Skip to main content

Ik haak ook even aan. Ik was bijna overgestapt van Ziggo naar KPN maar las op tijd berichten over de kreupele lan-instellingen van de experiabox.

Ik was verbaasd dat een basale optie zoals de dhcp-range afgeschermd wordt.

Ik heb geprobeerd om de topics over de opties bij "vrije modemkeuze" door te spitten, maar daar lees ik vooral over problemen en dure of ingewikkelde oplossingen waar alleen een afgestudeerde netwerkspecialist wat mee kan. 

Ik wil kpn tv (2x), telefonie (2x dect) en internet via glasvezel. Kan ik een fritzbox 4040 router aan de experiabox hangen zonder double NAT problemen (zie onderstaande info), met functionerende tv en telefonie én de door mij gewenste ip-range van 192.168.1.xxx?

 

Extra info betreft mijn netwerk:

Ik heb zo'n 30 apparaten met een vooraf ingesteld ip adres in de range 192.168.1.2~192.168.1.100, vanaf .101 begint de dhcp pool. Aangezien er veel voorgeprogrammeerde "smart home" apparaten bij zitten, is omnummeren geen optie. Tevens draait er een VPN server en werkt er iemand thuis via een beveiligde remote werkplek. Er wordt verbinding gemaakt met dyndns om het publieke ip adres te koppelen aan een domeinnaam. Er wordt ook fanatiek online gegamed. Wifi is op de router niet nodig omdat er al een compleet mesh systeem draait (in AP mode). Er moeten enkele poorten worden geforward.

 

Admin: eigen topic voor je bericht aangemaakt

Ik denk dan dat je de TV en telefonie rechtstreeks aan de Experia kunt hangen en je kunt de Fritzbox 4040 met de rest van omgeving achter de Experiabox plaatsen. Ik heb een vergelijkbare opzet gehad met een ubiquiti Edgerouter. In de Experia V10a had ik in de DMZ het ipadress van de Edgerouter WAN ingevuld. Dat werkte een paar jaar goed en nul problemen gehad. Dus een aanname dat het in jouw opzet ook gaat werken. Ik heb de vaste lijn er kortgeleden uit gegooid en werk nu met Fritzbox 4040 rechtstreeks op de glaslijn.


Heb je wat gehad aan de tip van Peter, @Free-IP-Range? Neem anders ook hét grote topic over het aansluiten van een eigen router achter een Expera Box eens door: 

WJB is ook altijd wel bereid om vragen te beantwoorden. Hoewel hij op het moment met vakantie is, dus kan even duren voor je dan van hem reactie krijgt.


@Free-IP-Range

Ik ben wel met je eens dat het “gebruik van een eigen modem” draadje onleesbaar geworden is. 

de Fritzbox 4040 ondersteunt geen dect. Het is een modem uit 2016 en ik zou hem niet meer aanraden.

De 4060 is een logische opvolger. Die gaat zonder experiabox direct op de glasvezel, je tikt als provider KPN in en het zal out of de box werken. Goedkoper alternatief: 7530.