Skip to main content

Is bellen met 5G ook beschikbaar of kan ik alleen maar internetten met 5G ?
 

met 4G kan je bellen (VOLTE) dus vandaar mijn vraag of dat ook met 5G kan. (VONRNSA) 5G ?

 

dus niet alleen data maar ook spraak over 5G dus bellen en sms ook over 5G mogelijk is.

 

aangezien 2G gaat stoppen en 3G gaat ook stoppen en de frequenties die vrij komen kunnen voor 4G en 5G gebruikt worden.

Hallo @IT Expert ,

Op dit moment heb ik er nog niets over gelezen dat dit mogelijk is. Op internet kan ik er ook niets over terugvinden. 

Dit artikel gaat er niet helemaal over , maar is voor jou vast wel interessant om te lezen:

https://voclarion.nl/voip-en-5g-welke-mogelijkheden-zijn-er/

 


2G is ooit ontwikkeld voor spraakverbindingen alleen, met 3G heeft met ook data kanalen mogelijk gemaakt en 4G is van de grond af aan alleen maar data en wel gewoon Internet Prototol data. Pas in tweede instantie is SMS en VoLTE over een 4G data drager werkend gemaakt. Goede interactie met 2G en 3G was/is cruciaal en dat heeft een hele hoop voeten in de aarde. Voor 5G idem. Je kan eens kijken naar https://www.ericsson.com/en/blog/2019/6/5g-voice-for-dummies-infographic--how-to-enable-voice-calls-on-5g-smartphones

Let wel dat dit door een Markering Manager geschreven is die primair gericht is op operators (zoals KPN), niet op eindklanten. Die kunnen ook met 4G/5G of willekeurige andere internetverbinding met voldoende lage latency (ping) een willekeurige VoIP techniek gebruiken. Skype b.v., werd ooit ook standaard bij eerste 4G phones in USA geleverd omdat VoLTE er nog niet was. Je hebt zeker niet de extra lage latency nodig die 5G (op termijn) kan bieden en al helemaal niet de snelheid. Het grote voordeel van de standard in mobile industrie is natuurlijk het wereldwijde telefoonnummer nummer, iedereen is op dezelfde manier bereikbaar en te spreken.

Kijk/luister ook eens naar https://ai.googleblog.com/2021/02/lyra-new-very-low-bitrate-codec-for.html, dat focust op lage snelheden bij gelijkblijvende kwaliteit. Kun je 300.000 geprekken over een 1 gigabit lijn transporteren i.p.v. ‘vroeger’ maar 15.000 of 75.000 nu.