Skip to main content

In onze nieuwbouw woning is Glasvezel van KPN aangelegd. Nu ben ik benieuwd wat voor UTP kabels ik het beste kan doortrekken naar de andere kamers van de woning. 
 

Alvast bedankt voor jullie reacties.

 

CAT 6a is meer dan goed voor de toekomst, die gaan tot 10Gb en aangezien dat nog wel even duurt voordat het ook binnen kan komen zijn er al heel wat grijze haren bij gekomen vermoed ik.


Hoi @Bsingor 
Je kunt ook Cat5e gebruiken, deze gaat tot 1Gb.
De tijd dat je 10Gb zal krijgen duurt nog heel lang en er zijn nog geen computers waar standaard een 10Gb kaart in zit en als ze er zijn dan zijn ze schrikbarend duur.
Tevens vraag ik me af wat je met 10Gb moet...


Tevens vraag ik me af wat je met 10Gb moet...

Voor intern LAN verkeer, voor bijv. degene die zware videobestanden zou willen omzetten / converteren, direct als uitvoer op een server.

Voor kabels of het nu voor 1 of 10 Gb is, zou ik in ieder geval (dubbel) “afgeschermde” kabels nemen.
Beter bestand tegen elektromagnetische interferentie. Neem in ieder geval kabels van een betrouwbare leverancier en goede kwaliteit met koper kerndraden. Daar wil het de laatste jaren namelijk ook nog wel aan schorten. Goedkoop Chinees spul, met specificaties die niet kloppen met de werkelijke samenstelling. (Onvoldoende twisting van draadparen, en aluminium kerndraad overtrokken met een dun laagje koper).

Bezuinig in ieder geval niet op kabels. Goedkoop is duurkoop.

https://www.redlink.nl/blog/overzicht-verschil-utp-ftp-kabels-netwerk1

https://www.redlink.nl/blog/voordelen-afgeschermde-kabels1