Skip to main content

Hallo allemaal!

Toen ik zo’n anderhalve week geleden mijn superwifi-punten ging aansluiten, deed ik dit nog zonder Netgear switch. Ik plaatste 1 punt in de meterkast rechtstreeks op de Experia V10a en ik plaatste het 2e punt op de eerste etage. Dit werkte prima, behalve op het zolder. Zodra ik daar de kamer van mijn zoon inliep, was de verbinding onmiddelijk verdwenen.

Ik heb vervolgens 2 Netgear switches aangeschaft: 1 voor in de woonkamer en 1 voor op de 1e etage.  Ik sloot 1 wifipunt rechtstreek op de switch in de woonkamer aan en 1 punt op de switch op de 1e etage.

Dit deed ik in de hoop om ook op zolder een goede wifi-verbinding te krijgen. Het 2e wifipunt sloot ik immers rechtstreeks aan op de switch, dus mijn gedachte was dat het signaal boven nu sterker zou moeten zijn. Maar helaas, nog steeds heb ik op zolder geen signaal. Het wifisignaal op de 1e etage is daarentegen prima met snelheden van rond de 85 mbit.

Mijn vraag is nu of ik een 3e wifipunt moet aanschaffen of dat ik iets verkeerd doe met mijn instellingen? Wat ik bijvoorbeeld zou kunnen bedenken is dat het 2e wifipunt nog de oude instelling van vóór de aansluiting op de switch heeft. En als dat zo is, dan is mijn vraag hoe ik de 2e switch dan weer opnieuw kan instellen?

Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is en dat iemand mij verder kan helpen.

 

Dank alvast!

Menno Westerkamp.

5GHz wifi heeft heel veel moeite om door vaste materialen te komen.

Een betonnen vloer tussen twee verdiepingen geeft dan ook al snel veel verlies.

Onderstaand een plaatje van de 5GHz wifi veldsterkte gemeten in mijn woonkamer.

Het bovenste groepje lijnen (-38dBm) zijn de wifi netwerken van het wifi accesspoint in mijn woonkamer. Het tweede groepje lijnen (-70dBm) is afkomstig van het accesspoint op de 1e verdieping. Dit accesspoint is in een rechte lijn maar zo'n zeven meter weg echter wel één betonnen vloer verder. Het derde groepje lijnen (-92dBm) is het accesspoint in mijn tuinkamer en staat op ongeveer 15 meter afstand gescheiden door een keuken met veel roestvrijstaal en de oude buitengevel. Op de 2e verdieping staat ook nog een accesspoint maar die is in mijn woonkamer zelfs niet zichtbaar.

 

Ik zou je willen voorstellen om de WiFi Analyzer app op een Android telefoon of tablet te installeren en ook eens de 5GHz veldsterkte te meten op de 2e verdieping.

Hoeveel dBm meet je?

Mijn stelling is dat een veldsterkte lager dan -65dBm vraagt om een extra accesspoint.

Daarbij ben ik geen voorstander van mesh systemen zoals de "super"WiFi's van KPN omdat die onderling via wifi communiceren en ook dan hebben die betonnen vloeren een negatieve impact op de maximaal haalbare snelheid. Je doet er mijns inziens dus heel goed aan om die node op de 1e verdieping met een netwerkkabel aangesloten te hebben zodat deze als een gewoon accesspoint fungeert.

 

WiFi Analyzer:

 


Als ik het goed begrijp is het wifi punt op de eerste etage ook bekabeld aangesloten toch?


In uw andere topic lees ik dat u een Experiabox v10a heeft. WiFi blijft hierop werken met de SuperWifi's erbij. U zou dus kunnen overwegen om de SuperWifi van de begane grond op zolder te zetten. Liefst bekabeld verbonden met de Netgear switch op de eerste etage. Op de begane grond gebruik je dan de WiFi van de Experiabox. 


Hoi @Menno Westerkamp, de WiFi komt dus niet tot op de zolder. Balen, maar hoe krijg je die er wel? wjb geeft al aan ga eens testen en wellicht heb je een extra punt nodig. Voordat je die eventueel koopt zou ik eerst de situatie van Nick83 eens testen. We zijn benieuwd naar jouw bevindingen.


@wjb@Bart_Z 

Mijn probleem is opgelost!

Ik was een beetje dom (voor de specialisten waarschijnlijk heel erg dom….).

Op het moment dat ik mijn Wifi-punten mbv de KPN-app ging testen was ik namelijk continu met het wifi-signaal van mijn Experia-box verbonden. Op het moment dat ik het zolder betrad, verbrak logischerwijs de verbinding. De afstand werd immers te groot. Maar toen ik verbinding maakte met het gecreëerde ‘Thuisnetwerk’ werd het probleem onmiddellijk verholpen. Overal prima snelheden!

Dank in ieder geval voor jullie tips en trucs!


Afdoende leert men toch? En jouw opstelling werkt ook nog eens vlekkeloos, dus dat ook weer opgelost zonder extra moeite. :)

Mocht er nog weer iets zijn, dan zien we je graag weer verschijnen.