Skip to main content
Beantwoord

Wel verbinding met mobiele hotspot, maar geen internet op sommige apparaten

  • 26 June 2024
  • 42 reacties
  • 1546 keer bekeken

De mobiele hotspot maakt wel verbinding maar ik heb geen internet, althans niet op mijn macbook en koboreader. Wél op mijn ipad... wat gaat er mis?

Wat flauw dat het niet met al je apparaten goed gaat @Koffiegraag 😕

Hoe ver kom je met je macbook? Kan je helemaal geen verbinding maken of lukt dat wel maar gaat het mis bij het inloggen op de hotspot? 


@Koffiegraag

In het geval van een iPhone. Verander eens de apn voor wifi hotspot van apn internet naar portalmmm.nl. 

 

Ter aanvulling. 

Ik vermoed dat je koboreader niet met IPv6 adressen om kan gaan. Met apn internet krijgt je telefoon een IPv6 adres. En dat wordt weer doorgegeven aan de koboreader. Om te kijken of dit mogelijk het probleem is de apn veranderen in portalmmm.nl. Deze apn heeft alleen IPv4 adressen. 

 

Of voor je macbook lees deze link. Hier staat beschreven hoe je het voor je macbook kan laten werken. Wellicht dat dit voor jouw ook helpt. Je kunt trouwens ook in dit geval eerst apn portalmmm.nl proberen.

https://forum.kpn.com/mobiel-15/issues-met-hotspot-sinds-overstap-naar-kpn-met-mijn-iphone-13-pro-max-kan-geen-website-laden-606549

 


Dank voor de suggesties. Ik heb het geprobeerd maar krijg nog steeds de melding dat ik geen verbinding heb. Ik heb inmiddels ook met een kpn-medewerker aan de telefoon gezeten. Ook hij kwam er niet uit.

Voor mij is het noodzakelijk om af en toe gebruik te kunnen maken van mijn mobieke hotspot. Is dit iets van kpn of hebben andere providers hier minder moeite mee? Mijn vorige in ieder geval niet maar ben niet voor niets overgestapt.. 

 


Wat flauw dat het niet met al je apparaten goed gaat @Koffiegraag 😕

Hoe ver kom je met je macbook? Kan je helemaal geen verbinding maken of lukt dat wel maar gaat het mis bij het inloggen op de hotspot? 

Maja, kan jij me helpen aan het originele adres voor de DNS servers. Ik heb het aangepast, verschillende keren, niets werkte. Maar nu kan ik ook geen verbinding meer maken via Eduroam. Help?


Ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad @Koffiegraag, en gebruik ook best vaak een hotspot. Dat is dan wel alleen met een Android toestel, dus ik weet niet of er verschillen in de werking bestaan tussen Android en iOS. 

Waár heb je de DNS aangepast trouwens? De KPN DNS gegevens zijn 195.121.1.34 en 195.121.1.66. Misschien even de netwerkinstellingen herstellen en het daarna opnieuw proberen? 


Na een telefonisch gesprek met een Kpn medewerker van een uur ( waarvoor dank) en een bezoek aan een kpn winkel met 3 kwartier sleutelen aan telefoon en macbook, was het uiteindelijk de ict-medewerker van mijn werk die binnen 1 minuut de oplossing had, waarvoor nog grotere dank. Het zat 'm toch in de DNS server. De nummers die jij noemt stonden in mijn laptop maar waren LAN nummers ( geen verstand van, ik praat iemand na) en dit is vervangen door een ander nummer. En nu werkt alles, gelukkig!


Ah kijk aan, heel fijn dat het euvel gevonden is en dat alles weer werkt! 😊


Hier ook het probleem om de camping, wel verbinding met iPhone maar geen internet. De oplossing bleek inderdaad de APN naam van persoonlijke hotspot aanpassen. Voor de leek, zal ik het even beschrijven wat te doen, ga naar: 

→ Instellingen → Mobiel netwerk

→ (indien meerdere simkaarten, selecteer de juiste simkaart, heb je 1 simkaart dan sla je deze stap over)

→ Mobieledatanetwerk
→ Onder Persoonlijke Hotspot bij APN, verwijder je ‘internet’ en vervang dit door ‘portalmmm.nl’, de velden gebruikersnaam en ww laat je gewoon leeg. 

→ Deze wijziging wordt automatisch opgeslagen, doe je iPhone uit en start opnieuw op

→ Maak verbinding op je andere device met je iPhone door deze te selecteren. Als het niet werk kun je wellicht nog eerst ‘Vergeet netwerk’ klikken op het i’tje als je wel bent verbinden maar geen internet nog hebt op je device. Vervolgens opnieuw verbinden met je iPhone. 

Hopelijk werkt deze oplossing voor jou. 
@KPN dit zou toch wel iets klantvriendelijker moeten, door bijv een KNP provider update ofzo? Want voor een leek is dit niet heel handig en kost de nodige frustratie. 


MvdMe,

Hebben hier allebei ditzelfde probleem. Dank voor je uitleg. Dit lijkt helemaal te werken!

voorbehoud:  morgen nog even zien of het blijft werken. 
Daan


Maar wat er nu bij KPN veranderd is????????


Heel fijn dat je wat had aan de oplossing die @MvdMe zo mooi geschreven heeft @Daan D senior! Aangezien jullie dit inmiddels met meerdere mensen melden, ga ik intern even navragen of iemand kan achterhalen waarom dit niet helemaal soepel meer lijkt te gaan!


Hi allen,

Ik heb een reactie terug vanuit de technische dienst:

Met hotpots kan het mis gaan als de APN van de hotspot ergens  anders op in gesteld staan dan de ‘normale’ APN. Heb je dus 2 verschillende APN's ingesteld, dan werkt het niet goed samen.

Advies vanuit de technische dienst is om beide in te stellen op ‘internet’ en de portalmmm.nl niet meer te gebruiken!


Ik heb zojuist deze discussie ontdekt en de oplossing van MvdMe toegepast, met succes! De afgelopen drie dagen heb ik met toenemend verdriet gemerkt dat ik bij medewerkers van de KPN winkel geen stap verder kom en dat ook allervriendelijkste conversaties met Apple support medewerkers me geen steek verder brachten. De iPhone kon prima bij het internet maar internet data doorgeven aan andere devices was onmogelijk. 

Aangezien beide APN (voor mobiele data en voor hotspot) op ‘internet’ stonden en ik alleen die voor hotspot veranderde zoals aangegeven door MvdMe, moet ik concluderen dat het advies van de technische dienst in ieder geval mij het bos in zou sturen.

Ter info: ik gebruik een iPhone SE met IOS17.5.1 in combinatie met iPad en Mac computers met oudere software.


 

Het probleem is wanneer je iPhone hotspot gebruikt in combinatie met apn internet het niet goed werkt. Met apn internet krijgt je mobiel een IPv6 adres. Wanneer je apn portalmmm.nl voor je hotspot gebruikt dan wordt er een IPv4 adres gebruikt en dan werkt het wel. Op een of andere manier gaat dit fout met apn internet en iPhone hotspot.

 

Met Android gaat het trouwens wel goed als je apn internet en hotspot gebruikt. Daar worden apparaten die geen IPv4 ondersteunen wel goed ondersteund. 

 

@Maja van KPN  

De informatie die de technische afdeling gedeeld heeft klopt dus niet voor iPhone. Ik denk dat er een software update nodig is om ervoor te zorgen dat met iPhone hotspot en apn internet goed gaat werken.

Mijn advies aan de technische afdeling is om het volgende scenario te testen.

- Gebruik een iPhone hotspot met apn internet, een apparaat welke geen IPv6 ondersteund alleen IPv4, zorg dat apparaat verbonden is met de iPhone hotspot en probeer dan eens met dat apparaat een internet verbinding te maken. Je zult zien dat het niet werkt. Dit verklaart waarom het bij sommige apparaten wel of niet werkt. Als een apparaat IPv6 ondersteund dan zal het wel werken zodra het apparaat alleen IPv4 ondersteund werkt het niet.

- Verander de apn internet naar portalmmm.nl voor de hotspot. Zorg dat apparaat met alleen IPv4 ondersteuning verbonden is met iPhone hotspot. Nu zal het werken.

 

Ter aanvulling. 

Volgens mij is KPN de enige Nederlandse mobiele provider die IPv6 via apn internet aanbied. De andere providers ondersteunen zover ik weet geen IPv6 waardoor het wel werkt met een iPhone. IPv6 is de opvolger van IPv4 adressen. 

 

Totdat het probleem is opgelost moet je voor iPhone hotspot apn portalmmm.nl gebruiken

 

 

 


Hmm, balen dat het niet goed lijkt te werken met de APN ‘internet’ 🤔

Wij adviseren om de APN 'internet' in te stellen omdat deze APN voor álle KPN aansluitingen optimaal werkt. Apple pusht deze APN zelf ook in het toestel zodra je een KPN simkaart in het toestel activeert. Vanaf onze kant is er niets gewijzigd aan de instellingen van deze APN. Er is vanuit ons dus ook niet echt een verklaring te vinden voor het bij jullie niet goed werken van de Hotspot functie als de standaard APN geselecteerd is. 

Een hotspot is een verbinding tussen apparaten, waardoor het voor ons lastig is om hier iets aan te onderzoeken. Wij zien alleen de verbinding tussen de mobiele telefoon en het netwerk. Niet de verbinding tussen de iPhone en ander apparaat. 

Omdat het wel erg opmerkelijk is dat jullie dit probleem nu ondervinden, hebben we er intern toch even een balletje over opgegooid. Mocht er vanaf onze kant iets meer bekend worden, dan laat ik dat hier weten!


Wellicht dat KPN met Apple contact kan opnemen. Het euvel is ontstaan ns update 17.5.1 op de iphone 

 

heb ook nog steeds dat ik geen internetverbinding kan maken op pc met hotspot verbinding via iphone se 2020 

op iphone zelf is wel internet overigens

gaat dus echt mis in de verbinding tussen iphone en pc (ook ipad overigens geen internetverbinding via hotspot) 

duurt nu al ruim 14 dagen dit probleem. Hoop toch echt op snelke structurele oplossing al ast dank 


Hi hi, bij mij werkt al bijna sinds 2 weken de hotpot niet meer op mijn telefoon (iPhone 11). Meerdere keren met Apple en KPN gebeld. Nu blijkt dat andere hier het zelfde probleem hebben (naar 3 keer met KPN heeft niemand gezegd wat er aan de hand is). Wat is hier de oplossing? 
 

al die tips van hier boven werken niet en ik zit al sinds 2 weken zonder hotspot om te werken. Dat is heel vervelend en kost me al uren. Graag een snellere oplossing als weer weken wachten! 
 


Hier ook het probleem om de camping, wel verbinding met iPhone maar geen internet. De oplossing bleek inderdaad de APN naam van persoonlijke hotspot aanpassen. Voor de leek, zal ik het even beschrijven wat te doen, ga naar: 

→ Instellingen → Mobiel netwerk

→ (indien meerdere simkaarten, selecteer de juiste simkaart, heb je 1 simkaart dan sla je deze stap over)

→ Mobieledatanetwerk
→ Onder Persoonlijke Hotspot bij APN, verwijder je ‘internet’ en vervang dit door ‘portalmmm.nl’, de velden gebruikersnaam en ww laat je gewoon leeg. 

→ Deze wijziging wordt automatisch opgeslagen, doe je iPhone uit en start opnieuw op

→ Maak verbinding op je andere device met je iPhone door deze te selecteren. Als het niet werk kun je wellicht nog eerst ‘Vergeet netwerk’ klikken op het i’tje als je wel bent verbinden maar geen internet nog hebt op je device. Vervolgens opnieuw verbinden met je iPhone. 

Hopelijk werkt deze oplossing voor jou. 
@KPN dit zou toch wel iets klantvriendelijker moeten, door bijv een KNP provider update ofzo? Want voor een leek is dit niet heel handig en kost de nodige frustratie. 

De iPhone Xs van mijn vrouw had hetzelfde probleem. Na deze aanpassing werkt het weer. Terwijl in mijn iPhone 14 nog ‘internet’ staat en het hier wel werkt.


Helaas, ik heb het ook geprobeerd maar het werkt niet bij mij met persoonlijke hotspot APN op portalmmm.nl

Met deze APN wordt zelfs de hotspot naam niet weergegeven op mijn toestellen.

Met APN op internet kan ik de hotspot wel selecteren maar is er op geen enkel apparaat een internet verbinding.

Mijn apparaten zijn:

Toestel met sim en onbeperkte data om als hotspot te gebruiken is een 

iPhone SE2020 (had iOS 17.5.1 maar vanavond geüpdate naar iOS 17.6) helaas ook geen verbetering 

Deze hotspot wilde ik gebruiken voor

iPhone 11 en iPad 6e generatie beiden (nog) met IOS 17.5.1

Samsung Galaxy A54 en tablet Galaxy 9+ beiden met one ui 6.1 en Android 14

Vreemde is dat de hotspot na aanschaf vanaf 1 juni een aantal dagen goed heeft gefunctioneerd.

Hoop dat KPN een oplossing weet te creëren 

 


Update. 
Omdat de hotspot op mijn iPhone SE2020 niet werkte heb ik de sim in mijn tablet galaxy 9+ gezet. 
Vooralsnog zijn nu de iPhone SE2020, de iPhone 11 en de iPad op de hotspot aan gesloten en dat werkt prima. 
Wil nog niet de conclusie trekken dat het een Apple/IOS issue is, maar het zou best wel eens zo kunnen zijn. 
Wordt vervolgd 
 


Update 2

Als er inmiddels niets is veranderd dan is mijn conclusie dat het hotspot probleem gerelateerd is aan Apple/IOS. 

Sinds 6 dagen maak ik dagelijks probleemloos gebruik van de kpn simkaart als hotspot vanuit mijn samsung galaxy 9+

Hoop dat 'KPN' dit iets op weg helpt. 

 


Hi @Cor08,

Dank voor het testen en voor het delen van je bevindingen 😊

Dit lijkt inderdaad enkel voor te komen bij iOS, onze technische specialisten hebben het in onderzoek maar zo'n onderzoek kan altijd een poosje duren. Als er wat meer over bekend is, kom ik hier direct weer in de lucht!


Volgens mij heb ik hetzelfde probleem sinds een paar weken. Ook al gebeld met KPN en een reset gedaan van instellingen, dat werkte heel even. Wifi hotspot op Mac geeft aan verbinding te hebben maar geeft geen verbinding door. Internet op de iPhone werkt dan wel. Ook als je hotspot uit zet op de telefoon, blijft hij op de Mac verbonden. Hiervoor nooit last van gehad en ik gebruik hotspot best vaak.


Hier ook het probleem om de camping, wel verbinding met iPhone maar geen internet. De oplossing bleek inderdaad de APN naam van persoonlijke hotspot aanpassen. Voor de leek, zal ik het even beschrijven wat te doen, ga naar: 

→ Instellingen → Mobiel netwerk

→ (indien meerdere simkaarten, selecteer de juiste simkaart, heb je 1 simkaart dan sla je deze stap over)

→ Mobieledatanetwerk
→ Onder Persoonlijke Hotspot bij APN, verwijder je ‘internet’ en vervang dit door ‘portalmmm.nl’, de velden gebruikersnaam en ww laat je gewoon leeg. 

→ Deze wijziging wordt automatisch opgeslagen, doe je iPhone uit en start opnieuw op

→ Maak verbinding op je andere device met je iPhone door deze te selecteren. Als het niet werk kun je wellicht nog eerst ‘Vergeet netwerk’ klikken op het i’tje als je wel bent verbinden maar geen internet nog hebt op je device. Vervolgens opnieuw verbinden met je iPhone. 

Hopelijk werkt deze oplossing voor jou. 
@KPN dit zou toch wel iets klantvriendelijker moeten, door bijv een KNP provider update ofzo? Want voor een leek is dit niet heel handig en kost de nodige frustratie. 

 

Had hier ook last van met Android. Internet werkte bij mij wel, maar inloggen op een zakelijke VPN-Cliënt werkte niet. Nu weer wel.


Ben al 2 dagen aan het klooien met me hotspot op de camping maar dit werkt 😀 super bedankt voor de tip


Reageer