Skip to main content

Sinds afgelopen week ben ik aangesloten op het Glasvezel netwerk van KPN. Ik heb een 1 gbit verbinding afgesloten. Toen de monteur er was, liet hij dat de verbinding 500 mbit was en zei hij dat dit nog zou gaan oplopen. 

Wanneer ik nu de verbinding meet, zit ik op 620 mbit, gemeten via fast.com

Hoe lang duurt het voordat ik op de volledige 1000 mbit zit?

Hallo @SlimShaky 

Haal de glaskast eens minimaal 2 minuten van de stroom, geef daarna de modem een fabrieksreset en meet daarna bekabeld rechtstreeks op het modem met alle overige (draadloze) apparatuurt uit.

Fast.com is geen betrouwbare graadmeter, beter is www.kpn.com/speedtest of speedtest.net van Ookla.

De opmerking van de monteur slaat nergens op, met zijn meetapparatuur had hij meteen plusminus 930-940/930-940Mbit/s moeten kunnen meten

Succes.


Hallo @SlimShaky 

Haal de glaskast eens minimaal 2 minuten van de stroom, geef daarna de modem een fabrieksreset en meet daarna bekabeld rechtstreeks op het modem met alle overige (draadloze) apparatuurt uit.

Fast.com is geen betrouwbare graadmeter, beter is www.kpn.com/speedtest of speedtest.net van Ookla.

De opmerking van de monteur slaat nergens op, met zijn meetapparatuur had hij meteen plusminus 930-940/930-940Mbit/s moeten kunnen meten

Succes.

Dit inderdaad. Een snelheid gaat echt niet oplopen.

Het is er of het is er niet, Het wil nog wel eens voorkomen dat hij op verkeerd profiel is gezet alleen heeft hij dan gebeld met back-end om dit te verifiëren en dan kan het x tijd duren voor dit is aangepast..

Anders zal de snelheid altijd aangetoond moeten en kunnen worden.


Dank voor jullie antwoord.

Op verzoek van de chat Servicedesk die heeft geconstateerd dat alles aan hun kant goed staat, heb ik de modem 2 minuten uitgezet met de reset knop aan de achterkant. (stekker er uit halen moest niet/was niet voldoende)

Vervolgens heb ik de tip van @JanD opgevolgd door een laptop rechtstreeks aan te sluiten op de modem en heb ik 3 testen gedaan via speedtest.net.

Test 1) Ping 4 - Down: 305.24 - Up: 359.90

Test 2) Ping 10 - Down: 180.25 - Up: 382.72

Test 3) Ping 4 - Down: 374.85 - Up: 612.00

 


Ik zou terugbellen en vragen naar een onderzoek gezien snelheid niet behaald word in meest ideale conditie.. en na alles een reset te hebben gegeven.

Als het 800+ zou zijn dan zou het nog het systeem zelf kunnen zijn die wat afwijkt.

Maar 350+/- van 940 net iets te gortig..


Een monteur gaat langskomen...


Hoi @SlimShaky, welkom op ons forum! Ik zie dat de community je al geholpen heeft en begrijp dat er een monteur langs komt. Laat ons vooral weten wat daar uit komt!


De monteur is net geweest. Hij haalt zijn schouders op want met zijn apparaatje meet hij wel een goede snelheid. Maar wanneer ik mijn laptop met kabel rechtstreeks op de modem, de testen ga doen, haal ik nog steeds rond de 300 mbps. Ook wanneer we verschillende meetpunten/locaties selecteren, wordt de verbinding niet sneller. Ook wanneer hij zijn eigen laptop op de modem aansluit, haalt hij ook rond de 300. Op dit moment heb ik een v12 modem en hij heeft nog een v10 modem geprobeerd want die zou beter zijn dan de v12, maar ook met de v10 modem is de snelheid rond de 300. 

Meer kan ik niet doen zegt ie, want mijn apparaatje geeft wel de juiste snelheid. Ik zei dat we/men niet op zo'n apparaatje internetten waarop hij dus zijn schouders ophaalt. Hij begreep niet dat een verlies van 600/700 mbps, dat ik dat onacceptabel vind. Zelfs de vergelijking die ik maakte dat hij met zijn auto ook terug gaat naar de garage wanneer die niet harder dan 50 km/u gaat, leek hij niet te begrijpen.

Hij is weggegaan met de mededeling dat hij de melding terug gaat zetten en dat ik wel weer gebeld ga worden door een andere monteur. 


Hallo @SlimShaky 

Een waardeloze monteur dus, maar aan de andere kant, zijn meetapparatuur laat wèl 930/940Mbit/s up/down zien, dat is vreemd.

Ik had dat in het begin ook. Met mijn Windows laptop de Ookla-app uit de Microsoft-store gedownloaded en toen de speedtest bekabeld weer gedaan en kreeg toen de goede waarden.

Probeer dat eens.


Bedankt voor je terugkoppeling @SlimShaky, dat de monteur wel de goede snelheid uitlas is een goed teken! Dat sluit een hele hoop uit. In principe moet er dan in huis ergens de oorzaak zijn waardoor je niet je volledige snelheid kunt halen. Ik ben benieuwd wat de volgende monteur constateert!


@Thomas Nou, volgens mij zit de oorzaak niet ergens in huis, want de setup is dus Modem…...1.5 meter netwerk kabeltje….Laptop… (Waarbij geen andere kabels zijn ingeplugd in de modem) Mijn laptop of de laptop van de monteur, gemeten door mij of gemeten door de monteur gaven allebei waardes van rond de 300… 

Ik ben nog niet gebeld door een andere monteur… Hoop dat ze dat wel gaan doen en ben ook zeer benieuwd wat de bevindingen van een andere monteur zullen zijn. Ik hoop niet dat hij ook zijn schouders ophaalt en zegt dat ie niet meer kan doen (en dat ik een verlies van 6000/700 mbps gewoon moet accepteren)


Dat is wel de bedoeling in ieder geval! Heb je al iets gehoord van de nieuwe monteur?


@Thomas  Nee, ben nog niet gebeld/niks gehoord. 


Ik kijk graag even mee, kun je je gegevens invullen in je profiel en hier een seintje geven als dat is gebeurd?


@Thomas Done


Bedankt voor je gegevens @SlimShaky, ik zie de monteur gepland staan voor morgen:  10-03-2022 tussen 12:00 en 14:00.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die afspraak zonder jouw instemming gemaakt is. Excuses daarvoor. Komt dit tijdstip uit of kunnen we hem beter herplannen?


@Thomas Afspraak kan door gaan. Ik zal er voor zorgen dat ik morgen thuis ben.


Wat voor netwerkchip en cpu heb je in je laptop en welke testpunt gebruik je voor je speedtest?

Want als ik het verhaal lees vermoed ik eerder dat je laptop of je testpunt het issue is, zeker omdat de monteur wel de goede snelheid test.

 

Wat haal je voor snelheden (bedraad) op https://testfiledownload.com/?

 


@MeNTaL_TOv2 

Netwerk: Intel Ethernet Controller I225-V

CPU: AMD Ryzen 7 3700X

Test download file: Tussen de 23 en 28 mb/s

Testpunten: Zowel de monteur als ik hebben verschillende testpunten getest. 


CPU en NIC mogen in ieder geval niet de beperkende factor zijn. Heb je in je eigen netwerk nog iets waar je een snelheidstest mee kan uitvoeren? Of een ander device waarmee je een test kan doen (al is het je telefoon over 5 Ghz wifi) of een USB NIC om aan je laptop te hangen?

Want om eerlijk te zijn, als KPN monteur de snelheidstest uitvoert, dan zit het issue vermoedelijk daarna (gedeelte vanaf je router). Die router was ook vervangen en maakte niet uit, dan blijft over je netwerk (eigenlijk). 

Ik neem aan dat je tussen 23 en 28 MiB/s bedoeld en niet Mb?


De testen die worden uitgevoerd, gaan niet over mijn eigen interne netwerk. De glasvezel verbinding komt binnen, gaat naar de KPN modem en vanaf daar rechtstreeks met een 2.5m netwerk kabeltje die bij de modem zat (nieuwe kabel dus) naar de laptop. Tijdens het testen trek ik de andere netwerk kabel eruit die naar een tp-link deco mesh router gaat. Die router is volgens mij begrenst tot 100 mbps, dus testen op mijn telefoon heeft niet zo veel zin. 

 

 


Geachte 

Hier het zelfde probleem 

De meting is gedaan door de monteur van kpn tijdens de instalatie (vandaag)

Bij binnen komst glasvezel kabel de meting was onregelmatig meting.

300 en 600 en dan weer 700 meting  is medere malen gedaan door monteur.

Hij heeft melding gemaakt bij een specialist en dat maakt mij bezorgd.

Want waar kan ik info opvragen wat de status is. (Geen service nr gegeven)

Gr,

 


@MeNTaL_TOv2

Netwerk: Intel Ethernet Controller I225-V

CPU: AMD Ryzen 7 3700X

Test download file: Tussen de 23 en 28 mb/s

Testpunten: Zowel de monteur als ik hebben verschillende testpunten getest. 

Vaak zit het probleem in de opslagmedia of in het werkgeheugen. Data kan niet snel genoeg weggeschreven of gelezen worden waardoor de totaalsnelheid terugloopt. Ook bij SSD's zie je dit vaak, een SATA SSD is bijvoorbeeld lang niet zo snel als een NVMe SSD in een M.2-poort. Ook daar zijn er per merk weer veel verschillen in. Hetzelfde geldt voor werkgeheugen. Ook achtergrondprocessen in een besturingssysteem zoals Windows kunnen nog wat van de gemeten snelheid afsnoepen.

Ik merk het wel vaker maar ik kom maar zelden laptops tegen die echt richting die gigabit kunnen halen. Er zit toch altijd wel ergens een bottleneck in, is het niet de netwerkchipset dan is het wel de processor, dan wel geheugen dan wel opslagmedia.

Overigens is het niet zo dat als je de snelheid niet kan meten dat je het niet krijgt. Als tien apparaten 100Mbps gebruiken zit je nog steeds aan die gigabit. De monteur heeft zo te horen met zijn Argus wel aan kunnen tonen dat de gigabit gehaald kan worden, de enige beperking die er dan nog is is de gebruikte randapparatuur.

 

Hij heeft melding gemaakt bij een specialist en dat maakt mij bezorgd.

Want waar kan ik info opvragen wat de status is. (Geen service nr gegeven)

Als de bon is doorgezet naar een specialist zal deze normaal gesproken vanzelf contact opnemen. Specialisten maken normaal gesproken hun eigen planning en zijn met meerdere bonnen te gelijk bezig, bijvoorbeeld omdat er een monitoring op de lijn opgezet moet worden wat enkele dagen moet lopen.


Geachte HHendriks 

Dankje voor  je moeite om te reageren 

Ik wacht het  dan rustig af

Gr,


@Thomas Monteur is ziek… Afspraak verplaatst naar volgende week woensdag :(


Ah balen zeg! Bedankt voor de update! Laat ons weten hoe het afloopt!