Skip to main content

Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel

Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gestegen. Vooral KPN was met de aanleg actief.

JARCO KRIEK

29 JULI 2021

COMMENTS 9

DELEN4

Ziggo heeft nog geen last: meer tv en internet via glasvezel

Foto Getty Images

Waar in het gehele jaar 2020 in totaal een half miljoen woningen en bedrijven op glasvezel werd aangesloten, staat de teller na de eerste drie maanden van dit jaar al op tweehonderdduizend. Inmiddels beschikt de helft van de Nederlandse woningen – ruim 3,9 van de 8 miljoen – over de mogelijkheid om tv, internet of telefonie via glasvezel te betrekken. Dit blijkt uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

 

Sneller internet

De sterke aanwas van het aantal glasvezelaansluitingen past goed bij de behoefte van Nederlanders om internet met een hogere snelheid te gebruiken. Voor het eerst rapporteert ACM dat meer dan de helft van de actieve internetaansluitingen een minimale downloadsnelheid van 100Mbps heeft. Via zowel glasvezel als kabel kan een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) geleverd worden.

 

Kabel wint

Kabel blijft ondanks de sterke opkomst van glasvezel nog wel met ruim vijftig procent van de aansluitingen het meest gebruikte netwerk voor de levering van internet. Glasvezel heeft een marktaandeel van ongeveer dertig procent. DSL koperdraad heeft in de afgelopen jaren veel terrein verloren en komt op twintig procent uit.

 

Wie is de grootste?

Ziggo blijft de grootste internetaanbieder van Nederland, KPN volgt op een tweede plek. KPN heeft de eigen koper- en glasvezelnetwerken ook voor andere bedrijven via bedrijfsonderdeel KPN NetwerkNL opengesteld. Ziggo heeft een marktaandeel van rond de 45 procent. KPN heeft rond de veertig procent marktaandeel. T-Mobile volgt op grote afstand met een marktaandeel van tussen de vijf en tien procent. Delta Fiber volgt met ongeveer vijf procent marktaandeel.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-heeft-nog-geen-last-meer-tv-en-internet-via-glasvezel/

Ziggo voelt druk concurrentie glasvezel meer en meer

Ziggo blijft klanten verliezen. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers die VodafoneZiggo bekend heeft gemaakt. De concurrentiedruk door glasvezel wordt voor het bedrijf voelbaar.

JARCO KRIEK

30 JULI 2021

COMMENTS 4

DELEN5

Ziggo voelt druk concurrentie glasvezel meer en meer

Foto Getty Images

Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceerde gisteren het Telecommonitor onderzoek over het eerste kwartaal van 2021. Hieruit bleek dat op de breedbandinternetmarkt het marktaandeel van glasvezel weliswaar steeg, maar dat het marktaandeel van kabelinternet desondanks gelijk was gebleven. Maar uit de financiële cijfers over het tweede kwartaal die VodafoneZiggo vandaag openbaar heeft gemaakt, blijkt dat het moment nadert dat bedrijfsonderdeel Ziggo toch echt de druk van glasvezel gaat voelen. Inmiddels is in ongeveer de helft van de woningen en bedrijven in het verzorgingsgebied van Ziggo naast een kabel- ook een glasvezelaansluiting aanwezig.

 

Klantverlies

Internet is voor aanbieders van vaste diensten zoals Ziggo het belangrijkste verkoopproduct. Ziggo verkoopt in 2021 minder internetabonnementen. In het eerste half jaar bedroeg het verlies van internetklanten 15.000. In het tweede kwartaal ging het om een verlies van 6.000 internetklanten. Een jaar geleden steeg het aantal verkochte internetabonnementen nog. Ondanks het klantverlies spreekt VodafoneZiggo van stabiliteit bij het onderdeel internet. Positief is wel dat de overgebleven internetklanten vaker vaste diensten van Ziggo met mobiele diensten van Vodafone combineren. Het aantal zogenaamde converged FMC-klanten steeg met 14,000 in het tweede kwartaal. Dit zorgt mede voor een omzetstijging die VodafoneZiggo heeft gerapporteerd. Ziggo verkoopt op dit moment 3,35 miljoen internetabonnementen.

 

Glasvezel

Ziggo heeft inmiddels bijna de helft van het aantal woningen en bedrijven binnen het eigen verzorgingsgebied op het op DOCSIS 3.1 gebaseerde gigabit netwerk aangesloten. Hierdoor kan de provider bij de aangesloten woningen en bedrijven een gelijke maximale downloadsnelheid leveren als glasvezel. Echter de uploadsnelheid blijft vooralsnog met maximaal 50Mbps voor consumenten ver achter bij glasvezel. Nu thuiswerken meer de standaard in Nederland aan het worden is, wordt juist de vraag naar een hogere uploadsnelheid groter. VodafoneZiggo stelt echter dan 50Mbps upload ruim voldoende is om met meerdere personen in een huishouden te kunnen thuiswerken.

 

Televisie

Het gaat ook minder goed met de verkoop van tv-abonnementen. In het tweede kwartaal verkocht Ziggo 23.600 minder tv-abonnementen. Het gaat vooral om aanvullende abonnementen zoals TV Start/TV Standaard en Ziggo Movies & Series XL. Ziggo is in het afgelopen kwartaal onder de grens van 3,8 miljoen abonnees gezakt. Het kabelbedrijf heeft op dit moment 3.794.900 abonnees. Dit betekent dat in een jaar tijd 75.800 Nederlanders afscheid van Ziggo hebben genomen.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-voelt-druk-concurrentie-glasvezel-meer-en-meer-/