Skip to main content

Ook ik krijg deze mail vandaag. Wel opvallend is dat deze vanuit een Scarlet domein wordt verstuurd. Dit moet het toch enorm makkelijk maken om de daders op te sporen?

Admin: nieuw topic aangemaakt voor vraag, afgesplitst van topic

Ja was het maar zo simpel 🙂 De afzenders kunnen elk willekeurig adres gebruiken, ook jouw adres. Zolang er mensen zijn die erg slordig zijn met hun gegevens en “overal” hun gegevens achterlaten (zoals een van één van de personen die hierboven wat kwam melden) zal dit ook nooit voorbij zijn!
 

De afzender klopt niet en er staan ook veel fouten in.


Hah @BartvHam, leuk dat je hier een interessant onderwerp aansnijdt. Welkom op het KPN forum :)

Wel opvallend is dat deze vanuit een Scarlet domein wordt verstuurd. Dit moet het toch enorm makkelijk maken om de daders op te sporen?

Dan ga je er vanuit dat de dader vanaf zijn/haar eigen account ongewenste internetactiviteiten verricht. Niets is minder waar. SPAM kan namelijke vanaf elk domein worden verstuurd. Zelfs vanaf jouw eigen *****@kpnmail.com account, wanneer je online beveiliging niet op orde is. 

Het is heel simpel. Jouw online gegevens worden buitgemaakt door een datalek op ‘een site’ waar jij (ooit eens) een account hebt aangemaakt. Je naam, mailadres + wachtwoord en misschien zelfs wel andere (bank)gegevens zijn bekend. Kassa! 
Als je overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt, kan de internetcrimineel vanaf jouw mailadres SPAM / Phishing berichten versturen. Voor je eigen digitale veiligheid is het daarom erg belangrijk dat je ‘sterke wachtwoorden’ instelt en voor ieder onlineaccount een uniek wachtwoord maakt. Op Wachtwoordmanager en 6 andere tips voor jouw veiligheid online  lees je er meer over.

Tip: Op de site: haveibeenpwnd kun je controleren of jouw mailadres(sen) via bekende datalekken zijn buitgemaakt. 

Om onze klanten te beschermen hebben we een speciaal team aangesteld: KPN Abuse
Wat is abuse? Abuse staat voor misbruik. We kennen twee soorten misbruik:

  • Bewust misbruik
  • Onbewust misbruik

Wanneer er gegevens van een van onze klanten wordt misbruikt voor het verdere verspreiden van ongewenste mail, dan is onze klant slachtoffer van ‘Onbewust misbruik’ Bij bewust misbruik kan door ons (definitief) buiten dienst stellen van de internetverbinding worden opgelegd. Bij onbewust misbruik spoort ons Abuse Team je aan de computers te controleren met één of meerdere virusscanners. Ook kan ons Abuse Team jou internetverbinding (tijdelijk) in quarantaine plaatsen. Binnen deze omgeving kan je op veilige manier, problemen op je computer(s) oplossen.


Reageer