Skip to main content

Roaming bij KPN: je mobiele abonnement gebruiken in het buitenland. In dit artikel lees je alles dat je daarover moet weten.

 

Wat is roaming?

In het buitenland maak je gebruik van het netwerk van een daar beschikbare, lokale provider. Als je roaming aanzet op je toestel, maakt jouw mobiel verbinding met een van de beschikbare netwerken, zodat je mobiel internet kunt gebruiken. Dataroaming is kortgezegd mobiel internetten in het buitenland.

Net als elke andere provider werken we samen met providers in het buitenland. Als je in een ander land komt, maakt jouw mobiel automatisch verbinding met een voorkeursnetwerk. Het betekent niet dat je daar aan gebonden bent: je kunt handmatig ook een andere beschikbare provider kiezen.

 

Kan ik overal roamen?

Ja dat kan. De instelling dataroaming staat standaard uit op een toestel. Als je roaming aanzet op je toestel, maakt jouw mobiel verbinding met een van de beschikbare netwerken, zodat je mobiel internet kunt gebruiken. Zodra een toestel zich aanmeldt op een buitenlands netwerk versturen wij automatisch per SMS tariefinformatie en hoe er een bundel besteld kan worden.

Standaard ontvang je van ons tariefinformatie per SMS. Deze tariefinformatie per SMS kun je zelf uit of aan zetten:

  • SMS info uit naar 1330 om de tariefinformatie per SMS uit te zetten
  • SMS info aan naar 1330 om tariefinformatie per SMS aan te zetten

Binnen Europa maak je gebruik van jouw eigen bundel, zonder extra kosten. Maar let op: buiten de EU gelden er andere tarieven en dan is een buitenlandbundel vaak een goedkopere optie.

 

Let op in grensgebieden

Zoals gezegd, als roaming aan staat op jouw toestel, dan maakt jouw mobiel verbinding met één van de beschikbare netwerken. Als jij in een grensgebied bent, bijvoorbeeld in Griekenland, kan het zijn dat een telefoon automatisch verbinding maakt met een Turks netwerk. Griekenland valt bijvoorbeeld binnen de EU, maar Turkije niet. Zet je toestel dus vast op het EU-netwerk, in dit voorbeeldgeval het Griekse, om te zorgen dat het niet overschakelt naar het Turkse netwerk.

 

Verbinding met satellietnetwerk op een (veer)boot

Pas er ook mee op om verbinding te maken met een zogeheten maritiem netwerk, als je bijvoorbeeld met een veerboot reist. Voor deze satellietnetwerken worden heel hoge tarieven gehanteerd.

 

Roaming op je smartwatch

Meer informatie over roaming op je Apple Watch of Samsung Watch via multisim lees je in ons Multisim artikel.

 

Tarieven voor roaming buiten de EU

Buiten de EU gelden er andere tarieven en de kosten kunnen aardig oplopen. Per land en per provider verschilt wat je betaalt per MB, je kunt de tarieven voor jouw bestemming op onze site opzoeken.
Wettelijk is er bepaald dat er een limiet van €50,- exclusief BTW geldt, dit is €60,50 inclusief BTW. Bij 80% en 100% verbruik van dit limiet ontvang je een waarschuwing per SMS. Bij 100% verbruik van het limiet wordt het internet automatisch geblokkeerd. Deze blokkade geldt per factuurperiode en de factuurperiode verschilt per klant.

Check de maandelijkse factuur om na te gaan wat jouw factuurperiode is. Een verblijf buiten de EU of in een grensgebied kan over 2 factuurperiodes gaan, waardoor er tweemaal €60,50 = €121,- berekend kan worden op 1 factuur. 

 

Beschermingslimiet aanpassen

Wil je de beschermingslimiet verlagen naar 0 euro, dan kan dat: SMS bescherming aan naar 1266

Je zet hiermee de limiet op 0,- en je kunt dan dus geen gebruik maken van mobiel internet buiten de EU, totdat je de limiet zelf weer aan zet (bescherming uit naar 1266) of een voordelige Extra buitenlandbundel activeert. 

 

 

 

Waarom heb ik geen bereik op mijn vakantieadres?

Bereik in het buitenland werkt hetzelfde als bereik in Nederland. Het signaal gaat via een zendmast naar jouw telefoon. De dekking is dus afhankelijk van het aantal zendmasten en de richting waarin ze zijn geplaatst. 

In Nederland zijn we gewend om praktisch overal bereik te hebben. In de meeste andere landen is dit ook zo, maar vergeet niet dat Nederland een klein en dichtbevolkt land is. In bijvoorbeeld Duitsland zijn de afstanden een heel stuk groter en heb je al veel gebieden die een stuk minder dichtbevolkt zijn. Een gevolg daarvan kan zijn dat providers in die gebieden minder zendmasten neerzetten. Dat betekent dat er, met name buiten de grotere steden, vaker minder goed bereik kan zijn.

Verder maken wij in Nederland standaard gebruik van de 4G en 5G internetverbinding. Hou er rekening mee dat dit in niet alle landen zo is. Op de nodige plaatsen zul je het met 3G moeten doen. Heb je je toestel vastgezet op 4G? Vergeet dan niet om hem hier vanaf te halen, zodat je ook via 3G kunt verbinden. 

 

Wat kan ik doen om goed bereik te hebben in het buitenland?

Als KPN-klant in het buitenland ben je te gast op het netwerk van een buitenlandse provider. We hebben als provider afspraken over roaming met providers in het buitenland, maar dat betekent niet dat wij inzicht hebben in of invloed hebben op de kwaliteit van het netwerk van deze provider. 

 

Tips voor goed bereik in het buitenland

Als het ene netwerk niet goed (genoeg) werkt, kun je handmatig een ander netwerk kiezen in de instellingen van je toestel. Dat kan verschil maken. Net als in Nederland heeft provider A op bepaalde locaties beter bereik dan provider B of andersom. Handmatig een ander netwerk selecteren doe je als volgt:

 

Meer lezen over KPN Mobiel in het buitenland?

Je leest meer over internet in het buitenland, onze buitenlandbundels en wat te doen bij geen verbinding in deze artikelen:

 

Ook hebben Extra Bundels speciaal voor Turkije, Noord-Amerika, Canada, de Nederlandse Antillen en Marokko:

 

Is je probleem nog niet opgelost, of je vraag nog niet beantwoord? Gebruik de zoekfunctie voor oplossingen van andere gebruikers. Kom je er niet uit, maak dan gerust een eigen topic aan.

 

Heb je feedback op de inhoud van dit Kennisbank artikel? Of heb je andere ideeën, opmerkingen of vragen over de Kennisbank? Laat het ons weten in ons Feedback op de kennisbank topic.