Skip to main content

Waarom gaat KPN geen diensten aanbieden op glasvezelnetwerken van anderen? 

Want hier in Nederland onstaat een wildgroei van glasvezelnetwerken. 

Terwijl voor heel Nederland maar 1 landelijke glasvezelnetwerk nodig heeft voor alle diensten en voor snel internet. 

Want Odido Delta Fiber en KPN netwerk en Glaspoort zelf legt voor heel Nederland glasvezelnetwerken aan. 

Gevolg 3 landelijke glasvezelnetwerken en 3 aansluitingen in de meterkast of woonkamer's van alle woningen hier in Nederland. 

En je heb ook glasvezelnetwerken van kleinere aanbieders zoals Glasdraad, Kabelnoord, SKV Veendam, SKV Pijnacker en Kabeltex. En al op deze glasvezelnetwerken moeten volgens ACM internetaanbieders toe laten van concurenten en KPN kan ook zijn diensten aanbieden op glasvezelnetwerken van anderen. 

En dat scheelt voor KPN onodige graaf en aanlegkosten voor het glasvezelnetwerk. 

KPN heeft landelijk een kopernetwerk liggen dat verouderd is en vervangen moet worden door de nieuwe techniek, zijnde glasvezel.

Als KPN i.p.v. koper daar geen glasvezel aanlegt, verzaakt KPN haar plicht t.o.v. haar klanten.

KPN kan koper niet afsluiten zonder eerst een glasvezelnetwerk te hebben gelegd en daarom gaat KPN geen capaciteit huren om op het netwerk van een andere aanbieder mee te liften.

Want gaat er iets niet goed met die andere aanbieder, komt in andere handen of gaat failliet, dan heeft KPN een probleem ten  opzichte van haar klanten omdat ze dan geen alternatief voor koper heeft als dat is afgekoppeld. @Frans123 


Ik vermoed dat dit puur met 💰💰💰 te maken heeft.

Zelf ben ik ook wel meer voorstander van één gereguleerde partij die overal glasvezel legt/beheert, met alle aanbieders daarop tegen dezelfde prijs. Beetje zelfde als gas/licht.


Het is net als het delen van een auto met de buren. Dat zou in theorie makkelijk bij heel veel mensen kunnen. Maar ondanks dat het zou kunnen doen de meeste mensen het niet.

Levert alleen maar gezeik op. Veel geld investeren in iets wat vervolgens niet geheel je eigendom is voelt niet goed. De 1 gebruikt hem meer dan de ander, hoe ga je dan de kosten verdelen? Als er schade is, hoe ga je dan de rekening delen? En vul zomaar verder in. Het werkt gewoon niet. Het is veel makkelijker om gewoon zelf een auto te hebben waar verder gewoon iedereen vanaf blijft.

Zo is het ook met glasvezel.


Goede vraag @Frans123. Deze hebben we toevallig opgenomen in ons glasvezel artikel in onze Kennisbank :)

Bij mij in de buurt wordt glasvezel aangelegd door een andere partij. Levert KPN (provider) ook via dat netwerk?

Dit verschilt. Bij sommige lokale aanbieders is het mogelijk om ook een KPN abonnement af te nemen. Meer informatie hierover vind je op onze informatiepagina lokale glasvezelaanbieders.


Reageer