Een nieuwe donderdag, drie nieuwe raadsels. Altijd weer leuk om zo’n dwaling voor te bereiden. Ik hoop dus dat jullie net zo veel plezier aan het oplossen hebben dan ik tijdens het voorbereiden had. Dus hier gaan wij dan!
Nummer 1 - De notarissen
Notaris De Zwart in Witteveen moet een geheim document per post versturen aan notaris De Wit in Zwartsluis. Hij heeft een stevige metalen koker, waarvan het deksel met hangsloten kan worden vergrendeld. Notaris De Zwart beschikt over twee hangsloten met de bijbehorende sleutels, maar notaris De Wit heeft deze sleutels niet. Notaris De Wit beschikt ook over twee hangsloten met de bijbehorende sleutels, maar die sleutels heeft notaris De Zwart weer niet. Het versturen van sleutels willen beide notarissen niet; dat vinden ze te riskant.
Hoe kan notaris De Zwart zijn document veilig opsturen naar notaris De Wit, met behulp van de metalen koker en de hangsloten?
Nummer 2- Rovertje
Er was eens een ontzettend rijke koning. Hij woonde in een groot kasteel dat hij zeer zwaar liet bewaken. Op een dag was er een rover die de schatten van de koning wilde stelen. Hij vermomde zich als koninklijke kwakzalver en ging naar het kasteel. Om erachter te komen hoe hij langs de poortwachter moest komen, verstopte hij zich in de bosjes bij de poort om te kijken hoe de andere bezoekers dat deden.
Eerst kwam de koninklijke kok bij het kasteel aan. De poortwachter zei "acht", de kok antwoordde "vier" en mocht naar binnen. Daarna kwam de koninklijke kleermaker. De poortwachter zei "zes", de kleermaker antwoordde "drie" en mocht naar binnen. Vervolgens kwam de koninklijke kapper. De poortwachter zei "twaalf", de kapper antwoordde "zes" en mocht naar binnen.
De rover, die dacht dat hij het toen wel doorhad, liep ook naar de poort. De poortwachter zei "tien" en de rover antwoordde "vijf". Meteen werd hij in de boeien geslagen en in de cel gegooid.
Welk antwoord had de rover moeten geven om binnen te komen?
Nummer 3 - Archimedes
Het verhaal gaat dat Archimedes, de Griekse wiskundige, gevraagd werd om uit te vinden of de nieuwe gouden kroon van de koning van puur goud gemaakt was. De kroon zelf moest echter wel intact blijven. Terwijl hij in een openbaar bad zat en erover nadacht, merkte Archimedes de verplaatsing van het water op die veroorzaakt werd doordat hij zijn lichaam dieper in het water liet zakken. Hij realiseerde zich dat hij de oplossing had gevonden: als de kroon van puur goud gemaakt was, zou deze hetzelfde volume aan water moeten verplaatsen als een staaf puur goud met gelijk gewicht. Opgewonden sprong hij uit het bad en rende naar huis, ondertussen "Eureka!" ("ik heb het gevonden!") roepend. Hij vergat alleen dat hij nog naakt was...
We weten niet of het verhaal waar is. We weten wel dat Archimedes de eerste wet van hydrostatica heeft ontdekt: als een voorwerp is ondergedompeld in een vloeistof, ondergaat het een opwaartse kracht die gelijk is aan het gewicht van de door het ondergedompelde deel van het voorwerp verplaatste hoeveelheid vloeistof. Kun je de volgende vraag beantwoorden en je eigen "Eureka!" moment beleven, door gebruik te maken van deze beroemde wet?
In een aquarium gevuld met water drijft een blok hout. Bovenop het blok hout is een steen gelijmd. We markeren het huidige waterniveau. Als het blok hout omgedraaid wordt (zodat de steen eronder hangt), zal dan het waterniveau stijgen, dalen, of gelijk blijven?
En, uiteraard, zoals altijd: antwoorden graag in het wit zodat ze niet zichtbaar zijn en het ook voor de rest nog uitdagend blijft!
Veel plezier en succes!