Skip to main content

Mijn alarmcentrale verzond via de analoge lijn SMS berichten . KPN heeft die service in 2019 gestopt. Ik heb mijn abonnement omgezet naar bellen via VOIP. Kunnen nu wel SMS berichten worden verzonden en moet ik dan ergens nog een nummer programmeren van KPN om dat mogelijk te maken?

Via vaste telefonie van KPN is het niet mogelijk om smsjes te verzenden.

Dat geldt ook voor VoIP.


https://www.smsanaloog.nl/

Maar als ik zo de kosten eens bekijk dan zou ik in zo’n geval investeren in een andere manier van door melden.


Dank voor de reacties. Heb wat verder gezocht en merkte (uiteraard) dat dit niet de eerste keer was dat dit onderwerp werd besproken. Zie dat er geen makkelijke oplossing is. Ik denk dat ik het voorlopig maar zonder SMS berichten ga doen. Inbellen en bellen door het systeem over VOIP gaat gelukkig wel. Dat is voldoende voor mij.


Apart dat “SMS” berichten over een analoge lijn verzonden zouden moeten worden?
SMS is nu net typisch in het leven geroepen nadat (digitale) mobiele telefonie zijn intrede deed.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sms

Kun je die niet gewoon op je mobiele telefoon ontvangen?  Ik neem aan dat er bij een alarmcentrale tevens 06 nummers zijn gekoppeld aan deze diensten, wie ze ter controle en melding zouden moeten bellen nadat een alarm is afgegaan?


Apart dat “SMS” berichten over een analoge lijn verzonden zouden moeten worden?

Daar is ook helemaal geen sprake van, KPN is in 2019 "gewoon" gestopt met SMS op de vaste aansluiting, analoog of VoIP maakt daarbij niets uit.


Ik verwijt KPN ook niets, maar de handelwijze van een alarmcentrale,
dat ze dat op die wijze “analoog” zouden willen versturen?
(Wat overigens in tussenliggende connectie trajecten evengoed “digitaal” is).


Ik verwijt KPN ook niets, maar de handelwijze van een alarmcentrale,
dat ze dat op die wijze “analoog” zouden willen versturen?
(Wat overigens in tussenliggende connectie trajecten evengoed “digitaal” is).

Als KPN die sms functionaliteit nog zou ondersteunen, dan zouden we hier geen probleem hebben immers dan zou die alarminstallatie gewoon nog smsjes kunnen versturen via de analoge telefoon ingang van de Experia Box.

Overigens ben ik het met je eens dat alarminstallaties anno 2020 helemaal geen gebruik meer zouden moeten maken van "telefonie". Toch zijn er helaas nog vele alarminstallaties die op basis van "telefonie" met de alarmcentrale communiceren.


Het is heel simpel. Mijn al weer wat oudere centrale heeft een analoge module. Dus belt via de analoge lijn naar mijn 06 nummer. KPN had een voorziening die het mogelijk maakt via SMS te communiceren met de alarmcentrale. De centrale verzendt berichten die via KPN als SMS berichten worden doorgezet. En andersom. Een SMS bericht naar de centrale kan dan gelezen worden. Die optie heeft KPN afgesloten. Dus of accepteren dat er geen SMS verkeer meer mogelijk is, of een GSM module inbouwen of een geheel nieuwe installatie. 


...dat is dan toch een slechte service van zo'n alarmcentrale, dat ze zoiets niet beter hebben geïmplementeerd in hun systemen? Lees nog eens de laatste alinea van mijn eerdere reactie?

Technisch hoeft zoiets toch niet zo moeilijk te zijn om aan je “account” bij zo'n centrale enerzijds het alarm via de “gewone vaste lijn” te laten verlopen, en anderzijds SMS-jes met een aan hetzelfde account gekoppeld 06-nummer?

Of vormt het "SMS” onderdeel van het alarm zelf? Waarin bijv. stuurcodes worden gegenereerd in het bericht zelf, waarbij bijv. is vast te stellen bij welk onderdeel van een pand een inbraak / activatie van het alarm plaatsvindt? En andersom, onderdelen “op afstand” weer kunnen worden uitgeschakeld? (Voor dat soort functies zijn er tegenwoordig overigens wel betere systemen).


...dat is dan toch een slechte service van zo'n alarmcentrale, dat ze zoiets niet beter hebben geïmplementeerd in hun systemen? Lees nog eens de laatste alinea van mijn eerdere reactie?

Waar wil je naartoe @Babylonia?

Ik denk dat het ondertussen duidelijk is dat deze alarminstallatie nog een analoge telefoon verbinding nodig heeft om met de buitenwereld te kunnen communiceren. (Bellen of smsen)

Dat was tot een paar jaar terug helaas nog heel gebruikelijk. Ook ik heb zakelijk nog een alarminstallatie die via een analoge aansluiting loopt. Vaak kan je dan een IP module en/of gprs module kopen om de alarminstallatie via Internet en/of via mobiele telefonie te laten lopen. De prijzen van dergelijke modules zijn vaak exorbitant waardoor het wellicht goedkoper is om om de alarminstallatie te vervangen.


Let op. Het is gewoon een centrale thuis. Geen externe centrale. Mijn huissysteem belt via een analoge lijn extern en naar mijn mobiel. Heeft dus niets met een service van een externe centrale te maken. Als mijn hardware het niet kan managen houdt alles op.


Misschien wordt het dan toch tijd om eens aan vervanging te gaan denken.

Thuis heb ik al jaren naar alle tevredenheid een WoonVeilig alarmsysteem.


[ EDIT ]
Had het laatste bericht van de topic starter nog niet gelezen bij voorbereiding dit bericht.
Is nu duidelijk hoe de situatie in elkaar zit.

Reactie hieronder geldt eigenlijk nog als antwoord op bericht van wjb
Maar is dus inmiddels achterhaald. Laat het voor de goede orde maar wel zo staan als info.

De “telefooncentrale” bij de topic starter thuis, dat die analoog is, dat snap ik.
Maar het gaat mij om de “alarmcentrale” (als dienstverlening) waar iemand is aangesloten.

Dat is toch een gespecialiseerd bedrijf, waarbij vele bedrijven / particulieren hun alarm “meldingsdienst” hebben ondergebracht?  Die bellen dan vervolgens politie en/of andere hulpdiensten of sturen mogelijk eigen beveiligingsmensen op pad? (Naar gelang de service).

Alleen heb ik geen inzicht hoe het alarmsysteem “thuis” (op het bedrijf) is gekoppeld aan die alarmdienst. Dat zal dan via die analoge telefoonverbinding / PBX van de topic starter gaan.

Als een SMS-service alleen onderdeel is om de persoon in kwestie te waarschuwen dat er iets aan de hand is (en terugmelding), kan dat net zo goed naar een mobiele telefoon.

Als een SMS-service ondedeel wordt om een alarmsysteem aan te sturen middels bepaalde coderingen in het SMS-bericht zelf wat dan wordt uitgelezen, is het een ander verhaal.
Komt er meer bij kijken, want dan mis je een stuk functionaliteit van het alarmsysteem zelf, zoals het bij het bedrijf / pand is aangebracht als je die berichten niet meer kunt ontvangen.


Dank jullie voor het meedenken. Voor mij is het duidelijk. SMS is niet mogelijk als communicatie middel. Maar via de telefoon krijg ik meldingen en kan ook de huiscentrale bedienen indien nodig. Het is alweer een wat oudere installatie maar voldoet aan mijn wensen. Het niet meer kunnen communiceren via SMS is jammer maar geen onoverkomelijk gemis.