Skip to main content

Om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst digitaal vooroploopt, vervangen wij overal ons kopernetwerk door glasvezel. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Koper uit.

 

Koper gaat uit, wat betekent dit?

KPN wil Nederland het best verbonden land in de wereld maken. Dit doen we door internet van goede en stabiele kwaliteit voor iedereen beschikbaar te maken. Daarom sluiten we iedere dag meer huishoudens aan op het glasvezelnetwerk! Glasvezel is namelijk zo snel als het licht en biedt meer stabiliteit, betrouwbaarheid en nog hogere snelheden. Ons doel is om in 2026 80% van de Nederlands huishouden aangesloten te hebben op glasvezel. Maar ook daarna gaan we natuurlijk door met het aanleggen van glasvezel.

Op de plekken waar een glasvezelnetwerk ligt, is een koperverbinding niet meer nodig. En dus zetten we op deze plekken koper uit. Zo hoeven we daarna niet langer 2 netwerken tegelijk actief te houden. Ruim 3 jaar geleden begon KPN met een pilot: het uitzetten van de koperverbinding in 6 regio's met glasvezel. En op dit moment is bij 3 miljoen huishoudens de koperverbinding uitgezet en zitten zij compleet op glasvezel.

Ligt er glasvezel bij jou in de regio? Dan willen we graag dat je de overstap maakt. Maar je wilt natuurlijk wel graag eerst weten wat je daarvoor koopt. Dat leggen we je graag uit!

 

Voordelen glasvezel

Overstappen van koper naar glasvezel kost jou niets extra. Wij regelen de aanleg. En je kunt het abonnement dat je nu hebt gewoon houden. Waarom dan toch overstappen? Omdat glasvezel veel voordelen heeft! We zetten ze hieronder op een rij.

 

Altijd een stabiele verbinding
Glasvezel Internet komt zonder onderbrekingen direct bij jou thuis. Hierdoor is het internet altijd stabiel, zelfs tijdens noodweer. Dit komt omdat er licht in plaats van stroom door kabels loopt.

Hoge snelheden mogelijk
Met glasvezel van KPN is een snelheid tot 4 Gbit/s mogelijk! Download een film, stream een Netflix-serie in de beste kwaliteit, en luister naar muziek. Allemaal tegelijk.

Download en upload even snel
Met KPN Glasvezel gaat uploaden net zo snel als downloaden. Of je nu een HD-film binnenhaalt of grote bestanden met collega’s deelt. Glasvezel is altijd even snel.

Energiezuinig
Doordat er licht in plaats van stroom door de kabels loopt, is glasvezel energiezuiniger dan koper. Dat is weer beter voor een duurzame toekomst!

Minder ruimte
Voor glasvezel zijn geen grote telefooncentrales meer nodig. In plaats daarvan is een (glasvezel)straatkast van slechts enkele vierkante meters of een PoP (Point of Presence) van 15 vierkante meter voldoende. Het gebruikte vloeroppervlak vermindert hiermee met ruim 98%.

 

Samengevat: glasvezel is een upgrade van jouw verbinding. En voor jou als KPN klant zijn er geen extra kosten aan verbonden als je overgaat op glasvezel. Een win-win dus.

 

Hoe werkt het uitzetten van koper?

Wees gerust. We willen niet dat jij zonder internet komt te zitten. We zetten de koperverbinding daarom pas uit als de nieuwe glasvezelverbinding aan staat.

En dit begint natuurlijk met de aanleg van het glasvezelnetwerk per regio. In het artikel Glasvezelaanleg bij KPN: Hoe werkt het? leggen we je uit hoe dit precies in zijn werk gaat en wat jij kan verwachten.

Daarna is het tijd om het kopernetwerk af te sluiten. We beginnen hiermee op adres-niveau. Met de aanleg van glasvezel, wordt voor nieuwe klanten de koperverbinding niet langer beschikbaar. Bestaande klanten kunnen de koperverbinding nog 3 jaar gebruiken. Maar we hopen natuurlijk dat je de overstap al eerder maakt. Als een huishouden is aangesloten op glasvezel, trekken wij (letterlijk) de stekker uit de koperverbinding. Dit gebeurt door de stroom eraf te halen of de verbinding los te halen van de hoofdverdeler in de centrale.

Na 3 jaar is het dan echt tijd om het kopernetwerk in de hele regio af te sluiten. Je krijgt van ons dan bericht dat we de koperverbinding definitief gaan stoppen. Je moet nu dus over op glasvezel. Op de pagina Glas aan, koper uit leggen we uit hoe dat werkt.

 

Wil je meer weten over de techniek achter glasvezel? Neem dan een kijkje in dit artikel:

 

Veelgestelde vragen

Wordt mijn abonnement duurder?

Nee, in de basis blijft jouw abonnement hetzelfde. Je internet wordt alleen sneller en stabieler. Win-win: tegen dezelfde prijs zorgen wij voor een betere verbinding van onze klanten!

 

Ik ga verhuizen. Welke verbinding krijg ik dan?

Dit hangt af van het netwerk dat beschikbaar is. Is er in jouw nieuwe regio glasvezel beschikbaar? Dan zal je op glasvezel aangesloten worden. Heb je nu nog internet via de koperverbinding? Dan zal jouw abonnement (zonder extra kosten) omgezet worden naar glasvezel.

 

Ik heb nu glasvezel en ga verhuizen naar een regio zonder glasvezel. Wat nu?

Geen zorgen! Je hoeft niet zonder internet te komen zitten. In de gebieden waar nog geen glasvezel beschikbaar is, word je gewoon op de koperverbinding gezet. Tenminste, als er een koperverbinding ligt, natuurlijk. Als je glasvezel gewend bent, kan dit wel even wennen zijn. Want je mist namelijk de voordelen van glasvezel. Maar je komt niet zonder internet te zitten.

 

Ik ben nieuwe klant. Krijg ik dan automatisch glasvezel?

Is er in jouw regio glasvezel beschikbaar? Dan krijg je inderdaad automatisch glasvezel. Ook als koper nog actief is. We willen namelijk dat jij aangesloten wordt op het beste en betrouwbaarste netwerk. En dat is glasvezel.

 

Mijn buren zijn aangesloten, maar ik nog niet. Wat moet ik doen?

Zolang jij nog niet aangesloten bent, zal je echt niet zomaar afgesloten worden. Iedereen in de buurt wordt één voor één aangesloten op het glasvezelnetwerk. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat: Glasvezel aansluiten in huis.

Heb je geen uitnodiging gehad en is glasvezel volgens de glasvezelstatus op netwerk.kpn.com/ beschikbaar? Dan kan je contact met ons opnemen via 0800 0402 om de overstap alvast in gang te zetten. We sluiten je dan zo snel mogelijk aan.

Afsluiten doen we pas als je 3 jaar na de aanleg van glasvezel nog steeds op koper zit. En zelfs dan zullen wij je helpen bij het maken van de overstap naar glasvezel voor we je definitief afsluiten. Dus je komt echt niet zomaar zonder internet te zitten.

 

Glasvezel ligt voor de deur, maar ik heb geen stopcontact in de meterkast. Wat nu?

Bij nieuwe aansluitingen geldt dat je deze zelf kunt aansluiten. Hiervoor is wel een stopcontact nodig. Heb je deze niet in de buurt van het glasvezelkastje? Geen nood! Een KPN monteur kan deze (gratis) voor je aanleggen. Bel 0800 0402 voor het maken van een afspraak met de monteur.

Blijkt nou dat de monteur die langs komt geen stopcontact kan aanleggen? Dan zorgt de monteur ervoor dat er een andere monteur langs komt die dit wel kan.

Wil jij of de pandeigenaar niet dat de monteur een stopcontact aanlegt? Dan krijg je 3 maanden de tijd om zelf een stopcontact aan te leggen. Lukt dit niet? Dan kunnen wij de overstap naar glasvezel niet door laten gaan en zullen wij het abonnement stoppen.

 

Ik wil geen glasvezel. Kan ik op koper blijven?

Nee. Uiteindelijk willen we dat iedereen overstapt op glasvezel. Dus ook jij zal de overstap moeten maken. Wel geven we je even de tijd. Vanaf het moment dat glasvezel aangelegd is, moet je binnen 3 jaar zijn overgestapt. Maar hier geldt: hoe eerder, hoe beter. Stap je niet over? Dan zal je uiteindelijk worden afgesloten.

 

Kan ik de glasvezelaansluiting laten verplaatsen?

Je kunt via mijnaansluiting.nl een aanvraag doen voor het verplaatsen van de glasvezelaansluiting. Maak een account aan en vul de gegevens in om de aanvraag in gang te zetten. De kosten voor het verplaatsen van de glasvezelaansluiting zijn voor eigen rekening.

 

Wat gebeurt er met het kopernetwerk als het uitgezet is?

Uiteindelijk willen de koperverbinding natuurlijk uit de grond halen. Maar dat doen we niet direct. We willen de overlast voor bewoners namelijk zoveel mogelijk beperken.

Samen met andere netbeheerders en gemeenten hebben we afspraken gemaakt om samen te werken bij graafwerkzaamheden. Als er ergens werkzaamheden plaatsvinden, bijvoorbeeld voor riolering of elektriciteit, dan krijgen wij en andere netbeheerders een seintje. Wij kunnen dan tijdens de werkzaamheden de onnodige kabels en leidingen verwijderen. Dit voorkomt overlast voor bewoners en bespaart kosten voor de netbeheerders.

Door de aanleg van glasvezel ontstaan er ook interessante (en gave) mogelijkheden. Zo zijn er eerder twintig telefooncentrales ontmanteld en overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Daarbij zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt, in lijn met onze circulaire ambities. Lees er meer over in het artikel: KPN verruilt telefooncentrales voor straatkasten.

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Maar er is dan geen offerte opgemaakt voor eventuele extra werkzaamheden? Want dat zou de logische uitkomst van dat onderzoek moeten zijn in mijn ogen. Ik kan dan alleen adviseren om direct te schakelen met de netwerktak van KPN zelf: https://netwerk.kpn.com/service-en-contact/ . Dan kan er naar een oplossing gezocht worden.


@Remco van KPN Ik heb het weer gevraagd kijken wat ze nou weer zeggen er over.


Maar er is dan geen offerte opgemaakt voor eventuele extra werkzaamheden? Want dat zou de logische uitkomst van dat onderzoek moeten zijn in mijn ogen. Ik kan dan alleen adviseren om direct te schakelen met de netwerktak van KPN zelf: https://netwerk.kpn.com/service-en-contact/ . Dan kan er naar een oplossing gezocht worden.

Ik denk het niet


Maar er is dan geen offerte opgemaakt voor eventuele extra werkzaamheden? Want dat zou de logische uitkomst van dat onderzoek moeten zijn in mijn ogen. Ik kan dan alleen adviseren om direct te schakelen met de netwerktak van KPN zelf: https://netwerk.kpn.com/service-en-contact/ . Dan kan er naar een oplossing gezocht worden.

en dit zeiden ze doen vorig jaar >>>>>»>>>>» Geachte heer Dhr. David Meijer, 

Wij hebben geen zicht op de aanlegroute van de koper aansluiting.

Ons glasvezelnet wordt via de kruipruimte het pand in gebracht en naar de meterkast op de begane grond gebracht. Via de meterkast(en) binnendoor verder naar de etages. Onze aannemer geeft aan dat de kruipruimte niet ver genoeg doorloopt onder het pand en de meterkast niet te bereiken is. De route wordt besproken met de VvE en/of de pandeigenaar. Indien het niet mogelijk is wordt iom de VvE of pandeigenaar een alternatief besproken.

Het gehele pand staat op dit technische beletsel waaruit wij opmaken dat het pand niet aangesloten kan worden.

Met vriendelijke groet,

 

dit zeiden ze toen in November 2023


Ja ik ben bang dat ik daar dan als medewerker van de provider KPN niet direct een oplossing voor kan bieden. Zoals ik hem lees zal of de VvE of de pandeigenaar in gesprek moeten met Netwerk van KPN. De contactgegevens staan hier: https://netwerk.kpn.com/service-en-contact/ . 


Glasvezel is nog niet in de woning aangelegd? @Els34 Dat zal dan in augustus/september gaan gebeuren. Dat is dan ook wat de postcodecheck aangeeft. 

Glasvezel gaat pas volgend jaar maart of april aangelegd worden. 

En heb deze kaartje van KPN gekregen.

En met deze informatie.

Maar heb ik deze uitnodiging gekregen omdat ik opnieuw toestemming moet geven? Ik dacht namelijk al dat ik toestemming gegeven had om glasvezel aan te legen.


Nee hoor, je hoeft niet opnieuw toestemming te geven Els. Dit is puur een leuke informatieavond waar je meer details kunt krijgen over hoe de aanleg in zijn werk gaat. En zo te lezen, in de uitnodiging, delen ze dan ook meer over de verwachte planning. Dus als je dat leuk vind, kun je heen gaan.


Bij mij stond ook al sinds dit voorjaar dat de aansluiting pas maart/april 2025 zou worden uitgevoerd, maar begin deze maand veranderde dat en sinds afgelopen woensdag is de verbinding inmiddels al actief. 


Er staat ook bij vermeldt niet in alle gevallen....maar toch werd bij mij de suggestie gewekt bij : bestel nu alvast ....dat ik wel in mijn 2 jarig abonnement gebruik zou kennen maken van glasvezel ( dat haalde ik eruit 😁)


Er staat ook bij vermeldt niet in alle gevallen....maar toch werd bij mij de suggestie gewekt bij : bestel nu alvast ....dat ik wel in mijn 2 jarig abonnement gebruik zou kennen maken van glasvezel ( dat haalde ik eruit 😁)

Het staat er niet letterlijk maar ik kan heel goed begrijpen dat je het zo geïnterpreteerd hebt, @Nicordam .  Is het koper wat je nu hebt wel redelijk snel? Anders is het idd best een beetje zuur. 


En die glasvezelwekker is ook niet heel betrouwbaar. Ik heb 'm een jaar geleden, toen KPN hier glasvezel via Glaspoort aankondigde, ingesteld. Ondertussen is glasvezel hier actief maar die wekker is nog steeds niet afgegaan. En nu hoeft 't natuurlijk ook niet meer. 


En die glasvezelwekker is ook niet heel betrouwbaar. Ik heb 'm een jaar geleden, toen KPN hier glasvezel via Glaspoort aankondigde, ingesteld. Ondertussen is glasvezel hier actief maar die wekker is nog steeds niet afgegaan. En nu hoeft 't natuurlijk ook niet meer. 

Volgens mij heeft de Glasvezelwekker alleen betrekking op het door KPN zelf aan te leggen glasvezel, via KPN Netwerk. De Glasvezelwekker heeft volgens mij geen betrekking op Glaspoort.

Piet.


Raar, want in de e-mail van kpn waarin de aanleg van glasvezel door Glaspoort werd aangekondigd werd die wekker expliciet genoemd. 


Hebben we het dan over hetzelfde? Via KPN kan dit inderdaad ingesteld worden, dan gaat het over deze glasvezelwekker, ik vermoed dat dit niet werkte omdat het via Glaspoort ging. 


Hebben we het dan over hetzelfde? Via KPN kan dit inderdaad ingesteld worden, dan gaat het over deze glasvezelwekker, ik vermoed dat dit niet werkte omdat het via Glaspoort ging. 

Ook hier had ik de Glasvezelwekker van KPN ingesteld, maar omdat Glaspoort de aanleg van glasvezel in mijn woonplaats heeft verzorgd heb ook ik geen seintje gehad van de Glasvezelwekker. Vandaar mijn opmerking dat deze wel voor KPN Netwerk, maar niet voor Glaspoort werkt.

Piet.


Reageer