Skip to main content

Goedenavond, 

We kregen zojuist een WhatsApp bericht van eigen 06..... nummer, maar dan met +34 ervoor ipv +31…

Bericht niet geopend, maar in popupmelding te zien dat het in Nederlands is geschreven.

Iemand ervaring mee hoe dit kan?

Dat nummer word dan gewoon gespooft. Dat kan. Niks aan te doen. Niet op reageren. Klaar.


Hallo @Rick15883 ,

Dit heet spoofing. Nergens op klikken en meteen het bericht weggooien. Eventueel de afzender blokkeren in jouw telefoon. 

Ben je slachtoffer van spoofing of een andere vorm van fraude? Meld dit bij de Fraudehelpdesk.

 

Achtergrondinformatie: 

 

Telefoonnummer spoofing

Zo werkt telefoonnummer spoofing

Je wordt gebeld door een persoon of bandje die zegt van de Politie, je bank of de Belastingdienst te zijn. Die vraagt je bijvoorbeeld geld over te boeken of je pincode te geven. Het telefoonnummer kan onbekend zijn, maar het kan ook eruitzien als het nummer van het bedrijf of overheidsinstantie waarmee je lijkt te bellen.

Zo bescherm je jezelf tegen telefoonnummer spoofing

Hoe bescherm je je tegen telefoonnummer spoofing? Als je merkt dat jouw nummer wordt gebruikt voor spoofing, is het goed om alert te zijn. Geef nooit persoonlijke informatie, zoals bankgegevens, aan de telefoon en voer geen geldtransacties uit. In het geval van een onverwacht telefoontje van een overheidsinstantie of bedrijf zonder afspraak, verbreek de verbinding en neem zelf contact op met de desbetreffende organisatie. Let specifiek op buitenlandse nummers, want telefoonnummer spoofing kan zich voordoen uit verschillende landen. Vermijd terugbellen naar onbekende internationale nummers, aangezien dit aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen. Informeer jezelf goed over wat je kan doen tegen telefoonnummer spoofing.

Spoofing voorkomen en stoppen

Deze blog biedt je waardevolle inzichten en manieren om spoofing te voorkomen en te stoppen, zowel bij telefoonnummers als e-mails. Voor effectieve bescherming tegen telefoonnummer spoofing is het aan te raden om alert te zijn op verdachte oproepen, geen persoonlijke informatie te verstrekken en onbekende internationale nummers niet terug te bellen. Bij het voorkomen van spoofing is bewustwording cruciaal: vermijd het openen van verdachte berichten en meld phishing-pogingen aan je e-mailprovider. Als jouw nummer wordt gebruikt voor spoofing, verbreek dan de verbinding en neem zelf contact op met de betreffende organisatie. Spoofing melden bij de juiste instanties draagt bij aan de collectieve inspanning om deze praktijken te bestrijden. Met deze praktische stappen stop je spoofing en maak je een einde aan de vervelende gevolgen ervan.

Spoofen en phishing

Phishing is de term voor een andere vorm van fraude. Dan krijg je een e-mail of sms waarin ze je verzoeken om je gegevens achter te laten of om in te loggen via een link. Soms lijkt zo’n mail heel echt en betrouwbaar. Dan lijkt het net alsof de nepmail van je bank komt, en soms linken ze naar een site die precies lijkt op de site van je bank. Dan maken ze bij de phishing dus gebruik van spoofing.


bron : https://www.kpn.com/beleef/blog/spoofing.htm