Skip to main content

Hi, 

Recent is glasvezel bij ons het pand binnengebracht (oud pand met 3 huur appartementen). De aansluiting zit nu in de meterkast bij de centrale hal. Echter, vanaf daar lopen er alleen de oude DSL (RJ11) kabels de appartementen in. Er is voor ons geen mogelijkheid om daar ethernet-kabels van te maken en ik verwacht ook niet dat de verhuurder daar zin in heeft.

Vraag: is er een verbinding te maken van het glasvezelkastje (RJ45) naar de bestaande DSL (RJ11) bekabeling om het zo de appartementen in te krijgen? En aan de kant van onze router weer een adapter van RJ11 naar RJ45 om in de WAN-poort aan te kunnen sluiten?

Geen idee of deze twee te combineren zijn…

Ik had niet zien aankomen dat de inpandige bekabeling vervangen zou moeten worden ivm glasvezel op ons adres..

 

Gr Daan

Ja, dat kan, er is dan wel aan beide kanten apparatuur nodig en je moet geen gigabit snelheden verwachten. Zie bijvoorbeeld:

https://www.ct.nl/reviews/thuisnetwerk-via-bestaande-coax-en-telefoonkabels/

Hier het in dat artikel genoemde product:

https://shop.allnet.de/netzwerk-aktive-komponenten/g.hn-homegrid/g.hn-2-wire/269195/allnet-all-ghn101-2wire-punkt-zu-punkt-g.hn-bridge-konverter-bundle-fuer-2-draht-verbindungen

Maar hoe groot is de afstand? Zou WiFi niet kunnen? 


Dank Ernst-Jan!

Ik denk dat dat inderdaad is wat ik verawchtte. Alleen had ik niet dergelijke prijzen verwacht 🙂 Toch maar even de verhuurder benaderen voor het vervangen van e.e.a. aan bekabeling.. Ik had de gedachte dit makkelijk (en wat goedkoper) zelf op te kunnen lossen.

WiFi kan wel, maar dan komt mijn router in de centrale meterkast en hal te hangen. Die houd ik toch liever binnenshuis, en dat betekent bekabeld het internet naar binnen brengen.

 

Bedankt voor de tip, weet nu in ieder geval dat de oplossing bestaat!

 

Groeten, Daan


Hallo @Daan070 ik lees 3 huurflats in 1 oud pand, zitten er per flat dan ook 1 glasvezelaansluiting, dus 3 totaal?

 


@JanD Ja, klopt inderdaad


@JanD Ja, klopt inderdaad

Dan heb je dus van de glasaansluiting een netwerkkabel nodig die bij je eigen flat uitkomt, kwaliteit kabel minimaal CAT5e, beter nog CAT6.

Is zo’n kabel door een bestaande buis naar jouw flat te trekken?

 


Dank voor je reactie @JanD, ik denk dat dat wel kan maar dat lijkt me een mooie klus voor de verhuurder 😉 Om de appartementen up to date te maken met UTP bekabeling.

Ik zou zelf niet weten waar de (lege) buizen lopen en ik denk dat ze er niet blij mee zijn als ik dit zelf zou gaan doen. Wie weet vinden ze het een goede upgrade en kost het mij geen moeite


zie ook deze link voor meer info en verschillende versies/merken

https://www.coaxkabelwinkel.nl/internet-over-coax/

 

https://www.coaxkabelwinkel.nl/product/supersnel-internet/internet-over-coax/moca-adapter-3-5gbps-over-je-coaxnetwerk/


Vraag ging niet over coax maar over telefoonkabel.


Mooiste zou natuurlijk zijn als de telefonie kabels gebruikt werden als trekdraad waarmee je de utp kabel mooi door de buis heen trekt aangezien die nu vermoedelijk overbodig zijn.


@Daan070 als het zelf niet lukt om eenvoudig over te gaan op glasvezel wordt er door KPN contact met u opgenomen om een monteur in te plannen. Bij heel erg veel klanten vervangen wij de binnengeleiding (rj11) voor cat5e (rj45) omdat de situatie is zoals u dit schetst. De monteur van KPN doet dit volledig kosteloos omdat u over moet op glasvezel en daarin geen keus is. Dus mijn advies is of om zelf te bellen met KPN of om rustig te wachten, uiteindelijk komt het namelijk allemaal goed en zal u of uw verhuurder hier geen geld aan hoeven te spenderen. 


Ah, thanks @Ik_Hussel ! Dan ga ik daar inderdaad eens naar vragen