status zien. O.a. hoe snel een poort is, hoeveel MB’s er per poort zijn verstuurd en ontvangen en eventueel hoeveel Errors er op een poort plaatsvinden. Een hoog Error of Discarded Pkt (genegeerde pakketjes) gehalte kunnen duiden op een probleem met een apparaat.

Ethernet

WiFi

In dit hoofdstuk gaan we in op de Wi-Fi instellingen van de KPN Box 12.

WiFi – Basic

Op de Basic pagina kun je snel en gemakkelijk Wi-Fi aan of uitzetten (Enable Radio) en het SSID in (de naam van je netwerk die je aanklikt op bijvoorbeeld je Smartphone) aan of uitzetten. Je kunt vervolgens een SSID uitkiezen en aangeven of je wilt dat het SSID publiekelijk zichtbaar is. Let op: het SSID geldt zowel voor het 2,4GHz als voor het 5GHz netwerk! Een handige QR-code is beschikbaar om een apparaat snel toegang te geven tot je KPN Box 12.

Je kunt op deze pagina onder Security ook het wachtwoord van je Wi-Fi netwerk wijzigen. Let op: het wachtwoord geldt zowel voor het 2,4GHz als voor het 5GHz netwerk!

Wi-Fi

Wi-Fi – WPS

WPS staat voor Wi-Fi Protected Set-up. Met deze functie kun je snel een apparaat toevoegen aan je netwerk. Zodra je op de fysieke WPS knop op je KPN Box 12 klikt of op het symbooltje op deze pagina heb je 2 minuten om hetzelfde te doen op het andere apparaat. Zo kun je deze toevoegen aan je Wi-Fi netwerk zonder het wachtwoord in te hoeven vullen.

WPS

Wi-Fi – Stats

De statistieken van je Wi-Fi netwerk vind je hier. O.a. hoeveelheid bytes er verzonden zijn, hoeveel pakketjes ontvangen en verzonden zijn en hoeveel Errors er plaatsvinden.

Stats

Wi-Fi – Advanced

Standaard zal de KPN Box 12 proberen een zo goed mogelijk kanaal en bandbreedte te selecteren. Desgewenst kun je dat hier aanpassen. Je kunt dit per Wireless Mode doen. 802.11ax is overigens WiFi-6. Je kunt per band (2,4GHz of 5GHZ) de instellingen finetunen. Ben je niet helemaal bekend met deze instellingen? En ervaar je toch issues met je Wi-Fi netwerk? KPN heeft een mooie tool gemaakt die je helpt met het verbeteren van je Wi-Fi: de Wifi Manager.

Wi-Fi Advanced

Wi-Fi - MAC Filter

Hier kun je filteren op het MAC-adres van je apparaten. Als je een Wi-Fi wachtwoord niet voldoende zou vinden kun je als extra beveiligingslaag. Je kunt hier alle apparaten toelaten. Een deel van je apparaten toelaten of een deel van je apparaten blokkeren.

MAC Filter

WiFi – Wireless Environment

Altijd al eens benieuwd geweest hoe sterk andere Wi-Fi netwerken zijn en op welke band deze zitten? Met de Wireless Environment tool maakt de KPN Box 12 een overzicht van naastgelegen netwerken. Zo kun je eventueel de Advanced instellingen tunen op het resultaat.

Wireless Environment

Wi-Fi Gasten

Voor de Gasten Wi-Fi zijn er ook verschillende instellingen beschikbaar. Let op: De schuifjes die je hier eventueel aan- of uitzet hebben ook impact op je normale Wi-Fi!
Zet je dus de Radio's uit dan zal je normale Wi-Fi ook uit gaan! De overige instellingen: Stats, Advanced en MAC Filter bevatten dezelfde functies als je normale Wi-Fi. Scrol even naar boven als je wilt weten wat ze doen en kunnen.

Wi-Fi Gasten

Voice Settings

In dit menu kun je de ingebouwde telefonie functionaliteit uitschakelen op de Box 12.

VoIP Settings:

Zet hier de Telefonie functies uit of aan. Ik heb helaas geen telefonie dus kan jullie niet echt laten zien wat er gebeurt als dit aanstaat 🙂 .

VoIP Settings

Apparaat instellingen

Een beetje verborgen in de GUI zijn de apparaat instellingen. Als je in het Home menu zit zal ieder apparaat dat verbonden is met je KPN Box 12 een eigen button hebben. Klik hier maar eens op. Je kunt nu per apparaat een hele hoop instellingen doen. Dit kan makkelijker werken dan de grote menu’s doorlopen.

Apparaat – Device Info

Op deze pagina kun je het apparaat voorzien van een friendly name (makkelijk te onthouden naam), een icoontje en een locatie. Vervolgens kun je de technische naam (Hostname), IP-adres, MAC-adres en de fabrikant aflezen. Je kunt het IP-adres dat het apparaat nu heeft ook meteen vastleggen door op Reserve IP te klikken. Bij Wi-Fi-Apparaten zie je ook nog de Signaal sterkte en Signaal snelheid.

Apparaat - Device Info

Apparaat – Parental Controls

Dit is gelijk aan het hoofdstuk Access Control – Parental Control. Alleen kun je het nu specifiek voor dit apparaat instellen.

Apparaat - Parental Controls

Apparaat – Port Forwarding

Dit is gelijk aan het hoofdstuk Access Control – Port Forwarding. Alleen kun je het nu specifiek voor dit apparaat instellen. Ik vind dit wel een fijne toevoeging.

Apparaat - Port Forwarding

Apparaat – DMZ

Dit is gelijk aan het hoofdstuk Access Control – DMZ. Alleen kun je het nu specifiek voor dit apparaat instellen.

Apparaat - DMZ

Wat kan de Box niet….

Tjah, waar velen van jullie waarschijnlijk op hopen. Maar de KPN Box 12 heeft (nog) geen bridged modus om een eigen router aan te sluiten. Het is overigens wel mogelijk om een eigen router aan te sluiten. Je vindt daar meerdere topics over op dit forum onder Thuisnetwerk.

The end

Dat was het even snel! Heb je een vraag of opmerking dan hoor ik dat graag! Spelfoutjes ontvang ik graag in een privé berichtje!

Ik heb ook een v12, ps4 en 500Mb. Laatst had ik een grote download op de ps4 ivm een systeem crash eerder. Ik zag toen ongeveer 50 mb overdag, en later na middernacht in schoot dat naar de volle 500 zag ik in mijn netwerk logs. Ik denk dat iemand (PSN vermoed ik) de bandbreedte limiteert op bepaalde uren. 

Degenen die de bandbreedte limiteren zijn je buren, de mensen op dezelfde centrale aansluitingen of anderen ergens op internet die doorgaans na middernacht niet meer massaal neflixen, downloaden enz.

Je 500Mbps is bij lange na niet voor jouw alleen, er zit een overboekingsfactor op. Als iedereen tegelijk op de zelfde  centrale als jij ook een grote PS4 download gaat doen, blijft er van de 500Mbps weinig over.  Vergelijk ook met lege snelwegen s’nachts. In sommige sectoren zet met ook s’nacht energiebesparing aan, waardoor maximale snelheid  en/of capaciteit ook flink mider is, maar daar merk je voor zover ik weet meestal minder van.


lijkt me sterk, het is glasvezel tot aan me meterkast dat geleverd wordt. 500mb is mijn keuze wat ik geleverd wil hebben en betaal hiervoor ook desbetreffende kosten ervan. Beetje raar als ik mijn internet met de rest van de straat moet delen vindt je niet?? Wat glasvezel speciaal maakt is dat het tot aan je deur zonder enige verlies geleverd wordt. Dat ik dan dit met de rest moet delen klinkt heel vreemd. Mijn abbonement is 500mb snelheid geleverd krijgen en niet delen met de rest van de straat


Je 500Mbps is bij lange na niet voor jouw alleen, er zit een overboekingsfactor op. 

Ik heb nog nooit een snelheid lager dan de gecontracteerde snelheid gemeten op mijn glasvezel abonnement, ook niet toen ik een 500Mbps abonnement had.


Sluit eens een PC aan op de kabel waar de PS4 nu op aangesloten is en meet met de speedtest app uit de Windows store de snelheid richting RoutIT B.V. in Ede.

Hoeveel Mbps meet je?

Sluit eens een PC aan op de kabel waar de PS4 nu op aangesloten is en meet met de speedtest app uit de Windows store de snelheid richting RoutIT B.V. in Ede.

Hoeveel Mbps meet je?


 

Ben nu op werk, zal het in de avond proberen dank je!

Gisteren niet aan toegekomen. Thuis doorgegeven om het even te doen. Er is 1 keer speedtest gedaan met 504.92 mbps download en 554.66 mbps upload wat ook weer raar is met mijn 500/500 abbonoment. Probleem is dat het bij me playstation niet zo is. PS4 heb ik een vaste ip adres gezet. DNS instelling aangepast naar 1.1.1.1 1.0.0.1 Hoe zet je 1 poort helemaal vast voor gaming? Wat kan ik er nog aan doen of waar zit het fout...


Er is 1 keer speedtest gedaan met 504.92 mbps download en 554.66 mbps upload wat ook weer raar is met mijn 500/500 abbonoment. 

Dat zijn hele normale waarden voor een 500Mbps abonnement.

Wat hierbij vast is komen te staan is dat de oorzaak niet in jouw thuisnetwerk en de V12 gezocht moet worden. Het lijkt er op dat de oorzaak in de PS4 zelf gezocht moet worden.


Er is 1 keer speedtest gedaan met 504.92 mbps download en 554.66 mbps upload wat ook weer raar is met mijn 500/500 abbonoment. 

Dat zijn hele normale waarden voor een 500Mbps abonnement.

Wat hierbij vast is komen te staan is dat de oorzaak niet in jouw thuisnetwerk en de V12 gezocht moet worden. Het lijkt er op dat de oorzaak in de PS4 zelf gezocht moet worden.

 

Bij me zus thuis '’kpn 500/500 glasvezel'’ één van de oudere modems/box tik ik netjes 498mb download op me PS4.
Heeft toch wel met de v12 box instellingen te maken.


Hallo allemaal,

 Ik ben nieuw en pas een klant bij KPN.

Ik heb een vraag, hoe verander je de naam van jouw wifi? 

bedankt en graag goede tips


Ik heb een vraag, hoe verander je de naam van jouw wifi? 

Login op https://mijnmodem.kpn en klik op het tandwieltje bij WiFi. Daar kan je de wifi instellingen aanpassen.

Om in te loggen gebruik je de eerste keer het admin wachtwoord dat aan de achterzijde op de sticker staat. (Let op de speciale tekens.)

Dat wachtwoord zal je dan ook moeten veranderen. Onthoud dat wachtwoord goed.


Hallo @Ruud Lim

Er is een uitgebreide online handleiding KPN Box 12 , lees het hoofdstuk Beveiligen van je WiFi-netwerk waar via een stappenpan wordt uitgelegd hoe je SSID (wifinaam) en WPA-key (wachtwoord) kan aanpassen.


Goedemiddag RBxx en wjb,

Prachtig, ik zal morgen meteen doen , omdat morgen wordt de aansluiting pas geactiveerd. Ik ben zeer ontechnisch en bovendien niet goed in de moderne digitale wereld (ben een oud mannetje van 76 jaar jong). Dus morgen wordt erg spannend, want ik ga ze allemaal aansluiten. De modem, vanaf de laddop, tv ontvanger, pc en laptop. Tevens heb ik de handleiding heel goed bestudeerd (praktisch van buiten geleerd!).

Goedemiddag allemaal en tot morgen


Hallo @Ruud Lim

Er is een uitgebreide online handleiding KPN Box 12 , lees het hoofdstuk Beveiligen van je WiFi-netwerk waar via een stappenpan wordt uitgelegd hoe je SSID (wifinaam) en WPA-key (wachtwoord) kan aanpassen.

Nice! Nu is mijn twijfel ook weg of het wel normaal is dat het WiFi icoontje groen knippert. Thanks!

 

Goedemiddag RBxx en wjb,

Prachtig, ik zal morgen meteen doen , omdat morgen wordt de aansluiting pas geactiveerd. Ik ben zeer ontechnisch en bovendien niet goed in de moderne digitale wereld (ben een oud mannetje van 76 jaar jong). Dus morgen wordt erg spannend, want ik ga ze allemaal aansluiten. De modem, vanaf de laddop, tv ontvanger, pc en laptop. Tevens heb ik de handleiding heel goed bestudeerd (praktisch van buiten geleerd!).

Goedemiddag allemaal en tot morgen

Veel succes met installeren Ruud. Zo te zien bent u al goed voorbereid!


Dank voor de uitleg.

Ik heb sinds deze week KPN en de nieuwe Experiabox.

Wat me opvalt is dat je jammer genoeg je eigen LAN IP nummers niet kan wijzigen. Was nogal een gedoe om vanuit een 192.168.1.x netwerk over te stappen met een aantal vaste IP adressen in mijn netwerk. Default staat de V12 immers op 192.168.2.x.

In de uitleg staat ook dat Bridgemodus niet wordt ondersteund hierop maar wel dat het mogelijk is om een andere router te plaatsen. Hoe is dit dan mogelijk met deze V12? Werkt TV dan nog steeds? En wat zou er dan aangepast moeten worden op de V12? Je kan toch gewoon je eigen router in de DMZ zetten van de V12 en de port forwards eruit halen? Of is dat te simpel gedacht.

Verder kan ik melden dat de V12 het uitstekend doet met een NetGear Orbi RBK53. Die heeft ook een schitterende ingebouwde router maar kan ik dus nu niet gebruiken als ik het zo lees.


Je kan toch gewoon je eigen router in de DMZ zetten van de V12 en de port forwards eruit halen? Of is dat te simpel gedacht.

Helemaal juist. Je moet alleen de TV ontvangers aangesloten laten op de V12.


Dank WJB. Omdat de TV alleen met IP mask van Experiabox kan omgaan? Of heeft dat te maken met IGMP proxy server ? Daar lees ik namelijk dingen over dat je die dan uit moet zetten op je eigen router


Dat heeft te maken met de IGMP proxy server.

Die hoef je trouwens helemaal niet uit te zetten op een eigen router. Er zijn nog altijd mensen die zo "eigenwijs" zijn om een LAN - LAN verbinding op te zetten tussen twee routers en dat is vragen om moeilijkheden. Als dan op beide routers een IGMP proxy server actief is dan heb je de poppetjes aan het dansen.


Ok dus begrijp ik het goed dat de TV box wel aangesloten kan worden op eigen router dan .? Ik heb slechts 1 utp kabel naar mijn woonkamer waar ik een switch aan heb hangen voor Tv en andere UTP apparatuur..


Ok dus begrijp ik het goed dat de TV box wel aangesloten kan worden op eigen router dan .? Ik heb slechts 1 utp kabel naar mijn woonkamer waar ik een switch aan heb hangen voor Tv en andere UTP apparatuur..

Nee, je sluit zowel de TV ontvanger als de eigen router aan op de V12.

Zie ook "Gebruik een eigen router achter de Experia Box".

Je kunt overigens ook de Experia Box vervangen door een eigen router maar daar komt iets meer bij kijken.


Sinds ik ben overgestapt naar KPN werkt mijn wifi niet op mijn laptop, omdat ik een KPN Box 12 heb.

klopt dit?


Hallo @denvug_ams  De KPN Box staat standaard op WiFi 6 (802.11ax).

Oudere Intel-chips kunnen hier niet/slecht mee omgaan. Mogelijk heeft jouw laptop daar last van.

Zet daarom in de Box 12 de Wireless Mode op 802.11b+g+n (2.4GHz)  en 802.11ac (5GHz).

Kijk voor meer info over de KPN Box 12 in de Online handleiding KPN Box 12

Ga hiervoor naar WiFi  → Advanced

 


Hartelijk dank voor de hulp, KPN zelf beweerde dat mijn laptop uit 2017 verouderd was. En dat hun apparatuur telkens vernieuwd wordt, ik werd er niet goed van. 1 week dagelijks aan de tel gezeten met KPN en HP ook nog extra hulp gevraagd bij HP voor 35 euro op afstand en een forum lid heeft het gefixed binnen paar min.

 

hartelijk dank. 🙋‍♂️😘


Gr Dennis


@denvug_ams Graag gedaan Dennis.

Er is hier op het forum een groep enthousiaste vrijwilligers, ik ben daar één van. We vinden het leuk om ons te verdiepen in de materie en anderen daarbij te helpen. En helemaal voor niets :wink::grin:


Hallo allemaal, graag wil ik vragen waarom Parental Conrol ene keer wel werkt, andere keer niet. Ik heb een tablet gekozen, dan heb ik de tijden van 9.00 uur t/m 21.00 uur ingesteld. Als laatste heb ik op Apply geklikt. Heb ik iets fouts gedaan? Om 8.00uur kan ik niet met deze tablet internetten als het goed is. Maar soms kan het wel. Ik vermoed dat het niet goed werkt doordat box 12 was verbonden met Experia wifi. Klopt dat?

 


Hallo allemaal, graag wil ik vragen waarom Parental Conrol ene keer wel werkt, andere keer niet. Ik heb een tablet gekozen, dan heb ik de tijden van 9.00 uur t/m 21.00 uur ingesteld. Als laatste heb ik op Apply geklikt. Heb ik iets fouts gedaan? Om 8.00uur kan ik niet met deze tablet internetten als het goed is. Maar soms kan het wel. Ik vermoed dat het niet goed werkt doordat box 12 was verbonden met Experia wifi. Klopt dat?

 

Dat klopt. Op de Experia WiFi's werkt het niet. Daar kun je gewoon altijd mee verbinden. Parental Control werkt alleen op het WiFi van de KPN Box zelf. Heb je ook versterkers in huis, dan heb je niets aan die functie.

Tenzij je de versterkers een andere netwerknaam uit laat zenden. Zo kun je je kotters met hun mobiel gebruik laten maken van enkel het WiFi van de KPN Box. Met parental control dus. En zelf op de laptop(s) gebruik maken van de versterkers. En het wachtwoord van de versterkers vertel je uiteraard niet aan je kids.


Om 8.00uur kan ik niet met deze tablet internetten als het goed is. Maar soms kan het wel. Ik vermoed dat het niet goed werkt doordat box 12 was verbonden met Experia wifi. Klopt dat?

Parental control zou gewoon moeten werken, ook als de tablet op een Experia WiFi aangesloten is. Uit niets blijkt dat de parental control alleen voor apparaten is die via de wifi van de V12 zelf aangesloten zijn.

Sterker nog, bij parental control zie je in de lijst van apparaten, als het goed is, ook apparaten die via een netwerkkabel aangesloten zijn en ook daar is parental control voor in te stellen.

In het onderstaande voorbeeld is het onderste apparaat via een netwerkkabel aangesloten.

 


Volgens mij werkt parental control alleen op apparaten die via WiFi verbonden zijn. Maar goed, laat @Jos9 het uitvogelen. Door de versterkers tijdelijk uit te zetten bijvoorbeeld.

Apparaten die bekabeld aangesloten zijn, of via een versterker aangesloten zijn en die dan dus via een kabel met de router verbonden zijn, die kun je in de router niet blokkeren. De dhcp van de router kan ze eventueel geen ip geven. Maar dat ip is op het apparaat zelf vast in te stellen. Ook kan het apparaat de toegang tot het internet ontzegt worden. Dat wel. Maar dat is niet hoe parental control werkt. Parental control blokkeert het verbinding maken met het WiFi punt. En dat verbinding maken met het WiFi punt gaat bij versterkers buiten de router om. Dat regelt de versterker zelf.

Het kan natuurlijk wel. Als de versterkers echt goed zouden samenwerken met de router. Dat parental control instellingen van de router dus ook op de versterkers zou werken. Maar dat is bij KPN niet zo.