Skip to main content

Vanmorgen contact gehad met de klantenservice i.v.m. het blokkeren van ESR TV op mijn factuur.

Het blokkeren van ESR TV door de KPN kan niet maar het innen van de 10 euro van ESR TV door de KPN kan wel!

Ik heb tot tweemaal toe een bevestiging gehad van ESR TV dat het abonnement is stopgezet maar de 10 euro betreffend  “online aankopen” wordt nog steeds op mijn KPN factuur opgevoerd. 

Ik heb niets maar dan ook werkelijk niets met ESR TV van doen, ik heb nooit iets aangevraagd, bestelt of gekocht bij ESR TV!! 

Ik vind het heel jammer en onbegrijpelijk dat de KPN hier niets tegen kan doen.

Met vriendelijke groet,

John

 

 

 

Hoi @1002 . Welkom op het forum.

Ik weet ook niks van ESR TV.  Blijkbaar is het een dienst die je via de KPN factuur kunt laten betalen. Die moet dus ergens aangezet zijn. Soms gaat dat ongemerkt of misschien een familielid/kennis? KPN is hier verder geen partij in. Wij faciliteren alleen de factuur. 

Hier staat uitgelegd wat je mogelijkheden zijn: https://www.kpn.com/service/administratie/facturen/uitleg-factuur-kpn-mobiel/betaal-met-kpnpay.htm

 

  • Bij vragen over kun je terecht bij de (app)store waar je je aankoop hebt gedaan (Google Play Store, iTunes en Microsoft store).
  • Bij vragen over je rekening kun je terecht bij KPN. Wij zorgen voor de afrekening met jou via je factuur of Prepaid tegoed en regelen de betaling aan de verschillende (app)stores. Je persoonlijke gegevens worden door KPN niet gedeeld met de (app)stores.
    Let op: je hebt altijd zelf (of iemand die toegang heeft tot jouw device(s)) toestemming voor dit soort aankopen gegeven, dat gaat nooit vanzelf! Wij kunnen deze kosten dan ook niet crediteren.


Beste Erwin,

Dit is mij ook overkomen en dit blijkt dus wel zomaar te kunnen.

Ik liep in de supermarkt toen ik een SMS bericht kreeg dat dit abonnement was afgesloten:

“Je gebruikt abonnement ESR TV, kosten zijn €10,00/Maand. Ga naar www.esrtv.com Afmelden: e-bill.mobi Vragen? esrtv.com/contact "

Dit ondanks dat ik via payinfo.nl betalen via de telefoniefactuur uit heb staan.

Ik heb vervolgens afgemeld via de aangegeven URL. Uiteindelijk gereclameerd via helpnl@esrtv.com en de volgende uitleg gekregen (en het bedrag is gecrediteerd zo staat ook op de KPN factuur):


Hieronder vindt u een korte uitleg over de wijze van afsluiten van het abonnement op ESR TV.

Uit onze systeem blijkt dat er werd op een van onze promotionele banners voor de dienst geklikt die leidde naar het activerings stap met meer informatie over de dienst, en op de knop "Ga Verder" geklikt. Vervolgens werd klant doorgestuurd naar de laatste stap van het activeringsproces door op "Betalen" te klikken waarmee het abonnement op ESR TV is geactiveerd.


 

Bovenstaande is echter gewoon onzin.

Als je naar https://www.esrtv.com/subscription gaat dan staat er gewoon altijd permanent:

“Je huidige abonnement is € 5 per week”

Dit is ongeacht of er daadwerkelijk een abonnement is. En als de prijs €5 per week is, hoe kan ik dan aan een abonnement gekomen zijn voor € 10 per maand?

Dit is duidelijk gewoon oplichting, iemand die alert/handig genoeg is kan hier wel tegen in verweer gaan maar alle andere klanten kost dit gewoon geld en veel tijd.

Volgens mij worden de nummers gewoon willekeurig gekozen/misbruikt.

Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat KPN hier niets tegen doet. Dit soort afrekenmethoden evenals betalen via SMS worden altijd al misbruikt.

Om af te melden via e-bill.mobi moet de klant zich eerst identificeren middels SMS, maar aanmelden kan (volgens ESR TV) via een klik op een link op een website zonder enige informatie in te vullen? Aangezien ik in de supermarkt stond toen ik de abonnementsbevestiging ontving weet ik dus ook zeker dat dit nooit gebeurd is.

KPN faciliteert hier helaas gewoon oplichting en dat kijkt mij niet de bedoeling, het lijkt mij wel belangrijk om hier onderzoek naar te doen.

Met vriendelijke groeten,

Don

 


Beste Don,

Ik ben het helemaal met je eens dat de KPN hiermee ESR TV faciliteert.

Ik heb meerdere malen gedaan wat door de KPN wordt geadviseerd betreffende het afmelden/ beëindigen en het zogenaamde  ESR TV abonnement.

Maar ik  blijf de 10 euro van ESR TV op mijn KPN factuur terugvinden. Mocht de KPN niet in staat zijn het gedrag van ESR TV te stoppen dan zal ik er serieus over na denken na circa 40 jaar trouwe klant te zijn geweest van KPN al mijn abonnementen beëindigen. Zodat ik géén last meer heb van ESR TV

Vriendelijke groet,

John


Hallo John,

Je kunt in ieder geval via deze URL opzeggen zodat de schade niet groter wordt: https://www.e-bill.mobi/invoeren-gegevens/

Op internet staan meerdere berichten waaruit eveneens blijkt dat het hier om oplichting gaat:

  1. https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/esr-tv/klachten/onterechte-afschrijving/details?complaintId=6f60ef22-efc3-4409-b883-bdb9c423d513
  2. https://community.consumentenbond.nl/online-oplichting-67/esr-tv-abonnement-zonder-toestemming-23304
  3. https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/t-mobile-/klachten/opgelicht-door-esr-tv%2C-zij-innen-kosten-via-t-mobile-dat-niets-wil-gaan-vergoeden/details?complaintId=e7b86bef-1d3a-4389-8279-d2f9cb08b268
  4. https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/t-mobile-/klachten/esrtv/details?complaintId=7d7590c8-08bf-4712-8dd4-80e0ba3eb745
  5. https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/t-mobile-/klachten/opgelicht-door-esr-tv%2C-t-mobile-werkt-actief-mee-aan-deze-fraude-en-wil-niks-vergoeden%21/details?complaintId=4a0939c3-ee70-40be-b96a-b14fb5ff675c
  6. https://community.t-mobile.nl/televisie-493/esr-tv-abonnement-342619
  7. https://community.t-mobile.nl/televisie-493/esr-tv-zomaar-een-abonnement-331578

 

Met vriendelijke groeten,

Don


@Erwin_

Beste Erwin,

Hier staan tips hoe de kosten voorkomen zouden kunnen worden:

 

Echter had ik betaaldiensten reeds geblokkeerd via payinfo.nl en KPN Pay is niet toegevoegd aan mijn Google Account. De kosten waren ook niet zichtbaar op payinfo.nl.

Hoe is het dan mogelijk dat deze kosten dan desondanks alsnog op mijn KPN factuur terecht zijn gekomen?

Zouden jullie dit na kunnen gaan?

Ik vind dit wel erg vreemd namelijk en heb er nog nooit eerder van gehoord dat dit mogelijk is.

Gezien het aantal gedupeerde klanten lijkt het mij wel belangrijk om dit uit te zoeken:

https://forum.kpn.com/facturen-en-administratie-125/onbekende-aankoop-esr-tv-op-mijn-kpn-factuur-559427

 

Ik zie de reactie met interesse tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Don


Hoi Don,

 

Dit heeft feitelijk niks met KPN te maken. Zo'n dienst wordt altijd getriggerd door een handeling vanaf het toestel/apparaat van de klant zelf.  Wat ik zelf moreel van dit soort praktijken vind, staat hier even buiten.  Als jij denkt dat deze organisatie fout bezig is kun je een klacht indienen bij de ACM. Daar geef ik je echter weinig kans.

 

Het beste advies wat ik jou en anderen kan geven: Klik nooit op zaken die je niet herkend/vertrouwd  en zet betalen via KPN factuur uit! Als het dan toch mis is gegaan volg jouw eigen stappen uit jouw eerdere berichten.

 

Hoe kan ik KPN Pay weer uitzetten?

Je kan de betaalmethode weer verwijderen in je telefoon.

App Store (iOS)

- Open je instellingen

- Klik op je naam met Apple ID

- Klik vervolgens op ‘Betaling en verzending’

- Druk op ‘bewerk’ en daarna op ‘mobiele telefoon’

- Druk daarna op ‘verwijder’

Google Play Store (Android)

- Open de Play Store app

- Klik op het menu linksboven

- Kies ‘betaalmethoden’ en dan op ‘Meer betalingsinstellingen’

- Log in als daarom wordt gevraagd.

- Tik onder de betaalmethode die je wilt verwijderen en daarna nogmaals op Verwijderen


Hallo Erwin,

Allereerst bedankt voor de reactie.

Dit heeft alles met KPN te maken, ik neem een telefoniedienst af bij KPN en geen creditcard. Het abonnement fungeert nu feitelijk als een creditcard zonder enige veiligheidscontroles of duidelijk limiet.

Dat je aangeeft dat dit altijd vanuit het toestel van de klant geïnitieerd wordt is pertinent onjuist en dit is ook op geen enkele manier aangetoond.

Zoals aangegeven staan KPN Pay en payinfo.nl uit.

KPN hoort dus gewoon onderzoek te doen hoe deze kosten alsnog op mijn factuur terecht kunnen komen.

Ik verzoek daarom nogmaals vriendelijk om dit onderzoek te starten.

Met vriendelijke groeten,

Don

 


@Erwin_

Beste Erwin,

 

Ik heb kunnen achterhalen dat DCB (Direct Carrier Billing/Direct Content Billing) gebruikt is via Teleconcept om de betaling plaats te laten vinden:

https://www.teleconcept.nl/documentatie/mcb-dcb-documentatie/

https://www.kpn-wholesale.com/product-information/mobile/direct-carrier-billing.htm

 

Ik heb hier een aantal vragen over:

  • Welke gedragscode is hierop van toepassing? (Valt dit onder de Gedragscode voor Betaalde  SMS- en Mobiel Internet Diensten?)
  • Op basis waarvan vindt de technische identificatie plaats? (IP Adres?)
  • Hoe kan dit geblokkeerd worden?

Alvast bedankt voor de reactie.

Met vriendelijke groeten,

Don

 


Laat je abonnement(en) blokkeren voor het betalen via de KPN factuur.

Dat is de enige manier om permanent verlost te zijn van dergelijke praktijken.

Helaas kan dat bij KPN alleen via de klantenservice.

Het is natuurlijk belachelijk dat KPN het nog altijd de mogelijkheid niet biedt om dit via MijnKPN te regelen.

De "concurrentie" ligt wat dat betreft toch mijlenver voor op KPN.

 


Hallo @wjb ,


Bedankt voor de informatie, ik vind het vreemd dat KPN dit zelf nergens benoemt. Ik heb de hele app doorzocht, de online klanten portal én de FAQ's op zoek naar dergelijke optie.

Ik begin een beetje het gevoel te krijgen (als ik naar de API en algemene voorwaarden kijk van Teleconcept) dat men derde partijen zonder enige vorm van controle de mogelijkheid aan het bieden is om bedragen in rekening te brengen bij KPN klanten.

Als er al controle vanuit KPN zou zijn op basis van het IP adres dan zou iedere applicatie en javascript code deze API calls kunnen maken. Zelfs mijn minderjarig zoontje zou dan in staat gesteld worden om dergelijke aankoop te initiëren wanneer deze verbonden is met mijn hotspot. Dit zonder dat KPN mij op enige manier geïnformeerd heeft over het bestaan van deze risico's en mij in de gelegenheid gesteld heeft om dit te voorkomen.

Dat KPN dan suggereert dat het onmogelijk zou zijn dat deze transactie zonder gebruikersinteractie mogelijk zou zijn is dan aantoonbaar onjuist.

Ik ben benieuwd naar de reactie van @Erwin_ en of hij deze blokkades voor mij kan activeren.

Met vriendelijke groeten,

Don


Zoals ik al in een andere topic heb aangegeven dat dit uitstaat blijkt het dus toch mogelijk om bedragen af te schrijven via de mobiele factuur? 

Ik sta nu in de wacht om dit toch telefonisch voor de 3e keer geregeld te krijgen..


Goedemiddag,

KPN laat wel op zich wachten om een reactie te geven op de topic van Don3!

De KPN heeft wederom ESR TV de mogelijkheid geboden om via mijn KPN factuur 10 euro te innen!

Ik heb inmiddels alle stappen die mij door de KPN geadviseerd zijn twee maal genomen.

Ik heb van ESR TV tot twee maal toe een SMS-bericht op mijn telefoon ontvangen dat mijn 'abonnement' op ESR TV is stopgezet!

En toch lukt het ESR TV steeds om 10 euro via mijn KPN factuur te innen.....hoe is dit mogelijk!

En nu vraagt ESR TV aan mij om ter identificatie mijn telefoonnummer door te geven, anders zijn zij niet in staat om mijn verzoek te behandelen!

Vooralsnog wil ik dit niet en ik weet niet of het verstandig is om dit wel te doen.

Is er misschien iemand in dit forum die mij hier een antwoord op kan geven. 

Vr. Groet

John

 

 

 

 

 


@1002: Ik vond het inderdaad ook erg riscovol om gedwongen te worden mijn gegevens te verstrekken naar aanleiding van iets waar ik nooit voor gekozen had bij een partij waar ik nog nooit van gehoord had.

ESR TV heeft de kosten in mijn geval wel gecrediteerd.

Blijkbaar kan KPN Webcare betalen via de KPN factuur volledig blokkeren, dit heb ik dan ook laten doen.

Hopelijk kom je hiermee verder!

Vriendelijke groeten, Don


Goedemorgen Don,

Bedankt voor je reactie, hier ga ik mee aan de slag.

Vr. Groet John

 

 

 


ESR TV is een scam! Dat is allang bekend. Men stopt innen van de 10 euro wel als je hen mailt of inlogt. Maar men probeert je te laten geloven dat jij zelf ergens op akkoord hebt gedrukt. Dat is een standaard mail. In het buitenland allang aangemerkt als scam.

Dus denk niet dat het aan jezelf ligt.

Grote probleem is dat KPN er niets aan doet. Men speelt bankje maar houd geen frauduleuze bedrijven buiten de deur. Ook niet na vele klachten. KPN wil dat niet of kan dat niet. Voor mij reden om KPN abonnement op te zeggen. 

 

 

 

 


https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5370578/duizenden-mensen-ongemerkt-geabonneerd-op-spelletje

 

"Rond 2014 en 2015 was deze markt echt een geldmachine voor providers", zegt Van den Heuvel. "Ze hoefden er vrij weinig aan te doen, maar kunnen toch een deel van de inkomsten houden."

Door fraude en boze klanten is de situatie wel veranderd, zegt Van Duijn. "Klanten kloppen bij de klantenservice van de provider aan. Dat afhandelen kost geld. Omdat de provider het bedrag in rekening brengt, wordt die gezien als boosdoener. Het ging van een leuke business waar we niet veel aan hoefden te doen, tot een markt waar we veel last van hadden."