Skip to main content

Dagelijks reis ik met de trein van Groningen naar Assen. Dagelijks bel ik ook even met mijn “oude” moeder om te horen hoe het met haar gaat. Sinds een paar weken valt tussen station Haren en Assen de mobiele verbinding steeds weg voor een paar minuten. De signaalsterkte op mijn mobile telefoon is dan ook helemaal weg. Na een paar minuten kan ik weer bellen en heb ik weer contact met haar. Ik bel haar 's middags tussen 16:30 en 17:00 uur. 

Dag @Grote Smurf. Wat lastig dat je signaal wegvalt als je in de trein zit en je daardoor een aantal minuten helemaal geen bereik hebt. In de trein kan dat verschillende oorzaken hebben.

De zendmasten waarmee je verbinding maakt staan gericht op de gebieden met de meeste inwoners en in de regel dus niet op het gebied waar de treinen doorheen rijden. Daarbij hop je ook nog eens van zendmast naar zendmast, terwijl je in een behoorlijk goed geïsoleerd object zit waar het mobiele signaal ook nog eens doorheen moet. Ook de afstand van jouw telefoon tot een zendmast is belangrijk. Grof gezegd: hoe dichter je bij een zendmast bent, hoe beter je bereik zal zijn. Er spelen dus best een aantal factoren mee, waardoor ik geen optimale verbinding kan garanderen over een traject in de trein.

Echter, ik lees dat je dit probleem pas sinds enkele weken ervaart. Speelt het alleen op dat traject? Dan heb ik het vermoeden dat de dekkingsgraad op die locatie veranderd is. Wil je eens controleren wat de exacte locatie/woonplaats is waar het signaal wegvalt? Controleer vervolgens de dekking via de KPN dekkingskaart. En zou je wellicht eens bij (eventuele) medereizigers willen informeren of zij ook problemen ervaren?


Hoi Natasja,

Bedankt voor je reactie.
Geloof dat we er zo niet echt gaan uitkomen.
Ik snap je verhaal hoor, maar ik weet dat er soms problemen zijn met het overnemen van verkeer als je van de ene zendmast naar de andere gaat. In de trein is het moeilijk om met postcodes  te komen, ik kan wel Google map plaatjes meesturen. Verder was ik ook niet echt van plan om een onderzoek te houden bij de medereizigers of deze dergelijke problemen hebben. Misschien kunnen jullie iets zien in de monitoring, dat er bv op een bepaalde zendmasten veel drops zijn?
Als bijlage stuur ik je de plaatjes van Google mee, de verbinding verbrak gisteren op 2 plaatsen. Overigens zijn deze screenshots met mijn andere (privé) telefoon gemaakt.

 


Dag @Grote Smurf. Ik snap je punt hoor. Op het moment dat ik nog niet weet om welke locatie(s) het precies gaat, is het heel lastig om te controleren of er sprake is van een storing met of werkzaamheden aan een zendmast. Vandaar dat ik in eerste instantie meer uitleg gaf over de werking. Fijn dat je die screenshots hebt gedeeld! Met die coördinaten kom ik namelijk al een heel eind.

Ik heb zojuist contact gehad met een specialist. Hij geeft aan dat de zendmast waar je langskomt in Haren momenteel last heeft van interferentie. Hier wordt een monteur naartoe gestuurd. Als het in de connectoren van de zendmast zelf zit, dan kan de monteur het probleem relatief eenvoudig verhelpen en is de verwachting dat het vlot is opgelost. Echter, als de interferentie door externe factoren wordt veroorzaakt, dan heeft het oplossen van het probleem wat voeten in de aarde. 

Doordat de verbinding met die specifieke zendmast niet lukt, zal er een time out ontstaan, waardoor de hop naar een andere zendmast ook niet plaatsvindt. De gegevensoverdracht wordt dan namelijk verstoord. Je kunt dit tijdelijk omzeilen door je toestel vast te zetten op 3G. 


Hallo @Grote Smurf. Ik zie dat ik geen reactie meer heb gekregen. Ik ben benieuwd hoe het nu is. Kun je het probleem inderdaad tijdelijk omzeilen door je toestel vast te zetten op 3G? En is het verhaal zo duidelijk? Laat het gerust weten als je nog vragen/opmerkingen hebt. 


Hallo @Grote Smurf. Ik zie dat ik geen reactie meer heb gekregen. Ik ben benieuwd hoe het nu is. Kun je het probleem inderdaad tijdelijk omzeilen door je toestel vast te zetten op 3G? En is het verhaal zo duidelijk? Laat het gerust weten als je nog vragen/opmerkingen hebt. 

Sorry, ziek geweest.
Vorige week donderdag waren er nog steeds problemen op de doorgegeven punten.
Maandag zal ik mijn ervaringen van die dag nogmaals doorgeven.


Geen probleem, @Grote Smurf. Heb je vorige week nog wel kunnen testen of je wel verbinding hebt als je je toestel op 3G vastzet? Ik ben benieuwd naar je bevindingen.


Gisteren viel de verbinding weer voor een paar minuten weg.
Toestel op 3G zetten kan ik proberen, maar ik zie bij het ontvangst dat er helemaal geen signaal meer is, een rondje met een streep er door. Wat wel opviel is dat het lijkt dat het wegvallen van het signaal dichter bij Assen is. Eerst was dit na Haren en bij Tynaarlo. 
Vanavond ga ik het toestel vast op 3G zetten.
 


Geen probleem, @Grote Smurf. Heb je vorige week nog wel kunnen testen of je wel verbinding hebt als je je toestel op 3G vastzet? Ik ben benieuwd naar je bevindingen.

Hoi Gisteren mijn toestel vast op G3 gezet.
Helaas had het geen resultaat, de verbinding  valt nog steeds weg tussen Tynaarlo en Assen.
Overigens heb ik 2 telefoons (Werk en Privé), beiden hebben daar last van.
Vandaag sprak ik een collega en die heeft er ook last van op dit traject.

.
 


Dag @Grote Smurf. Goed dat je dit aangeeft en de coördinaten wederom meestuurt. De specialist waar ik 10 februari contact mee heb gehad kan ik nu niet bereiken. Ik ga hem morgen weer proberen te bellen om te vragen naar de status van de issues met de zendmast. Ik houd je op de hoogte.


Hallo @Grote Smurf. Ik heb zojuist contact gehad met de specialist en eigenlijk komen we niet echt verder. :disappointed:  De problemen met de zendmast waar je langskomt in Haren zijn verholpen, maar ik lees dat de verbinding (nu) wegvalt tussen Tynaarlo en Assen. Dit betreft wel weer een andere zendmast. Als we die locatie checken, valt op dat er slechte dekking is in dat postcodegebied (van je screenshot). Dat daar je verbinding wegvalt, is dus te verklaren. 

Gaat het trouwens om het 06-nummer dat in je profiel staat ingevuld? Want op basis daarvan kunnen we namelijk die verbrekingen niet terugvinden. Om het verder te onderzoeken heb ik nog wat aanvullende informatie van je nodig. Kun je onderstaande zaken aan mij doorgeven?

  • 06-nummers waarmee je problemen ervaart (in een privébericht)
  • Specifieke tijdstippen en data waarop verbinding wegvalt op dit traject
  • Coördinaten van de locaties waarop verbinding wegvalt (incl. tijdstip)

 


Hoi @Natasja ,

Zoals afgesproken de twee overzichten,
De 1e is van 26-2 en de 2e is van 2-3.
 

 


Hallo @Grote Smurf. Bedankt voor het delen van de screenshots. Ik heb de coördinaten inclusief de data en tijdstippen doorgegeven aan de specialist, zodat er verder onderzoek kan worden gedaan. Als er updates zijn, dan laat ik het aan je weten. 


Dag @Grote Smurf. Ik heb van mijn collega's begrepen dat ze met de aangeleverd locatiegegevens het probleem niet verder kunnen onderzoeken. :disappointed:  Doorgaans, als er een storing aan de zendmast is, is deze gemiddeld gezien na enkele dagen opgelost. Ik begrijp uit de e-mail dat jouw voicemail is ingesproken met het verzoek om de exacte locatie (postcode/huisnummer) door te geven. Heb je inmiddels contact gehad met een specialist? Houd je me op de hoogte van de bevindingen?


Hallo @Grote Smurf. Ik zie dat ik geen reactie meer van je heb gekregen. Heb je ondertussen nog contact gehad met een van de specialisten? Ik ben wel benieuwd wat hieruit naar voren is gekomen/komt. 


Reageer