Skip to main content

Enkele maanden geleden is eindelijk de woning aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN. Het internet en de interactieve TV werken prima, maar ik kan sindsdien geen VPN verbinding meer maken met mijn werk. Thuiswerken is voor mij nu niet mogelijk op mijn eigen netwerk, wat uiteraard wel essentieel is.

Ik ken collega's met een KPN glasvezelnetwerk die dit probleem niet ervaren.

Bovendien heb ik niks aan mijn eigen internet en firewallinstellingen gewijzigd. Daarnaast heb ik geen enkel probleem met het maken van de VPN verbinding als ik verbinding maak met het Ziggonetwerk van mijn directe buren. Ik gebruik het een VPN software van Shrewsoft. 

De ICT-leverancier van mijn werk kan niet anders dan concluderen dat het probleem bij KPN ligt en suggereert dat wellicht een firmware update van het ONT kastje nodig is (staat elders op het forum).

Via de klantenservice kom ik niet verder.

Kent iemand dit probleem en weet iemand hoe dit op te lossen is?

Hallo @kfh , welkom bij het KPN-forum waar klanten elkaar helpen.

Als je VPN verbinding met het werk het niet meer doet, zou je in je Shrewsoft een logje moeten kunnen zien tot hoever hij komt. Ook op je werk heeft IT-beheer de mogelijkheid om logs uit te lezen en zodoende met wat meer info te komen. De ONT heeft geen firmware update nodig (de verbinding gaat er via PPPoE overheen), maar wellicht is er een instelling in je box12 die je over het hoofd hebt gezien.

Bij het gebruik van VPNs kan er van alles fout gaan, juist omdat de keten best lang is. Is de metric goed ingesteld? Was de MTU-size aangepast? Moeten er extra poortjes open (hopelijk niet)?

Als de VPN zonder extra instellingen zou moeten werken, is het wellicht slim om de VPN-software naar factory settings terug te brengen en opnieuw de gegevens van je werk erin te zetten.

Maar allereerst: wat zeggen de logbestanden bij jou lokaal en die van het werk?


Hoi @kfh, welkom op ons forum!
Ik zie dat @XS4-Arjan al een paar handige tips geeft, kom je er een beetje uit zo?

Vanuit KPN heb ik hier ook niet direct een oplossing voor, had je de gerelateerde topics ook al gelezen?


Hallo,

Helaas is het probleem nog niet opgelost. Als ik logisch nadenk kan het volgens mij niet anders zijn dan dat het probleem in de KPN-box 12 zit cq in de instellingen ervan. Aan de instellingen van mijn laptop en de software van Shrewsoft voor de vpn noch aan de pc van mijn werk is niets gewijzigd. En bovendien zoals ik zei, als ik verbinding maak met het Ziggo internet van de buren werkt de VPN gewoon prima. Maar hiermee doorgaan is natuurlijk geen duurzame oplossing en tamelijk onzinnig als je klant bij KPN bent.

Helaas heb ik zelf weinig verstand van IT-zaken. Ik weet dus niet goed wat ik moet antwoorden op de vraag, wat zeggen de logbestanden. Ik weet niet waar ik moet kijken.

Ik heb als leek een aantal zaken geprobeerd: het ipv6-signaal uitschakelen, maar dit heeft geen effect. De wifistandaarden van het 2,4 en 5gHz netwerk veranderen van ax naar n, maar ook dat heeft geen effect (heb overigens ook geen idee of dit een logische poging was), uitschakelen DHCP voor thuisnetwerk, geen effect. 

Heeft iemand nog tips welke instelling in de box 12 ik zou kunnen wijzigen wat het probleem zou kunnen oplossen?

 

 

 


MTU staat op 1500 overigens, maar daar kan ikzelf volgens mij niks in wijzigen


@Thomas Helaas heb ik nog geen oplossing. Als anderen geen probleem met een box12 en vpn ervaren ligt het dan wellicht gewoon aan de box12 die ik heb? Kan ik niet een nieuw exemplaar proberen om te zien of dit het vreemde euvel oplost? 

En bovendien, dit is wel echt een probleem van KPN, hoe kan dit intern bij KPN opgepakt worden zodat er eindelijk een oplossing komt?


Je experiabox kunnen we alleen omruilen voor een nieuwe als deze aantoonbaar defect is, die conclusie kan ik nu nog zo niet trekken, als je vermoed dat dit wel het geval is kun je het beste even met ons bellen op 0800-0402, mijn collega's daar kunnen ook je lijn uitlezen. Wat nog wel een eind kan helpen om het een en ander uit te sluiten is je box 12 een reset te geven:

Op onze Kennisbank kun je alles vinden over de Box12 waaronder hoe je deze kunt resetten:

KPN Box 12 resetten

Je kan de KPN  Box 12 kan op 2 manieren resetten.

  • Met de resetknop
    Deze zit aan de achterkant in het gaatje naast de groene Phone poorten. Druk met een dun voorwerp (satéprikker, paperclip) 3-5 seconden in het gaatje tot het powerlampje rood gaat branden. Laat los en wacht af. De Box gaat zich resetten en herstart. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Via de webinterface
    Klik op de blauwe knop My Modem. Klik in de bovenbalk op Maintenance.
    Daarna kun je kiezen tussen herstarten (bovenste blauwe knop) of resetten (onderste blauwe knop).

@Thomas Of de KPN box defect is.. Daar zal wel van gezegd worden van niet aangezien ik wel gewoon internet heb. Er is alleen iets wat mn VPN software blokkeert. En dat lijkt in het KPN systeem te zitten. 

Resetten van het modem heb ik al 3x gedaan. Dat heeft geen effect. Heb je suggesties om instellingen in het modem te wijzigen? Kan ik poorten open zetten? Moet ik een andere instelling op proef wijzigen? Kun je andere collega's raadplegen voor suggesties?

Als ik google, kom ik mijn probleem op jullie forum vaker tegen, maar ik lees nergens een eenduidige oplossing.

Volgens jullie is het geen firmware probleem, wat ergens gesuggereerd wordt. Ik als IT-leek kan er moeilijk mee verder zo…

Graag je hulp of die van een collega. Zijn er geen IT-specialisten bij KPN die snappen hoe het modem in elkaar zit en een idee hebben waar de blokkade door kan komen?


Probeer jouw telefoon aan de USB poort van box12 te pluggen en telefoon Wifi-Hotspot over 4G te ativeren en 4G-backup in modem ook te activieren. Los koppelen de WAN-kabel van modem en als je nou probleemlos kan verbinden via VPN is definitief fouten bij KPN. Ik herken het probleem bij een ander user