Skip to main content

Sinds augustus 2023 heeft KPN een gasvezelnetwerk in onze wijk aangelegd. op 24 november 2023 dan toch maar een aansluiting aangevraagd bij KPN, inclusief opzegservice van de oude provider. Daarom heb je vanwege opzegtijd een wat langere levertijd.

Op 26 december zou het zo ver zijn. Het pakket met materiaal was al eerder geleverd, in de meterkast alles opgehangen en de kabels netjes in gootjes weggewerkt. ‘Sochtend om 9u kwam een SMSje dat alles klaar was voor gebruik. Mooi. Alle stekkers ingestoken en vol verwachting kijken wat er gebeurt. Helaas, op de Genexis bleef het connectionlampje knipperen, dus geen verbinding. Het rode alarmlampje gaat alleen bij opstarten even branden maar gaat daarna uit. Tja, even afwachten dan. misschien duurt het nog even.

Later op de dag de helpdesk maar eens gebeld. Na wat discussies dat het wel even kon duren, de dame toch maar even naar de achterwacht gebeld. Ne het SMSje zou leidend moeten zijn. Maar misschien toch nog maar een dag wachten misschien. Nope, zoals in meerdere posts hier te lezen is, als connection knippert dan is er gewoon ergens iets loos. Nou, dan ging ze wel alvast een monteur in plannen maar dat gaat geld kosten, maar als het toch nog magisch vanzelf ging werken kon ik hem afbellen. Nope, kosten zijn er niet als het aan de KPN kant ligt, en als netwerkspecialist met een eigen glasvezelnetwerk op het werk weet ik wel hoe ik een patchkabel in een sfp moet stoppen, en configureer ik wel grotere systemen.


De monteur ging wel even duren want druk, nieuwjaar etc. Dus op woensdag 3 januari kwam een allervriendelijkste KPN monteur alles controleren. De genexis nogmaals geactiveerd, later vervangen door een Nokia want ervaringen met de gGenexis waren wisselend, maar ook dat leverde niks op. Hij heeft KPN networks gebeld om eea te controleren. Volgens die helpdesk was de aansluiting nooit klaar, want onzinwaardes in het meetrapport etc. Dus de monteur schiet een spoedopdracht in om KPN networks de glasvezel te laten nameten. 4 januari na een telefoontje of ik thuis was kwamen dan twee monteurs langs. Soort vliegende keeper uit Roermond die wegens vakanties na werkzaamheden in Hoensbroek naar Maastricht zouden rijden. Alles gecontroleerd, nogmaals een andere Genexis opgehangen en geactiveerd, geen resultaat. Signaalsterkte gemeten, dat was prima, staatkast gecontroleerd, prima. Toch een nieuwe pigtail opgelast in huis, meten, demping en signaal prima. Terug naar de straatkast. Nokia weer er op, nog niks. ij belt de KPN Networks helpdesk, via de diverse meerkeuze menus, 5 minuten in de wacht, nee de NT is niet te zien op de DSLAM. Meneer we gaan verderop kijken u hoort van ons.

12 januari, nog steeds niks gehoord. Toch maar weer ens contact opgenomen met de KPN helpdesk, wat de status is. De vriendelijke dame heeft wat rondgebeld, maar heeft helaas geen inzicht in de status bij KPN Networks. Maar als ik na dinsdag nog geen verbinding heb, moet ik KPN Networks maar eens bellen. Achzo, ik dacht dat ik een contract had afgesloten met KPN de internetprovider, en niet met hun onderaannemers. Een paar dagen later krijg je een enquete hoe het contact was. Nouja de dame was vriendelijk, maar door de splitsing met Networks was het antwoord onbevredigend en levert niks op.

17 januari belt een wederom vriendelijke dame van KPN vanwege de enquete. Wat er dan mis was. Alles uitgelegd, en ook dat ik van beide monteurs hetzelfde verhaal hoor dat er meerdere problemen aan onze kant van de straat spelen. In ITIL ga je dan van incident naar problemmanagement. Je wil ook voorkomen dat volgende klanten weer eenzelfde langdurig traject in moeten. Dat was ze met me eens, en ze zou er achteraan gaan, en de case monitoren. Ook was ze instemmend dat de statusmelding in de kpn app, of eerder het toaal gebrek aan status, alleen dat ze contact met me gaan opnemen sinds 3 januari…

18 januari belt een dame van KPN Networks. Op hoge toon en gepikeerd dat ik een monteur had gevraagd, en dat dat zo maar niet ging. En trouwens als er gegraven moest worden kon dat niet vanwege de vorst. Weet ik, want ik laat zelf glasvezel aanleggen in eigen beheer. En nee hoor, KPN heeft gevraagd om het probleem op te lossen, ik heb niet om een monteur gevraagd. Gelukkig doet mijn oude verbinding het nog want ik ben voor mijn werk afhankelijk van een verbinding. Helaas wat veel packetdrops door een slechte kabel, daarom wilde ik overstappen.

24 januari, nog steeds niks gehoord. Ondertussen 4 weken na de beloofde activering moet ik toch even deze frustratie van mij afschrijven. Dat een thuisaansluiting niet dezelfde reactietijden van KPN mag verwachten als een bedrijfsaansluiting snap ik, maar na 4 weken en belabberde communicatie waarin je zelf constant moet bellen begint het vertrouwen toch langzaam na te laten. Mijn verwachting dat KPN het beter zou doen dan Odido die ook een eigen glasvezel in de straat hebben liggen, is niet uitgekomen. De beloofde besparingen met Netflix en de nieuwe klantenkorting laat nog even op zich wachten, het oude abbo loopt nog door tegen hogere kosten.

Ben benieuwd wat de reactie van de KPN klantenservicemedewerkers gaat worden. Zijn er meer klanten in afwachting die deze slechte communicatie meemaken?

Zojuist ook nog eens bij de buurman nagevraagd. Hij heeft KPN via DSL en wilde ook upgraden naar glas. Zich gemeld bij de helpdesk. Ze stuurden een glasvezelkastje op, want de vezel ligt binnen. Toen hij mij de foto liet zien zag ik dat het een oude mediaconverter was, en geen XGSPON wat hier aangelegd is. Dus hij bellen voor een monteur en verteld hoe de status hier was. KPN heeft hem toen aangeraden om maar af te wachten tot het hier werkt 😖


LOL, iemand heeft voor mij de titel van de post aangepast. Oorspronkelijk was de titel: Bezint eer gij begint. Een blog


Ondertussen zijn we weer 9 dagen verder na het telefoontje van de klantenservicemedewerkster van KPN Netwerken. Niks gehoord, geen communicatie, geen update in de app.


Hi @PierrekeB en welkom op het forum. 

Jeetje wat een lang proces. 😅 Dat hoort beslist niet en ik vind het ook erg bijzonder dat je nu al zo lang op bericht wacht. 

Bedankt voor het aanvullen van je forumprofiel. Ik heb gekeken wat ik kon achterhalen, maar helaas is dat vrij weinig.
Ik zie de notitie van de collega die je op 18 januari gebeld heeft staan, maar ik heb geen inzage in het ticket zelf. Dit omdat KPN Netwerk een losse afdeling is. 

Ik heb de vraag daarom uitgezet bij een collega die meer mogelijkheden heeft wat glasvezel betreft. Zodra ik reactie of duidelijkheid heb laat ik het je weten!
Excuses voor de onduidelijkheid en het lange proces. Je mag beslist beter verwachten. 


Kleine tussentijdse update: Heb nog geen reactie ontvangen. Weet dat ik er nog mee bezig ben!


Dank je voor de update. Ik heb ook nog wat aan te vullen.

Afgelopen dinsdag werd ik gebeld door hoofdaannemer Circet, met de vraag wat er precies aan de hand was. Vandaag, donderdag 1 februari tussen 10 en 12 werd een afspraak met een monteur ingepland.

 

Rond half 12 kwamen twee monteurs. Even signaal gemeten en foto van meetresultaat gemaakt, dat was goed… Al sinds december, dat klopt. Dan is de NT niet aangemeld, zei de ene in gebrekkig Nederlands. Success, want dat is met zeker 3 NT’s al minimaal 5 keer geprobeerd. Ook aangegeven dat de pigtail al vervangen was terwijl signaal en demping goed was, want ik was in het verhaal hierboven vergeten dat er nog eens een keer twee monteurs geweest waren.

Dan zou het in de straatkast zitten, vertaalde de ene, want de ander sprak geen Nederlands. Ze zouden even gaan kijken…….

Sindsdien zijn de twee verdwenen. Nooit meer iets van gehoord. Het is nochtans een rustige buurt hier. Het mag ondertussen duidelijk zijn dat het probleem niet tussen straatkast en woning ligt, dus na drie glasvezelmonteur bezoeken van telkens 2 mannen, lopen de kosten voor KPN op, zonder enig resultaat. Het zit tussen straatkast en de centrale of in decentrale apparatuur. Maar zolang er geen netwerkspecialist induikt, zonder vooringenomen houding dat er ergens bij de huisaansluiting wel iets mis zal zijn, verwacht ik geen resultaat. 


misschien kan onze @Ward_ hier wat in doen ??


Fijn dat de hoofdaannemer er in elk geval mee bezig is, alleen jammer dat de monteurs spontaan verdwenen waren… Heb je contactgegevens gekregen van Circet waar je mee kunt contacten toevallig? 

Het enige wat ik hier tot nu toe terugkrijg is ook dat het afwachten is op de aannemer. Ik heb alleen de optie om vanuit ons een monteur in te plannen, maar gezien je er al een hoop langs hebt gehad en het duidelijk niet in je huis zit heeft dat weinig zin. 


Ze hebben niet bewust gegevens achtergelaten, maar ze belden vanuit een 06 nummer. Zal ze maandag maar eens terugbellen.

Nee een KPN monteur voor in huis is niet nodig. Zodra de verbinding werkt kan ik als oud netwerkengineer dat wel operationeel krijgen


Fijn, ik ben benieuwd wat je maandag te horen krijgt. 🤞


Niet fijn, dus.

Vanmorgen Circet gebeld naar de status van het onderzoek vorige week. Na wat uitzoekwerk werd  ik teruggebeld. De huisaansluiting was goed tot aan de straatkast, en het lag nu weer bij KPN Netwerk. Daar hadden ze aangegeven dat ze een paar klanten bij ons in de straat, ondanks dat er al meerdere woningaansluitingen actief zijn, nog niet kunnen aansluiten………………………………

 

Dus? Wat is voorlopig? Wat is de reden? Duurt het een week, een maand, een half jaar? We zijn nu 11 weken na de aanvraag terwijl in de buurt verschillende gebruikers actief zijn en de glasvezel al enkele weken in huis afgemonteerd was. 6 weken na de beloofde oplevering. Moet ik als KPN klant nu weer naar KPN netwerk  gaan bellen? Pro actief communiceren is er vanuit de aanbieder niet bij. Onbewust neem je dit mee in de afweging als KPN accountmanager zakelijk weer bij me langs komt op het werk om diensten te verkopen.

Zal ik er een competitie van maken en kijken of Odido sneller is met aansluiten van hun eigen glasvezel? De hoge kosten van de oude provider lopen nog door, beoogde besparingen worden helaas niet gehaald.


Maar vandaag… Toevallig een keer naar kantoor ipv thuiswerken. Tijdens een overleg begon mijn telefoon zich achter elkaar een aantal keer te melden. 3 smsjes over het online komen van het modem, de pincode voor tv, nog 2 mails en een opzegmail van Ziggo…. en 5 minuten later een aantal whatsappjes van de dochters. Wifi doet het niet meer pa. Allemaal de wificode van het KPN modem gegeven, maar dat komt niet in het hele huis.

Nu nog effe afwachten dat de KPNbox12 zijn update krijgt, want in de oude software kun je het LANadres niet aanpassen. En de gebruikte range zit achter mijn firewall al jaren in gebruik voor het IOT netwerk met alle homeautomation. Liever ga ik daar niet alle apparaten en Domoticz omzetten. Tot die tijd even zonder de eigen accespoints. Verrassend dat gisteren voorlopig nog geen oplossing mogelijk was.


Heel apart dat alles zo spontaan online is gekomen, maar wel fijn dat de diensten nu eindelijk werken. Ik neem dit topic ook mee als signaal voor alle onduidelijkheden die er zijn rond de activatie van glasvezel. Met name als niet duidelijk is wat er nog moet gebeuren en geen van de partijen een concrete datum kan geven. Bepaald niet prettig om zo in limbo te blijven hangen.

Wat de wifi betreft, mocht die nog niet toereikend zijn dan kun je ook de Wifi Manager nog doorlopen. Of mocht je handig zijn in het zelf instellen van de wifi, dan kun je via de webinterface van de Box 12 ook zelf een aantal kanalen proberen. 
Het instellen van Extra Wifi op de Box 12 en deze op 2,4 Ghz zetten wil bijvoorbeeld nog wel eens voor beter bereik zorgen.

Sorry dat het zo lang heeft geduurd, maar ik hoop dat je nu veel plezier hebt van je diensten. Mocht je in de toekomst nog eens vragen hebben over je apparatuur of over je diensten, maak hier gerust weer een topic aan! 
Leuk ook dat je met IOT bezig bent! Ook daarover kun je een hoop informatie hier op de community vinden. 🙂


De box12 had na 24 uur nog geen update gehad, dus daar kon ik mijn eigen netwerk niet op aansluiten. Ik heb in huis 3 goede accespoints verdeeld over de verdiepingen, en de box12 komt vanuit de meterkast maar tot halverwege de huiskamer, en nergens op de andere verdiepingen. Dus die is uitgetrokken en mijn eigen firewall en netwerk rechtsreeks op de ONT aangesloten.

 

Mochten jullie input willen hebben over waar in het proces nog wat te winnen is, wil ik best wel additionele info geven. Niet dat onze eigeen servicedesk op het werk perfect werkt, maar ik heb wel inzicht in ITIL processen en klantgericht werken.


Hmm, nu gaat het dus over het aansluiten en regelen van je eigen netwerk. Wil je hier een nieuw topic voor aanmaken? Dan kunnen we daar meekijken naar hoe je eigen netwerk actief te krijgen is. 

Noem in dat topic ook welke apparatuur je gebruikt en wat er precies misgaat. Dat is makkelijker helpen!