Skip to main content

Ik heb een chromecast kabel voor televisie te kijken en gebruik hierbij de KPN iTV app.

Verbonden met wifi en bereik is prima.

Maar ik zit met het volgende probleem; namelijk erg slecht beeldkwaliteit.. gewoon bijna niet leesbaar (zie foto’s).. tevens loopt het beeld soms vast/staat stil. begrijp er helemaal niks van en wat ik ook doe, niks helpt!

Stekker chromecast/televisie eruit gehaald, app opnieuw gedownload en uit/ingelogd, chromecast gereset, andere apparaat bij tv weggehaald wat misschien kan storen.

 

De beeldkwaliteit is alleen slecht mbt de chromecast KPN. Met andere apps zoals Netflix of Videoland heb ik perfect beeld.

 

Wie kan mij helpen?!

 

 

Hallo @Devika van Vliet ,

Je kunt de beeldkwaliteit instellen.

Die kan je in de app en op de site via het tandwieltje instellen.

App:

Site:

Foto’s geleend van wjb. 


Ik zie bij beide wel een tandwieltje met instellingen maar wijzigen van beeldkwaliteit staat er niet tussen helaas..


Welkom op het forum @Devika van Vliet. Het is inderdaad niet scherp als ik naar de screenshots kijk. Als je het niet via Chromecast doet en gewoon op het apparaat zelf kijkt, is het beeld dan wel scherp, of heb je dit dan ook? Op wat voor apparaat is dat overigens?


Ik heb precies hetzelfde probleem! 
als ik gewoon via mijn telefoon kijk of via mijn laptop doet het beeld het wel goed. Als ik het beeldkwaliteit aanpas blijft hij het nog steeds niet doen…


@Jasper ik kan alleen maar televisie kijken dmv mijn chromecast kabel en de KPN tv app, heb geen andere mogelijkheid helaas..


@Lindsay de Roo vind t echt verschrikkelijk beeld.. daar betaal je dan voor! Inderdaad wat je zegt, op telefoon, tablet of laptop doet hij het wel perfect maar op televisie rampzalig..


Ja ik heb ook van alles geprobeerd maar ik krijg het maar niet weg…

en het beeldscherm heeft het wel gewoon altijd goed gedaan, het is sinds kort (max 3 maanden) dat het zo slecht is.


Maar hoe is het beeld dan als jullie het op de iPad (of telefoon) zelf kijken naar het beeld van de app? Dus zonder het te casten? Is het daar wel goed, of is het daar ook? Dat is belangrijk om te weten.


Dan is het gewoon goed en scherp beeld!


Dank je, de stream en de app zelf geven wel een goed beeld dus. Welke versie van de Chromecast hebben jullie precies? Mogelijk kan het de combinatie met een specifiek model zijn.


Ik gebruik deze!

 


Ik heb hetzelfde probleem... Heb zelfs de 4k chromecast. Alle andere apps werken perfect en kan zonder problemen 4k content kijken. KPN graag een reactie en oplossing. 


Ja hier ook slecht beeld met de KPN app op een google chromecast HD. Sommige secondes prima beeld dan weer zeer slecht . Wifi 6 station Unify Ubiquity.


Vanaf wat voor apparaat ervaren jullie dit, is het een telefoon of tablet? En welk merk/model is het? Hebben jullie de app ook al eens opnieuw geïnstalleerd? 


Het probleem speelt als ik rechtstreeks de app gebruik op de chromecast tv maar ook als ik vanuit mijn telefoon de app stream naar de chromecast. Dit is overigens bij verschillende telefoons die ik gebruik. 


@Jasper Ook even een vraag van mij aan jou. Volgens mij geeft iedereen aan problemen te ervaren met de KPN app die op de Chromecast zelf is geïnstalleerd. Uit jou vraag van zojuist krijg ik de indruk dat je het idee hebt dat alle vragen gaan over streamen vanaf tablets/telefoons naar de Chromecast. Klopt dat? Want als dat het geval is hebben we het dus niet over dezelfde problemen. Het gaat over de kwaliteit van het beeld dat de kpn app, die geïnstalleerd is op de Chromecast zelf, produceert.

 


Nee, niet iedereen lijkt het op de Chromecast zelf te hebben. De laatste paar reacties wel inderdaad, maar het topic begon over het casten vanaf een telefoon/tablet. Dus beide dingen zijn van toepassing, en is het belangrijk om goed te kijken wat er aan de hand is. Ik zie niet wat jullie zien, ik zie alleen wat jullie vertellen. De vragen helpen om meer informatie te krijgen zodat we kunnen kijken wat er precies aan de hand is.


Ok, dan praten we niet langs elkaar heen!


Overigens is mij niet duidelijk iuit de post van Devika dat ze via een telefoon of tablet cast. Maar dat terzijde. Als je een oplossing voor beide aan het zoeken bent is dat helemaal top!


Ik ben in afwachting van een reactie inderdaad, ik heb het gisteren doorgestuurd naar de specialisten. Als we meer weten komen we er op terug 🙂


Fijn Jasper! Als ik overigens televisie kijk via de NPO app dan heb ik wel prima beeld. Hoop dat er snel een oplossing komt! 


Voor goede analyse en interpretatie van de klachten is het erg belangrijk inderdaad het verschil tussen casten (‘streamen vanaf ander apparaat’) en de smarttv-app (als losse app) te begrijpen. Alle chromecasts-met-afstandbedieningen, kunnen namelijk beide. Afzonderlijk van elkaar. Terwijl er wel echt een best groot verschil is. Dus alleen benoemen welk apparaat je gebruikt sluit niet uit welke methode je gebruikt, dat is zonder het aan te geven niet duidelijk. Probeer goed aan te geven
-of je de losstaande KPN TV app gebruikt op je chromecast-met-afstandsbediening,
-of dat je cast vanaf een telefoon/tablet/pc .
Sommigen gaven dat al wel goed aan overigens.

(En ook alle TV's of mediaplayers met Android-TV en Google-TV als besturingssysteem, kunnen beide: dus zowel de losstaande smart-tv app gebruiken, als een ander apparaat die naar dit apparaat cast. Dat is het mooie van dat besturingssysteem, maar ook het verwarrende. 😅)

Wat ook belangrijk is om te beseffen: of je nu cast, of je de smart-tv app gebruikt op dat apparaat, in beide gevallen wordt de internetverbinding van dat apparaat zelf gebruikt. Je telefoon/tablet/pc heeft daar op dit moment ook geen enkele invloed op. Zowel bij casten als in de smart-tv app wordt adaptieve bitrate toegepast die je niet kan instellen, deze wil altijd naar de maximale kwaliteit vanuit zichzelf. (dit in tegenstelling tot de android-, ios-, en web-app waarbij je dat wél kan instellen voor die applicatie alleen, met name om het datagebruik te beperken voor mobiele connectie).
 

Terug naar de chromecast-met afstandbediening. Zowel casten als de smarttv-app maken dus gebruik van adaptieve bitrate (ABR) om de kwaliteit van de video te bepalen die getoond wordt op het scherm; dit is wat jullie meemaken, deze ABR gaat niet naar maximaal om in ieder geval bewegend beeld te houden. Belangrijkste factor: snelheid waarmee de video-pakketjes binnenkomen. Test dus of deze wel netjes optimaal is, op dat apparaat zelf. B.v. de Netflix app heeft een ingebouwde speedtest, of via een browser naar fast.com bv. Relatief makkelijke methode. Test echt op hetzelfde apparaat, een telefoon er vlak naast houden en daarop testen is geen goede test.

Waarom is het verschil voor ons belangrijk om te weten of het tijdens casten gebeurd of tijdens gebruik van de smart-tv app? De één heeft al in jaren geen wijzigingen gehad van ons en de andere wel. Beide maken gebruik van identieke video-streams en servers, nét als tv.kpn.com en android-app op telefoons en tablets. Zou er iets met de streams of servers zijn dan hebben die platformen daar tegelijk evenveel last van. Op nuance verschillen na.

Ik lees veel dat b.v. de telefoon KPN app er geen last van heeft bij velen, goede kwaliteit beeld op zelfde moment. Als dan casten tegelijk ook niet goed werkt, kun je eigenlijk met 99% zekerheid zeggen: de verbinding van die chromecast is niet optimaal. Aan die ABR code is echt al jaren niets veranderd en als het aan de video-server ligt, dan zou de telefoon er ook last van moeten hebben.

De smarttv-app is complexer, met meer eigen logica en een grote app update afgelopen zomer. Wellicht staat die ‘te gevoelig’ en gaat die ‘te snel’ terugschakelen naar lagere kwaliteit bij bepaalde netwerkcondities, terwijl bijvoorbeeld casten nog wel goed gaat en de verbinding naar de tv eigenlijk echt wel voldoende is. Het is lastig echter zulke netwerkcondities te simuleren. Zelf ervaren we dat nog niet of lukt het niet na te bootsen, behalve dan wanneer de netwerkcondities ook écht niet meer voldoen.

Voorbeeld: als iemand b.v. via de smarttv-app NPO1 live hele slechte kwaliteit ziet, vervolgens op hetzelfde apparaat NPO1 live gaat casten en dat is goed, dan terug naar de smarttv-app en kwaliteit blijft na 1 minuut nog steeds achter… vervolgens weer NPO1 cast en het is weer instant goed, dan is dat zo goed als sluitend bewijs voor bovenstaande hypothese.
Als iemand zowel met casten als de smarttv-app dezelfde problemen heeft, wijst alles nu naar de verbinding. Hoe vervelend het ook is om te zeggen. 
Niet dat ook met casten niets fout kan gaan, cast-software wordt volledig door Google beheerd en die updaten ook nog wel eens dingen die héél soms voor issues kunnen zorgen. We sluiten niets uit, maar daar lijkt nu nog geen aanleiding toe.

So far een kleine deep-dive, omdat we zelf nu heel weinig aanknopingspunten hebben, maar er wel klachten zijn. Deze deep-dive is ook her en der nog steeds met enige nuance want dit is slechts een tipje van de sluier. En we sluiten geen enkel scenario helemaal uit! We nemen het wel serieus. 


Dank voor de uitvoerige toelichting. Ik gebruik dus alleen de Chromecast standalone. Als ik de uitleg goed begrepen heb, en de verbinding tussen de Chromecast en het internet het probleem is dan heeft de kpn app dus andere bitrates dan Disney, Netflix, Prime en YouTube, omdat daar het pixelen nooit optreedt. 

Ik vraag dit omdat ik de Chromecast ook al bekabeld heb aangesloten, maar dat lost het probleem niet op. Dit komt denk ik omdat gigabit ethernet niet wordt ondersteund door de Chromecast. Trek ik dan de juiste conclusie dat het probleem voor de gebruikers niet oplosbaar is? De bitrate van het tvsignaal is dan soms simpelweg te hoog is voor 'het pijpje" waar het doorheen moet. Zoals ik al aangaf treed bij mij het probleem merkbaar op bij voetbalwedstrijden. Zijn dat dan ook juist de uitzendingen waarbij bitrates vaak hoger zijn dan bijv. praatprogramma's, films en sitcoms?


Dank voor de uitvoerige toelichting. Ik gebruik dus alleen de Chromecast standalone. Als ik de uitleg goed begrepen heb, en de verbinding tussen de Chromecast en het internet het probleem is dan heeft de kpn app dus andere bitrates dan Disney, Netflix, Prime en YouTube, omdat daar het pixelen nooit optreedt. 

Ik vraag dit omdat ik de Chromecast ook al bekabeld heb aangesloten, maar dat lost het probleem niet op. Dit komt denk ik omdat gigabit ethernet niet wordt ondersteund door de Chromecast. Trek ik dan de juiste conclusie dat het probleem voor de gebruikers niet oplosbaar is? De bitrate van het tvsignaal is dan soms simpelweg te hoog is voor 'het pijpje" waar het doorheen moet. Zoals ik al aangaf treed bij mij het probleem merkbaar op bij voetbalwedstrijden. Zijn dat dan ook juist de uitzendingen waarbij bitrates vaak hoger zijn dan bijv. praatprogramma's, films en sitcoms?

Standalone, dan is het dus de smarttv-app, versie 3.0.20 zoals rechtsonder staat bij instellingen in de app? En bedienen met de witte afstandbediening?
Bekabeld aangesloten met zo'n ethernet adapter?
Dan sluit je inderdaad wifi al meteen uit! 1 Gbit, 100Mbit, dat is allemaal wel in orde, het zou pas een probleem worden met 10Mbit, dan gaat de ABR wel al iets doen, ook al is de bitrate momenteel maximaal ~6 Mbit.
Welke chromecast is het precies? De HD of 4K? 
Wat doet je internetverbinding voor snelheid?
Als ik het goed begrijp is het via wifi ook niet beter?
Ik ben toch wel erg benieuwd welke snelheid je chromecast naar internet haalt, kun je dat proberen te testen? Hopelijk een Netflix gebruiker? Dan kan dat in die app bij Ondersteuning → Je netwerk testen…

Heb je je profielgegevens ingevuld op dit forum, we kijken dan eventueel graag achteraf mee als het weer mis gaat (dan graag hier posten, liefst tot op de minuut nauwkeurig wanneer de kwaliteit weer selcht werd) en het bekabeld is aangesloten!

Nog een belangrijk ding: een andere download ergens in je netwerk kan ook het kwaliteitsverlies soms (!) verklaren. Tenzij je veelvuldig downloader bent en deze de gehele bandbreedte van je internet gebruikt.

Omdat we live TV aanbieden en zo dicht mogelijk op live willen zitten, kunnen we lastig nog een extra lokaal buffer van b.v. 20 seconden opbouwen.. die data is er simpelweg nog niet. Daarom is dat lastig te vergelijken met VOD diensten zoals Netflix en Youtube, die vaak 90 seconden lokaal bufferen. Als je verbinding 10sec goed is en 80 seconden heel slecht, werken zulke diensten voor het oog vlekkeloos; dat gaat niet op voor live televisie; er zit al vertraging in, die wil je klein houden, dus lokale buffers (op het apparaat zelf) zijn heel kort in onze apps. Dat is ook deels van de problematiek, het vereist daarmee een stabielere verbinding dan die VOD apps om gelijkend te werken. Niet zo zeer de bitrate hoogte.

Maar het klinkt alsof hier wat te verbeteren valt, of er werkt toch iets niet helemaal goed in de smarttv-app op dit gebied. Snelle beelden zou niets mogen uitmaken, maar als dat structureel het geval is.. we sluiten het niet uit.   


Top. Je aanname klopt, het is de Chromecast HD versie met de witte afstandsbediening. Ik zal later vandaag de test via Netflix doen en terug rapporteren. 

Ik heb overigens een glasvezel abbonement met 100mbit up- en download.