Skip to main content

Ik krijg heel veel mail niet op mijn mail adres. Na gesteggel met de verstuurder gekeken op mijn webmail en daar heeft KPN in al haar wijsheid besloten mail naar mij verstuurd als spam te markeren en krijg ik deze ook niet in mijn client meer te zien.

 

Er is een besluit geweest vanuit het ministerie van economische zaken in 2017, dat KPN dat ook helemaal niet mag doen, dus laat dat...

 

Blijf van mijn mail af. Ik heb een e-mail client die dat zelf prima kan doen en ik heb belangrijke zaken gemist hierdoor.

 

*Admin: titel aangevuld i.v.m. vindbaarheid

Hey @Andy P! Vervelend dat verkeerde mails door het spamfilter zijn verplaatst. Het is niet zo zwart-wit als je denkt. Je kunt ons spam-filter trainen door de fout gefilterde mails 'goed' te keuren in de spambak. Op onze website vertellen we hoe je dit kunt doen Spam samen aanpakken]. 


Hallo Lisa,

 

Bedankt voor je antwoord, echter gebruik ik webmail nooit en heeft elk zichzelf respecterend e-mail programma zelf ook een prima anti-spam filter. Ik zie het nut er niet van in om mijn eigen spam-filter te trainen en die van een ander ook nog eens. Dat kan best wel zwart/wit. Aan of uit 1 of 0.

 

Ik heb de mails nu wel goed gekeurd, maar gelieve de filter uitzetten. Ik heb er meer last van dan profijt.

Mvg Andy


Ahh, dat begrijp ik. Het spamfilter kan niet uitgeschakeld worden. Hoe vaak komt het voor dat mails, gericht aan jou, foutief gefilterd worden door het Spam-filter?  

Gaat het steeds om dezelfde afzender of verschilt dit? 


Hoi Lisa,

 

Verschillende en best wel veel. Ik had laatst een online training en daarvan kwam de 5e mail wel door en ik snapte er niets van, via webmail waren de 4 voorgaande geblokkeerd. Dus ook niet echt stabiel.

 

Zo neem ik een dienst af van iemand en dat gaat prima, krijg mail, maar zodra het over betaling gaat (waarschuwing dat er een automatische betaling aankomt) wordt deze tegen gehouden.

 

Nieuwsbrieven naar zaken die ik interessant vind, worden meestal tegen gehouden, maar soms ook weer niet.

Ik weet wel dat nieuwsbrieven naar groepen worden gestuurd, maar dat geeft KPN niet het recht deze mails te blokkeren.

Dat zijn zaken die ik daarom ook zelf wil regelen. Of zorg ervoor dat de mail iig in mijn lokale spam map komt, maar laat ze niet achter op de server. Ik heb nu ongeveer een jaar of 25 internet en ik heb dit nog nooit zo erg meegemaakt.

 

Mvg Andy


Wees maar blij met het feit dat KPN een spamfilter heeft. Besef je goed dat 80% van alle mail spam is en als er dus geen spamfilter zo zijn, dan zou je gemiddeld bij elke 2 mailtjes ook 8 spamberichten ontvangen. Ik denk niet dat je daar echt vrolijk van zult worden of wel?


Die worden tegen gehouden door mijn eigen filter. Ik zie geen enkele reden waarom KPN zich daarmee hoeft te bemoeien. Vooral niet als ik bedenk dat bijna alle mails die tegen gehouden werden geen spam waren. Als ik iets niet vertrouw, dan gebruik ik mijn gmail account en niet mijn privé account. Het minste wat KPN zou kunnen doen is mij de keuze geven en niet voor mij gaan beslissen. Zeker niet als de dienst zoals de spamfilter waardeloos is.


Die worden tegen gehouden door mijn eigen filter.

Nee, zeer zeker niet, ik geloof niet dat je beseft hoe omvangrijk en complex het weren van spam is. Berichten die als spam bestempeld worden die zie jij niet eens in jouw inbox of spamfolder, die zijn er daarvoor al uitgefilterd en in de prullenbak gegooid.

Berichten die mogelijk spam zijn die komen in jouw spamfolder. Als daar berichten tussen zitten die vokgens jouw geen spam zijn, verplaats die dan naar jouw inbox, daarmee vertel je het spamfilter dat hij volgens jou verkeerd zit. Dit geldt ook voor berichten in jouw inbox die volgens jou juist wel spam zijn. Verplaats die dus juist naar jouw spamfolder.

 


*Zucht* Neem maar van mij aan dat ik dat wel weet, misschien zou KPN dan maar wat specialisten in dienst nemen die wel weten hoe ze een mailserver met een spamfilter moeten configureren.

 

 


@Andy P :

Ik neem aan dat je in jouw emailprogramma (alleen) POP gebruikt om email op te halen ? Maak dan een extra account aan dat met IMAP werkt. Dan zie je in jouw emailprogramma een kopie van al jouw mappen op de KPN emailserver, inclusief de spammap. Zie verder de tips van @wjb 

Zorg er dan ook voor dat je de optie “Bewaar kopie van email op server” (o.i.d., hoe heet die optie bij jouw emailprogramma ?) aanvinkt.

Er is een duidelijk verschil tussen IMAP en POP.

https://realhosting.nl/helpdesk/verschil-tussen-pop3-en-imap/


Hoi Willy22, mijn programma ondersteund Pop3 en IMAP en ik heb idd Pop3 ingesteld. Dit is een bewuste keuze. Daarom wil ik ook dat KPN gewoon van mijn mail afblijft. 

 


Daarom wil ik ook dat KPN gewoon van mijn mail afblijft. 

Dat zal niet gaan gebeuren en daarnaast weet ik 100% zeker dat je, als KPN dat wel zou doen, binnen een dag zou smeken om het spamfilter weer te activeren.

Met alle respect maar je hebt echt geen idee van de enorme gevolgen die het uitzetten van het spamfilter met zich mee zou brengen. Het is niet voor niets dat elke ISP over de hele wereld een spamfilter gebruikt om de mailboxen van haar abonnees leesbaar te houden.


@Andy P :

Ja, dat snap ik.

Maar als je ook IMAP gebruikt in jouw emailprogramma dan kun je in jouw emailprogramma, binnen dat IMAP account, de email uit de spammap (die onterecht als spam is aangemerkt) weer terugzetten naar Postvak In zonder de webmail te gebruiken. Het terugzetten van email, naar Postvak In vertelt de KPN emailserver dat jij vindt dat die email geen spam is. En daar leert het spamfilter van.

Overigens, ik gebruik zowel POP als IMAP in mijn emailprogramma voor hetzelfde emailadres(/-account). Op die manier heb ik toch een lokale kopie van mijn email.


@Andy P :

Dan kun je het extra (!!!) IMAP account alleen gebruiken om spam uit de (KPN) spammap te halen en naar Postvak In te verplaatsen. Dan hoef je ook niet de webmail te gebruiken, want bij IMAP zie je ook alle mappen van de webmail.


@wjb, ik begin het een beetje vervelend te vinden dat je continue aangeeft dat ik niet weet waar ik het over heb, maar deze vraag kan gesloten worden. Ik heb het probleem al opgelost.

Ik heb een persoonlijk domein geregistreerd en deze geconfigureerd op mijn Exchange server waar ik mijn zakelijke domein al op beheer. Dat is de derde dienst van KPN waar ik wel voor betaal, maar die ze niet naar behoren kunnen leveren.

 

@Willy22, je bent idd wel een slimmerik, maar dit is de zoveelste keer dat ik moet inproviseren omdat KPN wederom een dienst levert met veel gebrekken. Jouw antwoorden zijn overigens wel constructief en daar wil ik jou wel voor bedanken. 


@wjb, ik begin het een beetje vervelend te vinden dat je continue aangeeft dat ik niet weet waar ik het over heb, maar deze vraag kan gesloten worden. Ik heb het probleem al opgelost.

Ik heb een persoonlijk domein geregistreerd en deze geconfigureerd op mijn Exchange server waar ik mijn zakelijke domein al op beheer. Dat is de derde dienst van KPN waar ik wel voor betaal, maar die ze niet naar behoren kunnen leveren.

Bij welke provider is jouw persoonlijke domein ondergebracht?

Weet je dat jouw zakelijke mail ook door de spamfilter van KPN / Microsoft loopt en dat daardoor de meeste echte spam jouw mailbox gelukkig niet zal bereiken.


Inmiddels aantal maanden verder en gebruik ik mijn eigen diensten en warempel. Probleem opgelost. Mail niet vol met spam, maar belangrijke mail komt wel door in tegenstelling tot KPNmail. Wat ik zelf al dacht is dat het erop lijkt dat KPN ook nog op de (web) client filters gebruikt naast de filters op de server.

 

Mail die nu wel binnenkomt is bijvoorbeeld.

Mail van GGD

Mail van apotheker dat medicijnen binnen zijn.

Mail van leveranciers zoals Vattenval dat er een rekening of een overzicht voor mij klaar staat.

 

Allemaal mail waarvan KPN denkt dat ze mij tegen moet beschermen.:rolling_eyes:


Hoi Andy, en KPN,

Helemaal eens met jou verhaal.

Ik ben vanaf Telfort samengevoegd bij KPNmail en daar had ik er geen last van dat de SPAM mail door Telfort werd tegen gehouden. Dus die techneuten konden dat (met een POP3 instelling) wel regelen.

Ik krijg nu ook afwisselend mails WEL of niet binnen van dezelfde afzender, dus dat zelf leverende vermogen bij KPN heb ik mijn twijfels over.

Waarom komt de ene nieuwsbrief wel binnen en een week later de andere niet?

En ik wil ook niet elke dag naar de webmail kijken, van”zit er misschien bij KPN nog wat in de SPAM bak”.

@KPN: Graag de instellingen van Telfort weer overnemen, toen was het wel goed.

Gr. Alje


Beste AljeD, ik ben alleen bang dat je vraag tegen dovenmansoren gericht is. Elke vraag die ik tot nu toe via het forum heb gesteld heb ik uiteindelijk buiten KPN om moeten oplossen. Het Forum wordt door KPN gebruikt als een NULL device lijkt wel. Ik denk dan ook dat we niet teveel mogen verwachten van een simpele kabelboer. Service, mail, Wifi  mobiel e.d. wordt al vrij snel ingewikkeld en daar doen ze ook niet aan, tenminste…. niet goed. Het enige wat goed is, is het vaste internet wat binnenkomt, verder heb de overige diensten alweer elders belegd of zelf moeten regelen.


Beste Andy P , bedankt voor je reactie.

En inderdaad herkenbaar, na overname van mijn eerste glasvezelprovider passen ze zo ineens serverinstellingen aan. En je moet zelf maar weer uitzoeken om het weer werkbaar te krijgen, dat was bij de overgang naar Telfort al zo en later naar de KPN server werd het nog erger.

Dan ga ik voorlopig uit nood maar ook nog een IMAP instellinkje aanmaken. Die tip was zinvol in elk geval (als workaround)

En dat zelflerende effect van hun SPAM filter, dat gaat hem niet worden.


Bij de overgang van Telfort naar KPN heeft Telfort (meer dan) “een paar steekjes laten vallen". Zo waren er problemen met de wachtwoordeisen. De Telfort moderator had destijds de verkeerde eisen voor het nieuwe wachtwoord genoemd.

Wie wat langer hier op het KPN forum verblijft merkt dat de organisatie van de KPN ook niet altijd even “professioneel” werkt / in elkaar steekt.

Overigens zie het gebruik van IMAP naast POP niet als een “workaround" omdat ik het liefst IMAP gebruik maar omdat ik een kopie van al mijn belangrijke email op mijn laptop wil hebben staan heb daarnaast ook een POP account gemaakt.


Ik ervaar precies dezelfde problemen als Andy. Ik begrijp dat KPN de spam standaard wil filteren. Maar, het toevoegen van een optie om uit te kunnen zetten is geen onredelijke vraag. 

Met allerlei work arounds kom je er wel uit. Maar dat kan voorkomen worden met een opt-out.


Jaartje later nu, draai een jaar mijn eigen exchange omgeving buiten kpn om. Draait als een zonnetje. Toch wel jammer dat ik door gebrek aan service of kennis binnen de KPN steeds zelf oplossingen moet uitvoeren en implenteren. Voor het geld wat ik betaal verwacht ik wel iets meer.


Maar, het toevoegen van een optie om uit te kunnen zetten is geen onredelijke vraag. 

Geloof me, dat wil je echt niet. Jouw mailbox zal dan overladen raken met spam en phishing. Weet dat 80% van alle mail spam en phishing berichten zijn en dus maar 20% legitieme mail. Wil jij echt (gemiddeld) voor elk echt mailtje vier spam/phishing berichten ontvangen?

 

Overigens valt het wel op dat er de laatste tijd vaker mailtjes van tijdschriften en kranten onterecht als spam gezien worden.

Dat komt waarschijnlijk omdat deze afzenders regelmatig mails versturen naar niet meer bestaande emailadressen en daardoor een slechte reputatie krijgen. Het zou KPN sieren als ze de spamfilter kunnen vertellen mails van bepaalde afzenders altijd te accepteren mits ze voldoen aan spf, dkim en dmarc.

Neem als voorbeeld mails van @mail.ad.nl, die zouden mijns inziens nooit als spem gezien mogen worden zolang ze maar afkomstig zijn van de mailserver van AD zelf.

 


@wjb Zonder mij en mijn situatie te kennen meen je te kunnen invullen wat goed voor mij is. 

Ik vraag naar de mogelijkheid om het Spam filter te kunnen uitzetten. Vind je dat een onredelijke vraag? En zou het veel moeite kosten voor KPN om z'n knopje toe te voegen?


Ik vraag naar de mogelijkheid om het Spam filter te kunnen uitzetten. Vind je dat een onredelijke vraag? En zou het veel moeite kosten voor KPN om z'n knopje toe te voegen?

Dat knopje zal er niet gaan komen, de spamfilter is immers niet per emailaccount maar voor alle emailaccounts tesamen. Wat KPN mijns inziens wel mogelijk zou moeten maken is dat je filterregels kunt instellen die op de spamfolder van toepassing zijn.

Nu zijn dergelijke filterregels alleen mogelijk op de inbox maar door ook regels op de spamfolder toe te staan zou het dus mogelijk zijn om mails van bepaalde afzenders (zoals in mijn voorbeeld @mail.ad.nl) alsnog automatisch in de inbox te plaatsen.