Skip to main content

Is het mogelijk om radio zenders te ontvangen op een tuner niet via de tv?

lees graag dank.

Neva

Hallo @Neva , dat is zeker mogelijk, verbind een kabel met de geluidsuitgang van de tv-decoder met een geluidsingang van de tuner.

Druk op de AB van de tv-decoder op de knop RADIO] en je luistert vanaf kanaal 801 naar diverse radiozenders.

Om weer TV te kunnen kijken druk je op de knop TV] van der AB.

 


Nee. FM biedt KPN niet. En Ziggo na zomer volgend jaar ook niet meer.

Via de ether houdt de FM er in 2023 mee op.

In de ether is het dan DAB+.

Verder kun je thuis de KPN ontvanger op de versterker aansluiten. Hoe hangt van de decoder en aanwezige versterker af. Heeft ie bv optical in?


Ziggo gaat op termijn inderdaad stoppen met de doorgifte van het analoge FM-signaal, maar een datum daarvoor is nog niet bekend. Eerst zal in alle regio's het analoge tv-signaal worden uitgeschakeld, en daarna is het FM-signaal aan de beurt. De verwachting is wel dat de uitschakeling ergens volgend jaar zal zijn, hoewel Ziggo toestemming van het Commissariaat voor de Media heeft om het analoge FM-signaal tot 2023 te blijven doorgeven.

Het gebruik van de FM-band in de ether zal zeker niet in 2023 het geval zijn. Volgens de meest recente berichten van het ministerie van Economische Zaken (EZK) zal er pas een datum voor afschakeling van de FM bekend worden gemaakt als 50 procent van de huishoudens beschikt over een DAB+-ontvanger. Dat zal de eerstkomende jaren echter nog niet het geval zijn. Op z'n vroegst wordt een afschakeling van de FM verwacht in de periode 2027-2032, zo heeft een onderzoeksbureau in opdracht van EZK vastgesteld. De Publieke Omroep heeft in ieder geval een contract voor het gebruik van FM-zenders tot 2030.

Piet.