Skip to main content

Veel van de wifi instellingen in je modem staan automatisch ingesteld. In de meeste gevallen werkt dit prima. Maar soms kan het nodig zijn om hier toch iets in aan te passen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit doet.

 

Algemene Wifi instellingen

  1. Open een browser en ga naar 192.168.2.254 of mijnmodem.kpn
  2. Vul je wachtwoord in en klik op inloggen.
  3. Klik links op Wifinetwerk
  4. Je komt op deze pagina:

 

Zichtbaarheid van het Wifi netwerk instellen

Met dit vakje kun je aangeven of jouw wifinetwerk zichtbaar moet zijn op apparaten die binnen bereik zijn.

Als je dit vakje uitvinkt, dan is je wifinetwerk nog wel actief. Als je er dan mee wilt verbinden moet je op je apparaat handmatig alle wifigegevens (naam, wachtwoord, beveiligingstype) invoeren.

 

Wifinaam en -wachtwoord instellen

Hier kun de naam van je wifinetwerk en het bijbehorende wachtwoord instellen.

 

Wifi beveiligingsniveau instellen (WPA2-WPA3-Personal)

Hier pas je het beveiligingsniveau van je wifinetwerk aan. Standaard staat dit op WPA2-WPA3-Personal 

Wij streven een hoger beveiligingsniveau na, maar het kan zijn dat oudere apparaten in je thuisnetwerk hier minder goed mee om kunnen gaan. In dat geval kun je deze waarde zelf aanpassen naar WPA 2-Personal.

Heb je alleen maar apparaten die WPA3 ondersteunen, dan kun je ook kiezen voor WPA3-Personal.

Let op: Wij bewaren de ingestelde wifi-gegevens in ons beheersysteem zodat deze na een reset automatisch weer teruggezet kunnen worden in jouw modem. Beveiligingsniveau is hier op dit moment nog geen onderdeel van. Betekent dat na een reset het niveau weer op WPA2-WPA3-Personal wordt gezet, en je eventuele aanpassingen hierin opnieuw moet doen.

 

Ook is hier een optie voor Beveiligde Management Frames (PMF). Hier hoef je over het algemeen niets aan te passen. 

Bij oudere wifi apparatuur kan het zijn dat die niet goed met PMF kunnen omgaan. In dat geval kun je deze optie op Optioneel zetten.

Bij WPA3 staat PMF standaard aan. Heb je dan ook het beveiligingsniveau op WPA 3 staan, dan kun je de PMF optie niet aanpassen.

 

WPS uit- of aanzetten

Onderaan de pagina zit een vakje om WPS uit of aan te zetten. 

WPS is een functie waarmee je een apparaat kunt verbinden met de wifi zonder dat je het wifi wachtwoord hoeft in te vullen. Als je een apparaat hebt dat WPS ondersteunt open je daar de wifi instellingen en geef je aan dat je via WPS wilt verbinden. Vervolgens druk je op het modem de WPS knop in. Het apparaat zal dan verbinding maken met de wifi.

Hierdoor kun je zelf makkelijk apparaten koppelen. Maar anderen bij jou in huis ook. Als je dan ook zelf geen apparaten hebt die WPS gebruiken, dan kun je WPS uitzetten in het modem.

 

De opties voor PMF en het uitzetten van de WPS zijn beschikbaar voor de Box 14.  Voor de Box 12 is dit beschikbaar vanaf versie V12.C.24.05.08. 

 

Wifisignaal instellingen

  1. Open een browser en ga naar 192.168.2.254 of mijnmodem.kpn
  2. Vul je wachtwoord in en klik op inloggen.
  3. Klik links op Wifinetwerk
  4. Klik op het tabblad Wifisignaal
  5. Je komt op deze pagina:

 

 

Wifi in z'n geheel uit- of aanzetten

Wil je geen gebruik maken van de wifi van het modem zelf, omdat je bijvoorbeeld wifipunten van een andere fabrikant gebruikt? Dan kun je met het schuifje de wifi van het modem uitzetten.

Gebruik je SuperWifi 2 van KPN en wil je alsnog de wifi van het modem uitzetten? Vink dan het vakje ‘Wifi op extenders aanlaten’ aan.

Dit zorgt ervoor dat je SuperWifi 2 nog wel wifi uitzenden. Een van de SuperWifi 2 moet dan bekabeld worden aangesloten. Wel is het zo dat ook in dit geval je modem de master blijft van het netwerk. 

Op dit moment bevat de KPN Software nog een bug als je de wifi op het modem uitzet, en die op de SuperWifi 2 aanlaat. Omdat je modem de master blijft, moet je wijzigingen in de wifi doen op het modem. Maar, wijzigingen in de extra wifi of gastwifi worden in dat geval niet doorgestuurd naar de SuperWifi 2. Als je dan ook gebruik maakt van Extra wifi en/of gastwifi, is het op het moment dan ook niet aan te raden om Wifi op je modem uit te zetten.

 

Wifisignaal instellingen wijzigen

Hier kun je voor de 2,4 en 5 GHz frequenties de instellingen wijzigen. Voor elk kun je specificeren welke wifistandaarden ze ondersteunen. Ook kun je bandbreedte en kanaal aanpassen.

Als je geen problemen ervaart met je wifi, dan raden we aan deze instellingen te laten staan op de standaardinstelling.

 

Makkelijk wisselen tussen Wifi 5 en Wifi 6

Onderaan hebben we twee knoppen toegevoegd om makkelijk te kunnen wisselen tussen instellingen voor Wifi 5 en 6. Standaard staat het modem ingesteld om ook Wifi 6 aan te bieden. Maar sommige oudere wifi apparaten kunnen daar minder goed mee overweg. 

In dat geval kan het handig zijn om Wifi 6 juist uit te zetten. Dat kun je doen door handmatig instellingen aan te passen in het blauwe blok. Maar je kunt ook de knop voor Wifi 5 profiel indrukken. Het modem zal dan alles voor je aanpassen.

 

Is je probleem nog niet opgelost, of je vraag nog niet beantwoord? Gebruik de zoekfunctie voor oplossingen van andere gebruikers. Kom je er niet uit, maak dan gerust een eigen topic aan.

 

Heb je feedback op de inhoud van dit Kennisbank artikel? Of heb je andere ideeën, opmerkingen of vragen over de Kennisbank? Laat het ons weten in ons Feedback op de kennisbank topic.