Skip to main content

Ik wil een Fritzbox 4060 installeren. Dit is een router, geen modem. Maar men zegt overal dat hij direct aan het NT-kastje aan te sluiten is. (NT-kastje noem je ook wel glasvezelmodem?) ok, maar dan? Ik heb een Experia V10 modem. Moet dat dan achter de 4060? om internet en tv en telefonie te krijgen? en hoe? NT-kastje - FB4060 WAN-poort - Experia V10 Wan-poort, of LAN-poort? Of moet de Experia er helemaal tussenuit? Hoe krijg je dan internet en tv en telefonie dat /info van kpn? Daar heb je toch de experia voor nodig? btw; ik wil de fritzbox aansluiten voor een upgrade van wifi en internet snelheid en de mogelijkheid om vd fritzbox een nas te maken in het netwerk.

Hallo @DidJ zie onderstaande link om een eigen router aan te sluiten:

https://www.kpn.com/service/eigen-apparatuur.htm

Succes.

 


Ja, dank JanD, maar ik lees veel tegenstrijdigheden, vandaar de vraag. Bijvoorbeeld: er word in teksten op internet en instructies en instructiefilmpjes veel gezegd: Bij de Fritzbox 4060 heb je een glasvezelmodem nodig omdat het zelf geen modem heeft. Dan noemt men het NT-kastje een glasvezelmodem. Maar volgens mij is dat enkel een omzetter van glas naar data wat een modem kan verstaan en doorvoeren voor internet, telefonie en tv. Toch lijkt het dan alsof je een (experia) modem bv, kan vervangen door de fritzbox 4060 als je hem direct aan het NT-kastje hangt. Dan via de Fritzbox online configurator instellen etc. Maar als ik dat doe, krijg ik geen internet-verbinding. Of ik doe iets verkeerd. Vandaar de vraag; moet dan het experia modem er toch achter voor die informatie? 


De netwerkkabel vanuit het NT kastje kan je rechtstreeks op de WAN poort van de 4060 aansluiten. In de 4060 kan je zelf je telefoniesettings invoeren welke je uit de servicetool kan halen. Je hebt geen Experiabox meer nodig voor internet, ITV of VoIP


Dank Speedmaster voor je reactie! ok, : “uit de servicetool” halen: welke servicetool? De Fritzbox online tool via http://fritz.box ? Verder voor mijn juist verstaan: geen experia nodig voor etc.: betekent dat dan dus dat het nt-kastje inderdaad een glasvezelmodem is die de info doorgeeft voor internet, tv of VOIP?


Deze servicetool https://servicetools.kpn.com/v2/#/voip-credentials

En op de link die JanD al noemde https://www.kpn.com/service/eigen-apparatuur.htm vind je ook een pdf met uitleg voor glasvezel .

 

Verder kan je in de 4060 kiezen onder wizards voor de setup die je helpt om verbinding te maken met het KPN netwerk


En hier de handleiding van de 4060

https://assets.avm.de/files/docs/fritzbox/fritzbox-4060/fritzbox-4060_man_nl_NL.pdf


ok dank speedmaster! Ik ga het proberen. Die pdf met uitleg over glasvezel kan ik niet zo snel vinden. Waar staat die onder? Welk topic?


Heb de Fritzbox 4060 aangesloten. Kabel vanuit NT-kastje rechtstreeks op de WAN-aansluiting FB4060. Op de LAN1 uitgang vd FB4060 een ethernet cat6 kabel naar een switch. Experia modem er tussen uit. Alles herstart. Ik krijg geen internet. Kan de fritz.box site ook niet openen. Doe ik iets verkeerd?

 


Dan noemt men het NT-kastje een glasvezelmodem

Hallo @DidJ het is inderdaad een glasvezelmodem die de glassignalen omzet naar een signaal geschikt voor een aan te sluiten router.

Binnen de Fritzbox kies je voor het profiel KPN, dan moet het lukken.

https://www.kpn.com/service/eigen-apparatuur.htm

naar beneden scrollen dan zie je een rubriek internet en tv met daarbinnen een paar te dwnloaden pdf's.

 

 


Gevonden JanD! Dank!  Maar zoals je kunt lezen in mijn laatste post lukt het niet echt met de Fritzbox 4060. ;-(


Gevonden JanD! Dank!  Maar zoals je kunt lezen in mijn laatste post lukt het niet echt met de Fritzbox 4060. ;-(

Hallo @DidJ daar zullen andere forumleden je mee kunnen helpen, daar heb ik geen inzicht in.

Succes.

 


Hallo @JanD is goed, ieder z’n ding 😉 Dank en een groet.


Hallo @JanD is goed, ieder z’n ding 😉 Dank en een groet.

Graag gedaan, ik volg je topic met belangstelling.

 


Voor het aansluiten van een FRITZ!Box op de NTU/ONT van KPN hoef je niet naar een servicetool, dat zou zo goed als plug & play moeten zijn. Het enige is dat je de wizard moet draaien voor kpn.

De V10 koppel je hierbij volledig los, die wordt niet gebruikt.

 

Naar welk adres ga je om de interface van de FRITZ!Box te benaderen?

Kan je anders screenshots maken van de stappen die je doorloopt om de FRITZ!Box te configureren?

 


@wjb het adres is wat Fritzbox zelf op installatie formulier wat bij de FB4060 aangeeft: http://fritz.box. die laadt tie niet omdat er geen internet is. 


@wjb het adres is wat Fritzbox zelf op installatie formulier wat bij de FB4060 aangeeft: http://fritz.box. die laadt tie niet omdat er geen internet is. 

Is de PC waarmee je dat doet met een LAN poort van de FRITZ!Box verbonden?


Het is een iMac en die is via een switch, die aan de LAN poort hangt van de FB4060, met een ethernet kabel verbonden. Dus niet rechtstreeks als je dat bedoelt. Maar dat was bij mijn vorige configuratie met de experiabox ook niet. En dat deed het prima.


En wat is het LAN IP adres van die iMac? 


@wjb 192.168.2.1


@wjb 192.168.2.1

Maar jouw FRITZ!Box heeft standaard een IP adres in het subnet 192.168.178.0/24 en dat verklaart een hele hoop want daardoor kan je de FRITZ!Box dus niet vinden.

Je hebt toch niet dat IP adres hard op de iMac ingesteld hè?

Als dat wel zo is, zet het bepalen van jet IP adres dan op "automatisch" of via DHCP of hoe dat ook genoemd wordt op die iMac.


@wjb Nee, staat niet op static. zie afbeelding van instelling die ik op mijn experia modem overzicht online vind.

 


Maar die iMac had je toch via een switch aangesloten op een LAN poort van de FRITZ!Box?

Waarom kom je dan met een plaatje van de V10, die speelt hier geen rol meer in? 

Die zou met de stekker uit het stopcontact weggeborgen kunnen zijn in een doos.


@wjb Ik moest alles terugzetten en weer op de experia aansluiten want met de fritzbox gebeurde niks, kon ik niet meer op internet, dus kon ook geen ip-adressen zien, of naar de fritzbox pagina gaan. 


@wjb Ik moest alles terugzetten en weer op de experia aansluiten want met de fritzbox gebeurde niks, kon ik niet meer op internet, dus kon ook geen ip-adressen zien, of naar de fritzbox pagina gaan. 

Koppel jouw V10 los.

Sluit de WAN poort van de 4060 aan op de NTU/ONT.

Zet de iMac uit.

Sluit de iMac aan met een netwerkkabel op de 4060. Om alle ruis weg te halen graag rechtstreeks en niet via die switch.

Zet de iMac aan.

Controleer het IP adres van de iMac. Als het goed is, begint die met 192.168.178.

Klopt dat?

Zo ja, log in op de 4060 en configureer hem.


@wjb ok, ga ik doen. Dank! Laat hier wel weten wat er gebeurt en of het lukt.


Trek voor de zekerheid de switch er ook nog even tussenuit of herstart deze. Soms willen apparaten een oud IP-adres vasthouden achter een switch. Gaf tijdens een van de trainingen binnen KPN best mooie situaties af en toe.