Skip to main content
Beantwoord

Waarom is KPN niet actief op Bonaire, St. Eustatius en Saba?

  • 1 September 2024
  • 5 reacties
  • 94 keer bekeken

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn Nederlands grondgebied, waarom is KPN er dan niet actief?

Hallo @LezenneC ,

Omdat er daar geen netwerk ligt van KPN. Dat zou dan vanaf nul opgebouwd moeten worden. 
 

Zie dat maar eens te regelen vanuit Nederland. En daarnaast heb je dan ook personeel nodig ter plaatse. Die eilanden zijn vrij klein, is dus nooit rendabel te krijgen. 


Als KPN daar de prijzen zou vragen die ze hier in NL vragen, dan zouden ze niks verkopen. Andere providers daar zullen waarschijnlijk veel goedkoper zijn. 

Als KPN daar lagere prijzen zou hanteren, dan zouden Nederlanders daar een KPN abonnement gaan afsluiten. Denkt u dat KPN dat een goed idee vind?


En waarom? Voor TV? Dat mag kpn daar dan niet aanbieden zoals hier. Want die gebieden vallen niet onder de EU. Dus zelfs NPO 1, 2 en 3 mag daar niet. Voor internet zal een lokale provider ten allen tijde goedkoper zijn. Bonaire bijvoorbeeld Telbo, Digicel of Chippie.


Op grond van de Wet telecommunicatievoorzieningen BES zou iedere aanbieder toegang moeten krijgen tot het lokale netwerk. De regeling is nagenoeg gelijk aan het Nederlandse systeem. Er is weliswaar een netwerk, maar deze is niet stabiel. Er wonen/verblijven heel veel Nederlanders op Bonaire en de tarieven zijn er zeker niet lager. Er komen veel Amerikanen, wat een aantrekkelijke businesscase kan zijn. Daarnaast heeft KPN als voormalig staatsbedrijf (naar mijn mening) een voorbeeldfunctie mbt het ondersteunen en ontwikkelen van deze eilanden. Ik weg: waarom niet?


Het is gewoon niet interessant. Ook gezien de afstand. KPN is één van de laatste, zo niet enige, Nederlandse provider die dus niet in internationale handen is. En zelfs Odido, Vodafone, Ziggo om er maar een paar te noemen zijn daar niet actief.

Er wonen niet veel mensen en de afstanden ter plaatse (denk aan kabels) zijn best groot. Het netwerk gaat daardoor te veel kosten én dan zullen de prijzen die gevraagd moeten worden ook hoger zijn. Dan in Nederland.

Jammer genoeg geeft de overheid ter plaatse geen licentie voor Starlink op Aruba, Bonaire en Curaçao.

Het is dus ook maar de vraag of KPN daar een licentie krijgt.

Ik heb nog een interesssant document van de ACM gevonden.

https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/2020-05/kostenbeoordeling-vast-internet-saba-en-sint-eustatius.pdf 

 


Reageer