Skip to main content

Ik bespeur na het omwisselen van mijn Arcadyan TV-ontvanger voor een Arres 4K TV- ontvanger een significant kleurverschil op mijn TV in het nadeel van de Arres-ontvznger

Zijn er anderen die deze ervaring ook hebben?

Wat te doen? 

Hallo @ruudforsthovel , sommige tv's hebben een speciale HDMI-poort voor 4K-tv's, daar kun je de tv op aansluiten. Verder zou ik zowel de decoder- als de tv-instellingen op AUTO zetten en vandaar de instellingen opnieuw opbouwen tot het gewenste resultaat is bereikt.

 

 


Dankjewel Jan, ik ga dit eens uitproberen!


Hoi @ruudforsthovel, wat gek dat je zo'n kleurverschil opmerkt. Ik maak hieruit op dat het geen positief verschil is, klopt dat?

Ik ben ook wel benieuwd wat er gebeurt als je de tips @Jan-D uitprobeert. Laat je het ons weten? We helpen je graag verder waar nodig.


Dag Alexa, dat klopt. Scherpte en kleuren zijn van een mindere kwaliteit als bij mijn vorige TV-ontvanger van Arcadyan van KPN.

Inmiddels lees ik op internet dat meer mensen / klanten van KPN hierover soortgelijke opmerkingen maken. 

En al helemaal wanneer men van Ziggo is overgestapt. 

Ik heb hierover al gecommuniceerd met de klantenservice van KPN. Die geeft aan mij niet te kunnen helpen omdat de Arres TV-ontvanger nog te nieuw is.

Ja, dat is nog eens een passend antwoord.

Ik mag er toch wel van uitgaan dat KPN de feedback van (trouwe) klanten heel serieus gaat nemen en er voor gaat zorgen dat de beeldkwaliteit van de 4K ontvanger optimaal wordt. 

 

 


@ruudforsthovel Het is inderdaad een nieuw type tv-ontvanger, maar je wilt natuurlijk een oplossing hebben voor de beeldkwaliteit. Ik ben nog benieuwd naar wat voor merk en type televisie je hebt? 

Als dit een Smart TV is, dan raad ik je aan om de beeldinstellingen van de televisie na te kijken. Het gaat dus om de instellingen in het menu van de tv, niet van de tv-ontvanger. Als hier beeldverbeteringsinstellingen tussen zitten, zet deze dan uit. Wordt de beeldkwaliteit dan beter? Ik hoor graag of het is gelukt.


Dag Alexa, dank voor je reactie.

Het betreft een Samsung UE50JU6870.

Ik ga met jou suggesties aan de slag.

vraag van mijn kant zijdeling: is er wellicht wat veranderd aan hetkleurpalet  bij het binnenkomen van het signaal in de Experia V10 box? Extra sterk signaal of iets deegelijks?


Dag Alexa, inmiddels met jouw suggesties aan de slag gegaan. Alle beeldverbeteraars uit gezet. 

Ik bespeur nog altijd een minder scherp beeld ten opzichte van de Arcadyan TV-ontvanger. Ook de kleurintensiteit is slechts  een beetje beter geworden.

Mijn vraag blijft overeind: komt er met de uograde naar 4k mogelijk een ander signaal binnen waardoor de beeldkwaliteit teruggevallen is?

Daarnaast lees ik inmiddels op KPN-forum dat er meer klanten klagen over een verminderde beeldkwaliteit na de overstap op 4k.

Dit moet voor KPN toch te onderzoeken zijn? 

Vriendelijke groet,

 

Ruud

 


@ruudforsthovel Hoi Ruud, de beeldverbeteraar uitzetten maakt dus een ietsje verschil, maar het is niet genoeg om het echt te verbeteren begrijp ik. Om je vraag te beantwoorden: Nee, 4k zorgt niet voor een verminderde kwaliteit. De beeldkwaliteit is een soort samenwerking tussen de instellingen van de televisie en de tv-ontvanger. Daarom kan het even zoeken zijn naar de beste instellingen op jouw tv en tv-ontvanger.

Op welke instellingen staat de tv-ontvanger nu? Ik raad je aan om de beeldinstellingen eerst op automatisch te zetten, zodat tv en ontvanger onderling de beste samenwerking kunnen vinden. Mocht dat niet werken zoals gewenst, dan raad ik je aan om de tv-ontvanger op 1080i te zetten en uit te proberen hoe het daarmee gaat. 

Laat je weten wat je hebt geprobeerd en hoe het is gegaan?


Dag Alexa, opnieuw dank voor je reactie.

Ik ga verder met uitproberen aan de hand van jouw voorstel.

Je hoort weer van me.

Hartelijke groet,

Ruud


Goedemorgen Alexa,

Ik denk dat ik er nu alles aan gedaan heb om mijn 4K TV-ontvanger en TV op elkaar af te stemmen en zodoende weer een beeldkwaliteit terug te krijgen zoals ik die voor de aanschaf van de Arcadyan 4K-ontvanger gewend was.

Het is niet gelukt. Ik geef het dan ook maar op.

Ik ben en blijf van mening dat het aan het doorgeven van het signasl vanaf de Experiabox V10 ligt. En ook de feedback die gegeven wordt op het KPN-forum geeft hetzelfde beeld: onscherp beeld en fletse kleuren. 

Kan toch geen toeval zijn?

Ik duim er voor dat KPN kinkt naar de inhoud van deze klachten en daar op centraal niveau bekijkt of hier iets aan te doen is.

Tenslotte schaffen we niet voor niets een 4K ontvanger aan. 

Groet,

Ruud Forsthovel

 


Alexa, nog een laatste vraag: kan het kleurverschil ook ontstaan door het Chroma subsampling : uhd 60 4:4:4 en / of 4:2:2?. 

Mogelijk dat de Arcadyan VIP5202 dit wel of niet aankan waardoor de kleuren fletser zijn? 

Groet,

Ruud

 


Sorry, ik spreek hierboven van Arcadyan, dat moet zijn de Arris VIP5202. Stuurt deze ontvanger UHD50 4:4:4 cq 4:2:2 signalen door? 


Ik ben en blijf van mening dat het aan het doorgeven van het signasl vanaf de Experiabox V10 ligt.

De V10 speelt hier geen rol in, de TV streams van KPN zijn niet variabel in bitrate en onafhankelijk van de gebruikte router en/of TV ontvanger is de stream altijd 100% hetzelfde.


Waarom heb je een 4K ontvanger gekregen?


Waarom heb je een 4K ontvanger gekregen?

Iedere nieuwe abonnee krijgt tegenwoordig een Arris VIP5202 en je krijgt uiteraard ook een 4k TV ontvanger als je jouw abonnement omzet naar een 4K abonnement.


Alexa, het volgende trof ik nog aan:

Het mag duidelijk zijn dat chroma subsampling wel degelijk een effect heeft op de beeldkwaliteit. Vooral in zeer fijne en uitgesproken kleurpatronen is het mogelijk dat sommige kleuren wat verwateren.

Kan  er sprake zijn van subsampling via de Arris 4K ontvanger? En dus kleuren verwateren?

Groet,

Ruud

 


Hoi @ruudforsthovel, het staat inderdaad los van de Experia Box, zoals wjb hierboven ook aangeeft. De instellingen en functies voor beeldkwaliteit zijn hetzelfde voor alle tv-ontvangers. Daarom kan het niet liggen aan zoiets als subsampling. Ik heb voor de zekerheid even rondgevraagd en geïnformeerd, maar daar is niets uit gekomen.

Misschien een simpele gedachte maar toch belangrijk om te proberen. Hoe gaat het met de beeldkwaliteit als je, eventueel tijdelijk, een andere HDMI kabel aansluit?


Dag Alexa, vandaag uitgebreid gesproken met Ivo Wiertsma, technische afdeling. 
Besproken dat ik de komende dagen wat ga experimenteren met de HDMI-ingangen en de beide TV-ontvangers, Arris en Arcadyan.

Inmiddels een dure, 4K HDMI kabel er aan gehangen. Tot zover maakt dat niets uit. Wordt vervolgd.

Groet,

Ruud


Trouwens, ik begrijp dat de Glasvezel ook een upgrade heeft gehad? Tenminste dat staat vermeld in het schrijven van KPN bij de verwisseling van het abonnement.

Moeten we het dan daarin zoeken? 


Heeft u er al eens over nagedacht om de tv te laten kalibreren? Dan worden de tv instellingen optimaal aangepast aan de ontvanger.  Ik heb het laten doen het het resultaat is verbluffend. Dit moet voor alle aangesloten apparatuur gebeuren. Dus voor de ingang waar de ontvanger op zit en eventuele ingangen waar andere apparatuur op zit. Ik kan het u aanraden.


Dag Joep, jazeker, dat is ook nog een optie. Wel  een kostbare grap geloof ik. Maar wie weet. Dankjewel voor je tip. 


Hoi @ruudforsthovel, hoe staat het er nu voor met de nieuwe HDMI kabel en de beeldkwaliteit? Heb je hier nog contact over gehad met de specialist van de Technische Dienst?


Dag Alexa, ja, ik heb uitgebreid contact gehad met Yvo (ik hoop dat ik zijn naam goed schrijf?!). Samen een en ander doorgesproken. Ik heb een nieuwe, speciaal voor 4K HDMI-kabel gekocht en aangesloten. Ik heb de TV een volledige, harde reset gegeven.

Dat lijkt nu geholpen te hebben.

Als jij daar gelegenheid voor hebt zou je dit dan ook aan hem kunnen doorgeven? Zou ik zeer op prijs stellen. 

Dank voor jullie begeleiding en ondersteuning.

Hartelijke groet,

Ruud Forsthovel

 

Admin: achternaam collega verwijderd i.v.m. privacy


Alexa, de harde reset van mijn Samsung TV, waarbij het lijkt alsof het toestel net uit de verpakking wordt gehaald en dus vanaf de start ingesteld moet worden, heeft ertoe grleid dat ik nu kan zien dat de kleuren weer natuurgetrouw zijn en niet langer flets en verwaterd zoals ik eerder aangaf.

Opmerkelijk hierbij is dat ik na de reset ook een volledig herziene softwareversie van Samsung tot mijn beschikking kreeg.

Mogelijk dat dit vanuit KPN ook een advies kan zijn naar klanten die hierover klagen? 
 

Groet,

Ruud

 


@ruudforsthovel Hoi Ruud, excuus voor de late reactie. Fijn om te horen dat de reset van de Samsung TV zo goed geholpen heeft, en fijn dat je dit ook hier deelt! Dat is zowel leerzaam voor ons als mogelijk voor andere forumbezoekers :slight_smile:

Ik ben blij dat het is opgelost. Laat het gerust op het forum weten als we je ergens mee kunnen helpen.