Skip to main content

Glasvezel en aansluiting naar woonkamer. Glasvezel: binnenkort krijgen we de upgrade naar glasvezel. En vindt een aanpassing van onze verbinding plaats. De glasvezelcoƶrdinator heeft met ons afgesproken dat de aansluiting naa rhet modem in de woonkamer zou gaan, door de kruipruimte heen. Maar: bij het doortrekken van de kabel is op het laatste moment (vanwege weinig ruimte in de kruipruimte) besloten om de glasvezelkabel niet door te trekken naar het modem in de woonkamer en 'm in de meterkast te plaatsen. We hebben daar (nog) geen elektriciteit en geen verbinding naar de aansluiting van het modem in de woonkamer. Kunnen we na de aanpassing nog internetten en TV kijken of valt alles weg? Als dat het geval is willen we de aansluiting uitstellen en voorlopig nog op de bestaande kabel aangesloten blijven. Is dat (zonder extra kosten) mogelijk? Groet, Geerdien

HalloĀ @JFKglasvezelĀ als de glasaansluiting om technische redenen allĆ©Ć©n in de meterkast kan, hoef je zelf alleen maar te (laten) zorgen voor een stopcontact in de meterkast en kun je een LAN-kabel van de meterkast naar het modem in de huiskamer (laten) leggen.

Als ik het goed lees wordt er alleen nog maar aan glasvezelaansluitpunt gerealiseerd, dat regelt KPNNetwerk

Bij overschakelingĀ naar glas moet er nog een speciale glasmonteur van provider KPN komen om de glasmodem te installeren.

Ā 

Ā 


Dag,

het glasvezelaansluitpunt is al gerealiseerd nl in de meterkast ipv in de woonkamer.Ā  Het gaat nu om de ā€œaanpassing vanĀ de verbindingā€, zodat we glasvezel kunnen gaan gebruiken.Ā 

We blijken nu extra kosten te moeten maken omdat de aansluiting tegen de afspraak met de glasvezelcoƶrdinator in toch in de meterkast is geplaatst. En het lijkt erop dat als de verbinding is aangepast, we (zonder stopcontact en LAN verbinding) geen internet en TV meer kunnen gebruiken.Ā  De informatievoorziening is niet best.Ā  Dag, Geerdien


Hallo @JFKglasvezelĀ , het verbaast mij dat er in de meterkast geen stopcontact zit, dat wordt in de regel meteen gemaakt. Die LAN-kabel had je ook nodig gehad als de glaskast in de woonkamer was geplaatst, er wordt er standaard 1 meegeleverd, alleen heb je nu een langere LAN-kabel nodig, die koop je voor een paar euro in een lokale onderdelenshop, neem minimaal kwaliteit CAT5e, beter nog CAT6.

Ā 

Ā 


Die verbinding hoeft helemaal niet aangepast te worden. U moet zorgen voor een stopcontact en een LAN kabel vanuit meterkastĀ naar de tv toe. Zoiets kan eventueel ook met een draadloze verbindingset van 80 euro (zelf betalen). Maar garantie of dat echt goed werkt krijg je niet.


Een glasvezel kastje is niet (lastig / kostbaar om) te verplaatsen, dus ook daarom is de meterkast daar de meest logische plek voor.

Alle verdere kabels en kastjes zijn zeer eenvoudig verplaatsbaar.

Hier mijn ervaring (tot zo ver, het loopt nog, de glasvezel is nog niet binnen) :

https://forum.kpn.com/internet-9/glasvezel-aangelegd-koper-blijven-gebruiken-492740

Ā 


Je hoeft alleen maar een stopcontact in de meterkast en een LAN kabel van de meterkast naar de woonkamer te laten maken. Dit kan je gewoon via je plaatselijke installatiebedrijf regelen.
Dit zijn Ć©Ć©nmalige "kostenā€. En op de lange termijn heel veel gemak van de glasvezel.


Dag,

Dank voor alle reacties.Ā 

Ik zou graag een reactie van een KPN medewerker krijgen, en dan een die informatie geeft die klopt en waar iedereen binnen KPN het mee eens is.Ā  Zodat we inĀ de toekomst niet voor (financiĆ«le) verrassingen komen te staan.

  1. kunnen wij na de upgrade naar glasvezel en de aanpassing van de verbinding (in de meterkast) nog mijn bestaande verbinding (geen glasvezel) blijven gebruikenĀ ?
  2. Tot hoe lang kan dat nog?
  3. Wat zijn de gevolgen als we de de upgrade naar glasvezel en aanpassing vanĀ de verbinding niet laten gebeuren: moeten we dan laterĀ de aanpassing zelf betalen, hoeveel kost dat?
  4. En: tot hoe lang kunnen we op deĀ  bestaande (niet glasvezel) verbinding kunnen blijven tv kijken, internetten en bellen (mobiel en vast)?
  5. Wat zijn deĀ  consequenties we willen overstappen naar een andere provider?

NB wij zijn (nog en al vanaf het begin)Ā KPN klant voor internet, bellen, tv.

Groet, Geerdien


Hmmm, waarom zouĀ  je de koperdraad willen blijven gebruiken? Het abonnement kost via glasvezel hetzelfde. Hooguit heb je 'watā€™ kosten als de initiĆ«le bekabeling iets anders moet, maar dat valt mee.

Een moderator zal je vragen ook willen beantwoorden, maar...

  1. kunnen wij na de upgrade naar glasvezel en de aanpassing van de verbinding (in de meterkast) nog mijn bestaande verbinding (geen glasvezel) blijven gebruikenĀ ?
    Ja.
  2. Tot hoe lang kan dat nog?
    Tot uiterlijk eind 2023. Daarna levert KPN nog uitsluitend op glasvezel als dat ook beschikbaar is. In de eerste woonplaatsen is het kopernet al uitgeschakeld. Je woonplaats kan dus eerder aan de beurt zijn dan eind 2023.
  3. Wat zijn de gevolgen als we de de upgrade naar glasvezel en aanpassing vanĀ de verbinding niet laten gebeuren: moeten we dan laterĀ de aanpassing zelf betalen, hoeveel kost dat?
    Na de uitschakeling van het kopernet in je woonplaats heb je niks meer als je niet op glasvezel wilt. (tenzij je voor het kabelbedrijf kiest)
  4. En: tot hoe lang kunnen we op deĀ  bestaande (niet glasvezel) verbinding kunnen blijven tv kijken, internetten en bellen (mobiel en vast)?
    Vraag 2 is hetzelfde. (mobiel is een ander net 4G/5G en staat er los van)
  5. Wat zijn deĀ  consequenties we willen overstappen naar een andere provider?
    Andere providers zullen je alleen nog op de glasvezel aansluiten als dat net actief is, ook al is er een werkend kopernet. Verder heb je nog het kabelbedrijf dat in jouw woonplaats levert (meestal Ziggo).

Hallo @JFKglasvezel, leuk dat je de community hebt gevonden, welkom op het KPN forum! :)

Heh, wat jammer dat het niet gelukt is om via de kruipruimte het modem te verbinden met jullie gloednieuwe glasvezel aansluiting. Ik lees dat het modem nog niet aangesloten kan worden omdat er nog geen stroomvoorziening ligt. Dat kan de KPN Monteur voor jullie regelen. Het plaatsen van een wandcontactdoor kostĀ ā‚¬ 25,- excl. extra uurkosten. Hier vind je meer informatie over de KPN Monteur en een overzicht van de extrakosten: KPN Monteur.

Bedankt Peter voor het delen van de overigeĀ informatie, dat is correct :)Ā