Skip to main content

Wegens uitblijven reactie in de ‘grote’ port forwarding threat, telefonische helpdesk die geen antwoord heeft én enige urgentie, deze nieuwe vraag:

We hebben een setup met Buitengebied-abo en uitsluitend een Huawai-modem. Op dit modem hebben we viruele servers ingesteld én de APN aangepast naar KPN Advanced Internet. Helaas….. poorten zijn/blijven gesloten. WAN IP op het modem toont ook een ander ip-adres dan wat ik zie via whatsmyip.org.

Teruglezend, zie ik dat de port-forwarding eerste wél werkte met dit modem, dat het vorig jaar is gedisabled maar, na klachten, weer is aangezet door KPN. Dat lijkt echter voor ons modem niet het geval te zijn…. kunnen we dit oplossen?

Wat e.v.t. nog zou kunnen is dat de B525 de instelling/verandering van APN niet goed overneemt en dat er daardoor over wordt gegaan op wat de standaard APN is bij dit product en wel gedirigeerd door de infrastructuur.

Wat ook zou kunnen is dat in de infrastructuur die handmatige aanpassing is overschreven zonder dat iemand daar naar heeft gekeken. Het was kennelijk beleid om geen open APN te hebben.

Hoe lang werken inkomende verbindingen dan al niet meer?

En wat kan/haalt DSL bij jouw?  1 Mbit/s ofzo?


Hi tmoesel, dank voor je reactie! De port forwarding is nieuw, hebben we voorheen niet gebruikt. We hebben (ivm ligging) géén vaste lijn, dus geen DSL(?). Snelheid van het Huawei-modem is (nog?) geen enkel probleem alleen de port forwarding….

ik zag in de andere threat dat je daarin ook aardig actief was. Weet jijj wat op dit moment de status is van APN advancedinternet? Werkt port forwarding wel of niet? Heb het modem inmiddels al tig keer gecontroleerd en herstart maar als ik zeker weet dat het zou moeten werken, doe ik het met alle plezier nogmaals!


OK, duidelijk waarom hybride DSL+4G bij jullie niet van toepassing is.

Ik weet helaas niet of APN advancedinternet met alleen 4G Huawei modem en het SIB4G buitengebied internet abonnement werkt momenteel. Wel is duidelijk dat voor het hybride de APN speciaal is.

Jouw bericht is voor mij in ieder geval uniek, want zonder vaste lijn komt heel weinig voor. Als KPN niet reageert ( kan momenteel vele dagen duren voordat ze reageren), dan kun je misschien de SIMkaart eens even tijdelijk in een 4G smartphone stoppen en kijken of je dan wel met APN advancedinternet kan werken. Dit om uit te sluiten of het toch niet iets met de B525/instellingen van doen heeft, maar kans is klein denk ik. Ik heb met Huawei 4Grouters geen problemen gehad om APN’s aan te passen. Bij een TP-Link heb ik wel eens problemen gezien.


Hoi @Linda Maria, ik ga dit even uitzoeken. Zeker weten doe ik dit namelijk nu niet. Maar uit mijn hoofd is het niet in te stellen om je met 4G geen vaste IP adressen in kan stellen. Deze wijzigen dus steeds waardoor het onmogelijk is in te stellen. 

Maar de vraag staat uit. Je hoort nog weer van mij.


Ik meld mij nog even weer @Linda Maria. Zou je jouw Forumprofiel willen voorzien van postcode + huisnummer en naam van de contractant? Dan kunnen we nog even meekijken. specialist wil graag nog even iets nakijken en dan kunnen we uitsluitsel geven. Ik hoor graag van je.


Hi Bart_Z, forumprofiel is aangevuld met gegevens van ons contract.

We weten dat we geen vast IP adres kunnen krijgen maar zolang ons modem online blijft, is dat geen probleem,toch? En anders kunnen we dit wellicht ondervangen door DDNS in te stellen.


Ik heb nog weer contact gehad met mijn collega's en heb nu duidelijkheid. Port forwarding kan niet ingesteld worden op dit modem helaas. Dit omdat deze geen vast IP adres houdt. Deze kan wel een tijdje gelijk blijven, maar ook zo maar willekeurig wijzigen. Zie ook de handleiding van de B525 op de website over port forwarding.


Ik heb nog weer contact gehad met mijn collega's en heb nu duidelijkheid. Port forwarding kan niet ingesteld worden op dit modem helaas. Dit omdat deze geen vast IP adres houdt. Deze kan wel een tijdje gelijk blijven, maar ook zo maar willekeurig wijzigen. Zi eook de handleiding van de B525 op de website over port forwarding.

Je gaat gewoon voorbij aan de vraag/probleem van @Linda Maria . Ook jouw collega’s. Ben ook wel benieuwd wie of wat dan specialist is en wat dioe zou moeten toevoegen. Dat wisselend IP adres doet er niet toe, is met DDNS op te lossen. Ook kan je op de firmware van die Huawei 4Gmodemrouter ‘Virtual Server’ instellen, wat portforwarding is.

34. Kan ik met dit modem ook portforwarden en gamen?
Dat hangt van de toepassing af. Omdat de 4G modem/router een zgn. “cellulair mobiel product” is,
krijgt het standaard geen vast IP-adres dat van buitenaf bereikbaar is. Zo is het bijvoorbeeld niet
mogelijk om je NAS of beveiligingscamera van buitenaf te bereiken als deze thuis achter het 4G
modem aangesloten is. Portforwarding werkt daarom niet.

Ook deze tekst uit de FAQ gaat voorbij aan de onderliggende techniek/methodes.

Het is al jaren duidelijk dat KPN kennelijk liefst geen ‘open APN’  propageert. Uit het andere topic is ook wel duidelijk dat dat het beleid kennelijk was, getuige de info uit dat interne document waaruit bleek dat de ‘open APN’ een soort van tijdelijk cadeau was. Misschien dat dan maar eens duidelijker aangeven en gewoon zeggen dat APN=advancedinternet geblokkeerd wordt. Dan kunnen mensen een balans opmaken en misschien kiezen voor T-Mobile 4G voor Thuis of wat anders, b.v. straalverbinding of glasvezel laten ingraven door andere partij dan Reggefiber/NetwerkNL. Verder,  met een prepaid-kaartje van eerder genoemde provider is zelfs met standaard/template APN portforwarding mogelijk (hoewel IP adres elke dag wisselt, maar dat terzijde).


Dank @Bart_Z Bart_Z voor je reactie maar zoals @tmoesel ook al aangeeft (dank), is het geen antwoord op mijn vraag…. Voor ons is de port forwarding (sinds kort) écht van belang en als dit bij KPN niet mogelijk blijkt te zijn, zullen we een andere oplossing (andere provider dus) moeten zoeken. Omdat we echter verder tevreden zijn over de ons huidige abonnement (en omdat overstappen toch ook weer 'gedoe’ geeft), doen we dit liever niet.

Essentiele vraag: ondersteunt KPN open APN (profiel advancedinternet) voor mijn huidige abonnement/router??


Ik lees graag mee, bij ons exact hetzelfde probleem. Mijn NAS zit via DDNS verbonden en dit werkt ondanks het wisselende IP-adres probleemloos met benadering op afstand. Ik wil graag een kleine stream draaien en dit werkt dus niet als er geen poort open kan…...


Het is inderdaad niet mogelijk om het in te stellen. De APN instellingen worden niet meer ondersteund. Voorheen kon dit, maar toen zijn de instellingen aangepast. Meer kan ik er niet van maken.